Utisci sa letovanja: uvek u Grčku
31/03/2017 Tekst ažuriran 07/10/2017 Iskustva 0

Kada je reč o letovanju, ne postoji dvoumljenje, zna se ide se za Grčku, to je nešto tako normalno. Sada je mnogo lepše i lakše, nema čekanja za vizu, pasoš u torbu i granica. Koje mesto opisati, a ne zaboraviti ono drugo. Grci ljubazni, veseli, putevi solidni. 

Meni je Krf nekako na vrhu lestvice. Sam osećaj da su tamo i duše nasih vojnika, i moj pradeda je u Plavoj grobnici, ali na žalost nisam pronašla njegovo ime u mauzoleju, je nešto što nikoga ne može da ostavi ravnodušnog. Sam grad je nešto čarobno, one uske popločane ulice, široki bulevari, tvrđava, Srpska kuća koja mislim nikog nije ispratila bez suza u očima. 

Bili smo smešteni u Ipsosu, ali smo Krf obišli uzduž i popreko, naravno za 10 dana se ne može videti sve, ali se uvek obiđu najbolje plaže, mesta, manastiri, spomenici. Restorani su mi iznova izazov, a cene,  pa ni u Srbiji ne možete jesti za sitan novac a da se pritom prejedate, ali stvar je ukusa, koliko para toliko muzike. 

Da malo samo spomenem i Tasos, moj lepi, Mermernu plažu i njene bele kamenčice koje imam u svim saksijama da me sećaju na more i leto, kao i sve plaže, a obišli smo ih puno, Makriamos, Psiliamos, Paradise. S obzirom da na odmor idemo da se odmorimo, nije mnogo bitno šta se jede, otići u njihov supermarket ostavi se otprilike isto novca kao i kod kuće, opet sve zavisi od prohteva. 

Jedino što je bilo loše na odmoru u Grčkoj je bilo nevreme pre par godina u Pefkohoriju, ali mi opet nismo imali štete dok je grad prijateljima oštetio auto, a voda ušla u sobu, bili u prizemlju. Prošlogodišnji požar na Tasosu smo samo videli sa trajekta, a kasnije u medijima i saznali šta se desilo i mnogo nas je rastužilo s obzirom da smo samo pre par sati bili na tim mestima, da li je sreća ili zbog toga sto tako puno volimo Grčku, mi imamo samo lepe utiske. Nikada nas patrola policije nije zaustavila, pasoše nikada van sobe nismo nosili, novac je uvek bio u sobi, kažem, naše iskustvo je kao kod kuce, ali baš nikada neprijatna situacija. 

Kada govorimo o cenama, pa to je tu negde, restorani su sasvim pristojni, prvo veče kad se stigne na meniju je grčka salata, tzaziki i naravno kalamari i rezina, a u toku dana giros, breskve, sladoled, joj kad ce više leto... Na Kasandri recimo najpovoljnjije je večerati u restoranima koji nude riblji plato za dve osobe sa pićem i to bude oko 22 eura, što je sasvim pristojno. Još nešto, ko voli da pešači, lepo je ići od Haniotija do Pefkohorija kroz vikend naselje, pored mora, vredi šetati, ali i videti, nema saobraćaja, a nije daleko. 

Šta dodati, išli preko agencije, išli individualno, a obično idemo i dokle stignemo, pogledaš par smeštaja, malo se cenkaš sa Grkom, oni dođu do cene koja je normalna, kasnije kad se upoznamo pijemo kafu, na polasku se od srca pozdravimo.  Uvek je bilo odlično, smeštaj koliko platiš toliko i dobiješ, nama je bitno da je čisto i da je mirno, što smo uvek i imali u bilo kom delu Grčke, nekad malo teže, ali nađe se. 

Dobila nagradu ili ne, a gotovo sam sigurna da neću dobiti, jer u malu sredinu kao što je Negotin nagrade retko stižu, suprug i ja letujemo tamo, gde tačno, videćemo, pozdrav.


Jovic Sladjana,  Negotin

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu