Tradicionalno selo Panagia na Tasosu
23/01/2019 Tekst ažuriran 01/08/2023 Iskustva 3

Selo Panagia (na grčkom Παναγία) se nalazi na severoistoku ostrva Tasos, istočno od planinskog masiva Ipsarion (1.204m) na 300m nadmorske visine.


Od glavnog grada ostrva, Limenasa, Panagia je udaljena 8 kilometara, a od najbližeg letovališta Skala Potamie i plaže Golden beach svega 4 kilometra. Iz Panagie se pruža panoramski pogled na ceo zaliv. U ovom selu, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, živi 802 stanovnika.


Selo je dobilo ime po crkvi, koja je jedna od najposećenijih znamenitosti u samom mestu, a posvećena je Presvetoj Bogorodici (na grčkom jeziku Παναγία znači Bogorodica). U svojoj bogatoj istoriji selo Panagia je nakon oslobođenja od otomanske vlasti, 1821. bilo čak i prestonica ostrva. Najsvečaniji dan u selu je 15. avgust kada se proslavlja praznik Uspenja presvete Bogorodice, dok se velikim karnevalom obeležava početak Vaskršnjeg posta.


Kroz selo prolazi magistrala koja je u ovom delu veoma krivudava i potrebno je biti oprezan i voziti sporije. Na ulasku u selo iz pravca Limenasa sa leve strane se nalazi parking ispred osnovne škole na kome besplatno možete parkirati svoje automobile.


Korišćenje ovog prostora za parkiranje je moguće do 10. septembra, kada počinje školska godina i od tada više ne postoji mogućnost parkiranja na ovom prostoru. Za posetioce Tasosa koji nemaju automobil, iz Limenasa, i iz Skale Potamie postoje autobuski polasci ka selu Panagia.


U samom mestu se nalazi početak pešačke staze kojom možete doći do najvišeg vrha na Tasosu, Ipsariona, odakle se na čitavo ostrvo pruža pogled koji ostavlja bez daha.
Takođe, u neposrednoj blizini sela, na petnaestak minuta hoda se nalazi i pećina Drakotrypa, koja je dobila ime po izgledu stalaktita u obliku zmaja.


Panagia je slikovito tradicionalno grčko selo bogato čistom i veoma hladnom vodom koja izvire na obroncima planine Ipsarion i teče kroz selo. Najpoznatiji izvor u selu je Izvor ljubavi, koji se nalazi ispod crkve.


Najveća turistička atrakcija u selu je upravo Izvor ljubavi i Most ljubavi koji se nalazi odmah pored izvora. Nadomak izvora se, takođe, nalaze i stari platani koji na svojim stablima imaju otvore u obliku srca i koji su nezaobilazno mesto fotografisanja svih posetilaca.


Većina ulica u selu je uska i strma, tako da vožnja automobilom kroz samo mesto nije moguća. Umesto vožnje, možete da prošetate lepo uređenim stazama i mostićima, uživajući u arhitekturi tradicionalnih grčkih kuća, lepo uređenim dvorištima i terasama prepunim cveća i ljubavi njihovih domaćina.


Šetajući uličicama ovog mesta naići ćete na mnogobrojne suvenirnice i radnje sa originalnim i unikatnim rukotvorinama, kao i na mnoštvo radnji koje u svojoj ponudi imaju tradicionalne grčke proizvode.


U samom mestu postoji nekoliko taverni sa kvalitetnom i ukusnom hranom, a među najpoznatijima, između ostalog po ukusnoj jagnjetini, su taverna Drosia Platanos i taverna Elena koje se nalaze u samom centru sela (odmah nakon parkinga sa leve strane).


Preko puta taverne Drosia Platanos, na trgu Tri izvora, nalazi se i najpoznatija poslastičarnica u selu, koja je nezaobilazno svratište obožavalaca ukusnih grčkih kolača.


Ako nastavite magistralom, od taverne Drosia Platanos, u smeru ka mestu Skala Potamia, sa leve strane ćete naići na prodavnicu vrlo kvalitetnog maslinovog ulja i proizvoda od maslina, kao i muzej maslina koji je u vlasništvu porodice Sotirelis koja se već četiri generacije bavi proizvodnjom maslinovog ulja. Ljubazni domaćini će vas uputiti kako se davne 1915. godine proizvodilo hladno ceđeno maslinovo ulje još dok su korišćene vodenice, koje je pokretala voda sa tri planinska izvora, a kako se proces proizvodnje odvija u današnje vreme.


Priču će ispratiti i film u kome će biti prikazan proces proizvodnje maslinovog ulja pomoću tradicionalnih metoda. U dvorištu ovog objekta se još uvek mogu videti vodenice korišćene u nekadašnjem proizvodnom procesu koje su i dalje u funkciji.


Obzirom na svoj geografski položaj, blizinu jednoj od najdužih i najlepših plaža na ostrvu Tasos - Golden beach, svež planinski vazduh i mir koji jedino “remeti” cvrkut ptica i odjek zvona crkve, ovo selo neki turisti biraju kao mesto u kome će odsesti, a ostali kao nezaobilaznu stanicu na svom putovanju prelepim Tasosom.


Autor: Danijela Zlatić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
2568 Дарко   02/08/2019
Хвала пуно на оваквим текстовима, оваква места и традицију не треба заобилазити на одморима. Не могу, а да не приметим, да испоштујете увеk грчко писмо док цео текст и оно ,,na grckom" пишете писмом које је страно за наш матични језик.
3400 Zoran Simjanović   04/01/2021
Posetili je i 2019 i 2020.Prelepo selo.Preporuka svakome ko se nadje na Tasosu.
3886 Aleksandar Obradović   11/07/2021
Svako ko letuje na Thassos-u bi "morao" da poseti selo Panagia. Seoce koje ima dušu uz sačuvan duh starih vremena. Jedno od retkih mesta gde su bili oduševljeni i stariji i mlađi. Odlična hrana i pristupačne cene.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu