Ubod ježa u moru i otrovne Dragon ribe: Prva pomoć i kako izvaditi bodlje VIDEO
11/06/2022 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 0

Osim meduza i vlasulja o kojima smo već pisali, turisti u Grčkoj se ponekad susreću i sa ježevima i ribom zvanom Dragon fish (Morski pauk).


Ubod ježa
 

Ježevi su morske životinje naročito brojne u toplim čistim morima, u plićacima u obalskoj zoni, na senovitim mestima, između peskovitih i šljunkovitih delova, a najčešće ih ima ispod stena i na njima.


Nisu retki slučajevi da kupači slučajno nagaze na ježa, a tada najčešće stopala (ponekad i dlanovi) završe puna odlomljenih i sitnih bodlji. 


Bodlje se kao iglice zabiju u kožu, mesto uboda počinje da boli, često se zacrveni, a može i da otekne. Uklanjanje bodlji je bolan, ali neizbežan proces i se mora obaviti veoma pažljivo.


Ukoliko znate da na nekoj plaži ima ježeva, preporuka je da koristite obuću za vodu.


Šta je najbolje uraditi ako se nabodete na morskog ježa

Ukoliko niste prinuđeni ne treba da sami vadite bodlje, jer mogu pući i u nozi mogu ostati mali delovi koji se jako teško vade. Iglice u 90% slučajeva same izađu iz kože nakon 2-3 dana, ali bolje je izvaditi ih što pre kako ne bi došlo do upalne reakcije stranog tela.


Specijalista dermatologije dr Vesna Lamer savetuje da se prvo potraži pomoć doktora ukoliko postoji u blizini i koji će vam stručno izvaditi bodlje. Ukoliko doktor nije blizu moraćete ih ipak izvući sami.


Iz iskustva ove doktorke, iglice je najlakše vaditi iz noge 2-3 dana nakon povrede. Međutim ljudi ih najčešće vade odmah jer im je hodanje bolno. Dok se iglice ne izvade, pomažu analgetici i hladne obloge.

 


Pri vađenju bodlji obavezno trebate imati sredstva za prvu pomoć: sterilnu pincetu, sterilnu iglu, antibiotsku mast i alkohol, a možete i da isperete povređenu nogu slanom vodom (ne morskom!) ili sirćetom. Ježeve iglice građene su od kalcijum karbonata, a sirćetna kiselina ih razgrađuje.

Pokušajte da iglom isterate bodlju napolje, a zatim je pincetom lagano izvadite (pogledajte video na kraju teksta).
 

 

Ako ne pomaže, u lavor pomešajte vodu i toplo sirće, a zatim potopite noge. Sirće će omekšati kožu, otvoriti pore i učiniti da sitne bodlje izađu iz kože.


Alkohol je takođe odličan u odstranivanju stranih tela iz kože. Isperite mesta sa bodljama nekoliko puta u toku dan alkoholom i koža će sama početi da ih izbacuje.


Bodlje koje su se zavukle dublje pod kožu mogu se izvaditi samo laganim kružnim pokretima uz pomoć pincete. Nakon vađenja, na ranu treba namazati antibiotsku mast i eventualno staviti prašak da rana ne bi zagnojila.


Bitno je ranu održavati čistom i paziti da ne zagnoji.


Turisti savetuju i da se mesto gde su bodlje namaže toplim maslinovim uljem. Nekima ovo pomaže, a nekima ne.


Ako vadite ježeve iz mora kazna je 3.000 evra

Mnogo je onih koji vade ježeve iz mora u želji da očiste more ili zato što smatraju da su ježevi ukusno meze tokom leta.


Ako ste i vi to radili nemojte više, jer su novi zakoni o očuvanju morskog sveta posebno strogi i predviđaju velike kazne.


Morski ježevi su poslednjih 5 godina u opasnosti od izumiranja, zaštićena su vrsta, a nadležni su dužni da kazne do 3.000 evra one koji budu uhvaćeni na licu mesta kako ih izvlače iz mora.


Morski jež, po mišljenju stručnjaka, kao rezidentni organizam stoji na jednom mestu, sakuplja morsku prljavštinu, a posebno u slučajevima kada dođe do zagađenosti mora.

 

 

Prva pomoć pri ubodu ribe Dragon fish ili Morski pauk


Nedavno nam se u Facebook grupi obratila jedna majka i napisala svoje iskustvo. 
Nekoliko drugih članova grupe takođe je imalo iskustvo sa ubodom ove ribe koja se lako može nagaziti u pesku.


Pročitajte ovde kako su oni reagovali.
 




Dragon fish ili Morski pauk je riba koju karakterišu šare na leđima. Sa donje strane ima bodlju okrenutu unazad, a sličnu bodlju ima i na prvom leđnom peraju.

 

 U pitanju je riba veličine do 10cm koja je sakrivena u pesku pa je nije lako primetiti


Riba Dragon fish nije smrtonosna. Ubodom bodlji koje se nalaze na njoj, Dragon riba ubacuje svoj otrov u telo žrtve.  Prema rečima lekara, svake godine bude nekoliko slučajeva uboda ove ribe.


 

Dermatolog Ivana Janković zna koji su simptomi i kako koža reaguje na ubod ove ribe. Ovo je njena preporuka:
 

"Kada vas ova riba ubode ili nagazite na nju, prvo se javlja jak bol, koji može trajati satima, a moguća je i nesvestica, povraćanje, lupanje srca i povišena temperatura.


 

Zato ukoliko neko oseti jaku bol mora otići odmah kod lekara, gde će dobiti injekciju od koje će se bol umanjiti. Mesto uboda će oteći i to može trajati i nekoliko dana, ali postoji mast koja se maže i sve se brzo vraća na svoje mesto.

Ukoliko se osoba koju je ubola Dragon fish ili Morski pauk ne nalazi u blizini bolnice ili ambulante, mesto uboda treba staviti u vruću vodu ili vruć pesak jer je otrov je termolabilan i bol će nakon nekog vremena prestati. Nakon toga se obavezno mora obratiti lekaru."

 

Zbog ovakvih stvari razmislite o kupovini patika za vodu, posebno ako imate decu.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu