Tasos ili Sitonija? Gde je bolje, a gde povoljnije letovati
20/03/2022 Tekst ažuriran 26/08/2022 Iskustva 0

Dilema između letovanja na ostrvu Tasos ili drugom prstu Halkidikija, Sitoniji, česta je među našim turistima.

Zato smo pitali članove naše Facebook grupe "Grčka Info" koji su već posetili obe destinacije da ih uporede, prenesu svoje utiske, proanaliziraju prednosti i mane i daju svoje preporuke. 


Sličnosti Tasosa i Sitonije

Bez obzira na lične preferencije i potrebe pojedinaca, čini se da su svi komentatori saglasni u jednom - Tasos i Sitonija imaju donekle slične ambijente, pa se zato mogu porediti, ali iskustva koja ova dva mesta pružaju se u potpunosti razlikuju. Iznad svega, ističu da oba treba posetiti i doživeti, i da nijedan izbor neće biti pogrešan.
 

Zajedničke su im izuzetne plaže, mnogo divljih i skrivenih uvala koje treba otkriti, pregršt prilika za avanturu i istraživanje, predivna priroda, mnogo zelenila i prirodnog hlada na plažama.


Plaže na Sitoniji i Tasosu

Sa jedne strane smaragdno ostrvo, a sa druge tirkizno poluostrvo. Nesumnjivo je da su obema stranama plaže najjači adut i ono što najviše privlači turiste. Ipak, ovo je jedna od retkih kategorija u kojima imamo čistog, skoro jednoglasno izabranog pobednika - Sitoniju. 
 

Sa egzotikom njenih tirkiznih voda i belog peska, poput plaža Tigania i Las Banditas, teško je takmičiti se, jer ove plaže za većinu predstavljaju ideal. Turisti smatraju i da je na Sitoniji voda plića i toplija.
 

Naravno, u pitanju su samo nijanse, a Tasos ima i svoju Saliaru koja može da parira najlepšim biserima Sitonije. Ima i drugih faktora koji idu u korist Tasosa. Većini plaža na ostrvu je mnogo jednostavnije prići, posebno automobilom. 
 

Osim toga, bliže su jedna drugoj, jer je Tasos mali, pa je obilazak lakši, i bez problema se može posetiti više plaža dnevno. Nasuprot tome, plaže Sitonije, posebno one najlepše, često su neuređene i sa nezgodnim prilazima, i duže se putuje od jedne do druge.
 

Mnogi prednost daju Tasosu i zbog toga što su manje gužve, i ima više pustih, divljih uvalica. Njih na zapadnoj strani Sitonije nema uopšte, a na istočnoj postoje, ali u manjem broju.


Ostali sadržaji

Tasos je mirniji, a na Sitoniji ima više zabave, ali sveukupno gledajući, ostrvo ipak ima više raznovrsnog sadržaja. Više je tradicionalnih sela za obilazak, kulturno-istorijskih znamenitosti, a kao posebno magičan doživljaj mnogi navode manastir svetog Arhangela na obali mora. 
 

I Sitonija ima svoja autentična sela (Partenonas, Agios Nikolaos, Sikia…), nekoliko muzeja, istoriju, ali je ponuda svega toga ipak bogatija na Tasosu. 
 

Ali, Tasos je ipak za miran i tih odmor, a ne za provod. Tako da je samo stvar toga ko kako želi da provede svoje letovanje.


Gde je povoljnije: na Tasosu ili na Sitoniji?

Obe destinacije se nalaze u sličnom cenovnom rangu. Iskustva komentatora u ovom segmentu se prilično razlikuju, pa neki navode male razlike u korist jednog ili drugog mesta, što može zavisiti od mnogo aspekata.Ipak, nesporno je da je sam put do Sitonije jeftiniji, jer je bliža i nije potreban trajekt. Sa druge strane, moguće je da na poluostrvu Sitoniji provedete više vremena u vožnji, pa da se ta razlika neutrališe. 


Da li je za porodice sa decom bolji izbor Sitonija ili Tasos?

I Tasos i Sitonija su više nego preporučljivi za letovanja porodica sa decom. Ukoliko su u pitanju mala deca, blaga prednost bi se ipak mogla dodeliti Tasosu, zbog pristupačnijih plaža i lakšeg obilaženja ostrva.


Međutim, na Tasosu može biti problematično povećano prisustvo osa i pčela, posebno u slučaju alergija. Med je jedan od najvažnijih proizvoda na ovom ostrvu, tako da nije neobično što ima mnogo pčela. 


Komentari posetilaca na ovu temu su vrlo raznoliki. Jedni kažu da ove insekte uopšte nisu primetili, dok drugi prenose da su se susretali sa rojevima, ali svakako je ovo nešto što treba imati u vidu. 
Kažu da njihovo prisustvo zavisi od godine, ali i lokacije - više ih je na istoku. Neki preporučuju i dolazak tokom juna i početka jula, pre cvetanja biljaka, kada bi trebalo da ih bude manje, 


Pročitajte mišljenja turista na temu Da li na Tasosu ima mnogo pčela i osa.


Takođe, neki su kao veliku prednost Sitonije izdvojili povezanost sa kopnom i odsustvo potrebe za trajektom. Jedna majka je lepo opisala kako joj to uliva osećaj sigurnosti kada letuje sa decom.


Prednosti Tasosa

Viđenje koje je prilično često među našim komentatorima može se svesti na rečenicu ,,Sitonija ima lepše plaže, ali Tasos ima dušu.’’ Mnogima se dopada to što je ostrvo manje, pa se mnogo više toga može obići tokom jednog letovanja. Ostale prednosti su pristupačnije plaže, više zelenila i borovih šuma, raznolikiji sadržaj, mirna i spokojna atmosfera, manje gužve u odnosu na Sitoniju, a za mnoge je i ostrvski ambijent sam po sebi nešto posebno. 


Prednosti Sitonije

Sitonija nam je bliža i nema troškova trajekta. Plaže su po mnogima lepše, a posebno se izdvaja nestvarna boja mora. Ima više zabavnih sadržaja, i možda više tog uzbudljivog avanturističkog šmeka, zahvaljujuči svojoj divljini, neobuzdanosti i razbacanim plažama. Turisti kažu i da je snabdevenija, sa više većih marketa. 


Smeštaj na Tasosu i Sitoniji

Kroz diskusiju su mnogo puta provučeni Sarti i Limenas, kao letovališta za koja su se turisti najviše vezali, i u odnosu na koje i biraju dražu destinaciju. Svakako, izbor odgovarajuće baze u kojoj ćete pronaći smeštaj jedan je od najvažnijih koraka kada su u pitanju aktivni odmori.


Koju god destinaciju od navedenih izaberete, budite sigurni da ćete uživati.

Pogledajte obavezno našu preporuku za kvalitetan smeštaj na Tasosu.

A razmotrite takođe i našu ponudu povoljnih i kvalitetnih apartmana, hotela i vila na Sitoniji.


VAŽNO: Ne zaboravite da rezervacijom smeštaja preko našeg sajta dobijate niz pogodnosti, a između ostalog i način uplate depozita na dinarski račun u Srbiji - bez obaveze otvaranja deviznih računa i plaćanja ponekad visokih provizija transfera.

Više detalja pogledajte ovde.


​Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

Facebook grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info"

Viber grupa "Grčka Info smeštaj"

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu