Letovanje na Krfu: Utisci, cene, plaže, izleti, saveti i preporuke posetilaca
15/11/2022 Tekst ažuriran 05/03/2023 Iskustva 2

Ostrvo zelenih borova i šarenog cveća, ludog noćnog provoda i opuštajućih oaza, kulturnog i istorijskog bogatstva, kumkvata i vina, rajskih plaža i još lepših vidikovaca, i naravno, posebne, neraskidive veze sa srpskim narodom - Krf je jedna od onih destinacija koja ima šta da ponudi svim generacijama i tipovima turista.


Toliko je raskošno i sadržajno, da posetioci savetuju da se unapred napravi spisak i plan obilazaka onoga što najviše želite da vidite, jer je za 10 dana letovanja na Krfu nemoguće obići sve. A kakve su još savete, iskustva i predloge o letovanju na Krfu izneli učesnici diskusije u našoj Facebook grupi Grčka Info, pročitajte u nastavku!


Kako doći na Krf

Članovi naše grupe najčešće dolazak sopstvenim automobilom ističu kao najbolju opciju dolaska na Krf, jer se tako ima najviše slobode pri planiranju obilazaka i istraživanja ostrva. Kako od Beograda do Igumenice, odakle se prelazi na trajekt za Krf, ima više od 900 kilometara, put jeste malo duži, ali se lako može podeliti na dva dana.


Mnogi članovi savetuju granični prelaz Medžitlija - Niki kod Bitolja, kako bi se izbegle gužve i zastoji na Evzoniju. Put nije kao glavni, ali je ipak dobar, nema stajanja, a usput se preskoči i nekoliko putarina. Ističu takođe i da je okolina dobar izbor za prenoćište i pauzu do Krfa.


Trajekti iz Igumenice idu do luka u glavnom gradu Kerkiri ili u Lefkimiju. Iako smešten na jugu, zbog čega je udaljen od nekih popularnih letovališta, Lefkimi je daleko bolja i isplativija opcija u svakom smislu. Dvostruko kraće se putuje, skoro isto toliko je i jeftinije, i nema gužvi. Pošto su brodovi manji, a polasci ređi, najbolje je proveriti informacije online i unapred rezervisati karte za trajekt, čime se takođe ostvaruje značajan popust.


Vredi razmotriti i niskobudžetne avionske letove za Krf sa aerodroma u Nišu, po više nego povoljnim cenama.


Kretanje po ostrvu

Na Krfu postoji veoma dobro organizovan, povoljan i tačan javni prevoz koji dobro povezuje sve tačke na ostrvu. Postoje plavi autobusi koji voze do glavnog grada i zeleni koji idu do daljih destinacija. Rasporedi polazaka istaknuti su na stajalištima i u agencijama, i veoma se poštuju. Može se uštedeti kupovinom dnevne karte koje su jeftinije kada se kupuju u prodavnici, nego u samom autobusu.


Naravno, ukoliko imate tu mogućnost, svakako je bolje i komfornije iznajmiti vozilo, barem na nekoliko dana, jer je Krf ostrvo gde se oko svake poznate atrakcije nalazi još mnoštvo lepih i zanimljivih mesta koja Vas mogu osvojiti. Ipak, turisti naglašavaju da cene rentiranja nisu tako pristupačne, pa ukoliko putujete bez dece, bolje rešenje može biti uzimanje skutera.



Putevi na ostrvu nisu najkvalitetniji, brdsko-planinski su i često prilično uski, tako da posetioci pozivaju na oprez, pažljivu i laganu vožnju. Ovo posebno važi u oblasti oko glavnog grada Kerkire, gde su uvek velike gužve.


Gde se smestiti na Krfu

Letovališta na Krfu mahom služe samo kao baze za obilaske, i teško je naći neko mesto koje bi samo po sebi oduševilo turiste, osim ljupkog Kasiopija. Zato je možda i najvažniji kriterijum položaj odredišta - najbolje je biti smešten što bliže glavnom gradu kako bi drugi delovi ostrva bili lako dostupni. Ovo su mesta na Krfu koja su najčešći izbori naših turista:


Dasia

Dasia je malo, mirno, porodično letovalište, bez razvijenog noćnog života. Odlična je baza za obilaske zbog svoj položaja, a blizu je i Kerkire, sa kojom je povezana plavom autobuskom linijom broj 7. Mesto ima sve potrebne sadržaje - markete, apoteku i nekoliko ambulanti, poslastičarnicu i pekaru, benzinsku pumpu, desetak taverni u centru i isto toliko plažnih barova na obali. Smatra se jednom od najpovoljnijih opcija za smeštaj na Krfu.


Plaža u mestu Dasija je prekrivena mešavinom peska i šljunka, ima prirodne hladovine, a more je čisto i bistro. U zavisnosti od bara, cene ležaljki se kreću u rasponu od 10 do 40 EUR, a uvek ima i slobodnog prostora.


Ipsos

Smešten odmah pored Dasije, Ipsos se ne smatra naročito atraktivnim mestom, ali ima značajnih prednosti, prvobitno zbog položaja i blizine glavnom gradu. Ima mnogo kafića i barova i veoma je živ noću, ali ipak u tom smislu pitomiji od ozloglašenog Kavosa. Najslabija tačka Ipsosa je šljunkovita i uska plaža, zbog magistrale koja se pruža tik uz nju. 


Kasiopi

Kasiopi se smatra jednim od najlepših mesta na celom ostrvu i često se preporučuje za izlete. Smešten je na severu Krfa, što znači da je malo udaljeniji od grada, ali mnogim turistima to ne smeta. Kasiopi ima onaj autentični grčki šarm koji postoji uglavnom na ostrvima. Mesto je mirno i romantično, bez gužve, a prija kako parovima, tako i starijim generacijama. Treba naglasiti i da često ima vetra.

Kasiopi ima više prelepih plaža, poput Batarije i Kanonija. Ovde su plaže poludivlje, bez sadržaja, sa izuzetnom bojom mora koje se razliva u sve nijanse plave i zelene, i mahom prekrivene oblim kamenčićima. Ako poželite pesak, možete otići do obližnjeg Sidarija.


Kavos

Smešten na samom jugu ostrva, Kavos je zasigurno mesto sa najlošijom reputacijom na Krfu. Pandan Laganasu na Zakintosu, Kavos je letovalište koje okuplja pre svega mlade Britance koji dolaze zbog burnog noćnog života, i nedostaje mu one grčke autentičnosti.


Plaža je prilično loša, a more prepuno trave, mada u okolini ima mnogo lepših. Može biti i nebezbedno, zbog čestih tuča i policijskih intervencija dok je noću veoma bučno. Zato se čak i mladima ipak radije preporučuje Ipsos.


Lepše strane ovog mesta jesu nezaboravne žurke na brodovima, i nekoliko kilometara udaljena sjajna Arkudijas plaža. U blizini se nalaze i plaže Maratis i Glifada.


Utisci sa letovanja: Kavos nikad više


Sidari

Letovalište Sidari je smešteno na severu ostrva i poznato po čuvenom Kanalu ljubavi, jednom od simbola Krfa. Ima lepu, peščanu plažu sa plitkom vodom, predivne zalaske sunca, sve uobičajene turističke sadržaje i zanimljiv noćni život.


Moraitika

Mesto koje turisti vole zbog sasvim mirne atmosfere, bez gužve i buke. Važno je samo potražiti smeštaj koji nije uz glavni put, nego pored mora, levo od puta. Odlična je baza za obilaske i ima lepu gradsku plažu.


Šta videti na Krfu

"Stopama naših predaka"

Krf i sva njegova bogatstva i lepote zauvek će biti isprepletane i povezane sa bolnom i junačkom istorijom naše zemlje. Zato naši turisti često ističu da poseta Krfu nije samo letovanje, nego svojevrsno hodočašće. 


U tom smislu, možda i najvažnije mesto je ostrvo Vido, okruženo "Plavom grobnicom", na kome se nalazi i spomen kosturnica našim vojnicima. U luci u Kerkiri potražite brodić oslikan bojama srpske zastave, koji će Vas po ceni od 3 EUR za desetak minuta, uz taktove dobro poznate pesme "Tamo daleko" dovesti do ovog, za nas tako značajnog mesta. 


Osim mauzoleja, na Vidu će Vas sačekati šum mora, miris borova, pogled na pučinu i neopisiva tuga u vazduhu. Svako ko poseti Vido sa knedlom u grlu govori o posebnim emocijama koje boravak ovde izaziva. Postoji i običaj da se ponese venčić ili ruža, koji se potom bacaju u more pri povratku, našim junacima u čast.


U mestu Guvija nalazi se spomen-ploča Srbima koji su se na tom mestu prvi put iskrcali. U Agios Mateosu postoji i spomenik Drinskoj diviziji, a malo dalje je i spomen-česma našim borcima. U Kerkiri se nalazi tzv. Srpska kuća - muzej sa postavkom posvećenom stradanju srpske vojske u periodu Velikog rata.


Kerkira/Grad Krf

Glavni grad Krfa jedan je od onih u koje se zaljubljuje na prvi pogled. Karakterišu ga venecijanska arhitektura i duh venecijanske kulture, posebno lep stari deo grada, stara i nova tvrđava, i živopisna luka. Pored Srpske kuće, naši turisti rado preporučuju posetu crkvi Svetog Spiridona, zaštitnika ostrva, gde počivaju i njegove mošti koje se smatraju čudotvornim.
 


Možete posetiti Arheološki i Muzej azijske umetnosti, prošetati Liston promenadom i obići mnoštvo radnji i suvenirnica koje ljubitelji šopinga obožavaju, ali treba imati na umu da cene u kafićima i restoranima mogu biti visoke.


U tvrđavi se često održavaju interesantne manifestacije koje se mogu posetiti, a turisti savetuju da ne preskočite neku od srpsko-grčkih večeri koje se organizuju u tavernama i na sve posetioce ostavljaju veliki utisak. Kako su u gradu stalno gužve, zbog čega ima problema sa pronalaženjem parkinga, u glavni grad Krfa savetuje se dolazak autobusom ili taksijem.


Paleokastrica

Ovo poluostrvo je za veliki deo posetilaca najomiljeniji i najlepši deo ostrva koji, kako kažu, više liči na Italiju nego na Grčku. Smešteno je na zapadnoj obali i njegove uvale su poznate po vodi koju često karakterišu ne hladnom, nego ledenom, ali to ipak ne ometa turiste da ovde uživaju.


Među rajskim mestima koje ne treba propustiti u ovom kraju je i plaža Peroulades. Iako se na njoj ne može kupati zbog velikih talasa, te je pretežno koriste surferi, treba obići tu lepotu. Predlaže se i posmatranje zalaska sunca iz 7th Heaven Cafea. 


Nad zalivom se nadvija više spektakularnih vidikovaca, poput onog u selu Lakones. Nezaboravno iskustvo i pogled pruža se i iz hotela Golden Fox, a atraktivan je i La Grotta bar, gde se pliva među stenama -  turisti ambijent porede sa ostrvom Kapri. Veoma je primamljivo za ronioce. Na brdu iznad jedne od uvala smešten je istoimeni manastir iz XII veka, sa prelepim vrtom i panoramom Paleokastrice.


Do Paleokastrice se može doći i zelenim autobusom, a potom iznajmiti čamac kako bi se obišle sve uvale, ili se dogovoriti sa prevoznicima gde da Vas ostave i kada da se vrate po Vas. Između nekih plaža se može i prošetati. Tokom sezone su velike gužve, a za iznajmljivanje seta ležaljki najčešće je potrebno izdvojiti 30 EUR.


Krf obilasci

Vodeni park Aqualand je mesto na kome odrasli uživaju jednako koliko i deca i rado preporučuju posetu. Takođe savetuju da se dolazak ipak ostavi za neki od poslednjih dana boravka, kada se već dobije boja i nema bojazni od dobijanja opekotina od sunca. Kažu i da se karte mogu kupiti po mnogo nižim cenama u kasnijim popodnevnim časovima, a postoje i organizovani izleti iz 10 kilometara udaljene Kerkire.


Poseban utisak na turiste ostavlja i dvorac Ahilion, letnjikovac austrijske princeze Elizabete, koji se ove godine renovira. Dvorac nosi ime po junaku Ahilu, kojim je princeza bila opčinjena, zbog čega se njegova velika statua nalazi u dvorištu imanja. U blizini se nalazi i Pontikonisi ili Mišije ostrvo, do koga se dolazi čamcima i posmatraju avioni.


Na ostrvu ima i pregršt intrigantnih muzeja, a komentatori često izdvajaju Morski muzej (muzej školjki) u Benitsesu, koji može biti posebno zanimljiv najmlađima.


Još jedno od mesta koja se ne propuštaju na Krfu je čuveni Kanal ljubavi u Sidariju - uhvatite voljenu osobu za ruku i prođite između glinenih stena, kako bi vaša ljubav večno trajala.


Posetioci kažu da ne treba propustiti posetu Kanonima, odakle se posmatra uzletanje i sletanje aviona, a ujedno je prelep vidikovac sa pogledom na more. Ispod se nalazi lepa bela crkva, tu su kafić i restoran, a posebno je lepo u suton. Fantastična panorama pruža se i sa vidikovca Pelekas, sa koga se vidi celo ostrvo.


Ne treba propustiti priliku da se osete svi ukusi, mirisi i arome ovog ostrva. Isprobajte tradicionalne gurmanluke kao što su pasticada, kleftiko i razni riblji specijaliteti u tavernama. Uz to nazdravite čašom Kakotrigis ili Moschato vina. Ne plašite se da degustirate autentične proizvode od voća kumkvat, poput slatkog, pita i likera, ili da se osvežite popularnom cicibirom - pivom od đumbira.


U mestašcu Kalami nalazi se kuća u kojoj su nekada živela braća Darel, koja je u međuvremenu pretvorena u restoran i poslužila je za snimanje jednog od filmova o Džejmsu Bondu.


Posetioci predlažu i krstarenje oko ostrva, posebno istočnom obalom, obilazak Krfa autobusom, ali i uspon na planinu Pantokrator, najvišu tačku ostrva. Može se obići i Korision, jezero smešteno tik uz more, gde ćete spaziti ljupke flamingose. 


Što se tiče izleta van Krfa, daleko najpopularniji je onaj do božanstvenih voda Paksosa i Antipaksosa. O njihovoj lepoti dovoljno govori legenda o tome kako su nastali, koja kaže da je Posejdon trozupcem otkinuo deo Krfa, kako bi napravio oazu za sebe i svoju ljubavnicu Amfitriti.


Krf plaže

Sa više od 50 plaža, na Krfu svako ima svoju u koju je zaljubljen, i zato se preporuke turista veoma razlikuju. Ponuda lepih plaža na Krfu je vrlo raznovrsna, a najčešće se lepšim smatraju one na zapadnoj obali, mahom peščane, ali i hladnije vode.
 

Jedna od najvoljenijih je Glifada - duga, peščana, urbana plaža sa barovima i velikim plićakom, ali i hladnijim morem. Zbog gužve i glasne muzike posebno je pogodna za mlade. U produžetku Glifade je Mirtiotissa, jedan od najlepših, ali teško dostupnih krfskih bisera, zbog čega često okuplja nudiste. Posetiocima se veoma dopada i dugačka, prostrana Gardenos plaža, prekrivena sitnim peskom i sa postepenim ulazom u vodu. Na početku plaže su poređane ležaljke i stvaraju se gužve, a kako se dalje odmiče sve je mirnije i manje ljudi.


Notos je prava umirujuća oaza, plaža na kojoj šuma ulazi u more i na kojoj se sunčate na ljuljaškama dok Vas okružuju banane i grane limuna. Nalazi se na jugu i dostupna je kopnom, a u blizini se nalazi i lokal u kome možete kupiti osveženje.


Turisti preporučuju i neobične plaže Porto Timoni u Afionasu, Roviniju, Batariju, Klimatiju. Manje poznati, a svojevrsni biseri su i plaže Liapades i Halikura. Sa Liapadesa možete rentirati čamac i obilaziti okolne uvalice ili pronaći mir u zavučenom baru Acapulco. Kako Lagadi je divlja plaža za prave avanturiste.


Velika, peščana plaža Isos nalazi se u južnom mestu Agios Georgios (postoji i severno). Peščana je i kilometrima dugačka. U prvom delu, bliže selu, opremljena je komercijalnim sadržajima, a kako se dalje zalazi ka severu i približava nudističkom delu, sve je praznija. Tu su i Mesongi, Barbati, Agios Gordios, zatim Kesaria i Almira na severu, i mnoge druge, poznate i nepoznate plaže i uvale. 


Naši turisti zato često kažu da je najbolje sesti u auto i polako krenuti sa otkrivanjem obale - upravo u tome je čar ostrva.


Krf - apartmani, hoteli, vile

Pogledajte našu preporuku za povoljan i kvalitetan smeštaj na Krfu.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.

 

Autor: Ivana Smiljanić
Photo: Sorin Colac / Alamy Stock Photo, Celebritycruises.com
 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
4889 Ivana Marisavljevic   20/01/2023
Dobar dan. Vaša preporuka, da li ići na Krf u junu, druga polovina juna? Hvala2764
4958 ljubica   12/03/2023
Hrabriji ce se okupati u istocnm selu Krfa, Dasija u junu, u zapadnom delu je i u avgustu hladna voda ali je predivno na suncu


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu