12 plaža u okolini Parge koje treba posetiti
27/09/2016 Tekst ažuriran 30/12/2022 Iskustva 17

Izdvojili smo za vas 12 plaža u okolini Parge (do najviše 30 km udaljenosti) kao i u samoj Pargi, koje možete posetiti dok letujete u ovom prelepom gradiću.
 

Osim plaža koje smo pomenuli ovde, nemojte se ustručavati da posetite takođe i neke od plaža u okolini Sivote koje su udaljene takođe samo pola sata vožnje od Parge.


Gradska plaža - Krioneri

Gradska plaža se nalazi u samoj Pargi, na njoj postoji mogućnost korišćenja ležaljki i iznajmljivanje suncobrana, kao i taverne i kafići na obali mora. 


More je duboko i čisto, a obala ima velike sitan šljunak i kamenčiće pri pojasu kod obale i sitan beli pesak na drugoj strani.
Imajte na umu da na Krioneri plaži može da bude velika gužva čak i u septembru.


Plaža Piso Krioneri

Plaža Piso Krioneri se nalazi odmah iza gradske plaže Krioneri, dobro je zaštićena iza brda poznatog kao Sveti Atanasije, nazvanog po crkvici koja leži na njenom vrhu. Ovaj prirodni zaklon štiti plažu od loših vremenskih uslova. Piso Krioneri je plaža na kojoj su obično manje gužve. 


Krupan kamen na njoj zna da bude nezgodan za hodanje, ali zato garantuje savršeno čisto i prozirno more smaragdno-zelene boje.


Plaža Valtos

Plaža Valtos se nalazi na zapadu grada Parge, iza brda gde je podignuta venecijanska tvrđava. Potrebno je 20-ak minuta hoda da se stigne do nje iz grada, a takođe plaža je dostupna i kolima, biciklom ili brodićem. Smatra se jednom od najboljih plaža u ovoj regiji. Imajte u vidu da je tokom leta dostupna taksi služba na vodi iz Parge do plaže Valtos, što može biti zgodno za one koji ne vole pešačenje.


Valtos je velika plaža sa 1 km dugom obalom. Dakle, bez obzira kolika je gužva uvek ima mesta za svakoga. Ima malih delova plaže sa mekim šljunkom, ima i peščanih delova i dosta zelenila u okolini. Voda je čista i duboka. Što se tiče sadržaja koje nudi, ova plaža je vrlo dobro organizovana i daje šansu da se uživa u različitim sportovima na vodi, kao što je džet-skijanje, banana, pedaline i iznajmljivanje kanua.


Ako vam se ne sviđaju sportske aktivnosti, Valtos je takođe lepo mesto za plivanje, sunčanje i provod uz opuštajući dan na moru. Nekoliko taverni i kafića okružuju plažu i otvoreni su tokom celog dana. 

Na plaži se nalazi "Yacht Club" koji ima vrlo ukusna jela i bogat meni. Takodje i taverna "Barbanassis" ima odličnu domaću hranu i jedna je od najstarijih taverni na plaži Valtos.


Plaža Lihnos

Plaža Lihnos se nalazi 4 km južno od Parge. To je jedna od najlepših plaža u Epiru, gde dominira tamno plava boja vode u kombinaciji sa zelenom bojom maslina. Lihnos plaža je peščana, a ima i sitnijeg, ali i krupnijeg šljunka. Voda je duboka i čista, a na njoj možete da isprobate i sportove na vodi kao što su ronjenje, džet ski, pedoline i surfovanje.


Postoje kafići i taverne na samoj plaži, koji nude ukusne obroke i rade po ceo dan. Ovoj plaži se može pristupiti kolima, brodom ili pešice. Postoji asfaltni put sve do plaže. 


Na plaži Lihnos definitivno treba da posetite pećinu Afrodite. Ona se nalazi na 5 minuta udaljenosti i njoj se može pristupiti samo čamcem ili pedalinama. Prema mitu, Afrodita - boginja ljubavi i lepote, se kupala u toj pećini. Imajte na umu Lihnos kada planirate izlete oko Parge i uživajte u svemu što ova plaža može da vam ponudi.


Plaža Ai Giannakis

Plaža Agios Janis - Agios Ioannis ili Ai-Giannakis kao što je zovu meštani, predstavlja malu prelepu plažu na oko 6 km udaljenosti od grada Parga.
Ova plažica sa belim peskom ponosi se čistoćom i kristalno plavom bojom vode. Oko plaže su kamene litice i brda koja pružaju plaži zaštitu od jakih vetrova i loših vremenskih uslova.


Savet koji moramo dati turistima je da malo obrate pažnju dok plivaju, jer je dno mora prilično stenovito i hodanje na njemu bosim stopalom može biti neprijatno. Postoji prostor za posetioce da parkiraju svoje automobile kako bi se spustili asfaltnim putem do plaže.


Plaža Ai Sostis

Plaža Agios Sostis ili Ai-Sostis se nalazi na samo 8 km od Parge. Za razliku od većine plaža u toj oblasti, to je jedna izolovana plaža tako da ne možete naći tipične sadržaje na njoj, kao što su restorani, kafići i objekti za sportove na vodi. Mnogi smatraju ovu plažu dobrom promenom ambijenta, posebno za one koji se ne osećaju prijatno u velikim gužvama. 


Plaža ima male kamenčiće i duboku vodu za kupanje i ronjenje, ne zaboravite da ponesete masku! Velika plaža Agios Sostis je posebna na svoj način i pruža ambijent idealan za opuštanje.


Plaža Karavostasi

Plaža Karavostasi je prelepa, široka i dugačka 2 km peščana plaža sa kristalno čistim morem, mirnim ambijentom i divljim pejzažom, tavernom na jednom kraju, nalazi se u zalivu, nedaleko od luke. Karavostasi plaža, treća plaža u oblasti Perdike, udaljena je oko 16 km od Parge i  25 km od Sivote. 

Plaža je uređena sa ležaljkama i suncobranima i preporučujemo je porodicama sa decom. 


Plaža Sarakiniko

Plaža Sarakiniko je udaljena od Parge oko 12 km, u blizini sela Agia, i zaista je predivna. Ovo je plaža koja je zbog velikih stena u dubini ostavila na nas najlepši utisak. To je uglavnom mirna plaža okružena maslinama i drugim zelenilom koje se spušta u zaliv. Sastoji se od peska i šljunka.

 


Iako Sarakiniko nije tako popularna plaža kao druge plaže u istoj oblasti, postoje mnoge aktivnosti kojim se možete baviti na njoj, kao što su plivanje, ribolov, iznajmljivanje pedalina ili kanua, ronjenje. Sarakiniko se ponosi tavernama koje nude ukusne grčke specijalitete. 


Predlažemo da pre kupanja na njoj popijete piće u taverni Agali koja se nalazi na brdu iznad i uživate u pogledu na fascinantne stene i kristalno plavo Jonsko more.


Plaža Spartila

Ovu malu i prelepu divlju plažu turisti još uvek nemaju naviku da obilaze, jer pristup njoj nije baš lak, ali svakako vredi posete. Nalazi se 7 km od Parge, voda je besprekorno čista i prozirna, a plaža je šljunkovita sa velikim fascinantnim stenama u moru.
Posetite je i verujte nam da ćete se iznenaditi!


Alonaki plaža

Alonaki je prelepa uvala u steni, okružena borovom šumom i udaljena od Parge oko 25 km. Zbog zelenila koje je okružuje i svetlog kamenja na dnu, voda je smaragdno zelena. Na obali je sitan šljunak, kao i nekoliko koraka u vodi, a onda nailazi dubina sa kamenjem. 


Na sredini uvale je ostrvce koje daje posebnu draž celoj plaži. Zbog visokih stena i šumice, ova plaža ima prirodan hlad.


Ammudia plaža

Ammudia je smeštena u prelepom zalivu sa tirkizno plavim morem i velikom peščanom plažom, možda i jednom od najlepših na obali Jonskog mora. Od Parge je udaljena oko 17 km.


Plaža je okružena tipičnim tradicionalnim grčkim pejzažima, sa solidnim brojem taverni koje nikada nisu prepune turista, tako da mozete uživati punim plućima. Plaža je peskovita sa veoma dugačkim i sporim rastom dubine. Veoma je topla voda, pa je prosto nemoguće izaći na kopno.


Vrahos-Loutsa plaža

Vrachos-Loutsa je jedna od najlepših obala Jonskog mora sa bujnom zelenom vegetacijom u zaleđu koja se proteže do kristalno čistog plavog mora, a prelepa peščana plaža je dugačka 3,5 km.
Pored lepog šetališta pored plaže nalaze se kafići, taverne i marketi. Od Parge je udaljena 31 km.


Kada se umorite od obilaska plaža i zaželite se malog predaha, izleti brodićima iz Parge mogu biti sjajaj izbor. Pogledajte ovde ponudu i cene izleta i krstarenja iz Parge.



 

Napiši komentar
262 Tanja Djurdjevic   14/11/2016
Divne plaze.
263 Milos Nikolic   14/11/2016
Mega amos, Mikro amos, prema Sivoti. Nisu lose, mirne su i more je vrlo cisto.
264 Sanja Broćeta   14/11/2016
Mi smo hteli na Mikro amos, ali je potrebna rezervacija.. bas se razocarali :(
265 Vladimir Jasinski   14/11/2016
Prelepo je, već razmišljam o Pargi kao destinaciji za sledeće leto!
266 Irma Martinčić   14/11/2016
Parga je nezamenljiva .... prelepa :)
267 Milorad Popovic   14/11/2016
Lihnos jedna od najlepsih plaza na kojoj sam bio , pogotovo deo oko kampa, gde ima prirodnog hlada. Voda kristalno cista.
268 Darko Čepić   14/11/2016
Lepa je Parga, ali je precenjena ipak. To sto gledamo cesto na netu slike to su 4-6 kuca u boji na keju, a ostalo je sve isto, Klasicne grcke vile i kuce. Veoma malo i skuceno mesto. U poredjenju sa Lefkadom dosta skuplja destinacija kako aranzmana tako i sam grad. (Pr. Voda na lefkadi 1,5L Vikos 0.30-0.50 € a u pargi 0.80 - 1.20€).
269 GrckaInfo.com   14/11/2016
Pargu ne treba uporedjivati sa Lefkadom. Parga je jedno mesto, Lefkada je ostrvo sa vise mesta, a samim tim i sa vise izbora. Lefkada je jedna vrsta letovanja, Parga sasvim druga. :)
270 Darko Čepić   14/11/2016
Ne znam kakva je Parga za odmor, ja sam proveo nekoliko sati. Govorim o mestu da nije nista wow posebno, ali svakako jeste vredno posecivanja, ali samo kao ekskurzija sto se mene tice. Moje misljenje. Kad kazete "razlicita" vrsta letovanja na sta tacno mislite?
271 GrckaInfo.com   14/11/2016
Da bi se stekao pravi utisak o nekom mestu nije dovoljno posetiti ga na nekoliko sati. A posebno ako se nalazimo na prelepoj Lefkadi - onda nam posle nje nista nije dovoljno dobro :) Parga nema samo 4-6 kucica u boji na samom keju. Ne znamo da li ste prosetali malo kroz samo mesto? Na potezu recimo do tvrdjave skoro sve kucice ili bar balkoni su u boji ili sarenom cvecu i autenticni. Sa druge strane grada takodje postoji nekoliko. Lefkada nudi predivne plaze, Parga nudi upravo tu razlicitost od drugih kontinentalnih mesta i daje ostrvsku atmosferu koju druga kontinentalna mesta ne daju.
272 Darko Čepić   14/11/2016
Naravno da nije dovoljno nekoliko sati da se shvati kakvo je mesto nekad treba i meseci da bi se iskristalisalo misljenje o nekom mestu. Ziveo sam u vise mesta pa znam. Ono sto komentarisem je ono sto mogu da vidim na prvi pogled. Prosetao sam po Pargi dovoljno po centru po keju, po ulicicama bio do tvrdjave (prelep pogled), bio na Valtos plazi. Mesto je kao malo selo i za cas se obidje. Ja znam da se vama svidja Parga kao i mnogima pa i meni, ali shvatite da sam imao veca ocekivanja zbog toga sto sam video na netu slike i citao tekstove. Ali ipak je precenjena po meni posebno po cenama, nije bas kao sam posetio kanarska ostrva, Madeiru ili Amalfi ili ne znam sta vec. A da mesto je kao sto rekoh za one koje vole da se lociraju na jednom mestu i da obilaze 2-3 plaze ceo odmor. A za Lefkadu imam samo reci hvale i da upravu ste da ne mogu ova dva mesta da se porede. Velicina je razlicita pa posle sve drugo. Svako dobro.
361 acko   09/12/2016
Zanima me vasi utisci ko je bio u Pargi?
567 Maja   16/02/2017
Za Pargu imam samo reči hvale. Za aktivnije turiste tu je mnogo plaža na koje se može stići pešice ili brodićem. Ko je za nešto pasivniji vid odmora gradska i Valtos plaža su blizu centra, čiste su i prelepe. Parga noću je tek nešto posebno, ko jednom dođe sigurno će se vratiti, ko nije bio neće se pokajati ako je poseti.
2099 Goran Grozdanovski   17/01/2019
Parga , posebno ubava i edinstvena. Bev pred dve godini i povtorno ke odam ovaa godina. Prekrasen grad, prekrasno Jonsko more, najubavi pesocni plazi i se naj naj... Toplo ja preporacuvam ovaa destinacija, posebno ako ste ljubiteli na miren familijaren odmor Ammudija nudi rajski mir a blisku e do site drugi mesta okolu nea.
2145 Ana Perencevic   23/02/2019
Idem 1 juna u Pargu pa me interesuje kakva je voda u to doba godine? Neki su mi rekli da je hladna....
2404 Miroslav Popović   03/07/2019
Plaža Agios Sostis je plaža bez ikakvog sadržaja što nije problem, problem je pristupni makadamski put koji je u lošem stanju. Budite obazrivi da ne oštetite automobil.
2997 filaberza   17/01/2020
На прве четири плаже сам био и могу рећи да су сасвим о.к. свака има предности али и мана када је пуна људи што је крајем јула и поч. августа нормално. Сама Парга је лепо мање место и пуна је живота увече.... Смештајни капацитети су по мени скромни, храна је о.к. може да се снабде ко како воли.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu