Afitos (Kasandra - Halkidiki)
29/03/2016 Tekst ažuriran 24/04/2023 Iskustva 7

Afitos je prelepo mesto smešteno na Kasandri na Halkidikiju u Grčkoj. Njegova arhitektura predstavlja spoj tradicionalnog i modernog stila, sa kamenim kućama, kaldrmama i uskim uličicama. Mesto ima lepo tirkizno plavo more sa kristalno čistom vodom. U samom centru mesta nalazi se trg gde možete uživati u lokalnoj kafi, tradicionalnim grčkim specijalitetima ili kupovati suvenire.

 

Afitos mnogi smatraju biserom Kasandre. Ovo omanje autentično grčko letovalište smešteno je na prvom prstu poluostrva Halkidiki, na severoistočnom delu Kasandre. 


Uz bujnu mediteransku vegetaciju koja je karakteristična za Afitos, ono što privlači još veću pažnju turista svakako je njegov neobičan položaj. Naime, Afitos je smešten na visokom uzvišenju iznad tirkizno-plavog mora.


Od Soluna je udaljen tek nešto više od sat vremena vožnje, a od letovališta Kalitea samo 3 kilometra.


Informacije o Afitosu


Afitos je jedno od retkih grčkih letovališta koje i pored bogate turističke ponude uspeva da odoli zubu savremenog sveta i očuva onaj tradicionalni šmek, po kome je poznat.
 

More je neverovatno čisto, a plaže su prekrivene finim, sitnim peskom. Na njima postoje kafe barovi, a u njihovoj blizini postoje i male uvale u kojima možete da uživate u potpunom miru i tišini.

 


Afitos je mesto za odmor na prvom mestu, tako da nema diskoteka i noćnih klubova. Ukoliko želite da uživate u noćnom životu tokom odmora, možete posetiti obližnju Kaliteu.
 

Ukoliko planirate da letujete u Afitosu pogledajte našu preporuku za apartmane i hotele u Afitosua ukoliko želite da pogledate ponudu smeštaja u ostalim letovalištima na Kasandri kliknite OVDE.


Plaže u Afitosu

Kako je Afitos jedno od manjih letovališta na Kasandri, u njemu postoje dve glavne peščane plaže, ali ako od centra mesta krenete prema severu naići ćete na brojne manje uvale u kojima možete da uživate u miru i tišini.
 

Do glavne plaže u Afitosu se stiže prolaskom kroz jedan od restorana, koji nudi izuzetno kvalitetne obroke po uobičajenim cenama za letovališta na Kasandri. Takođe, kao i u mnogim drugim grčkim letovalištima, i u Afitosu važi pravilo da uz naručena dva pića dobijate mogućnost da koristite suncobran i dve ležaljke.
 

Na plaži Liosi u nekim delovima u vodi postoje veće stene i kameni delovi, ali ako otplivate malo dalje naići ćete na fantastično peščano dno.
 

U predsezoni, ljubazni meštani Afitosa uglavnom dozvoljavaju turistima da ostave svoje peškire i nesmetano koriste suncobran i ležaljke i tokom popodneva, bez obaveze da ponovo naručuju piće. 
 

Naravno, ukoliko ne želite da koristite suncobran i ležaljke u okviru kafića na plaži, možete poneti svoju opremu i pronaći mesto u nekoj od uvala koje se nalaze u neposrednoj blizini ove dve plaže.
 

Iako u Afitosu postoje samo dve plaže, na njima nije prisutna naročita gužva, osim možda vikendom, kada meštani Soluna posećuju Afitos pa u jeku sezone zna da bude primetna gužva i na plažama i na putu.
 

I glavne plaže i obližnje divlje plaže u uvalama karakteriše fni sitan pesak i neverovatna tirkizno-plava boja mora. Ulaz u more nije nagao, ali nije ni dugo plitak, pa na to treba obratiti pažnju ukoliko letujete sa mališanima. 


Kupovina u Afitosu

Supermarket Lidl na Kasandri se ranije nalazio baš u Afitosu, a sada je premešten u Kaliteu. To znatno olakšava snabdevanje mnogih turista koji odmor provode u ovom letovalištu. Ovaj supermarket je, prema tvdnjama turista, izuzetno dobro snabdeven, a u samom Afitosu takođe postoji i nekoliko manjih marketa za svakodnevne potrepštine.
 

Ono po čemu se Afitos još izdvaja u odnosu na druga letovališta jeste što nema mnogo "vašarskih" prodavnica koje su karakteristične za mnoga druga grčka letovališta. 
 


Šta videti u Afitosu i okolini

Ono što se svakako preporučuje videti u Afitosu jeste "Terasa Afitosa", kako se zapravo zove uzvišenje na kojoj je ovo mestašce smešteno, a sa kog se pruža neverovatan pogled na samo mesto i njegovu okolinu.


Na "terasi" se nalaze kafe barovi i taverne, gde možete uživati u različitim napicima, hrani i nestvarno lepom pogledu.


Afitos je poznat po brojnim tavernama i kafe barovima, tako da ćete sigurno pronaći idealno mesto za izlazak. U baru "Liosi" koji se nalazi na plaži možete uživati u neverovatno ukusnim frapeima, a ovaj kafić je među turistima postao poznat po različitim iznenađenjima koja, vrlo često daruju svojim gostima uz različita pića koja poruče.


Takođe, tu su i  kafe "Paralis", taverne "Strubulis" i "Mudunu", kao i jedan od najboljih restorana čitavog Halkidikija "Susurada", za koji se preporučuje rezervisati mesto na vreme, uzevši u obzir da počinje sa radom tek u večernjim časovima. Posebno je zanimljiv bar "Soboro" u kome turisti mogu uživati u čak 40 - ak različitih vrsta piva iz celog sveta.


Tokom trajanja turističke sezone, u julu i avgustu u Afitosu možete uživati u nekoj od lokalnih manifestacija koje se odvijaju na gradskom trgu. 


Crkva Svetog Demetrijusa je takođe preporuka za obilazak, ukoliko letujete u Afitosu. Crkva se nalazi na trgu, a datira iz druge polovine 19. veka. Tu je i Folklorni muzej Afitosa, u okviru koga je stalna izložbena postavka koja prikazuje život meštana Afitosa.


Ukoliko želite da posetite obližnje letovalište Hanioti, možete koristiti autobuski prevoz koji do ovog letovališta vozi oko pola sata. Cena karte u jednom pravcu je prošle godine bila oko 2 evra.


Našu preporuku za apartmane i hotele u Afitosu možete pogledati OVDE,

Napiši komentar
506 Milena Slavkovic   29/01/2017
Jel ima doktor-pedijatar u Afitosu?
508 GrckaInfo.com   29/01/2017
U samom Afitosu ne postoji, ali postoji u Kasandriji koja je udaljena 7 km od Afitosa.
509 Dejan Jovanovic   30/01/2017
U poslednjih 6 godina proveo sam 3 letovanja u Afitosu. Elia Apartments i Eden Hotel su bili moj izbor, i nisam pogrešio ni u izboru mesta ni smeštaja. Afitos je malo, prelepo, mirno ali ujedno i zabavno mesto. Ko želi da uslovno rečeno "divlja" treba da ga zaobiđe, a verujem da bi to bila i želja pravih zaljubljenika u Afitos. Afitos je seoce uskih ulica oivičenih kamenim kućama na visoko podignutoj zaravni u odnosu na morsko podnožje, ali istovremeno i izuzetno blizu par predivnih plaža u podnožju mesta među kojima dominira Liosi beach sa istoimenim Beach Bar-om. To je prijatno uređena plaža sa kvalitetnom i brzom uslugom. Ulaz u more je išaran sa nekoliko kamenitih delova, a onda predivna bistra tirkizna voda i peskovito dno. Samo mestašce je prepuno manjih hotela koji su uglavnom privatni porodični biznis, pa je i atmosfera u njima porodična i opuštena. Mnogi imaju omanji bazen, lepe vrtove i male restorane. Afitos je dobro pozicioniran tako da je odličan i kao mirna i prijatna baza za izlete do okolnih mesta i plaža na Kasandri.... Kalitea, Sani, Hanioti, Furka....... Tesko se može pogrešiti izborom Afitosa za letnju Grčku destinaciju.
1727 Laura   17/06/2018
Kako stici do Platamona iz Afitosa? Gde da nadjem red voznje za sve autobuse koje treba da koristim?
4199 Karlo dević   22/02/2022
7,08,2022---8.08.2022 prices from studio
4760 Iske   07/09/2022
Da li neko zna ime restorana u Afitosu koji drzi taj nas neki cuveni Sima?
4955 Milan Pajić   03/03/2023
Dobro vece Postovani/a, Zanima me da li u Afitosu postoji nudistička plaza ili za to sluzi divlja postojeca plaza?? Hvala vam unapred


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu