Utisci sa letovanja: Parga - gradić kom ćemo se ponovo vratiti
04/04/2017 Iskustva 0

Parga kao izbor destinacije za letovanje 2014. godine usledila je nakon što smo na internetu videli prelepe slike ovog malog živopisnog mesta. Iako su nam članovi naše porodice preporučili da ne idemo u Pargu, jer se oni u njoj nisu lepo proveli i odmorili, nas je ipak vukla želja da posetimo ovaj gradić na obalama Jonskog mora, koji je ličio na poznate italijanske turističke destinacije.

Sam aranžman je koštao mnogo više nego da smo letovali u nekim drugim popularnim mestima u Grčkoj. Naime, smeštaj u dvokrevetnom studiju i prevoz autobusom turističke agencije koštao nas je ukupno 530€. Iz Beograda smo krenuli oko 14h, dok smo u Pargu stigli oko 9h, nakon čega smo izmoreni od puta morali da iznesemo kofere iz autobusa i premestimo ih u lokalni minibus koji nas je odvezao do vile, zato što naš autobus nije mogao da prođe kroz uske ulice Parge. Minibus je razvozio u nekoliko tura, tako da smo tu dosta čekali. Period boravka je bio od u prvoj polovini avgusta, te je Parga bila puna turista. 

Bili smo smešteni u vili Maria koja se nalazi na udaljenosti od oko 7-8 minuta hoda do centra Parge, kao i gradske plaže, dok se popularna Valtos plaža nalazila na udaljenosti od oko 15 minuta hoda. Vila se nalazi u mirnoj ulici. Prvi susret sa plavetnilom Jonskog mora usledio je nakon što smo se iz male ulice pune prodavnica spustili do trga Vasila, na kome se nalazi spomenik sa sidrom, što je jedan od simbola grada. Taj prvi utisak je neponovljiv. Već tada sam znala da nismo pogrešili pri odabiru.

U toku desetodnevnog boravka, najviše smo se kupali i odmarali na plaži Piso Krioneri, koja se nalazi u uvali odmah nakon gradske plaže. Ova plaža je idealna za one koji vole mirno more i prelep pogled na pučinu, a ne vole gužvu. Iznad nje se nalazi mala crkva Agios Athanasios, do koje, koliko se sećam, nema obeleženog putokaza. Mi smo bili oduševljeni i plažom Krioneri (gradskom plažom) sa koje smo često plivali do ostrva Panagia. Mnogi su pričali da je voda na gradskoj plaži prljava, kao i da se centar Parge oseća na kanalizaciju, ali mi takvih iskustava nismo imali. 

Na ostrvu Panagia, koje se može videti na gotovo svakoj fotografiji Parge, nalaze se dve male crkve, ostaci francuskog utvrđenja, kao i dve uvale za kupanje sa kojih se pruža prelep pogled na sam gradić, a od kojih se jedna nalazi u prirodnom hladu. Preporuka je da se ponesu papuče zbog lakšeg obilaska ostrva. Prelepe fotografije se mogu napraviti na klupici koja se nalazi na ostrvu, na uzvišenju. 

Treća plaža u Pargi, a ujedno i najveća, Valtos plaža, nije nam se dopala zbog velike gužve i  nedostatka šarma koji poseduju prethodne dve. Na Valtos plaži nalazi se veći broj mogućnosti za sportove na vodi i zabavu. Ležaljke na plažama nismo koristili, već smo nosili svoje, a koštale su oko 6-8 €. More je na svim plažama bilo toplo i idealno za kupanje.
    
Iznad gradića se nalaze ostaci zamka sa kojeg se pruža prelep pogled na Pargu, ostrvo Panagiu i Jonsko more, te ga vredi posetiti. Ipak, zamak je zapušten i u ruševinama, nije bezbedno istraživati sve njegove objekte, a mnogi su i zarasli pa nisu pristupačni. Put pored taverne koja se nalazi unutar zidina vodi do suprotne strane rta, odakle je sjajan pogled na Valtos plažu, idealan za ljubitelje fotografije. Lepe slike se mogu napraviti i na ulasku u zamak, pored ogromne metalne kapije, ali i u gotovo svakoj drugoj ulici u gradu, pošto sve imaju svoj poseban šarm. 

Obavezno treba posetiti Paragaea muzej stare fabrike maslinovog ulja, gde se može videti i kako je Parga izgledala pre više od jednog veka, a može se izvršiti i degustacija raznih proizvoda od maslina. Mom dečku se posebno svideo Parga Springs Mini Golf teren, koji se nalazi severoistočno od crkve svetog Nikole, a gde je krug po svim terenima koštao 5€ po osobi.

Sama Parga nudi pregršt malih prodavnica, od kojih je svaka specifična na svoj način i u kojima se mogu kupiti kako suveniri, tako i garderoba, igračke, oprema za more. Duž šetališta uz more nalaze se taverne, kafići i poslastičarnice. Najveća gužva je ispred restorana Bacchos, koji se nalazi pored trga Eleftherias i početka gradske plaže. Zašto je to tako uverili smo se jedne večeri uz morske plodove. Inače, svi koji čekaju slobodno mesto, dobiju besplatno piće koje mogu popiti na šetalištu. Večera za dvoje koštala je oko 30 € i vredela je svaku paru. 

Konobari su veseli, ljubazni i često naglas pevaju tradicionalne grčke pesme. Parga nema mnogo mesta za noćni provod kao neka druga letovališta u Grčkoj, ali se u par kafića može čuti dobra klupska muzika. Lep pogled na Pargu pruža se sa balkona Blue Bar-a, koji ima i odlične koktele, ali se do slobodnog mesta teško dolazi. Najbolji sladoled je u Motley Cofeesweet-u, koji se nalazi iznad gradske plaže, pored trga Kanaris, gde je i za nas kao prave ljubitelje sladoleda količinski bila dovoljna jedna kugla.

Hranu smo nosili od kuće, jer smo prethodno bili upozoreni da su cene u Pargi poprilično visoke, u šta smo se i uverili. Najjeftinije namirnice su se mogle kupiti u marketu Arista, koji se nalazi iznad crkve svetog Nikole (Agios Nikolaos) i koju takođe vredi posetiti. Ona je najveća crkva u gradu, a pored nje se u Pargi nalazi još više desetina manjih. Tu je i najveći parking. Ulice su generalno vrlo uske i uglavnom je u njima nemoguće parkirati automobil, pošto nema prostora za obilaženje. Zato treba proveriti da li vila u kojoj odsedate ima obezbeđen parking u dvorištu ili ne. Nama nije bilo teško da dva puta na dan odlazimo na plažu, iako je područje brdovito i neke ulice imaju prilično velik uspon.

Dva cela dana smo iskoristili na izlete. Jedan dan smo posetili Amudiju, gde je ušće reke Aheron, popularne i u grčkim mitovima i legendama. Amudija je izuzetno malo mesto sa peščanom plažom koja je idealna za porodice sa decom. Kako smo do Amudije došli brodićem, isti nas je u povratku odvezao do Afroditine pećine u kojoj smo se mogli kupati, kao i do peščane plaže Lihnos, na kojoj se nalazi kamp. Pored Amudije išli smo i na jednodnevni izlet do ostrva Paksos i Antipaksos koji je tad koštao 20€ po osobi. Put do ostrva traje oko sat vremena, a nakon toga se sa broda skače u nestvarno plavo more nadomak Antipaksosa. To je bio jedan prelep doživljaj, koji nikako ne sme da se propusti. Nakon kupanja smo posetili gradic Gaios na ostrvu Paksos i iskoristili dan za setnju po ovom prelepom mestu. Mi smo imali vremena i da se okupamo na obližnjoj plaži.  Definitivno jedan predivan izlet. 

Iznad gradske plaže staje i vozić kojim smo otišli u posetu Ali Pašinom zamku, koji se nalazi na nekoliko kilometara od Parge. Zamak je u dosta zapuštenom stanju, te je preporuka da obujete patike. U povratku smo stali na pola sata u selo Anthousa, a to vreme smo iskoristili kako bismo posetili istoimeni vodopad, za koji postoji posebno organizovani izlet. Put do vodopada je takođe bio u lošem stanju, ali vredi ga posetiti.

Parga je svakako preporuka za sve, kako za one koji vole miran odmor, jer nudi i mogućnost da se potpuno osamite i odmorite uz dobru knjigu i romantičnu šetnju kraj mora, ali i preporuka za avanturiste koji vole sportove na vodi, kao i da posećuju istorijska mesta, prirodne lepote i druge bogate raznolike sadržaje. Ko voli fotografiju, sigurno će ovde imati puno inspiracije. Pogodna je i za turiste koji u Grčku ne idu kolima niti imaju mogućnosti da iznajme automobil. 

Parga je za nas dvoje prelepo, romantično mesto, za koje nas vežu divne uspomene i gradić kom ćemo se sigurno ponovo vratiti.


Klara Isakov

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu