Srbija i Grčka: Činjenice koje se ne smeju zaboraviti
25/12/2017 Tekst ažuriran 23/03/2021 Iskustva 5

Uvek postoji jedan manji broj onih koji ne poznaju dovoljno istoriju i misle da je veliko prijateljstvo između srpskog i grčkog naroda začeto na letovanjima u Paraliji 70-ih godina. Ili onih drugih koji smatraju da je turizam i obostrana ekonomska korist jedina stvar koja je zbližila ova dva naroda.

Ukoliko ste zaljubljenik u Grčku ovo su činjenice sa kojim treba da budete upoznati i da imate na umu da se ovo dugogodišnje, iskreno i veoma čvrsto prijateljstvo ne bazira na moru, plažama ili suncu, već na nečem mnogo, mnogo dubljem.

• Znate li priču sa Krfa iz 1916. godine? Kada nas je širokih ruku i srca prihvatio, i ranjene srpske vojnike lečio grčki narod? Da li ste imali možda priliku nekada da posetite ostrvo Vido i Srpsku kuću?

• Kada su Centralne sile tokom Prvog svetskog rata ponudile Grčkoj teritorijalne ustupke, pod uslovom da prekrši sporazum o savezništvu sa Srbijom, predsednik grčke vlade Elefterios Venizelos je ponudu odbio rečima: "Grčka je suviše mala zemlja da bi učinila tako veliku podlost".

• Zemljište na kojoj se nalazi Srpsko vojničko groblje u Solunu, Srbiji je poklonila Grčka. Sav građevinski materijal dopreman je iz Republike Srbije i na njega tadašnja grčka vlada nije naplatila nijednu drahmu carine.

• Tokom rata u Bosni grčki dobrovoljci su pomagali našoj vojsci i borili se zajedno sa nama. Srpski i grčki vojnici, rame uz rame, borili su se i ginuli zajedno.

• 1999. godine jedini narod koji se javno i masovno pobunio protiv bombardovanja Srbije bio je grčki narod. Grci su svakodnevno održavali masovne demonstracije u svojim gradovima protiv bombardovanja Srbije.

• Kapetan i potporučnik ratne mornarice Marinos Ritsoudis odbio je naređenje da učestvuje u bombardovanju tadašnje Jugoslavije. Mnogi grčki mornari i grčki narod su podržali ovu njegovu odluku, ali ga je ipak vojni sud 1999. osudio i izbačen je iz službe.

• Jorgos Dalaras, čuveni grčki pevač, je 1999. godine održao koncert na Aristotelovom trgu u Solunu u znak podrške narodu Srbije tokom NATO bombardovanja. Iste godine, dok je bombardovanje Srbije još uvek trajalo, Dalaras je održao humanitarni koncert u Beogradu, na Trgu republike. 

• U znak podrške narodu Srbije čuveni grčki kompozitor Mikis Theodorakis je iste godine koncerte održavao u Atini. Na ovim koncertima pevali su i mnogi poznati grčki pevači: Dimitris Mitropanos, Kostas Makedonas, Vasilis Papakonstantinou i mnogi drugi...
 

Pogledajte snimak govora Mikisa Theodorakisa na velikom koncertu u Atini 1999. godine organizovanom za podršku bombardovanoj Srbiji:



• Tone i tone humanitarne pomoći su više godina otpremane iz Grčke u Srbiju: hrana, lekovi, odeća, igračke... Humanitarna pomoć iz Grčke pronašla je svoj put i do srpske dece na Kosovu. 

• Mnoge grčke porodice su raširenih ruku prihvatile hiljade dece iz Srbije i Republike Srpske, pomagale im materijalno, a mnogi Grci i danas pomažu decu palih boraca: kako finansijski tako i na druge načine.


Zorica Marinković nam je napisala: 

"Grčka me je 1994. godine spasila od rata. Moja druga porodica iz Grčke me je prihvatila kao svoju kćerku, pružili su mi predivno djetinjstvo i materijalno nam pomagali. Šta drugo reći... volim grčku muziku, jezik nikada zaboravila nisam, ni svoju predivnu Atinu, niti ću ikada. Volim grčku kinomatografiju, neponovljivu Aliki Vujuklaki i Vegosa... ma volim sve grčko!"


• Srbija takođe može da se pohvali svojom pomoći Grčkoj tokom velikih požara 2006. kada je u Grčku poslala isti broj aviona kao i jedna Francuska, i pomogla tamošnjem narodu u suzbijanju požara.

• I za kraj da ne zaboravimo i pomenemo još jednu važnu stvar koja nema veze sa istorijom, ali, ko zna, možda nekada i uđe u anale: Srbi su bili ti koji su na Halkidikiju, Tasosu, Olimpskoj regiji... spašavali turističke sezone nekoliko puta. Kada je bila nestašica benzina, kada su banke bile zatvorene, a Grčka navodno pred bankrotom, kada su bili štrajkovi, požari, zemljotresi, kada su navodno rafovi u supermarketima Grčke bili prazni, a turisti sa zapada otkazivali svoje rezervacije.


Pročitajte ovaj zanimljiv tekst o srpsko-grčkom prijateljstvu i saznajte još informacija o ovome o čemu smo ovde pisali.

Napiši komentar
1324 Nebojsa Banjac   26/12/2017
Volim Grcku. Tacka.
1328 Goca T.   26/12/2017
Predivno. Najezila sam se dok sam citala!
2089 Duka73   23/12/2018
Ne zaboravite da je FC Aek gostovao u Beogradu za vreme nato agresije i odigrao prijateljsku utakmicu pod sirenama za opasnost protiv FK Partizan....
3444 Radosav Zivkovic   23/03/2021
Jedan od retko iskrenih naroda koji nas voli.
3445 Dobrica Obradović   23/03/2021
Zasad sam posetio Krf, Vido,. Tasos i Skiatos, ali idem dalje. Narod je predivan i osećam se kao kod kuće


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu