16 predivnih plaža ostrva Zakintos
29/11/2017 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 0

Zakintos je veoma popularna destinacija za odmor koju posećuju stotine hiljada turista svake godine. Popularnost Zakintosa je u porastu poslednjih godina iz više razloga: pristupačne cene, prilika za sjajno iskustvo i neodoljive plaže od kojih se pojedine ubrajaju među najlepših 10 plaža u Grčkoj. Italijani Zakintos nazivaju “Il Fiore di Levante” što znači “cvet Istoka” i ovo ostrvo zaista s razlogom zaslužuje ovakav naziv. 


Sa svojom blagom mediteranskom klimom i planiranim očuvanjem životne sredine, Zakintos je poznat po raskošnoj vegetaciji i prelepim peščanim plažama. Lep beli, zlatni ili smeđi pesak odoleva talasima Jonskog mora, a boja mora ovde varira od zagasito plave do svetlo tirkizne.


Ostrvo je, takođe, poznato kao stanište ugroženih vrsta morske kornjače Caretta-Caretta, koja polaže svoja jaja na plažama sa mekim, zlatnim peskom, tokom svog reproduktivnog proizvoda. Kada je reč o plažama, Zakintos obiluje i kamenim i peščanim, i posećenim i usamljenim, i mirnim i živahnim tipovima plaža.


Ukoliko se odlučite da posetite ovo prelepo Jonsko ostrvo, našu preporuku za apartmane, hotele i vile na Zakintosu možete pogledati ovde.


1. Porto Limnionas plaža

Porto Limnionas - godinama u TOP 3 plaže koje biraju turisti iz celog sveta. Ova plaža na Zakintosu je drugačija i posebna, skrivena i divlja, nema pesak, nema čak ni šljunak, ima samo stene i predivno kristalno čisto more.


Zapadni deo Zakintosa je prilično kamenit i na putu ka Porto Limnionas plaži možete se voziti kroz tradicionalna planinska sela i borovinu, sve dok ne stignete dole na drugu stranu, gde se ispred Vas nalaze litice i more. Porto Limnionas nije mesto koje se lako pronalazi, ali kada stignete tamo najverovatnije ćete naći parking pun automobila Grka i ostalih turista koji vole ovakvu vrstu plivanja među stenama. 


Na plaži postoji uzana uvala sa krečnjačkim stenama gde je more intenzivne tirkizne boje i prošarano tamno plavim tonovima. Ležaljke se nalaze na terasama sa pogledom na more, u hladu koji pravi borovina. Betonske staze i stepenice kreirane su tako da Vas dovedu do prilaza moru gde možete uskočiti u čistu vodu, iako iz nje nije baš lako izaći. Na plaži postoji taverna u kojoj možete pojesti ukusan ručak u hladu ili popiti piće.


2. Marathonisi - ostrvo kornjača

Na krstarenju brodom kroz zaliv Laganas, prolazite pored ostrva u obliku kornjače, Marathonisi, a nakon kupanja u Keri pećinama verovatno ćete poželeti da se okupate i ovde. Ne bi trebalo da se kupate na širokoj peščanoj plaži gde kornjače polažu svoja jaja, jer je ova oblast zaštićena, ali na drugoj strani postoji morska pećina i mali peščani deo na kom će Vas brod ostaviti na neko vreme. 


Postoji čak i brod sa sladoledom koji je usidren i na kom možete kupiti hladna pića, i gde možete plivati u morskoj pećini pored plaže. U pitanju je veoma lepo mesto, iako ponekad previše posećeno posebno kada se nekoliko brodova usidri odjednom. 


Kada budete išli na krstarenje brodom vodite računa da bukirate vožnju katamaranom ili nekim od manjih brodova koji ima sedišta u hladu, umesto većih brodova koji su zapravo preveliki da se približe bilo gde uz plažu. Takođe, možete iznajmiti manje čamce kojima se možete voziti i istraživati obalu Agios Sostisa, Keri ili Laganasa.  


3. Navagio plaža (Shipwreck)

Najpozntije mesto i pravi simbol Zakintosa je plaža Navagio ili Shipwreck. Iako je Navagio jedna od najfotografisanijih plaža u Grčkoj, njena lepota se ne može u potpunosti prikazati na fotografijama. Uživo ova plaža je mnogo lepša. 


Ima meki, beli pesak pomešan sa belim kamenčićima i kristalno čistu vodu koja u kombinaciji sa njima daje prelepi tirkizni odsjaj. Kako je plaža okružena visokim krečnjačkim stenama, do nje se može doći samo brodom. Najjednostavniji način dolaska do plaže Navagio je iz mesta Porto Vromi. Brodovi polaze na svakih sat vremena i plovidba traje oko 20 minuta. 


U koje doba dana je najbolje doći na plažu Navagio? U bilo koje vreme. Ali kako plaža nema prirodni hlad, preporučuje se da sa sobom ponesete suncobran. 


4. Gerakas plaža

Gerakas plaža je jedna od najlepših na ostrvu Zakintos. Smeštena je u južnom delu ostrva, oko 18 km južno od glavnog grada. 
Gerakas je dugačka peščana plaža čiji je poslednji deo zatvoren za kupanje, jer je u potpunosti sačinjen od gline. Turisti su previše otkopavali kako bi došli do besplatne terapije glinom za svoju kožu, što je rezultiralo obalom koja nije više bezbedna za posetu.  


Ova plaža je najpoznatija kao mesto na kom svoja jaja tokom leta polaže ugrožena vrsta kornjača Caretta-Caretta i to je oblast koja pripada Nacionalnom morskom parku. Zabranjeno je ulaziti na plažu pola sata pre izlaska i pola sata posle zalaska sunca, ali ako ste ranoranilac ovde možete videti male kornjače koje pokušavaju da uđu u more. 


Same kornjače su postale jedan od najpoznatijih simbola Zakintosa i najpopularniji suveniri su upravo oni u obliku kornjača. Nemojte se iznenaditi ako vidite neku kako pliva pored Vas na Zakintosu, jer ovo nije neuobičajen prizor tokom leta.  


5. Dafni plaža

Široka, dugačka i čista. Ovo su reči koje opisuju prirodnu lepotu plaže Dafni, mirnog mesta na jugozapadnoj obali zaliva Laganas. Ova plaža je prevashodno peščana i u pitanju je jedno od najbitnijih staništa za polaganje jaja kornjača Caretta-Caretta.


Nacionalni morski servis štiti njihova gnezda i ne smete ih ni na koji način ugroziti tokom svog boravka na ovoj lepoj plaźi. More ovde je prilično mirno i tiho što je tipično za zaliv Laganas, ali postoje i periodi visokih talasa i vetrova. 


Kako je plaža blizu otvorenom moru očekivali biste hladniju vodu, ali ovde to nije slučaj. Toplo i plitko more na plaži Dafni je savršeno za odmor i opuštanje. Plaža ne poseduje različite sadržaje i usluge, pa ne treba očekivati ležaljke ili barove. Pristup vodi je preko strmog kamenitog puta, gde možete napraviti sjajne fotografije sa ostrvcetom Pelouzo u pozadini. 


Na ovoj plaži možete videti turiste koji šetaju, meditiraju, čitaju ili se samo sunčaju na udobnom pesku, uživajući u auteničnom iskustvu. Lepota ove plaže je toliko velika da bi bila greška ne pomenuti je u našoj listi najboljih plaža na Zakintosu.


6. Agios Sostis i Cameo

Agios Sostis je malo šarmantno selo koje ima dve plaže i malu luku. 


Prva plaža je popularna kod porodica sa malom decom, jer je mahom peščana sa čistom i plitkom vodom. Sa nje se pruža atraktivan pogled ka ostrvu Marathonosi i baš na njoj je mesto na kom kornjače polažu jaja. Može joj se prići čamcem i uživati u lepoti netaknute prirode i čak videti nekoliko kornjača. Nažalost, ovde su zabranjeni vodeni sportovi, zbog zaštite gnezda kornjača od bilo kakvog oštećenja, što je čest slučaj na drugim plažama na Zakintosu.


Druga, manja plaža, nalazi se na ostrvu Cameo i povezana je sa plažom Agios Sostis drvenim mostom. Ostrvce Cameo poseduje bar u kom možete popiti piće dok uživate u prelepom pogledu i plivate, sunčate se ili odmarate. Tokom noći ovo mesto postaje klub koji posećuju mladi sa ciljem da se zabave. 


7. Alykes plaža

Alykes plaža smeštena je 20 km severozapadno od glavnog grada Zakintosa. Ime je dobila po rudniku soli koji se nalazi iza nje.


Lako je dostupna sa više nego dovoljno parking mesta. Ova plaža je stvorena za pravi odmor i prosto Vas mami da uživate na ležaljkama i provedete dan u miru. Barovi i restorani se nalaze u blizini tako da ne morate brinuti o hrani i piću. 


Alykes je velika, uglavnom prostrana plaža, koja se mahom sastoji od zlatnog peska i finih kamenčića. Duž plaže voda je uglavnom plitka, što je čini idealnom za porodice sa malom decom.


Kako na njoj ne postoje gnezda kornjača, postoji mogućnost za vodene sportove na različitim mestima. Sa ove lokacije takođe možete brodom posetiti Navagio plažu i Plave pećine.


8. Makris Gialos plaža

Ukoliko niste ljubitelj prevelike gužve, Makris Gialos plaža može biti idealna za Vas. Makris Gialos plaža je smeštena 30 km severno od grada Zakintosa. U pitanju je prelepa peščana plaža sa čistom vodom, ali kako nije organizovana, retko je puna, čak i tokom glavne turističke sezone. 


Ovo mesto nije idealno za malu decu, jer je voda veoma duboka, ali je idealna za ljubitelje ronjenja.


Kako na plaži nema turističkih sadržaja, nećete pronaći ležaljke ili mesta na kojima možete popiti piće, pa se preporučuje da ponesete potrebnu opremu i piće sa sobom pre dolaska. 


9. Xigia plaža

Plaža Xigia je skrivena između litica i nije lako dostupna, jer joj se ne može prići kolima. Jedini put kojim se ovde može doći je dugo stepenište koje vodi do plaže. 


Prva stvar koju ćete primetiti na plaži Xigia je neprijatan miris. Razlog za to su prirodni izvori vode bogate sumporom i kolagenom, koji dolazi u kontakt sa slanom vodom. Ova jedinstvena kombinacija čini ovo mesto terapeutskim i veoma popularnim među svim plažama na Zakintosu. 


Na plaži nema peska, jer je prekrivena belim kamenčićima, sa čistom vodom neverovatno plave boje. Nije previše pogodna za decu, jer nije lako pristupačna, skoro da i nema plitke vode i plaža je kamenita na pojedinim mestima. 


Na ovoj plaži nema barova ni restorana, a najbliži lokal se nalazi u pozadini, na vrhu litice. Preporučljivo je poneti sopstveno piće ili hranu. 


10. Plaža Porto Azzuro

Na Zakintosu, Porto Azzuro je poznata kao jedna od najelegantnijih i najluksuznijih plaža. Čista plava voda i prelep zlatni pesak jednostavno privlače posetioce koji vole mir. Porto Azurro, kao i mnoge plaže na Zakintosu, okružena je borovinom koja pruža prirodni hlad i čini ovu plaźu idealnom za odmor, a posebno porodicama sa malom decom.  


Dostupan je veliki broj suncobrana i ležaljki, a takođe i bar koji se nalazi pored nje. Ovde možete pronaći veliki broj osvežavajućih pića i hrane koji se mogu kupiti po povoljnim cenama. Na plaži postoje tuševi dostupni za sve posetioce koji žele da se osveže posle plivanja. 

Na plaži Porto Azzuro se često organizuju i venčanja.


11. Plaža Plaka 

Plaka je mala plaža koja se nalazi pored sela Vasilikos na kraju prelepog istoimenog poluostrva. Za one koji vole sunce, ali i mir, Plaka je perfektan izbor. Ovde možete pronaći barove, ležaljke i suncobrane koji se mogu iznajmiti, ali osim toga ne postoji mnogo stvari koje će Vam odvlačiti pažnju od mirnog dana na ovoj plaži. 


Voda je ovde čista i plitka, a fina peščana obala čini Plaka plažu veoma popularnim mestom za porodice sa decom. Možete uživati u suncu i pustiti svoju decu da se igraju u savršeno bezbednom okruženju. Ukoliko želite da se potpuno opustite na svom odmoru, preporuka je da posetite plažu Plaka, jer je prosto neodoljiva i veoma blizu grada Zakintosa. 


12. Porto Vromi plaža

Porto Vromi je mala plaža smeštena 13 km od glavnog grada Zante, a svoje ime je dobila po prirodnom katranu koji curi iz stena.


Ovo malo šarmantno mesto je zaista vredno posete, jer plaža ima beli šljunak, čistu plavu vodu i okružena je zanimljivim krečnjačkim stenama. Ali, budite oprezni! Ne očekujte plitku vodu, jer na Porto Vromi voda je već duboka do struka nakon samo nekoliko koraka od obale. 


I sa ove plaže brodići redovno dolaze i odlaze na plažu Navagio uz posetu čuvenim Plavim pećinama. Možete i sami iznajmiti čamac i samostalno razgledati okolinu. Naplaćivanje se obično vrši na sat vremema i gorivo uglavnom nije uključeno u cenu usluge. Ako pored sunčanja volite i istraživanje, okruženje Porto Vromi je veoma zanimljivo. Duž obale postoji lepa bista u stenama Posejdona, boga mora iz grčke mitologije.  


U blizni plaže Porto Vromi nalazi se malo selo Maries. Prema mitu, selo je svoje ime dobilo po dve poznate Marije koje su ga posetile – Marija Clopas i Marija Magdalena. Po verovanju lolalnog stanovništva, tragovi stopa na steni u selu pripadaju Mariji Magdaleni, koja je došla da prenese Isusove reči. 


Takođe, pored plaže Porto Vromi nalazi se planina Vrahionas sa čijeg se vrha pruža slikovit pogled na ceo Zakintos. Staza do vrha planine je jasno označena, pa nema bojazni da se možete izgubiti. 


13. Porto Roma plaža

Još jedna plaža u oblasti Vasilikos je idealna za one koji uživaju u miru i tišini plaže Porto Roma. Smešena u blizini grada Zante (na oko 16 km udaljenosti), plaža Porto Roma je svoje ime dobila u čast jedne od najpoznatijih osoba iz istorije Zakintosa, Alexandrosa Romasa. Plaže na Zakintosu imaju neprevaziđenu prirodnu lepotu punu zelenila i borovine koji prave prirodan hlad za posetioce pa i sama plaža Porto Roma nije izuzetak. 


Zbog svoje kristalno čiste vode koja je i veoma mirna, ova plaža je idealna za one koji uživaju u plivanju, bez obzira da li se njime bave profesionalno ili su novi plivači bez mnogo iskustva. Blizu plaže nalazi se nekoliko tradicionalnih taverni i barova koji služe ukusna mediteranska jela. 


Ako želite da proširite svoje horizonte i napustite ovu lepu kombinaciju kamenčića i peska, možete otići na vožnju brodićem koji je usidren na Porto Roma plaži i krstariti Zakintosom.  


14. Porto Roxa plaža

Porto Roxa je mali zaliv pored obale Limnionas i sela Agios Leon. Jedna od malobrojnih kamenih plaža na Zakintosu, Porto Roxa ima kristalno čistu vodu koja je izuzetno duboka. Upravo zbog toga mnogi ronioci i ljudi koji vole ronjenje posećuju ovu lepu plažu svake godine. Za adrenalinske zavisnike postoji skakaonica koja je uzidana u stene. Na ovoj plaži uvek je zabavno izduvati se i opustiti tokom toplih letnjih meseci.


Kako je voda prilično duboka, nema straha da ćete dodirnuti dno kada budete ronili ili skakali. U slučaju da ne želite da ronite, uvek možete posmatrati ili snimati one koji uživaju u ovakvom naletu adrenalina. Nakon što se izmorite od svih fizičkih aktivnosti na Porto Roxa, možete se skloniti u hlad ili uživati u lokalnim tavernama i barovima.


15. Tsilivi plaža

Tsilivi plaža se nalazi oko 7 km istočno od Zakintosa. Do nje se lako dolazi automobilom i postoji dosta prostora za parking. Plaža ima fini pesak i čistu plavu vodu. Zbog svoje čistoće, Tsilivi plaža u kontinuitetu dobija nagradu Plava zastava. Voda uz obalu je plitka što je čini idealnom za porodice sa malom decom.


Ukoliko volite da iznajmite ležaljke i suncobrane pored mora, ovo mesto je idealno za to. U blizini postoje brojni hoteli, kao i barovi koji nude veliki izbor pića i jela, i upotpunjuju prijatan utisak ovog mesta. Kako na ovoj plaži kornjače ne polažu svoja jaja, moguće je upražnjavati mnoštvo vodenih sportskih aktivnosti koje su u ponudi, a neke od njih su skijanje na vodi, paraglajding itd...


Ove aktivnosti plažu čine donekle bučnom, ali se u njenoj blizini nalaze plaže Bouka, Belussi i Gaidaros koje su takođe sređene, ali mnogo manje i sa manje ljudi. Sve ove plaže imaju mesta na kojima možete kupiti piće i pogodne su za decu.


16. Plaža Banana

Plaža Banana je najveća od svih plaža na Zakintosu i verovatno jedna od najuređenijih plaža na ostrvu. Udaljena je oko 20 minuta od glavnog grada Zakintosa. 


Plaža ima zlatan pesak i plitku čistu vodu pogodnu čak i za malu decu. Kako je voda plitka, prilično je topla, pa nije potrebno da brinete da će Vam biti hladno. U blizini plaže nalaze se barovi i restorani, gde možete kupiti različita pića i jela.


Ovo mesto poseduje veliki broj suncobrana i ležaljki za iznajmljivanje, tako da ne morate brinuti o tome da li ćete pronaći mesto za opuštanje. Na plaži Banana postoji mnogo mogućnosti za vodene sportove ukoliko Vas interesuju. Međutim, nije potrebno brinuti o tome da li će na plaži biti velika gužva. Iako je veoma popularna, velika je, i na njoj postoji dosta prostora za sve posetioce.


Ukoliko ste imali prilike da posetite neke od nabrojanih najlepših plaža Zakintosa, napišite nam u komentarima koja od njih je na vas ostavila najveći utisak.


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu