Vodič za Kipar: Fig Tree Bay Protaras – najlepša plaža Kipra
21/04/2021 Tekst ažuriran 25/04/2021 Iskustva 1

Peščana plaža Fig Tree Bay je glavna plaža u mestu Protaras, duga je 500 metara i jedna je od najlepših i najpopularnijih plaža Kipra.

Od glavne ulice u Protarasu udaljena je svega nekoliko stotina metara, a od plaže Nisi u Aja Napi 15 km.

Svoje ime duguje starom usamljenom drvetu smokve koje su pored nje zasadili istočni osvajači još u 17. veku. 

Predivno tirkizno plavo more na Fig tree bay je tipično za istočnu obalu poluostrva: toplo je, čisto, plitko i toliko bistro da se može videti svako zrno peska na dnu i jata malih ribica! 

Za decu postoji plićak, more je mirno i bez talasa, a za starije nakon malo šetnje kroz vodu stiže se do dela gde je moguće plivanje. 



Na samo 50m od obale postoji malo ostrvo koje plažu razdvaja od otvorenog mora i do kog se može otplivati.

S obzirom da se nalazi tik uz Protaras, leti je veoma posećena pa treba imati na umu i moguću gužvu. Zbog toga je naš savet da probate da je izbegnete danima vikenda ili da dođete ranije kako biste zauzeli dobro mesto.

Kao i na svim plažama Kipra boravak na plaži je besplatan ukoliko koristite svoju opremu, dok se korišćenje ležaljki naplaćuje 2.5 evra kao i suncobrana 2.5 evra.

Mnogi turisti i lokalni Kiprani Fig Tree Bay ističu kao najbolju plažu Protarasa, jednu od najboljih u celoj Evropi i posebno je preporučuju za porodice sa decom i parove.

Fig Tree Bay je nosilac prestižne Plave zastavice zbog izvandrednog kvaliteta vode i dostupnih javnih sadržaja. Takođe je jedna od Zelenih plaža pod eko-inicijativom "Zelene Plaže Kipra".

Duž same plaže proteže se šetalište sa brojnim kafićima, barovima, restoranima i supermarketima u kojima možete naručiti hranu, piće ili sladoled, a pored plaže postoji i opštinski parking kao i toaleti, kabine za presvlačenje i tuševi.

Dostupni su i sportovi na vodi: paraglajding, jet ski, pedaline i mnogi drugi. Plaža ima pristup za invalide.

Pogledajte našu preporuku za smeštaj na Kipru i blizu plaže Fig Tree Bay i naš mini vodič za Kipar.
 

Napiši komentar
3591 Jasna   28/04/2021
Odmor na Kipru....carolija !


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu