Gde je najtoplije more u Grčkoj?
10/04/2022 Tekst ažuriran 01/04/2024 Iskustva 6

Ovo je jedno od najčešćih pitanja koja nam stižu: gde je najtoplije more u Grčkoj u junu, septembru, oktobru itd?


Kada se traži idealna destinacija za letovanje, posebno ako se putuje sa decom, naravno da je toplota mora vrlo važan faktor, ali nažalost promenljiv i nestalan.


Temperatura mora stalno se menja i zavisi od mnogo toga, poput vremenskih uslova i okolnih struja. 


Neke opšte smernice jesu da treba tražiti mesta u zalivima, umesto onih na otvorenom moru, kao i da na ostrvima treba očekivati nešto hladniju vodu. 


Kako bismo Vam olakšali potragu, sakupili smo utiske članova Grčka Info FB grupe, koji su na osnovu svog dosadašnjeg iskustva izdvojili mesta sa najtoplijim morem u kojem su se kupali. Ovo su rezultati!


Plaže sa najtoplijim morem u Grčkoj


Mandraki Beach, Skijatos

Mandraki je zapravo oblast koju čine 3 plaže - luka Xerxes koja osvaja svojim zlatnim peskom i tikriznim morem, i neuređene Elia i Agkistros, a put do njih vodi kroz divni Mandraki park. 


Paradiso Beach, Neos Marmaras 

Ova dugačka, uska i šljunkovita plaža nalazi se na ulazu u Neos Marmaras, epicentar dešavanja na Sitoniji.  Mirna je, uređena, i bez gužve, a jedino je nezgodan ulaz u vodu zbog krupnijeg kamenja. Turisti kažu da ovde možete očekivati temperaturu mora od 30 stepeni. 


Livari Beach, Vurvuru

Vurvuru je malo, specifično mesto na istoku Sitonije. Glavna plaža u mestu je Karidi i važi za jednu od najlepših na poluostrvu, dok je Livari lepa peščana laguna koja se nalazi nedaleko od nje.


Letovališta sa najtoplijim morem


Skala Furka

Skala Furka je mestašce na Kasandri, posebno po tome što umesto uobičajenog šetališta uz more ima veliki trg, i odlična je polazna tačka za dalji obilazak prvog prsta. Plaža je peščana, okružena četinarima i sa čistim toplim zeleno-plavim morem.


Paralija

Turisti često iznose primedbe na račun mora u jednom od najpopularnijih letovališta među Srbima - zbog meduza, trave koju talasi povremeno nanose, vode koja se zbog peska muti u plićaku, ali ono što se sigurno ne može zameriti jeste temperatura mora. 


Letovališta Kasandre

Posebno je među komentarima navedeno mesto Polihrono, ali Kasandra je dobro poznata našim turistima i tu nema iznenađenja. Toplo more, blizina i izuzetno povoljne cene garancija su da će se i ovog leta srpski jezik pričati duž celog prvog prsta Halkidikija. 


Sarti

Ljubimac srpskih turista i najpopularnije mesto na Sitoniji je šarenoliko, sadržajno i okruženo predivnim plažama. Komentatori koji ga preporučuju navode da su se brčkali u moru temperature oko 28-29 stepeni.


Agia Galini, Krit

Agia Galini se nalazi na jugu najvećeg ostrva Grčke. Ovo šarmantno tradicionalno selo izgrađeno je na padini brda koje se spušta u more, a odlikuju ga čarobne plaže, spektakularna priroda i bogato istorijsko nasleđe.


Pilion

Pilion je magična oblast u samom srcu Grčke, koja kombinuje sve lepote planine i mora. Turisti su posebno istakli mesto i istoimenu plažu Kala Nera, u čijoj blizini se nalazi i jedan od najživopisnijih grčkih gradova - Volos. 


Perea i Nei Epivates, kod Soluna

Perea je letovalište u predgrađu Soluna, a dostupnost ovog grada mu i daje posebnu čar. Ima dugačku, peščanu plažu sa velikim plićakom. Nei Epivates je mestašce koje sa Pereom spaja dugačko šetalište i ima plažu koja je nosilac Plave zastavice. 

 

Ostrva sa najtoplijim morem u Grčkoj


Amuljani

Amuljani je jedino naseljeno ostrvo Halkidikija, koje krije rajske plaže i netaknutu prirodu, ali je zbog nedostatka ostalih sadržaja često izbor samo za izlete. Temperaturu neodoljivo tirkiznog mora koje zapljuskuje Amuljani više naših članova je čak opisalo kao ,,neprijatno toplo’’.


Evia

Zbog izvora vrele vode u banji Edipsos na Eviji more je veoma toplo. Voda temparature od 30 do 70 stepeni izvire iz kamena na obali mora. Prirodni bazenčići sa toplom vodom i lepi vodopadi sa stena u plićaku, prava su meka za turiste.


Rodos

Ostrvo vitezova jedna je od najglamuroznijih destinacija u Grčkoj, sa neprocenjivim kulturnim i istorijskim nasleđem, čuvenim Starim Gradom u kome je vreme stalo, romantičnim selima i vidikovcima, i očaravajućim plažama.


Skopelos

Poznat kao ostrvo na kome je sniman holivuski hit ,,Mamma Mia!’’, bogatstvo Skopelosa leži u njegovim nepreglednim šumama i prelepim plažama sa toplim morem, pa predstavlja pravu oazu mira za sve koji odmor žele da iskoriste samo za opuštanje u uživanje u prirodi.  


Zakintos

Zakintos je dom čuvene Navagio plaže, ali ovde ne treba očekivati jako toplu vodu, kao ni na mnogim drugim plažama širom ostrva jer su, iako magične, često zaklonjene visokim belim stenama. No, more je zaista pretoplo u Laganasu, epicentru noćnog provoda na ostrvu, pretežno zbog, čini se, beskrajno dugačkog plićaka. 


Saronska ostrva

Tvrdi se da je ovo ostrvlje, smešteno u zapadnom kraju Egejskog mora, okruženo izuzetno toplom vodom. Kako ova ostrva nisu naročito popularna među našim turistima, eto još jednog razloga da se posete Salamina, Egina, Poros ili kosmopolitska Hidra. 


Gde je hladno more u Grčkoj?

Sa druge strane, dobro je znati i koja mesta treba izbegavati, ukoliko Vam je važno da more bude vrlo toplo.


Iskustva kažu da more oko ostrva Dodekaneza ume biti hladno. Isto važi i za ostrvo Hios, smešteno na istočnom Egejskom moru. 


Kažu i da je ostrvo Paros dobra odrednica - što istočnije od njega, to je voda manje topla. 


Mada su turisti saglasni da je more na plažama Krfa uglavnom toplo, upozoravaju na plažu Paleokastrica, gde je prilično hladno. 

 


Proverite trenutne temperature mora u mestima u Grčkoj.

Još jedan veoma koristan tekst: Detaljan vodič za putovanje trajektom na grčka ostrva.


Bez obzira na to za koju se destinaciju odlučite, na našem sajtu možete pronaći bogatu ponudu kvalitetnog, pouzdanog i povoljnog smeštaja direktno od vlasnika

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

Facebook grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info smeštaj"

Napiši komentar
4300 Miloš Milićević   15/04/2022
Mnogo sam obišao Grčku. I kopno i ostrva. U severnom delu najtoplije more je u mestu Gerakini. Kupao sam se maja meseca dok su pevali slavuji uz more i voda je bila mnogo toplija nego bilo gde na Sitonji i Kasandri gde sam išao u to vreme na još nekoliko plaža. Na zapadu- ostrva, Zakintos je najtopliji, ali samo u zalivu Laganas. U celom zalivu, od Kalamakija do Kerija.
4373 Branislav Ninković   25/05/2022
Neos Pyrgos na Eviji....fantazija od mora...toplo i čisto...
4402 Cvele   03/06/2022
Ne mogu se sloziti sa konstataciom za Eviu, tamo ni u spicu sezone nije toplo. Jedino ako niste kod tog izvora tople vode...
4843 Bk   09/12/2022
more u amuljaniju nije neprijatno toplo vec ok. kraj agusta 25_26 stepeni celzijusovih
4956 SASA SESUM   04/03/2023
GERAKIINI JE NAJLEPSE MESTO U GRCKOJ DOBRI MESTANI LEPA PLAZA SVE BLIZU I NAJ NAJ
4966 Milan Pajić   16/03/2023
Iz licnog iskustva jer sam bio mogu da vam kazem da je jako topla voda na Kritu (Ajaos Nikolaos) ja sam bio u septembru i uvek idem u septembru na more u Grcku, i kada produzite dalje od Ajaos Nikolaosa sve te plaze imaju bas toplu vodu.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu