Utisci sa letovanja: Paralija - paradajz turizam?
21/04/2018 Iskustva 9

Grčka je za nas uvek predstavljala zemlju snova. To je zemlja sa najlepšim plažama, dobroćudnim ljudima, purpurnim zalascima sunca, tavernama sa divnom grčkom muzikom, borovim šumama i maslinjacima. A toliko lokacija postoji da ne možete da je obiđete ni da svake godine letujete tamo do kraja života. Od toliko lokacija, zašto smo se mi, šest drugarica, opredelile baš za Paraliju?

Pošto smo pre dve godine letovale u Haniotiju, a pola ekipe je i godine pre toga bilo smešteno na Sitoniji, odlučile smo da se prošle godine odmaknemo od Halkidikija. Doduše, posle mnogo predloga, nismo otišle mnogo daleko. Odluka je pala na Paraliju. Kako? Pa dosta je uticao na to jedan tekst koji sam pročitala na ovom sajtu koji je opisivao živost mesta i mogućnost izleta. Doduše, naša drugarica Daca je predlagala mnogobrojna ostrva, poput Tasosa ili Lefkade, ali to nam nije odgovaralo iz više razloga. 

Prvo ko je još video da šest devojaka ide na prelepo ostrvo bez auta kojim bi ga obišle, a drugo, ta ostrva su poznata po tome da nema mnogo diskoteka i izlazaka, pa smo pretpostavljale da bi nam tamo bilo dosadno. Ta ostrva su ipak za parove koji žele romantični odmor, bez buke i gužve, kao i za porodice. U suštini Grčka ima ponudu za svakog, samo je pitanje šta od letovanja želite.

Mi smo htele lepe plaže da možemo preko dana da se okupamo, a uveče diskoteke da možemo da izađemo. Mislile smo da je to ono što Paralija nudi, jer su nam je tako ljudi opisivali. Osim toga htele smo da obiđemo Meteore, koji su lako dostupni iz Olimpijske regije, kao i da se popnemo na Olimp. Uglavnom, želele smo aktivan „odmor“. Iz organizacijskih razloga, pola ekipe je kupilo aranžman preko agencije, i doputovalo autobusom iz Srbije, dok je druga polovina stigla avionom, a smeštaj bukirala preko sajta Booking.com. Na izlete smo išle sve zajedno preko naše agencije preko koje smo i uzele aranžman.

Prvi dani u Paraliji

Tako smo i stigle u Paraliju, i srećne se uputile ka moru da se okupamo u čistoj slanoj vodi. Međutim, nije baš da smo se oduševile. Nije bila čista uopšte. A ni slana. Štaviše, bila je puna trave koja je plutala po vodi duž čitave obale, i koju su talasi nanosili na obalu pa si morao da preskočiš travu da bi ušao u more puno, pogodite čega? Još trave! A i po koje meduze. 

Gužva nam nije smetala koliko nam je smetala, moram da ponovim još jednom, TRAVA. Tako da što se kupanja tiče, lično mogu na prste da nabrojim koliko sam puta ušla u vodu. Neke drugarice su bile hrabrije, pa su uprkos prljavštini redovno plivale jutarnje i popodnevne ture. Ja sam se zadržala na sunčanju i ispijanju frapea. I slikanju.

Međutim, kao da nam nije bilo dovoljno razočarenja u startu, drugog dana od dolaska počela je da pada kiša, koja nije prestala da pada dva dana. Toliko je bilo hladno u sred jula da smo morale da dva dana nosimo jakne i patike. Naša Sanja je imala samo japanke, pa je morala u šoping po patike, jer je voda tekla svuda po ulicama, kao u Srbiji u sred novembra. Ali, ono što Sanja nije očekivala je da će se u šopingu zadržati nekoliko sati, i da će osim patika kupiti i nekoliko haljina, par majica, cipele, naočare za sunce i torbu za plažu. 

Kada smo pronašle Sanju posle tih nekoliko sati da bismo išle na ručak, shvatile smo da Paralija zaista ima svašta da ponudi kada je šoping u pitanju. Toliko da smo se na kraju cenjkale, i kupile prave 3 zimske šubare za 50 evra. Pored ostalog naravno. A šopingu nije odolela ni Mia, koja inače ne troši mnogo para na garderobu, ali je nakon par dana zvala da joj ponesemo iz sobe još para, jer je sve potrošila na garderobu na putu do plaže. To je caka, ne nosite puno novca sa sobom, jer ćete potrošiti sve na putu do plaže, i onda nećete imati za frape i giros.

Elem, odmah po dolasku smo uplatile tri izleta, i to nas je ukupno koštalo 50 evra. A išle smo na Skijatos, Meteore i Olimp. Sve je bolje od sedenja u Paraliji gde lije kiša, a vi sedite u sobi i na telefonu gledate drugi deo filma Zone Zamfirsko, tzv. „Vrati se Zone“!

Izlet iz Paralije na Skijatos

U stvari, naše letovanje je tog trenutka i počelo. Tog dana smo ustale u 5 ujutru da bismo išle na Skijatos, i tog dana je prestala da pada kiša. Izlet može biti malo naporan, ali je u suštini jako lep. Prvo smo putovale autobusom do jedne luke gde smo se ukrcale na brod, na putovanje koje je trajalo oko 2 i po sata i koje nije bilo dosadno, jer su se Grci potrudili da nas zabave. Zajedno smo igrali sirtaki i druge grčke igre, ali i rumunsko i srpsko kolo, jer je na brodu bilo dosta turista iz Rumunije i Srbije. Na kraju je čak bilo i prosidbe, gde je par iz Rumunije ozvaničio svoju vezu. A starija Grkinja, puna energije, je svima poslužila Metaksu.

Tako smo stigli na plažu Kukunaries, na kojoj je sniman films o Džemsu Bondu, tačnije scena kada Ursula Andres izlazi iz vode sa noževima opasanim oko struka. Plaža je zaista divna, sa zlatnim peskom, i čistom vodom, idealno mesto za kupanje i uživanje. Moja ekipa je poznata po tome da obožava da se slika, tako da smo se većinu vremena slikale u raznim pozama, sa selfi stikom i bez. I na kraju se najzad i okupale, iako je voda bila hladnija zbog kiše. 

Činilo nam se da smo kratko bili na toj plaži, pa smo se požalile našem vodiču zašto nismo ostali duže, na šta nam je duhovito odgovorio da smo imale za kupanje oko dva i po sata, nije on kriv što smo se sat i po slikale. Sad, but true! Na plažu Lalaria brod nije išao, a ona je bila još lepša. Zapravo, tamo je sniman film „Plava laguna“, pa možete samo zamisliti tu lepotu.

Nakon toga smo obišli grad Skijatos, koji je zaista veličanstven, sa belim kućicama i plavim prozorima. Pored obale se nalazi pregršt tradicionalnih taverni, a svakog časa se iskrcavaju turisti iz mnogobrojnih brodova koji pristižu. Cene su skuplje nego u Paraliji, što je i logično. Koliko para, toliko i muzike! U povratku smo uživali u zalasku sunca, tirkiznom horizontu koji se prostirao ispred nas, kao i u pogledu na delfine i galebove koji su leteli oko našeg broda. Na sve to dodajte još grčke muzike, i igara koje je spremila vatrena starija Grkinja sa mladim saradnicima. Zaista nezaboravno iskustvo.


Sledećeg dana smo se opet kupale u travi, pa ručak u taverni gde je hrana odlična i povoljna, mada se Mia bunila, jer u pileću supu stavljaju pirinač. Meni se dopala i supa. A najviše mi se dopao giros u Giromaniji preko puta crkve Svete Petke, kao i Cezar salata u koju stavljaju paradajz. Znam, sad ćete reći da u Cezar ne ide paradajz, ali verujte mi na reč da je bio vrhunski, imao je i miris i ukus paradajza. Možda sam u stvari bila toliko oduševljena zato što većina nas živi u jednom evropskom gradu gde paradajz nema miris i ima ukus plastike. U svakom slučaju probajte!

Izlet iz Paralije na Olimp

Sutradan je usledio izlet na Olimp. Poludnevni izlet, gde smo obišli dva manastira i Zevsovo kupatilo, mesto gde se Zevs krio od Here i gde je odlazio da se sastaje i kupa sa nimfama, svojim ljubavnicama. Iako je voda tamo izuzetno hladna, jer je izvorska planinska, par lokalnih dečaka je skakalo u vodu sa visine od 5 i više metara. I to je bio jedan od prizora koje treba videti. Preporučujem i ovaj izlet, kao i maslinovo ulje iz manastira Svetog Dionisija. 

Noćni život u Paraliji

Te večeri smo izašle u jednu diskoteku gde je bila domaća i strana muzika, a gde pretežno izlaze Srbi, pa je upravo tu bio organizovan izlazak grupe srpskih tinejdžera. Sjajno smo se provele, iako su klinci skidali majice i skakali po glavnom podijumu. Ipak su dve naše drugarice bile zvezde večeri, jer su na podijumu napravile najbolju atmosferu. Zaključak večeri je bio, nije važno gde si, važno je sa kim si. Odnosno, gde smo mi, tu je zabava.

Sledećeg dana smo pešačile pola sata do Savva Beach Bar-a, koji se nalazio na Olimpic beach-u. Tamo smo se uputile jer smo upoznale Savu, vlasnika tog bara i hotela, koji je jako duhovit, pa vam zabave neće faliti. Faliće vam samo čiste vode, jer iako smo pokušale, nismo uspele da pobegnemo od trave. Dok su neki duhoviti momci koji su pokušavali da igraju odbojku u vodi, uzeli travu i stavili je sebi na glavu i ramena, pa su nastavili igru. Izgledali su kao morska čudovišta. A onda smo opet izašle u grad. Ko traži pravi provod može ga naći u diskoteci Gold, kao i u Kalderi na obali mora.

Izlet na Meteore

Sledećeg dana smo išle na dugo očekivan izlet na Meteore. Ako do sada niste imali priliku, obavezno idite. To je jedno nestvarno iskustvo, jer su Meteori toliko veličanstveni da nećete biti samo očarani nego ćete se sigurno ponovo tamo vratiti. Naš vodič nam je dočarao utisak, i objasnio kako je sve to nastalo i koliko je godina bilo potrebno da se izgradnja manastira završi. Sama priča o Meterima je neverovatna kao i sam prizor. Zaista predivan dan!

Kada sumiram sve utiske, bilo je ovo zaista jedno uzbudljivo letovanje. Ko traži aktivan odmor, ovde ga svakako može naći. Ali, mislim da mi Paralija nije na listi mesta gde bih volela da letujem ponovo, iz prostog razloga jer na moru želim čistu vodu bez meduza i trave gde mogu da plivam. Sve ostalo je po mom mišljenju bilo u redu. A za ono što kažu da je to paradajz turizam sa gomilom Srba na svakom koraku, pa naravno da ih ima, ali to kako ćete vi provesti vaše letovanje je samo na vama. Mi njih niti smo primećivale, niti su nam smetali.

Paradajz turizam ili ne, svratite ipak na paradajz iz Paralije, makar kad ste u prolazu, nećete se pokajati!
(Zbog anonimnosti imena aktera u tekstu su promenjena)


Vesna Špirić

Napiši komentar
1587 Nancy   04/05/2018
Nikada necu moci da shvatim da pored tolike Grcke neko i dalje ide u Paraliju ????????
1877 goran   20/07/2018
Mi smo malo dalje od Paralie,u Nei poriju. Ovde je toliko lepo, kao u sumi. Mozete da gledate tv do mile volje ali mi smo zaboravili da ponesemo lopatu za sneg na letovanje pa smo tv ostavili da odmara, a i onako na svih pet snezavih kanala samo nesto galame na grckom, tako da to i nije bitno,ali zato smo imali vi-fi cepa, sigurno smo mogli da ga koristimo 1-2min dnevno i to nebitno u kom delu dana i to na terasi na kojoj se balkonska vrata ne mogu zatvoriti, pa mozemo ici na terasu kad god pozelimo, bez muke otvaranja i zatvaranja vrata! Sve povlastice smo imali, cak nam je usmerivac vazduha na klimi zasrafljen srafovima da ne moramo stalno da ga stelujemo, nego kad legnemo tako lepo poliva po nama da nijedan komarac ili bubica ne mogu da slete na vas, ali mi nismo bili tako zli, retko smo palili klimu kada polezemo da bi nahranili i komarce. Sve u svemu, dobro je sto imamo starijeg gazdu pa ga boli uvo za sve, tako nekad od bolova zagalami na hodniku da svi potrce iz soba sa brufenom da mu pomognu. Zaboravih da predstavim tu vilu "Tasos", nei pori. Super je. I sledece godine necemo doci.
1915 Marko Stojanovic   30/07/2018
Pozdrav svim clanovima. Ove godine letujem u Paraliji i zanima me da li ima manjih nudistickih plaza? Da li neko zna nesto vise o tome?
2059 Biljana   06/11/2018
Savršen opis letovanja u Paraliji. Jedino bih da primetim, da se kiša mogla desiti u bilo kom mestu, tačnije nije baš uobičajena u Paraliji. Čestitam za opis, bolje i realnije nije moglo!
2175 Ljubinka jovaseviv   31/03/2019
Svako ide tamo gde mu odgovara za mene je paralija najlepsa, a tamo gde ima guzve zato je i najbolje.u paraliju ima sve. Jedva cekam septembar ponovo da idem.
2246 Vladan   17/05/2019
"Zaključak večeri je bio, nije važno gde si, važno je sa kim si. Odnosno, gde smo mi, tu je zabava." Mudre reči. Mogle ste da odete i do Mataruške banje ili da ostanete kod kuće. Fenomenalno.
2558 Provincijalac   31/07/2019
Lepo napisan tekst, mada se ne bih baš u potpunosti složio sa svim što je napisano. Što se mene tiče, dva puta sam bio u Paralijii i mogu reći da mi je bilo fantastično. Prvi put smo supruga i ja išli sami i to je je bilo preko Argusa (vila Rea) i sve je bilo kako treba, od odlaska do povratka. Odličan smeštaj, čist grad, čisto more, veliki broj suvenirnica, restorana, prodavnica,bogat noćni život, Lidl...... sve što vam treba. Ono što je meni jedino zasmetalo je dugačak plićak (od 30 do 40 metara). Gradska plaža je uska i uglavnom prepuna pa smo se mi kupali na velikoj plaži ka Olimpik B. Grad je izuzetno čist, s obzirom na to koliko ljudi procirkuliše dnevno kroz njega. Jednostavno, to je mesto koje se namenski razvijalo i sve je podređeno turistima. Paralija je mesto za koje nećete reći da su to dve ulice i da sve vidiš za dva dana. Svaki dan ćete otkriti neku novu radnju,restoran.... Drugi put (Atlantik, vila Zinos) sam bio sa ženom i dvoje dece i opet je bilo fantastično... Vreme, smeštaj.... sve. Čak, kada smo drugi put došli, jutro je bilo sumorno a nebo crno, kao da će g...a da padaju. To je bilo oko 7 ujutru, a u 11 jednog oblačka nije bilo. Mislim da je Paralija odlično mesto, pogotovo za one sa malom decom. To da je Paralija prljava su čiste laži. Ada je 100 puta prljavija. Pre par dana smo bili na Adi...voda zelena kao bara, smrdi. Čak je i ćerkica navukla i neku infekciju na oči pa smo joj danima oči ispirali čajem od kamilice.
3588 Vladan   24/04/2021
PARALIJA nije bas exlusiva ali moze da zadovolji skromnog turistu,koji ne traze dlaku u jajetu.Ima razlicitih smestaja sve zavisi ko no sta naleti jer sve agencije koriste iste slike smestaja ili smestaja iz jednog studia.Sto se tice vode i cistoce u Paralije nije bas na zavidnom nivou i cesto ima meduza koje najvise smetaju kupacima.Kada bih ocenjivao ovo mesto dao bih ocenu 3.
3818 Mikica   22/06/2021
Paralija je istovremeno i najbolje i najgore letovalište u Grčkoj. Kao dete sam godinama tamo letovao i bilo mi je uvek divno i nezaboravno. Kad ste dete ne primećujete mnogo ni smeštaj, ni hranu, ni cene, ni morsku travu, ni gužvu itd. Bitno vam je da imate dobro društvo i da se lepo zabavite. Kada ste stariji a pogotovo kada postanete roditelj onda obraćate pšažnju na sve ono na šta ranije niste obraćali pažnju. Paralija sigurno nije ekskluzivno mesto, ali ima dobar položaj, blizu su Solun i Meteori, mogući su brojni izleti. More i plaže mogu biti čistia i ne moraju, zavisno od padavina i naravno, održavanja i čišćenja. Cene su pristojne, snabdevenost odlična, ima nešto za svakoga. Paraliju mogu da predložim kao dobro odmorište da se u noj provede par dana pri dolasku i odlasku u druge delove Grčke. Npr. alko ste se autom zaputili na Peloponez, prenoćite u Paraliji, iskupajte se ceo sledeći dan. pa nastavite put.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu