Ako znate da grčko letovalište Ouranoupolis (Uranopolis) praktično gledano spaja monašku zajednicu, Svetu Goru sa preostalim delom Grčke, onda bi trebalo da vam je jasno da je reč o, na prvom mestu tihom mestu, koje predstavlja sponu između svetovnog i duhovnog, te je iz tog razloga definitivno u Ouranoupolis najbolje krenuti ukoliko imate potrebu za duševnim, više nego za telesnim mirom.


Ouranoupolis na grčkom znači "nebeski grad"

Definitivno je jedna od osnovnih karakteristika ovog gradića na Atosu, mir koji se oseća na svakom koraku. Iako je mesto kao mesto relativno malo, činjenica je da u Ouranoupolisu nećete nikada naići na neku naročitu gužvu, a čak i ako ima nešto više turista, što se događa u jeku sezone, vrlo verovatno neće biti niti jedne neprijatne scene, jer turisti koji letuju ovde definitivno znaju gde su došli i na sve načine poštuju blizinu Svete Gore.

Još jedno od obeležja ovog mesta su i domaćini, koji su i više nego ljubazni prema turistima.

Da ne bude zabune, iako je Ouranoupolis letovalište koje je u najmanju ruku specifično, u njemu postoje i kafići i taverne, a uveče se iz njih može čuti uglavnom grčka muzika. Međutim, sama činjenica da je Sveta Gora u neposrednoj blizini je dovoljna da i turisti osete duševni mir.

Upravo zato je u ovo letovalište najbolje da idu oni turisti koji nisu željni noćnog provoda, već žele zaista da uživaju u miru. Takođe, letovanje u Ouranoupolisu je idealno za porodice sa malom decom.


Plaže u Ouranoupolisu i okolini

Osim glavne gradske plaže koja je lepo uređena, u Ouranoupolisu i njegovoj okolini postoje brojne male, divlje plaže, pa je to i osnovni razlog zbog čega u ovom mestu gotovo da nikada nema gužvi. 
Takođe, u neposrednoj blizini mesta je i čuveno letovalište na Atosu - Nea Roda, u kome isto ima jako lepo uređenih plaža.

A ako vas brine da li u Ouranoupolisu ima meduza, komaraca, mušica ili kakvih sve drugih insekata, odnosno ježeva, reći ćemo samo da je plaža u ovom mestu, kao i većina plaža Halkidikija takođe ovenčana Plavom zastavicom, što je znak da je reč o tirkizno plavom, čistom moru.

Ono što ćete sasvim sigurno, makar jednom tokom vašeg odmora, uz malo sreće imati prilike da vidite dok ste u Ouranoupolisu su delfini, što je jasan znak da je u pitanju vrlo čisto more.


Kupovina u Ouranoupolisu

U gradu postoje marketi i prodavnice različite robe, te suvenirnice, ali je ponuda prilično skromna, te kao i u svim ostalim letovalištima slične veličine, cene su neznatno više. Zato je svakako najbolje da ukoliko na letovanje idete sopstvenim automobilom ipak odete u neku veću kupovinu u obližnje mesto Nea Roda ili Jerisos. 
Podrazumeva se da je za sve veće kupovine svakako najbolje posetiti Solun, koji je od Ouranoupolisa udaljen oko 120 kilometara.

Ono što je posebno interesantno kada je ovo letovalište u pitanju, jeste što skoro svako jutro turisti imaju priliku da kupe svežu, tek ulovljenu ribu od lokalnih ribara, ali i da piju vino koje je pripremljeno na obližnjoj Svetoj Gori u nekom od mnogih pravoslavnih manastira.


Šta videti u Ouranoupolisu i okolini

Zaštitni znak ovog letovališta je kula "Andronikos", koja datira iz prve polovine 14. veka, a sagradilo ju je bratstvo svetogorskog manastira Vatoped, kako bi se ova Svetinja odbranila od gusarskih napada i to u doba vladavine cara Andronika, za koga se veruje da je dao pozamašnu sumu novca za gradnju ove kule, pa otuda i njen naziv.

A baš ispred same kule je i luka iz koje polaze brodovi, što oni koji odvoze hodočasnike na Svetu Goru, što oni koji su namenjeni turistima koji žele da obiđu Atos i iz daljine vide svu lepotu ove monaške zajednice.

Uz to, u okolini Ouranoupolisa postoji nekoliko napuštenih ostrva do kojih će vas vrlo rado prevesti meštani svojim barkama, a na kojima ćete sasvim sigurno uživati u netaknutoj prirodi.

Naravno, možete da posetite i obližnje ostrvo Amuljani, što je odlična ideja za jednodnevni izlet iz Ouranoupolisa ili, pak da odete do Soluna, koji je od mesta udaljen oko 120 kilometara.

U samom centru mesta je i mala crkva, koju svakako treba posetiti, dok se šetalište nalazi na zapadnoj strani mesta i na njemu postoje brojni kafići, restorani i taverne.

Napiši komentar
1980 Luka   31/08/2018
A gde, inače, u Grčkoj ima neprijatnih scena? I gde to domaćini nisu ljubazni u Grčkoj? To su opšte odlike Grčke i Grka, a ne Uranopolisa...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu