Cene na Tasosu
03/03/2018 Tekst ažuriran 26/03/2021 Komentara 2

Kako nam se turisti često obraćaju sa zahtevom da saznaju koje su cene na Tasosu, na jednom mestu ćemo navesti sve trenutno dostupne informacije za 2021. godinu.

Naravno, morate imati u vidu da cene uvek mogu da variraju od mesta do mesta, od vrste marketa (neretko manji marketi imaju više cene od većih supermarketa) i da svakako u velikoj meri zavise i od perioda godine kada na ovom ostrvu odlučite da boravite, ali nema nekih velikih odstupanja.

Cene trajekta za ostrvo Tasos

Prvi trošak, posle putarina sa kojim ćete morati da se sretnete, svakako je i plaćanje trajekta za Tasos. Imate mogućnost izbora da putujete ili iz mesta Keramoti ili iz Kavale, s tim što morate znati da upola kraće vozi feribot iz pravca Keramotija. 

Takođe napominjemo da trajekt za Tasos koji kreće iz Keramotija prevozi putnike do glavnog grada ostrva Limenasa, dok onaj koji saobraća iz pravca Kavale može da vas doveze do letovališta Skala Prinou.

Cena trajekta iz pravca Keramotija je iznosila tokom prethodne sezone 18 evra za automobil do 4.25m, dok su odrasle osobe plaćale 4 evra, a deca 1,50 - 2 €. 

Ukoliko se opredelite za drugu opciju i krenete trajektom iz pravca Kavale, cena karte je nešto viša i iznosila je 19 evra za automobil. Odrasli putnici u tom slučaju treba da plate 5 evra, a mališani polovinu te cene.

Cene hrane na Tasosu

Ovom prilikom ćemo navesti samo cene osnovnih namirnica, odnosno onih koje mahom pazare turisti, pa se podrazumeva da su u pitanju okvirni iznosi. 

Oko jedan evro je potrebno izdvojiti za hleb, dok mleko košta oko 1,20 evra. Ako kupujete jaja u Grčkoj, imajte na umu da u pakovanju ima šest komada, a cena je 1,20 do 1,40 evra. Za kilogram paradajza je potrebno izdvojiti oko 1 evro, dok oko 20 centi manje (0.80 evra) košta kilogram crnog luka i krompira.

Što se tiče piva, u zavisnosti od pakovanja i proizvođača, zavisi i cena, tako da u proseku manja limenka piva košta oko 1,30 evra, dok je za onu veću potrebno izdvojiti oko 1,50 evra. Cana gaziranih napitaka, kao što su "Pepsi", "Coca - Cola" ili "Fanta", u ambalaži od 1,5 litra se kreće u rasponu od 1,20 do 1,70 evra.

Voće je na ovom ostrvu nešto skuplje, pa je tako tokom prethodne sezone kilogram breskvi koštao blizu 3 evra, dok je za kajsije bilo potrebno izdvojiti upola manji iznos - oko 1.5 evro. Kilogram limuna se može naći po ceni od oko 1 evro, a nešto više od 60 centi je koštao kilogram lubenica. 

Cene još nekih proizvoda su: frappe kafa 3-4 evra, kugla sladoleda 1.5 evra, pizza između 9 i 18 evra, kilogram mesa od 8-11 evra. 

Da ne zaboravimo da pomenemo i to da cena obične flaširane vode na ovom ostrvu nije visoka, tako da je oko 1,30 evra potrebno izdvojiti za celo pakovanje, u kome ima 6 flaša od po litar i po.

LIDL na Tasosu ne postoji, ali ga možete posetiti pre dolaska na ostrvo u Kavali ili mestu Chrisoupoli (15 km udaljenom od Keramotija). Pijaca na Tasosu se nalazi u mestu Prinos i otvorena je svakog ponedeljka do 13 ili 14h.


Cene u restoranima na ostrvu Tasos

Pre nego što navedemo kako se kreću cene u restoranima na ostrvu Tasos, moramo napomenuti ono što većinu turista zanima, a to je cena girosa. 

Cena girosa na Tasosu tokom svake turističke sezone može da varira u rasponu od 2,5 do 3,5 evra za pitu giros, dok je za porciju girosa u tanjiru potrebno izdvojiti oko 7 evra (koji evro manje ili više). Porcija pečene piletine je 9-10 evra.

Podrazumeva se da svaki restoran na ovom ostrvu formira svoju cenu, ali uopšteno govoreći 10 do 12 evra u proseku je potrebno izdvojiti za restoranski obrok za jednu osobu. Naravno, piće je skuplje nego u prodavnicama, pa je tako za espresso kafu potrebno izdvojiti blizu dva evra, dok su cene različitih gaziranih napitaka i piva svakako više.

Cene na plažama Tasosa

Na većini plaža na Tasosu se do nedavno primenjivao isti princip korišćenja ležaljki i suncobrana iz lokalnih kafića, kao i na teritoriji cele Grčke. A to znači da je obično potrebno naručiti jedno ili dva pića, što praktično rečeno znači da ćete platiti oko 4-5 evra dnevno, da biste dobili na korišćenje suncobran i dve ležaljke. 

Međutim od nedavno to pravilo je promenjeno pa se može desiti da vam u određenim barovima na plaži zatraže da komplet platite posebno, kao na primer na Mermernoj plaži gde dve ležaljke i suncobran iznose 12 evra, a piće se naplaćuje posebno.

Ipak nemojte da ova informacija bude nešto što treba posebno da vas brine, jer se ova pravila bukvalno menjaju iz sezone u sezonu, a mogu se takođe menjati i zavisno od perioda godine.

Cene prevoza na Tasosu

U većim letovalištima na ovom ostrvu postoje i usluge taksi prevoza, a u zavisnosti od toga koliku udaljenost treba da pređete, cena vožnje može varirati od 1,5 do 4 evra i to po pređenom kilometru. Imajte na umu da se sa grčkim taksistima možete cenkati, pa svakako pre nego što sednete u vozilo treba da nastojite da dobijete sve neophodne informacije o ceni. 

Naravno, možete da se opredelite i za opciju korišćenja autobusa ukoliko je potrebno, a primera radi karta košta 4 evra po osobi za autobuski prevoz između Potosa i Limenasa. 

U zavisnosti od perioda boravka i mesta, formiraju se i cene za iznajmljivanje vozila ili skutera, a u mnogim rent - a - car agencijama na ostrvu Tasos se daju dodatne pogodnosti klijentima ukoliko vozilo žele da iznajme na duži period. Prethodne godine, cene su varirale od 30 do 50 evra za jedan dan, ali svakako preporučujemo da se dodatno raspitate o tim detaljima u nekim od rent-a-car poslovnica.

Napiši komentar
1876 Pavle   20/07/2018
Pozdrav, interesuje me šta je bolje poneti, karticu ili keš na Tasos? Da li imaju po restoranima, marketima uređaja za plaćanje karticom? :)
1954 Nikola   16/08/2018
Bolje kes. Cesto ni ne izdaju fiskalni racun, nego neki rukom ispisan na blokcetu. Npr.taverna Poseidon, Balkan food... Bus je od Potosa do Golden Beach-a 5.2€ u jednom pravcu. Znaci za nas dvoje 20.8€ u oba pravca. I nije tako malo. Do Psili Ammosa je 1.8€ u jed.pr., Paradaisa 3.8€ itd. Busevi kasne po 10-tak min i cekaju se preko puta od mesta gde vas je ostavio. Poslednji krece iz GB u 17:15, na Parad. je u 17:30, Psili Ammosu 18:15....ali kazem malo kasne.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu