Zanimljivosti iz Grčke: 20 najčešćih grčkih prezimena
04/03/2021 Tekst ažuriran 11/06/2021 Iskustva 1

Ako se u Grčkoj nađete u nekoj gužvi i viknete „Gospodine Papadopulos!“ velika je šansa da će bar jedan čovek okrenuti glavu. To je najčešće prezime u Grčkoj, kao što je kod nas u Srbiji prezime Jovanović.

Vrhovni savet za izbor civilnog osoblja (ASEP) sproveo je studiju kako bi pronašao najčešća grčka prezimena. Ovo su prvih 20 grčkih prezimena i njihovo poreklo, sa prezimenom Papadopulos koje ponosno zauzima prvo mesto na ovoj listi.

1. PAPADOPOULOS (doslovno znači sin sveštenika)
2. PAPPAS (sveštenik)
3. KARAGIANNIS (Crnokosi ili crnoputi Giannis, „Kara“ na turskom znači crn)
4. VLAHOS (Rani Grci iz rimskog doba)
5. IOANNIDIS (Joanisov sin)
6. ECONOMOU (spremačica ili računovođa)
7. PAPAGEORGIOU (Sin oca Georgija)
8. MAKRIS („dugačak“, najverovatnije opisuje visoku osobu)
9. KONSTANTINIDIS (sin Konstantinosa)
10. DIMOPOULOS (Dimosov sin)
11. GEORGIADIS (Georgijev sin)
12. PAPADIMITRIOU (Od Oca Dimitrija)
13. PAPADAKIS (Sin sveštenika)
14. ANTONIOU (Od Antonija)
15. PAPANIKOLAOU (Od Oca Nikolaosa)
16. PANAGIOTOPOULOS (Panagiotisov sin)
17. VASILIOU (od Vasilisa)
18. GIANNOPOULOS (Giannisov sin)
19. NIKOLAOU (od Nikolaosa)
20. VASILIADIS (Vasilisov sin)

Mnoga grčka prezimena potiču od profesije onoga ko nosi prezime. Tako se iz prva dva najčešća grčka prezimena PAPADOPOULOS i PAPPAS može videti koliko je sveštenstvo bilo integralno u istoriji Grčke.

Prezimena Milonas (vodeničar), Raptis (krojač), Psomas (proizvođač hleba), Samaras (proizvođač sedla), Tsopanidis (sin pastira), Kanatas (proizvođač bokala), Sideras (kovač) očigledno ukazuju na to kako je nečiji čukundeda zarađivao za život.

Prezime je takođe ponekad izvedenica od imena. Zbog toga postoji toliko Georgiadisa, Konstantinidisa, Georgioua, Nikolopulosa, Hristopoulosa, Giannakopoulosa, Filippidisa i tako dalje.

Druga grčka prezimena označavaju mesto gde je neko rođen ili odakle potiču njihovi preci. Imena Athinaios, Samiotis, Chaniotakis, Chiotis, Agriniotis, Korinthios, Kritikos i Maniatis definitivno pokazuju mesto porekla osobe koja je prva nosila prezime.

Sufiksi imena obično pokazuju region u kome su živeli i njihovi preci. Na primer, sufiks -akis u prezimenu znači da osoba potiče sa Krita. Papadakis je vrlo često kritsko prezime i znači „sin sveštenika“.

Međutim, da je Papadakis sa Peloponeza, tada bi se prezivao Papadopulos. Da je poreklom iz oblasti Mani na Peloponezu, bio bi Papadakos, jer sufiks -akos obično dolazi iz Mesinije i Lakonije.

U severnoj Grčkoj, i uglavnom u regiji Makedonija, prezimena se završavaju sa -idis ili -adis, kao i kod pontskih Grka.

Ako sretnete nekoga ko se zove Savvidis, Georgiadis, Vasiliadis, Makridis, Stoltidis, Stavridis, Lazaridis, Kazantzidis, velike su šanse da je njegova porodica makedonska ili pontijska.


Philip Chrysopoulos 
Greekreporter.com

Napiši komentar
3430 Aida Jovanovic   14/03/2021
Da li je moguce saznati koje znacenje ima prezime Zafeiropoulos?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu