TOP 9 najukusnijih grčkih kolača
04/03/2021 Tekst ažuriran 11/06/2022 Iskustva 3

Tragovi brojnih osvajača koji su prolazili kroz Grčku primetni su na svakom koraku, pa tako i u poslasticama. Grčki kolači predstavljaju svojevrsnu fuziju različitih stranih uticaja kojima su Grci dali sopstveni pečat.


Ukusi Turske su posebno prisutni, pa ćete u Grčkoj često naići na verzije slatkiša koje su i kod nas vrlo popularne.


Uglavnom dobro natopljeni šećernim sirupom ili medom, i obogaćeni sa mnogo orašastih plodova, grčki deserti su najčešće vrlo jaki, kalorični i slatki. Mada se ne mogu svrstati u kategoriju laganih letnjih poslastica, sigurno će ulepšati i upotpuniti Vaš grčki užitak.


U nastavku pročitajte kojih je to top 9 najboljih grčkih kolača koje morate isprobati tokom vaše naredne posete Grčkoj!


Portokalopita

Slasna pita sa pomorandžama jedan je od najukusnijih grčkih kolača, za koje važi i da je među najlakšima za pravljenje. Portokalopita se sastoji od tankih kora i krema od jogurta i pomorandži. Nakon što se ispeče, kolač se natopi gustim sirupom, uz obavezni dodatak kolutića ovog ukusnog voća.


Postoje različite varijacije ove delicije, pa tako neki dodaju i vanilu, cimet, kandirano ili sušeno voće. Ovaj grčki kolač može biti pravo osveženje tokom vrelih letnjih dana, jer se služi dobro ohlađen, često uz jogurt ili kuglu sladoleda.
 



Melomakarona

U Grčkoj se Božić ne može zamisliti bez ovih tradicionalnih kolačića! Ipak, oni su ukusni i aromatični da bi se ograničili samo na praznike. Iako se u domovima uglavnom ne prave van praznične sezone, u pekarama i poslastičarnicama ih je moguće pronaći tokom čitave godine. Mekani i sočni, ovi kolači su nešto između naših medenjaka i urmašica. Ovalnog su oblika i puni klasično božićnih mirisa - karanfilića, pomorandžine kore, cimeta, a ponekad im se dodaje i konjak. Ispečeni se prelivaju medenim sirupom, a potom se posipaju mlevenim orasima.


Galaktoboureko

Dok se kod nas često vode rasprave o tome sa čime burek sme ili ne sme da bude, Grci su ovaj uobičajeno slani delikates preuzeli od Turaka i od njega napravili sočni i kremasti dezert. "Burek sa mlekom'', kako se u prevodu naziva, pravi se od kora premazanih puterom kojima se dodaje bogati krem od jaja, vanile i mleka. Naravno, ni ova grčka poslastica ne može proći bez šećernog sirupa, kome se često dodaje i pomorandža.
 



Loukoumades

Grčke krofnice su kod nas dobro poznate, i za mnoge turiste jedna su od glavnih asocijacija na letovanje u Grčkoj. U tom smislu, lukumades su nešto poput girosa u svetu slatkiša. Mogu se naći na svakom koraku, mada su možda najlepši kao slatki predah na plaži. Za one koji još uvek nisu imali zadovoljstvo da probaju ovu poslasticu, radi se o lopticama testa koje se prže u dubokom ulju, pa se nakon toga prelivaju toplim prelivom od meda. Iako je ovo samo po sebi dovoljno za prvoklasni užitak, često se obogaćuju i čokoladom ili seckanim orašastim plodovima.


Poreklo ovog kolača ne može se tačno utvrditi. Ima navoda da su nešto slično lukumadesima jeli još stari Rimljani, a posebno su interesantne tvrdnje da su upravo ovom poslasticom darivani pobednici prve grčke Olimpijade 776. godine pre nove ere.


Ravani (revani)

Ovaj popularni kolač nosi ime po starom turskom pesniku koji je svoje stihove posvećivao gastronomiji. Legenda kaže da je jedan turski poslastičar poklonio recept svom grčkom kolegi, a on je zatim počeo da se prenosi sa kolena na koleno. Bilo kako bilo, ovaj ukusni kolač i danas je jednako popularan širom obe zemlje U Grčkoj se može pronaći u svim regijama, ali kažu da je najbolji u gradu Veria.


Ravani je zapravo mekani patišpanj koji se pravi sa jogurtom, pa onda fino natapa sirupom. Posebnu aromu mu daje suptilna nota osvežavajućeg limuna, mada mu se, u zavisnosti od regije, dodaju i drugi začini, poput vanile. Često mu se dodaje malo hrskavosti u vidu posipanja seckanim pistaćima ili bademima. S obzirom da se radi o, u osnovi, jednostavnom kolaču, pogodan je za različite improvizacije i nadograđivanja. Uz ravani lepo ide i šlag, ali i sveže voće kao balans izuzetnoj slatkoći ovog grčkog deserta.


Grčka baklava

Kraljici slatkiša nije potrebno posebno predstavljanje. Slojevi i slojevi tankih listova testa, puni seckanih oraha i dobro natopljeni šećernim sirupom, čest su deo i srpske trpeze. Različiti varijeteti ovog raskošnog i bogatog kolača zasluženo su popularni širom celog Balkana i Bliskog Istoka. Kao što je to obično slučaj sa ovoliko voljenim receptima, svako ima neki svoj način na koji pravi baklave, ali i dodatke kojima im daje lični pečat, poput mlevenih pistaća ili suvog grožđa.


Recept za tradicionalnu grčku baklavu pogledajte ovde.


Diples

Radi se o tradicionalnom kolaču koji se često priprema za praznike i posebne prilike, a naročito za Božić. Ukoliko ste ljubitelj hrskavih tekstura, onda je ovaj grčki kolač, poreklom sa Peloponeza, baš za Vas! Diples su tanki listovi testa koji se prže u dubokom ulju dok ne postanu fino krckavi, a potom prelivaju sirupom od šećera ili meda i posipaju seckanim orasima. Prave se u različitim oblicima, recimo kao mašne ili pužići, pa mame i svojim zanimljivim, dekorativnim izgledom.


Kataifi (kadaif)

Kataifi je još jedan kolač prema kome Grci i Turci dele ljubav, a inače je poreklom sa Bliskog Istoka. Ovo je jedna od najpopularnijih poslastica u Grčkoj, nezaobilazna pri poseti ovoj zemlji. Kataifi svoju slavu duguje jedinstvenoj teksturi i neobičnom izgledu, s obzirom da se pravi od kora koje se seku na vrlo tanke trakice, a potom uvijaju u rolnice. Recepata je mnogo i razlikuju se od regije do regije. Rolnice se uglavnom pune seckanim orasima, bademima ili pistaćima, pa nalivaju sirupom, često dodatno aromatizovanim karanfilićem ili cimetom.


Među brojnim varijacijama ovog recepta, posebno se izdvaja bogati ekmek kataifi. Pri pripremi ovog kolača ,,rezanci'' od testa se prže dok ne postanu hrskavi, pa natapaju slatkim sirupom od limuna. Zatim sledi sloj ukusnog gustog krema, a na vrh ide šlag, posut seckanim pistaćima ili mlevenim cimetom. Pravo dekadentno zadovoljstvo!


Milopita

Milopita je grčka pita sa jabukama, klasik koji se pravi na mnogo raznovrsnih načina. Testo može biti prhko ili bogato sa mnogo putera, a fil od sočnih jabuka i cimeta često se začinjava i dodacima poput seckanih oraha ili sušenog voća. Ukoliko ste ljubitelj jabuka, milopita će Vas sigurno oduševiti u svim svojim oblicima. Kriška ovog grčkog kolača posebno prija uz šolju tople crne kafe.


Napišite nam ispod teksta u komentarima koji su Vaši omiljeni slatki ukusi Grčke?


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

Facebook grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info smeštaj"

Napiši komentar
3428 Aida Jovanovic   04/03/2021
Obozavam portokalopitu, cak sam naucila i da je pravim. Prijatelj, stari Grk se odusevio kad ju je probao; reče bas je prava1f604. Sledeci slatkis je melomakarona a na trecem mestu je naravno baklava!
4102 Djordje Labrović   04/12/2021
Pa šta da komentarišem,ovo je poezija za čula mirisa i ukusa.Čekam leto da uživam.
4404 GORDANA   07/06/2022
AKO MOZE RECEPT ZA KOLAC POLITIKO


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu