Utisci sa letovanja: Zakintos u septembru
04/04/2017 Tekst ažuriran 07/10/2017 Iskustva 0

Naše prvo bračno putovanje, i odlučili smo se za Zakintos, ostrvo iz grupe Jonskih ostrva, mesto Laganas.

Krenula bih prvo od puta do ostrva, ako volite duge vožnje, uživanje u svim čarima putovanja, onda je to prvi razlog zbog kog možete otići na ovo ostrvo. Mi smo bas uživali i da kažem, dobro podneli put, koji je nekih 16-19 sati, ovisno od pauza. 15 sati do luke, mala pauza, za jutarnju kaficu, pa trajektom do ostrva, jos nekih sat vremena.

Plaža u Laganasu je lepa, šarenolika, duga čak 5km, puno barova vam nudi raznovrsna uživanja… Ima dosta i slobodnih delova, bez ležaljki. Ulaz u more je postepen i dušu dao za brčkanje i uživanje u moru. Nama se najviše dopao beach bar “Havana”, sa divnom opuštajucom muzikom, ležaljkama, krevetima sa baldahinima, bas pružaju poseban osećaj. Hrana je odlična, ako se odlučite da celi dan provedete na plaži.
Samo mesto Laganas je skup klubova i diskoteka u kojima noćni život pocinje od 23-00h, za mlade prava prilika za provod. Ukoliko niste baš za neki neumorni provod, lako možete zaobići večernjom šetnjom, pre početka noćnog ludila, koje u septembru i nije tog intenziteta kao u sezoni. 

U gradu postoji puno marketa, pekara, suvenirnice, mnoštvo restorana… Sve je dobro snabdeveno i u septembru. Što se tiče restorana, naš izbor je pao na restoran “Panos”, hrana je izvrsna, cene pristupačne, restoran vode i porodično rade zaista divni i ljubazni ljudi. Restoran je na novoj lokaciji, od onda kada smo mi zadnji put bili, raspitajte se i sigurno se nećete pokajati.

Samo ostrvo vam može pružiti uzbudljiv i aktivan odmor. Ostrvo možete obići na više načina, agencijskim turama, busom, oko 20e po obilasku, trajektom oko ostrva, posebna i jedinstvena prilika za posetu najlepše plaže na ostrvu, Navagio – Ship Wreck, Blue caves,… A možete i iznajmiti auto i lagano obilaziti i otkrivati sve čari ovog ostrva, po sopstvenoj želji.

Obilazak trajektom je lepo iskustvo, najjači utisak je ostavila plaža Navagio, voda je nestvarno tirkizna, na plaži olupina krijumčarskog broda, koga su struje mora nasukale u ovu uvalu daje poseban i prepoznatljiv pečat svemu.  Ostala mesta koja vam mogu preporučiti da obidjete su plaža Sv. Nikola, Banana beach (idelano ako volite sportove na vodi), Limnionas (možete večerati uz divan zalazak sunca), ostrvo kornjača Marathonisi, Roxa (stenovita plaža, koja pruža najlepši zalazak vatreno purpurnih boja), selo Keri, mesto Tsilivi, lepo, malo, romantično, idealno za porodice,…

Ono što smo jako voleli, i često se vraćali je privatno ostrvo “Cameo”, plaća se ulaz nekih 4e, i uz ulaznicu imate jedno piće… Plaža je jedna mala uvalica, ali sa savršenom vodom, barom sa odličnom muzikom…  Do ostrva se stiže pešačenjem, preko mora, u odnosu na plažu Laganasa je sa desne strane, videćete već. 

Naglasila bih da je more jako čisto, s tim što se u septembru može desiti da more izbaci travu, nije baš lep prizor i ulazak u more, ali oni to jako brzo očiste, u principu nama nije to bio neki veliki minus, pored ostalih pozitivnih strana. Samo vreme i temperature u septembru su odlične, oko 30-33 stepeni, more pretoplo, bilo je i oblačića, a kiše samo prve godine kada smo bili. Inače smo se još tri puta vraćali tamo, znači da je vredelo ;) Mislim da ništa bolje a jeftinije, za septembar ne možete dobiti, najjužnije Jonsko ostrvo, samim tim je i klima najpovoljnija i leto najduže.

Ono što bih još istakla, ukoliko volite istorijska nalazišta i slično, to nećete naći na ovom ostrvu, u principu je celo ostrvo, da kažem, novoizgradjeno, jer je 1950. godine ostrvo pogodio strašan zemljotres, da je celo ostrvo ostalo sravnjeno sa zemljom, osim jedne banke i crkve, ako se dobro sećam.  Ali je zato bogato prirodnim lepotama, koje ostavljaju bez daha… Ukoliko se odlučite da posetite Zakintos, čak i na kraju sezone, nećete se pokajati… Bilo da celo letovanje provedete u Laganasu, ili vam svaki dan bude aktivan, nećete pogrešiti ni u kom slucaju. 

Mi ćemo se makar još jednom vratiti Zakintosu, ali sa još jednim članom više, samo da nam još malo poraste :-)


Dijana Kostadinović

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu