Utisci sa letovanja: Tasos - moje mesto pod suncem
31/03/2017 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 3

Moja prva interesovanja, informacije i prva pozitivna osećanja o Grčkoj datiraju još iz ranog detinjstva. Serija "Vruć vetar", legendarni Šurda i njegova čežnja da ode makar na 5 dana da pobegne od svega, tamo gde je "paradajz ko lubenica - lubenica ko kuća, kuća bela na suncu, sunce toplo, vruć vetar i ljudi blagi" uz taktove prelepe grčke muzike, sećam se dobro iako sam bio tek pošao u školu, mnogo su mi se svideli i sa nestrpljenjem sam čekao svaku novu epizodu.

Maštanje o poseti toj veoma interesantnoj zemlji bogate istorije, prelepih mora i plaža, gostoprimljivog i ponosnog naroda uz zvuke sirtakija godinama je samo raslo. I kada se napokon i ostvarilo i ispunilo sva moja očekivanja i želje oko letovanja, ljubav na prvi pogled je samo dobila svoju potvrdu i postala ljubav za ceo život. Ljubav  kojoj sam i danas nakon više od 20 godina nakon prve posete ostao veran i zemlja za letovanje koju ne nameravam da menjam. A posebno mesto u mom srcu zauzima njeno najsevernije ostrvo - ostrvo Tasos.

Pitali su me mnogi prijatelji, komšije, rođaci prošle godine zašto opet Tasos kada sam im rekao gde ću na godišnji odmor, zar nije dosadno i sve već viđeno tamo? Šesti put ići na isto mesto na letovanje pa makar i bilo prelepo možda jeste glupo mnogima. Meni nije. Da mogao sam videti posle prvog Tasosa još mnogo lepih letovališta u Grčkoj, još drugih ostrva, videti neko drugo more, neku drugu kulturu, neku novu državu. Ali za mene Grčka će uvek ostati jedna, jedina srcu najdraža. Prelepa, gostoljubiva, draga i sigurna. Bratska. 

Neka se neko ne uvredi, ali ne zanimaju me Turske, Tunisi i Egipti. A pogotovo oni sa prelepog Jadrana, tamo se više nikad neću osećati dobro,opušteno i sigurno ni na severu ni na jugu. Ni ja ni moj auto. Letovao sam na još nekoliko mesta u Grčkoj i mogu da kažem - svuda mi je bilo lepo i u Pefkohoriju, i u Neos Marmarasu i u Stavrosu. Ali nigde se ne osećam tako dobro i opušteno kao na Tasosu. Verovatno zbog toga što sam i ovaj put sa zadovoljstvom pocepao putno zdravstveno osiguranje koje nam ni ovaj put nije zatrebalo. Bogu hvala, ali hvala i prečistom Egejskom moru koje ne izaziva stomačne infekcije i slične probleme izazvane prljavštinom i nehigijenom.

Ushićenje i radost kada se prvi put ugleda ostrvo tamo negde sa brda iznad Kavale znaju samo oni koji su bili pa mu se ponovo vraćaju. A vraćaju mu se mnogi. Zbog prelepe prirode, izuzetno čiste vode u raznim nijansama plave i zelene, plaža za svaki ukus, gostoljubivih meštana. Onaj osećaj kada te lokalni Grci prepoznaju i sete te se i posle 3 godine od zadnje posete ostrvu stvarno znači. Kada te brat giros, naš Labros pozdravi kao najrođenijeg, počasti svaki put pivom ili decu palačinkom. 

Kada te konobar Mitke (inače Makedonac na privremenom radu) iz restorana pod hrastom u Panagiji pošalje na svoj obraz da parkiraš auto u dvorište hotela sa kojim nema dogovor o tome. A posle je bilo od ovih iz hotela "Daću ja Mitketu, mojim gostima zauzimate parking mesto". Kada te Panos iz lokalnog bara na plaži zove na uzo dobrodošlice prvo veče i želi da napravi druženje i roštilj za oproštajno veče. Ili kad stari Grk u Skali Maries sedne svako veče  na svoju terasu i svira buzuki onako za svoju dušu a time razgali i našu.

Zbog uživanja u velikim talasima na Paradise beachu i Goldenu, zbog ladovine pod borovima na Pahisu, zbog šetnje oko Alikija, skakanja u Giolu, divljenja boji mora i oblim belim kamenčićima na mermernoj plaži, večernje šetnje u Potosu, jagnjetine i grčke večeri u Teologosu... E zato ga volimo i uvek mu se vraćamo i ako se Tasos možda ne može porediti po popularnosti, razvijenosti, plažama, noćnom životu sa jednim Zakintosom, Rodosom, Santorinijem, Mikonosom, Lefkadom...

Ostrvo iz godine u godinu sve više postaje poznato, a to za posledicu ima i loše stvari, grade se novi hoteli zauzimajući lepe i nekada divlje plaže, osetno je više turista i naših, ali i Rumuna, Bugara i ostalih, cene smeštaja i svega ostalog sve više rastu. Nije to više nije onaj Tasos od pre 20 i kusur godina, a voleo bih da je ostao takav pomalo ruralan i turistički ne previše razvijen. Ne idealizujem ga i kažem da je sve savršeno na njemu, ali nama je još uvek odličan za opušteno, lepo i sadržajno letovanje i vratićemo mu se sigurno još mnogo puta.


Zoran Antunović, Subotica

Napiši komentar
1060 Katarina   06/07/2017
Upravo smo na Tasosu tri porodice sa po troje dece.kako sednemo da jedemo ne moze od osa da se zivi.sve drugo je prediivno.more vreme plaze.mesto Pefkari malo lepo tiho
1274 Vladan Stankovic   31/10/2017
Dok sam citao ovaj tekst prosla je neka pozitivna jeza kroz mene, sto znaci... Emocija, sreca, radost - sve je to Tasos!
1974 Miki   28/08/2018
Prošle godine bili u sartiju i obisli pola sitonije.. predivne plaze predivna voda. Ove godine zena me ubedi da dodjemo na tasos u potos. Selendra nema dete gde da proseta. Nema setalista nema nista. Prcanj je velegrad za ovo. Nikad vise


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu