Vozić za turiste na Pelionu - lepa uspomena i za decu i za odrasle
30/01/2018 Tekst ažuriran 11/11/2020 Iskustva 2

U 10 sati ujutru u mestu Ano Lehonia (12 km od grada Volos) mali voz napušta stanicu, a zvižduk voza signalizira početak nezaboravnog putovanja i za decu i za tate i mame. Uspon prelepim zelenim padinama poluostrva Pelion počinje...

Sa širinom koloseka od samo 60 cm, ova linija je jedna od najužih na svetu. Područje između mesta Ano Lehonia i Milies je planinsko, ispunjeno bujnom zelenom vegetacijom, uglavnom sa ravnim drvećem, maslinama i borovima.

Nadmorska visina omogućava spektakularan pogled na zaliv Pagasitik. Dodajte tome činjenicu da je maksimalna brzina ovog voza samo 20 km/h i biće vam jasno koliko ćete uživati u posmatranju klisura, veličanstvenih starih mostova, starih železničkih stanica i tunela poluostrva Pelion.

Ruta voza je Ano Lehonia - Ano Gatzea - Milies

Jedina stanica na ovoj ruti je u mestu Ano Gatzea, odakle voz nastavlja do mesta Milies gde završava ovih 15-20 km vožnje za oko 90 minuta.

Ostala mesta pored kojih ovaj mali voz sa samo četiri vagona i koji liči na igračku prolazi, su Agia Triada, Agios Atanasios, Pinakates i Argireika.
 

Do mesta Milies gde pruga završava, putovanje je ispunjeno prirodnim lepotama i brojnim arhitektonskim znamenitostima, posebno konstrukcijama od kamena i sivog krečnjaka koje oblikuju lučne mostove, ulaze tunela i potporne zidove. Jedan od izvanrednih primera je kameni most Kaloreme sa pet lukova, u području mesta Malaki.

Kako put odmiče dalje scenografija postaje još ekstremnija: voz prelazi preko čeličnog mosta Taxiarchis, poznatog i pod imenom "De Chirico's Bridge". Ovo je retka situacija kada voz prelazi ravan most na kome su šine zakrivljene!

Na kraju rute nalazi se stanica Milies. Tradicionalne kuće i konobe Peliona dočekuju posetioce, a kaldrmisana kamena staza vodi do glavnog trga sela (oko 15m). Ovde možete posetiti crkvu Taxiarchis, izgrađenu pre 1741. godine, zatim jednu od najstarijih biblioteka u Grčkoj i muzej narodne umetnosti i folklora.

Zanimljiv deo ovog lepog putovanja je kada mašinovođa na poslednjoj stanici u Milies zamoli putnike da mu se pridruže i pomognu mu da svi zajedno okrenu lokomotivu ka suprotnom smeru i spreme je za povratak.

U 15:00 mali voz se vraća prema svojoj početnoj stanici u mestu Ano Lehonia.

Savet: drvene klupe u vozu nisu baš najudobnije pa je preporuka poneti jastuk ili nešto slično što će vama ili vašoj deci sedenje učiniti udobnijim.

Radno vreme i red vožnje voza

Voz obično saobraća od proleća do jeseni. Vožnja traje 1:30 h uključujući 15 minuta pauze u mestu Ano Gatzea, gde su na raspolaganju kafa, sokovi, lokalni "tsipouro" i druga osveženja.

Vreme polaska iz Ano Lehonia je 10:00, a iz mesta Milies voz kreće nazad u 15:00.

Povratne karte koštaju 18 € za odrasle i 10 eura za decu (4-12 godina), dok karte u jednom smeru koštaju 10 i 6 €.

Savet: s obzirom da je interesovanje za voz tokom letnjih meseci veliko, a da voz ima samo četiri vagona, preporuka je da karte rezervišete unapred putem telefona ili maila ili da zamolite vlasnika smeštaja u kom boravite da rezerviše karte za vas.


Radno vreme stanice:

Ponedeljak i sreda 08:00-16:00
Utorak, četvrtak i petak 08:00-20:30

tel. +30 24210-39723
E-mail: [email protected] 


Kako doći do železničke stanice Ano Lehonia

Stanica se nalazi 12 km od grada Volosa na putu koji vodi za mesto Kala Nera. 

Pristup stanici automobilom je lak i ispred same zgrade stanice postoji parking prostor. Znakovi braon boje na glavnoj magistrali jasno pokazuju pravac u kom se nalazi stanica.

Kako je sve počelo

Izgradnja ove istorijske pruge je završena 1903. godine, a glavni inženjer projekta bio je Evaristo De Chirico, otac poznatog slikara i vajara Giorgio De Chirico, rođenog u Volosu. 

Mali budući vajar De Chirico bio je prisutan tokom građevinskih radova, posmatrajući ovo čudno, novo, prevozno sredstvo koje ga je kasnije inspirisalo i zauzelo mesto u mnogim njegovim delima, najčešće u obliku minijaturne siluete voza.

Mali voz Peliona prolazi kroz mitske staze Kentaura i Dodekateona, jer je, prema starogrčkoj mitologiji, Pelion bio letnje središte dvanaest bogova Olimpa.

Negde u gustoj šumi koja pokriva padine planine Pelion, nedaleko od stanice mesta Milies, istraživači kažu da je bilo mesto venčanja između Peleja i Tetide - roditelja čuvenog junaka Ahila. Legenda kaže i da je na ovom mestu održana mitska bitka u kojoj su se borili Kentauri i Lapiti.

Napiši komentar
1392 Dragana P.   06/02/2018
Bili i vozili se, fenomenalan dozivljaj, fenomenalni pogledi, obavezno idite na ovaj izlet!
2471 Ivana Siljegovic   15/07/2019
Dosli smo na Pilion, 15.jula nam na informacijama za vozic kazu da vozi samo vikendom. Krajem jula i avgust cesce, valjda tada bude puna sezona. Proverite obavezno pre nego sto krenete, ima tel na netu


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu