Iskustvo sa kupovinom stana na moru u Grčkoj... Stan_Sitonija
11/03/2016 Tekst ažuriran 05/03/2021 Iskustva 75

Naše razmišljanje o kupovini nekretnine u Grčkoj počelo je početkom prošle godine. Nakon dužeg vaganja "za i protiv" i tokom poslednjeg letovanja, krenuli smo i konkretno da obilazimo ono što se nudilo na sajtovima za prodaju.


Na osnovu iskustva, saveta i pomoći prijatelja koji dole već uspešno izdaju svoju nekretninu, cilj kupovine smo rešili da bude izdavanje turistima, a zbog blizine odabran je Halkidiki i poluostrvo Sitonija. Na Sitoniji nećete naći apartman na dobrom mestu za 700-800 eur/m2 kao što ćete na primer u Paraliji, Kalikratiji ili Asprovalti, ali ćete zato taj apartman kasnije moći da izdate po prilično većoj ceni nego u prethodno pomenutim mestima ili čak i na Kasandri. Sitonija je oblast za pravi porodični odmor. Ako izuzmemo komercijalnije plaže koje znaju tokom sezone biti pune - Sitonija nema gužve na putevima, nema lud noćni provod i turistima služi da se u punom smislu te reči odmore na letovanju. A takve porodične goste mi upravo i želimo u našem apartmanu. 

Naši prijatelji već nekoliko godina izdaju apartman (lep, ali ne baš luksuzno opremljen), oko 250m od mora u top sezoni za 80 eur za noćenje. Žive u Srbiji, a tamo idu samo da otvore i zatvore sezonu. Organizovali su meštanina koji dočekuje i ispraća goste, i čistačicu koja im čisti apartman. Na isti ili sličan način rade i drugi naši ljudi. Ne znam okviran broj, ali u Grčkoj poslednjih godina sve više Srba kupuje apartmane. Neki za sebe i svoje zadovoljstvo, a neki za izdavanje. Sretali smo ih svuda: u kompleksima gde su nam pokazivali stanove (u jednom od njih čak 3 porodice iz Srbije), u Poreskoj upravi, u prodavnicama nameštaja... Čuli smo da je jedan Srbin na Kasandri vlasnik čak 6 stanova.


Obilazak stanova za prodaju

Odvojili smo jedan dan na letovanju i sa agencijama pogledali nekoliko stanova u Nikitiju i okolini. Uglavnom su nam pokazivali novogradnju koja je bila daleko od mora, bez asfaltiranog puta i nenaseljena, i nekoliko starijih stanova i ne baš reprezentativnih (full renoviranje neizbežno). Konstruktori (vlasnici zgrada) u kojoj su bili novi stanovi su nam pri prvom kontaktu kad čuju da smo iz Srbije, sami spuštali cenu za 5.000 eur. Svi redom su nam nudili i isplatu na rate: otprilike 80% pri potpisivanju ugovora, a 20% sledeće godine. 

Ukoliko se odlučite na rate, to se vrlo lako zakonski i papirološki rešava u ugovoru kojim ste zaštićeni i vi, ali i prodavac. Nekretnina postaje vaša odmah i možete odmah da je uknjižite na sebe, a ugovoru se dodaje aneks kada mora da se isplati sledeća rata i koji su penali (kamata) ukoliko se taj rok nekim slučajem ne ispoštuje. 

Kupovinom nekretnine u Grčkoj NE STIČETE pravo na boravak, osim ukoliko vrednost vaše nekretnine nije preko 250.000 eur. U Grčkoj možete boraviti kao i svaki drugi obični turista, a to je 90 dana u 6 meseci (180 dana u godinu dana).


Pronalazak nekretnine koju ćemo kupiti

Dođe i taj trenutak na našem letovanju, koji se uvek desi pre ili kasnije :) i naletesmo slučajno na nekretninu koja nam se dopala, sa velikom tablom ispred sa brojevima telefona i websajtom prodavca (konstruktora). Dopao nam se lepo uređen kompleks od nekoliko zgradica od dva sprata, zajednički bazen, zelenilo i cveće, igralište za decu, prostor za roštiljanje... 

Stan je u zgradi iz 2010. godine, nikada nije useljavan, vlasnici ostalih stanova su dve grčke porodice, a sve ostalo Rusi. U pitanju je apartman na dva sprata (mezoneta ili dupleks), 150m od peščane plaže u jednom turističkom mestu na Sitoniji, sa lepim zajedničkim bazenom. Kompleks ima svog baštovana koji svaki drugi dan održava zelenilo i cveće, travnjaci u dvorištima imaju svaki svoje navodnjavanje da se trava ne bi sušila. Površina mezonete sa svim terasama je 75 m2 + dvorište 40 m2 + parking mesto, a posle malog spuštanja cene (nakon cenkanja u minimum 20 mailova koje smo razmenili) nalazimo se sa prodavcem na finalnih 85.000 eur. 

Cenu nismo uspeli nešto drastično da umanjimo, ali u cenu ulazi: nova kuhinja (inox frižider, šporet sa ravnom pločom, aspirator, ormani u sobama, sigurnosna vrata, PVC prozori sa komarnikom i roletnama). Stan ima u prizemlju dve prostrane terase (u prednjem i zadnjem dvorištu), dnevnu sobu, wc i odvojenu kuhinju. Na prvom spratu postoje dve spavaće sobe (svaka sa svojom terasom) i malo kupatilo sa tuš kabinom. Nema kosih zidova ni u jednoj prostoriji, a iznad nas stan imaju Grci. 

Vratili smo se sa letovanja kući i počeli da vagamo: "kupiti - ne kupiti", pa opet "kupiti - ne kupiti". Prošli smo u tim razmišljanjima i rizike i eventualno neke loše strane, nismo do te odluke došli preko noći. Nakon nekoliko nedelja presekli smo i odlučili - kupujemo! 

Šta je presudilo da se odlučimo baš za ovu nekretninu osim u prethodnom pasusu već navedenih stvari: prvenstveno to što je bila u pitanju naseljena zgrada i nov stan, kao i odlično održavanje kompleksa, a druga bitna stavka je to što za njega ne plaćamo porez na prenos 23% već 3% s obzirom da je konstruktor već platio državi 23% poreza. Inače po trenutnom grčkom zakonu, nekretnine izgrađene do 2009. godine (kao i "polovne") imaju porez 3%, dok nekretnine izgrađene nakon 2009. imaju porez 23%. Porez obračunava Poreska uprava, ali ne na ostvarenu prodajnu cenu, već na cenu koju oni već imaju indeksiranu. 

U praksi njihova obračunata cena za porez na prenos uvek bude manja od realne i dogovorene cene. U našem primeru stan koji plaćamo 85.000 eur Poreska uprava je procenila na 46.259 eur. Ta procenjena vrednost se po zakonu mora prodavcu uplatiti preko računa banke, dok se razlika prodavcu daje u kešu na ruke.


Početak realizacije kupovine stana u Grčkoj

Prvo što smo morali uraditi u Srbiji je bilo da nađemo pouzdanog advokata u Grčkoj i sada kada je sve obavljeno, mogu samo da kažem da je naša advokatica (grkinja koja inače govori srpski jezik odlično - nekada je studirala u Srbiji) odradila ceo svoj posao lavovski: brzo i pošteno, i što je nama jako značilo - ispoštovala je rokove koje nam je dala za završetak procedure.

Preko telefona smo sve dogovorili sa njom, kao i cenu njenih usluga 850 eur koja uključuje: proveru nekretnine u katastru, zastupanje pred poreskom službom - vađenje grčkog poreskog broja (AFM), pripremu ugovora sa notarom, sudsko prevođenje koje je obavezno pri potpisivanju ugovora kada su stranci kupci, nekoliko odlazaka iz Soluna u Katastar na Halkidikiju, pomoć pri otvaranju računa u banci... Da ne bismo išli ponovo u Grčku i tamo čekali proveru nekretnine koja uzgred može da traje i 15 dana, poslali smo advokatici iz Srbije avans od 300 eur da započne proces provere. 

U katastru se proverava ne samo nekretnina već i zemljište na kojoj je izgrađena, od prvog do poslednjeg vlasnika, u zadnjih čak i 50 godina. Ukoliko su vlasnici zemlje na kojoj je nekretnina na primer 3 brata, proverava se istorija kupovine, nasleđivanja ili prodaje svakog od njih. Provere su zaista detaljne i skoro da uopšte ne postoji prostor za mahinacije kao u našoj zemlji recimo :) Od advokatice smo nakon ovoga očekivali i da nas uputi u okvirne troškove koje ćemo imati kod drugih službi da bismo bili sigurni da neće biti iznenađenja u vidu nepredviđenih plaćanja. 

Nakon 7-8 dana stigao je i odgovor da su svi papiri čisti, kao i proračun troškova koji je nakon realizacije bio čak malo i manji od planiranog. Vrata su nam bila otvorena za polazak u Grčku...


Kupovina i potpisivanje ugovora

Krenuli smo u Grčku na finalizaciju kupovine. Zahvaljujući dobrom i spretnom advokatu uspeli smo sve da završimo u neverovatna 4 dana, obavimo kupoprodaju i uknjižimo stan. Kažem neverovatna, jer je većini bilo potrebno minimum 15 dana. Papirologija im je obimna, zakoni i birokratija komplikovani kada se kupuje stan, ali to pozdravljamo, jer papiri prodavca prolaze sve moguće provere i praktično ne postoji ni najmanja verovatnoća za mahinacije kakve se često dešavaju u Srbiji. 


Postojale su i neke situacije koje su nas prilično iznenadile: 

- Novac se prvo uplaćuje prodavcu na račun, a ugovor kod notara se potpisuje tek nakon 2-3 dana od uplate - procedura koja kod nas nikako ne bi mogla da prođe. Poučeni lošim iskustvima u našoj zemlji, mnogi praktično "nisu živi" u ta 2-3 dana, jer novac više nemate (uplatili ste ga strancu), a nemate ni stan. 

Moram da napomenem samo da se ovo verovatno razlikuje od slučaja, mi nismo želeli predugovor pa je to verovatno zato bilo tako.

- Porez za prenos se uplaćuje poreskoj upravi PRE potpisivanja ugovora: ukoliko niste platili porez ne možete da potpišete ugovor. 
- Deo novca koji prodavcu dajete "na ruke" nema trag ni na jednom papiru. Prodavac vam neće ni na običnom papiru potpisati da ste mu dali keš, jer time (ukoliko nekada odlučite da ga prijavite) potpisuje sebi zatvorsku kaznu zbog utaje poreza. 


Ukupni troškovi koje smo mi imali su sledeći: 

• Cena nekretnine: 85.000 EUR (75 m2 + dvorište 40 m2 + parking mesto) uz već gore navedene detalje šta je sve ušlo u ovu cenu 
• Objektivna vrednost nekretnine (koju određuje Poreska uprava): 46.259,30 EUR (ovo nije trošak već suma na koju se plaća samo porez na promet 3% u sledećoj stavki) 
• Porez na promet 3%: 1387,78 EUR + 3% taksa = 1429,41 EUR 
• Notar: 1.100 EUR (ugovor ima 28 strana) 
• Upis u katastar: 400 EUR 
• Advokat: 850 EUR 
• Uvođenje struje i vode: 730 EUR (kod stanova koji su već bili naseljeni radi se samo prenos priključka koji košta oko 70-100 EUR) 

Svi ovi troškovi su manji naravno ukoliko kupujete jeftiniju nekretninu. Na sve ovo ne zaboravite da dodate i smeštaj koji ćete morati da platite dok proces kupovine traje, hranu, benzin itd...


Kupovina nameštaja u Grčkoj i opremanje stana

Kupovina stana je prošla veoma glatko, a u odnosu na to kupovina i traženje nameštaja nam je oduzelo puno nepotrebnog vremena. S obzirom da smo već bili upućeni u situaciju sa kupovinom nameštaja u Grčkoj zahvaljujući našim ljudima koji imaju stan dole, znali smo otprilike šta nas čeka. A čekalo nas je ne baš prijatno i lako iskustvo, i mnogo jurnjave: dobar i kvalitetan nameštaj u Grčkoj je izuzetno skup, a sa druge strane prosečan i ne baš kvalitetan nameštaj nimalo nije jeftin. 

Pronaći krevete od punog drveta po pristupačnoj ceni, u Grčkoj to je misaona imenica. Isto to važi i za dušeke. To je uopšteni problem na koji naši ljudi nailaze kad opremaju stanove. 

Prosečne baštenske garniture od ratana koje su na promociji, kreću se od 200 evra pa naviše. Dobra luksuzna garnitura košta 800 evra. IKEA nas ni ranije nije oduševila kada smo je posetili prethodnih godina, a sada još manje. Ne znam da li smo nešto propustili, ali u Ikei nema jeftinog nameštaja, a na žalost nema ni lepog ili kvalitetnog nameštaja. Svaki put kad uđem u Ikeu pitam se šta to ljudi kupuju u njoj? Ikeom smo prošli bez zaustavljanja. 

U Praktikeru i Leroy Merlinu (ogromni prodajni prostori) možete naći sve i svašta za kuću, bukvalno od igle do lokomotive. Tepihe, rasvetu, pločice, dekorativni kamen, alat, opremu za kuhinju i kupatilo, sanitarije, tende... bukvalno sve. Pa opet, ako uporedimo sa našim cenama, sve je u Grčkoj skuplje. 

Upućeni u cene i punudu u Grčkoj, počeli smo da tražimo alternativu za kupovinu bar dela nameštaja u Srbiji. Imali smo sreće da saznamo da postoji autobuski prevoznik preko kog su opet naši ljudi već slali neke stvari za Solun. Pozvali smo ih i potvrdili cene za određene komade nameštaja i tehnike. Sve ono što smo mogli da kupimo ovde i pošaljemo, to smo i uradili. Ovde kad tražite nameštaj niste ograničeni vremenom i otprilike znate gde šta možete da gledate. U Grčkoj nije tako. 

U Srbiji smo za spavaće sobe kupili krevete od punog drveta (sa noćnim ormarićima) i dušeke, celokupnu rasvetu za stan, komodu za TV, cipelarnik - i sve ovo smo poslali autobusom. Ostalo što smo kupovali ovde i sami poneli: posteljina i prekrivači, peškiri, sef, jastuci, ormarić za kupatilo, pribor za jelo, tanjiri, rimske zavese... U Grčkoj smo kupili veš mašinu, mašinu za sudove, TV, klima uređaj, tende. Tehniku nismo kupovali u marketima tipa Kotsovolos već kod privatnika koji nam je dao i popust.


Problemi Srba sa otvaranjem računa u grčkim bankama

Već sam napomenula da se cena koju dogovarate sa prodavcem i cena koju određuje Poreska uprava uvek razlikuju, tj. cena Poreske uprave uvek bude drastično manja od realizovane cene (naš primer: ugovorena cena 85.000 eur - procenjena cena Poreske uprave 46.259 eur). Deo koji proceni Poreska uprava ide u ugovor, i ta cifra se MORA isplatiti preko banke. Porez na promet (u našem slučaju 3%) takođe se državi mora uplatiti preko banke. Da li to mora da se obavi isključivo preko grčke banke ili može da se iskoristi račun u našoj zemlji (ili nekoj drugoj) nisam se konkretno raspitivala, jer sam od početka zbog lakših plaćanja računa želela da ga otvorim ovde. 

Ukoliko razmišljate da krenete u kupovinu nekretnine u Grčkoj neka se vaš advokat prvenstveno raspita u kojoj banci možete da otvorite račun i šta će vam konkretno biti potrebno od papira. Zavisno od banke do banke papirologija može biti veoma obimna, a za svaki dokument koji će vam tražiti potreban je prevod tumača na grčki jezik. Negde su klijentima tražili dokumentaciju koju npr. naša Poreska uprava nije mogla (ili nije htela) da izda. 

Mi smo nekako uz sreću koja nas je zaista pratila od početka, račun uspeli bez svih tih papira da otvorimo na blef. Ušli smo u banku, rekli da kupujemo stan u Grčkoj i da nam je potreban za plaćanje poreza. Prvo su hteli da nas pošalju u njihovo poresko za potvrdu, međutim kad smo rekli da nemamo prihoda u Grčkoj - to više nije bilo potrebno. Predali smo fotokopiju pasoša, papir sa AFM poreskim brojem (prethodno nam ga je izvadio advokat) i broj mobilnog telefona. Uplatili 10 eur polog (od čega su nam odmah skinuli 8 eur za E-banking) i račun je bio otvoren bukvalno za 15 minuta. 

S obzirom da smo u kontaktu i sa drugim Srbima, znamo da je ovo svima njima bio jedan od malo težih postupaka, a neki su zbog ovoga čak i odustali od kupovine. Da li bismo i mi drugačije prošli da smo tog dana otišli u neku drugu banku, niko ne može da zna. Zato neka vam ovo bude među prvih 5 pitanja koje ćete postaviti vašem advokatu u Grčkoj.


Troškovi godišnjeg poreza u Grčkoj

Ne dozvolite da vas plaše pričama kako su porezi na nekretnine u Grčkoj visoki i da ih zato mnogi Grci i prodaju. Grci plaćaju jako visoke poreze na drugu, treću, četvrtu nekretninu koju imaju - taj porez na luksuz oni zovu "haratsi" (harač). Ovaj porez ih je naterao na masovnu prodaju viška nekretnina, naročito vikendica na moru, kao i ostale mere štednje koje vlada primenjuje (smanjenje plata, otpuštanja itd...). 

U većim gradovima kao što su Solun i Atina porezi su veći. U turističkim mestima (koja su u stvari sela) kao što su npr. Pefkohori, Paralija, Leptokarija itd... porez je manji nego u gradu, i zavisi od kvadrature, godine izgradnje, udaljenosti od mora. 

U Grčkoj godišnji porez na stan površine 40 m2 u manjem turističkom mestu iznosi oko 150 eur (godišnje naravno). Mi očekujemo za naš stan da bude oko 250 eur (najviše 300 eur) godišnje. Obračun još uvek nismo dobili, do sada je bila praksa da se za stanove kupljene u 2014. godini porez obračunava 2015., a prva naplata stiže tek posle nekoliko meseci od prijave. S obzirom na ovo, mi naš iznos još uvek ne znamo, ali ću update-ovati ovo čim ga budemo dobili. 

Porez na stan u Grčkoj definitivno jeste veći nego u Srbiji, ali ako uporedimo da samo Infostan u Srbiji za nekretninu od 70 m2 iznosi minimum 900 eur godišnje, onda je računica potpuno jasna. I još jedna jako bitna stvar: u Srbiji nemate stan pored mora :)


Troškovi komunalija u Grčkoj

Kad kupujete nov neuseljen stan plaćate i prvo priključenje za struju i vodu. Ukoliko kupujete stan u kom je već postojala struja i voda, plaćate samo prebacivanje 70-100 eur. 

Za struju smo ukupno dali 510 evra: 460 evra smo dali investitoru za strujomer, plan zgrade i instalacija, a 50 eur smo platili u DEH - njihovoj elektrodistribuciji. Struju smo dobili posle 4-5 dana. Priključak za vodu smo platili 220 evra i dobili smo je istog dana. 

Računi za vodu stižu dva puta godišnje, na svakih 6 meseci. Na našoj opštini se plaća 10 eur + potrošnja (dva puta godišnje) ili na godišnjem nivou 20 eur + potrošnja. U nekim mestima na Kasandri taj iznos je veći. 

Računi za struju stižu svaka dva meseca. Zavise naravno od potrošnje, da li imate solarni ili električni bojler itd... 

Što se interneta tiče Kasandru i Sitoniju pokriva samo OTE (kao što je naš Telekom). Postoji mogućnost interneta sa fiksnom i bez fiksne linije, kao i USB modema 1 Gb za 10 eura. Mi smo izabrali paket 24 Mb koji košta 26 eur mesečno i plaća se svaki mesec.


Na koji način Srbi izdaju svoje nekretnine u Grčkoj

Po onome što sam ja čula, a i imala prilike da vidim, nezanemarljiv broj Srba, Makedonaca, Bugara iznajmljuje svoju nekretninu u Grčkoj, a u zadnjih godinu, dve taj broj i dalje raste. Neki su uložili u stan u Grčkoj isključivo zbog nekih davnih snova o posedovanju "kućice na moru", a drugi su se opet zbog raznoraznih drugih pogodnosti, birajući između kupovine u Srbiji i kupovine u Grčkoj, odlučili ipak za Grčku. 

Zasto Grčka, a ne Srbija kad su sad i u Srbiji pale cene stanova? Zato što Srbija nema more, zato što je u Srbiji teško naći, a i sačuvati dobrog podstanara, koji će plaćati račune na vreme, i ne pobeći tokom noći sa vašim nameštajem ili neplaćenim astronomskim računima za telefon. Zato što se u Srbiji stan od 60-ak kvadrata na nekoj pristojnoj (i ne suviše atraktivnoj) lokaciji u ovom trenutku ne može izdati za više od 200-250 eur mesečno. Zato što se u Grčkoj investicija u nekretninu vraća nakon 12-15 godina, a u Srbiji nakon 25 godina... na žalost. 

Oni koje ja znam iznajmljuju svoje stanove u Paraliji, Asprovalti, Vrasni, Nea Kalikratiji, na Kasandri (Polihrono, Hanioti, Pefkohori...) i Sitoniji. Sigurno je da ih ima i u drugim oblastima, ali su one manje popularne kod naših turista. Niko od njih se pre toga nije bavio turizmom, ali sada posle nekoliko godina rada može se reći da su postali pravi iskusni iznajmljivači. 

Većina njih nije u Grčkoj tokom leta dok iznajmljuje već su organizovali osobe koje to rade za njih. Neki su jednostavno dali svoj apartman lokalnim agencijama, dok su drugi sami organizovali čistačicu i osobu koja im dočekuje goste. Čistačice apartmana sat čišćenja naplaćuju 4-5 evra. Nije teško izračunati da za 3 sata čišćenja uzmu do 12-15 evra, a za apartman površine 40-ak kvadrata retko je potrebno više od toga da se sredi nakon odlaska gostiju (uz uredne goste neretko to traje i manje). Svako od njih takođe ima i majstora "za neki ne daj bože" kvar u stanu i popravku istog, i njih plaćaju samo ukoliko do takve usluge dođe. 

Oni koji su stan dali agencijama imaju manju zaradu, ali i malo manje angažovanja od onih koji sami izdaju. Njima agencije nalaze goste, ali agencije im najčešće i diriguju cene. Kod izdavanja preko agencije je dobro to što kao vlasnik stana možete potpisati ugovor na letnji period i tim ugovorom ste legalno zaštićeni i legalno iznajmljujete vaš apartman. Dužni ste da za ovu delatnost državi Grčkoj platite 10% poreza na prihod. Ukoliko u Grčkoj želite legalno sami da iznajmljujete svoj apartman, morate se registrovati za "ključeve" (iliti zvezdice) u njihovom GTO - Grčka Turistička Organizacija. Ovaj proces puno košta (oko 3.000 eur) i traje par meseci.

Postoji i mogućnost bez registracije u GTO za izdavanje na duži period, i bez mogućnosti izdavanja gostima koji žele da ostanu kraće kod vas - 10 ili 15 dana. I u ovom slučaju ste u obavezi da državi platite 10% poreza na prihod.


Zaključak

I još jednom na kraju da podsetim, uzmimo u obzir da ovo nije investicija za one koji misle da će se obogatiti preko noći. Obogatiti se neće, ali će moći da u svakom slučaju imaju veći prihod nego od izdavanja u Srbiji. 

Dobro je poznato da je Grčka zemlja kojoj je turizam privredna grana koja donosi jako puno novca, tako da je investiranje u nju u ovom trenutku po mnogima dobar izbor. Uz svu dosadašnju ekonomsku i političku nestabilnost, turizam je i dalje stabilan, a Grčku obožavaju i Srbi, i Nemci, i Italijani, i Englezi, Holanđani, Rusi... Letnjoj sezoni u Grčkoj može isključivo da našteti nestabilno i loše vreme koje dugo traje, a srećom to se nije nikada do sada dogodilo. 

Uvek ima skeptika koji misle drugačije, a mi verujemo da nismo pogrešili. Čak i da u nekom trenutku odustanemo od izdavanja imaćemo lep kutak na moru u kojem će naša porodica moći da provede lepe trenutke. Opušteno ostavljamo da vreme to pokaže... 

Pozdrav svima sa prelepe Sitonije :)


Update oktobar

Za sve one koji prate ovu temu, obećala sam nastavak i napisaću vam otprilike koje smo troškove imali za porez i komunalije od dana kada smo se uselili, a čim budem našla malo više vremena pisaću i o izdavanju.

Godišnji porez na nekretninu (ENFIA) smo u 2015. godini platili 220 EUR, a za 2016. nam je stigao 211 EUR (planirali smo prošle godine da će biti 250 - 300 EUR, ali je ipak manji).
Svi u kompleksu (Rusi, Grci, mi...) smo dobili isti iznos. Inače porez se može uplatiti u 5 jednakih rata, a poslednja rata se mora uplatiti do 01.03.

Ne pišem troškove za sve mesece, jer mi na žalost nisu pri ruci svi računi, ali se i na osnovu ovih može dobiti neki uvid.

Ovog leta smo struju platili (od aprila do avgusta, za 4 meseca) 204 EUR.
Prošle godine (od aprila do oktobra, za 6 meseci) smo je platili 402 EUR.

Internet paket plaćamo mesečno 26 EUR, na godišnjem nivou 312 EUR.

Prošlog leta vodu smo za 6 meseci platili 35 EUR.

Održavanje kompleksa i bazena smo platili prošlog leta za 4 meseca (od maja do avgusta) 134 EUR.

Smart TV programi: 30 EUR za 3 meseca.


Autor teksta: Stan_Sitonija

 

Napomena sajta GrckaInfo: s obzirom na veliki broj pitanja koja su nam stigla u vezi sa preporukom za advokata u Grčkoj, na ovom linku možete pogledati našu preporuku za advokata koji govori srpski jezik i kog takođe preporučuje i Srpski Konzulat u Solunu.

Napiši komentar
46 Ненад Aничић   14/09/2016
hvala puno, jako koristan tekst. Mi imamo u planu da sledeće godine pazarimo nekretninu na halkidikiju istim povodom, za izdavanje. Imam par prijatelja koji već imaju nekretnite na poluostrvu i dosta sam upoznat sa situacijom i budućim troškovima. Ne verujem da će bilo ko pogrešiti ukoliko se odluči na takav korak. I mi smo takvu računicu izveli da je isplativije izdavati tamo nego ovde, pogotovo nekome ko ti 24 časa živi u stanu...više se ošteti.
47 Nenad Jovanovic   14/09/2016
Samo cestitke zasluzujete za ovaj ispravan i hrabar potez
59 Tanja Cekić Stamenkovic   24/10/2016
Bas interesantno iskustvo. Jedva cekam nastavak!
60 Alejandro Caky   24/10/2016
Veliko hvala za izdvojeno vreme da sa nama podeliti Vase zanimljivo i dragoceno iskustvo...
61 Blagoja Zlatana Voinovi   24/10/2016
Sekoja cest sto go podelivte iskustvoto so site nas... edvaj cekam da go procitam prodolzenieto.... pozzz. Zlata
62 Vladimir Brkovic   24/10/2016
Moja supruga i ja smo vlasnici stana u Kalikratiji od 72kvm i placen je sa porezom 78.000 eura pre tri godine. Svima toplo preporucujem ukoliko su u mogucnosti naravno. Jedna napomena, ukoliko ne rentirate stan ili ne pravite drugi vid dobiti, nemate placanje godisnjeg poreza na imovinu. Podnosite prijavu a porez ide na drugu i svaku sledecu koju kupite. Znaci oni koji kupuju apartman da bi izdavali isti placaju porez.
63 Marija Brkovic   24/10/2016
Evo da se uključim u Vašu diskusiju, ja sam Vladimirova supruga i do sada nismo plaćali godišnji porez na stan. Dobili smo novo rešenje 22.07.2015.g. (usluga notara 30e) od septembra 2014. godišnji porez je 243e, stan 72m2, zgrada iz 1979.g., katastarska vrenost nekretnine oko 47000e
64 Petar Igov   24/10/2016
pratimo, pratimo... ova tema je u "Bookmarks", stalno se proverava da nema nekakav update! svaka Vam čast! :)
65 Stan Sitonija   24/10/2016
Dragi prijatelji, moram da vas zamolim da me pitate za kontakt advokatice samo u slucaju da ste vec nasli nekretninu koju cete kupiti. Zena je prezauzeta i ne moze vam pomoci oko pronalaska nekretnine, jer se ne bavi time. Za to sluze agencije. Ona vam moze pomoci iskljucivo kad nadjete nekretninu koju ste resili da kupite i dodjete do stadijuma da treba da angazujete advokata.
532 Zeljan Pavicevic   06/02/2017
Pozdrav, Mi smo nasli kucu (u Sitoniji) preko agencije, i njihov advokat trenutno proverava papire, ali bih vise voleli da nadjemo nezavisnog advokata, da proveri ponovo papire pre isplate, a i za ostalo. Molimo da nam posaljete vas kontakt.
533 Sasa Branezac   07/02/2017
Imam dve nekretnine u Pefkohoriju i u proceduri sam za dobijanje licence turisticke organizacije. Receno mi je da je od pocetka 2017. stupio novi zakon koji omogucava izdavanje i na kraci period od mesec dana sa ovom licencom koja kosta oko 500€ za ceo proces. Nakon sezone se prijavljuje broj izdatih dana i placa porez od 10%. Da li znate nesto o tome?
534 b j   07/02/2017
Koristan tekst ali imate li nešto novije da upotpuni već viđeno iskustvo?
535 GrckaInfo.com   07/02/2017
Bice novijih tekstova cim nam jos neko ko je kupio stan u Grckoj posalje. U tom slucaju objavljujemo odmah :) I evo pozivamo ovde i sve ostale koji su prosli ovaj proces da nam posalju svoje iskustvo na mail [email protected]
536 Slavica   07/02/2017
Postovani, kupili smo kucu u Polihronu u junu 2016. godine i trenutno nemam ugovor kod sebe da bi vam rekla sve detalje to cu detaljno opisati kasnije. Imamo problem tj. nedoumicu da li se treba prijaviti u turisticku organizaciju Grcke ili ne i na koji nacin i da li mogu sa nekim od vas razmeniti iskustva u vezi toga, procitala sam da je neko ovde vec to uradio ili je u procesu? Inace kuca je imala cetiri apartmana, renoviramo je i imace sest. Iznajmljivanje agencijama se uopste ne isplati jer oni placaju dupleks za sezonu 3500 eur-a, a vlasnik placa struju, vodu i odrzavanje. Svaki savet bi mi dobrodosao!
537 GrckaInfo.com   08/02/2017
Slavice, sa sest apartmana nikako nemojte rizikovati i raditi na crno, jer su kazne velike. Pronadjite u Polihronu turisticku agenciju Ela, drze je Makedonci Igor i Teodora, pitajte ih na koji nacin je najbolje da se registrujete (postoji nekoliko caka u okviru zakona da se prodje povoljnije). Ljubazni su i dace vam savete.
538 GrckaInfo.com   08/02/2017
Sasa, u Pefkohoriju postoji nekoliko knjigovodja koji rade sa vlasnicima smestaja. Pronadjite nekog od njih i pitajte ih, oni ce vam dati najbolji savet i sve objasniti. Ako imate problem da nadjete knjigovodju (logistis na grckom) javite nam se na mail pa cemo vam pomoci.
539 Milena Jovanović   08/02/2017
Mi krećemo u petak da pogledamo nekoliko studija. Platićemo agenciju iz Srbije koji imaju predstavništvo na Kasandri da nam sredi sve provere sa njihovim advokatima tamo i organizuje da bukvalno iz 1 odlaska da razgledamo i da potpisemo ugovor. Videcemo kako ce biti.
563 Саша   16/02/2017
Веома сам Вам захвалан на овом чланку. Детаљне, искрене и поуздане информације какве се ријетко могу наћи на интернету. Замолио бих аутора чланка да ми се јави на адресу [email protected] ако види ову поруку. Наиме, и сам сам заинтересован за куповину некретнине у Грчкој, па бих много цијенио ако би аутор била вољна да ми да контакт информације њеног адвоката или, нпр. да ми каже шта мисли о куповини земљишта на Крфу (са старом кућом или без куће). Наравно, од адвоката не очекујемо да нам помогне да нађемо некретнину, него само да изврши све додатне провјере и да нам буде пуна правна заштита у сваком погледу.
656 Darko Stojanovic   06/03/2017
Odlican clanak, veoma potpun, detaljan i tacan. Zamolio bih autorku teksta da mi na e-mail posalje kontakt informacije o advokatskoj kancelariji koja ih je zastupala. Mi smo pronasli nekretninu i vec smo se nacelno dogovorili sa agencijom koja prodaje i zeleli bih da nam advokat pomogne oko papirologije. Planiramo da smo vec sledece nedelje opet u Grckoj oko uplate kapare i pokretanja procesa kupovine Hvala unapred [email protected]
1016 Vladimir zivkovic   16/06/2017
Ljudi dajte neki grcki sajt za kupovinu apartmana a ne ona dva sto ima malo ponuda
1031 DJURIC SASA   23/06/2017
Cao. Pozdrav svima na ovoj stranici..tj forumu.. Posto smo vec kupili Apartman u Pefkohoriju u Maju 2017 ( Novogradnja ) preko Grcke agencije GREKODOM mogu vam reci da je kupovina i sam tok oko papirologije isao glatko zato sto je to u nase ime zavrsila agencija sa svojim advokatom.. Medjutim sam prikljucak vode i struje jos uvek nije zavrsen a leto je tu na pragu a odmor za tri nedelje.. hm hm . agencija nam daje predracun na oko 2000 €.. Zar nije malo puno .. Pojasnicu .. Grekodom Development - Post Sales Department Vlasnik Ime/Prezime: Duric Sasa (Ime oca: Bratislav) Kod nekretnine, M 2 lokacija: 9436 , 35m 2 , D2 Stan, Pefkohori, Halkidiki Neophodni troskovi Potrebni za Vodu/Kanalizaciju, Struju i Internet konekciju 1) Grekodom Development Usluge = 350 € (Ukljucuje 24% Porez) U cenu iznad je ukljuceno a. Struja (DEI) b. Voda c. Grejanje d. Komunalni racuni (Odgovorna kompanija TBD) e. Internet 2) Troskovi koje zahteva kompanija za struju (DEI) Brojilo za struju tipa: 8KVA Status za struju: Brojilo jos uvek nije postavljeno a. Brojilo za struju = 420 € b. Plan za struju (EP) = 150 € Dokument koji dokazuje da elektricne instalacije koje su postavljene u Vasoj nekretnini su po Grckim nacionalnim standardima za sigurnost. Vazi 14 godina od njegovog potpisivanja, i potreban je samo prilikom potpisivanja novog ugovora sa DEI. Cene se krecu od 150 € ukoliko je postojeci ugovor istekao. c. Depozit (EP) = 20€ Depozit se placa jednom i racuna se prema formuli koja je dole navedena, u slucaju kada je elektricno brojilo snage 8 KVA; { Broj kvadrata nekretnine * 0,56 euros } 26m 2 * 0.56 = 14,56€ (minimalni moguci depozit = 20€) 3) Troskovi koje zahteva vodovodna kompanija Brojilo za vodu: Jos uvek nepoznato Status za vodu: Brojilo jos uvek nije postavljeno a. Pravo na konekciju na vodovodni sistem = 370€ b. Pravo na konekciju na kanalizacioni sistem = 450€ c. Instalacija brojila za vodu = 100€ 4) Internet = 50€ za mobilni modem i otprilike 25/30€ za 10 Gb mesecno Zakljucak, potrebna suma iznosi = 1.970,00 € (350 + 420 + 150 + 20 + 370 + 450 + 100 + 50 + (30*2)) Napomena a. Kada se zavrsi cela procedura dobicete racune za sve troskove. b. Ako u nekom slucaju, ili iz nekih razloga dodje do dodatnih troskova, mi necemo moci da nastavimo sa procedurom sve dok ne dobijemo Vasu dozvolu i saglasnost da platite te neocekivane troskove. Nepoznavajuci grcke zakone nije mi jasno da u novogradnji nije od strane investitora ugradjen Strujomer i vodomer vec da troskove mora snositi kupac.. Ako je neko u mogucnosti da mi ovo pojasni bicu veoma zahvalan . I ukoliko neko poseduje adresu za Elektrodistribuciju Nea Mudania i Vodovod firme u Haniotiu molim za Informaciju.. Dalje informacije oko kupovine ili prevodioca , advokata rado cu podeliti ovde na sajtu.. Veliki pozdrav
1032 GrckaInfo.com   23/06/2017
Poštovani Saša, kontaktirajte advokata Dimitris Billisa iz Soluna - govori srpski jezik odlično, i pitajte ga za savet šta uraditi u ovom slučaju i da li su toliki troškovi neophodni. Njegove kontakt podatke možete pogledati ovde www.grckainfo.com/blog/Saveti-i-upozorenja-grckog-advokata
1033 Djuric Sasa   24/06/2017
Hvala na javljanju u svakom slucaju stupicu u kontak sa ovim Grckim advokatom i raspitati se o mom slucaju.. Jos samo jedno pitanje . Da li zna neko ime prevodilaca ili knjigovidje ili neke kancelarije na Srpskom jeziku u . Pefkohoriju, Hanjiotiju ili Kalitei.. Mislim ipak da ne baratamo sa Grckim jezikom najbolje a po iskustvu znam da Grci lose govore Engleski a Nemacki nikako. Srpski tu i tamo. Pozzdrav
1036 Tamara   25/06/2017
Da li mogu dobiti kontakt devojke koja je ovo napisala?
1055 Olga Bracovic   03/07/2017
Hvala vam na opsežnim i korisnim savetima.. I ja sam trenutno na "klackalici"!!! Hvala puno, vredelo je
1093 Suzana   11/07/2017
Molim za misljenje oko 2 stvari: 1) Da li je u slucaju kupovine nekretnine (starija kuca) cijeg 1/1 vlasnika zastupa agencija potreban angazman advokata s obzirom da doticna agencija naplacuje 2% svoju uslugu. Kontakt sa prodavcem sa uspostavio bez doticne agencije pre 2 godine a vlasnik je u medjuvremenu potpisao ekskluzivni ugovor o zastupanju sa agencijom, sto ima reperkusije i na mene kao kupca s obzirom na pomenutu cenu, pa bih pokusao da u tih 700e (koliko izadje 2%) pokusao da dobijem sto vise mogu i izbegnem angazman advokata. 2) Sta se tacno smatra drugom trecom itd nekretninom koja povlaci vece poreze? Pomenuti aranzman tj nekretnina koju kupujem ukljucuje 10 ari placa, staru kamenu kucu spoljnih gabarita od 50m2 u osnovi (2 nivoa, od kojih je donji nizi, 190cm pa ne ocekujem da se moze tretirati kao stambeni deo) i rusevinu stale napravljene od kamena, spoljnih gabarita oko 65m2 koja je trenutno u neuslovnom stanju. Ukoliko udjem u proces sredjivanja ove stale, dozidam gornji nivo i pretvorim u recimo 3 dupleksa od po 20m2 u osnovi na 2 nivoa, da li cu na ovo placati porez po vecoj poreskoj stopi ili ne? Inace, hvala sajtu i autorki teksta na obavljivanju ovih izuzetno korisnih informacija. Pozdrav Suzana
1096 GrckaInfo.com   11/07/2017
Poštovana Suzana, kupovina nekretnine, a posebno u stranoj zemlji je ozbiljna stvar i saveti advokata koji će zastupati samo vaš interes su mnogo važniji od agencije. Naš savet je da ne prolazite kroz to sami, bez pravnog lica koji će vam pomoći, a da troškove ipak probate da smanjite na nekom drugom polju, ne na angažovanju advokata. Vodite računa: pri kupovini stare kuće za renoviranje savetuju se kupci da prvo utvrde da li je potrebna dozvola za renoviranje. Potrebno je i utvrditi u kakvom je stanju sam objekat, krov, zidovi i zemljiste (da li je stena ili ponekad klizište). Kako bi krenuli u realizaciju i renoviranje trebalo bi ispoštovati sve predviđene mere za zaštitu, posebno kod starih kuća.. Inače za sve kupovine nekretnina u vrednosti preko 15.000 evra advokat je u Grčkoj obavezan. Želimo vam sreću i da uživate u kućici! :-)
1124 Petar Stevic   24/07/2017
Bas je lepo kada nasi sunarodnici kupuju nekretnine po inostranstvu, kako bi lepo bilo da vidimo poreklo imovine i tokova novca od komunistickih generala, politicara, jajaa i lezilebovica. Kako se ovde krade, nema nigde. Samo rokaj.
1141 Mile   27/07/2017
Savet koji zlata vredi i iz koga se moze dosta nauciti i zato puno hvala samo sto bi mene interesovalo i kupovina placa (imam saznanje da se ne moze vise praviti od prizemlje i jedan uz muke dva sprata) ili gotovog hotela na prvoj liniji do plaze. Ako je plac koliko se sprata moze graditi koja velicina koji su porezi, investicija je oko 500.000 evra. Koliko je samo pustanje u rad, koliki su porezi drzave na hotel-imovinu na godisnjem nivou uostalom bas sve od temelja do gosta i po isteku godine svih obaveza. Ako bi mi neko to znao objasniti bio bih mu neizmerno zahvalan. pozdrav svima
1166 Vladimir Marjanovic   05/08/2017
Sve pohvale na clanak,tacno sam te informacije trazio jer su plasili su me sa visokim porezima na nekretnine u Grckoj.Dakle jako mi je koristio ovaj clanak i puno hvala.Zanima me da li postoje neke web stranice grckih agencija koje pricaju nas jezik koje bih mogao angazirati u pronalazenju zeljene nekretnine ili postoje cak i neke nase agencije koje se time bave.Hvala
1194 Zoran Ciglanić   17/08/2017
Da li je meni promaklo ili se uopšte nije pričalo o uslovima boravka u Grčkoj? Dati tolike pare da bi čovek boravio samo 3 meseca u Grčkoj, to nema logike.
1204 Natalija Pejić   23/08/2017
Povodom kupovine nepokretnosti na Halkidikiju, smatram da je potrebno da navedem nekoliko stvari koje smo mi prošli, da drugi ne bi dangubili i imali pravu informaciju. Dakle, postoji nekoliko agencija koje prodaju nepokretnosti na Halkidikiju od koji su dve najveće Grekodom i Roman Real Estate. Postoji niz drugih manjih agencija, ali je svima karakteristika da ne ažuriraju svoje sajtove na kojima objavljuju stanove za prodaju. To znači da ćete vi provesti znatno vreme i izabrati nepokretnosti sa njihovog sajta, baš na njihovu preporuku i kada dodje ključni trenutak, tj. dva dana pre nego što podjete u Grčku im se javite da zakažete termine, oni vas sa žaljenjem obaveste da su "mnogi od stanova na sajtu već prodati, ali oni to nisu znali dok nisu kontaktirali vlasnika". Međutim, ako pustite da prođe vreme, shvatićete da su isti stanovi na sajtu neprestano i da se i dalje nude na prodaju, iako ste vi dobili informaciju da su prodati. Dalje, pošto vi dobijete informaciju sa njihovim žaljenjem, dobijete i informaciju da oni imaju neke druge stanove koji su se pojavili u međuvremenu, a nisu objavljeni na sajtu. Odete vi tamo, a oni počnu da vam pokazuju stanove na najgorim nizbrdicama, udaljeni po pola kilometara od mora, po cenama do neba, ili stanove "u novogradnji" na trećem etažu sa prozorima koji propuštaju vodu koja se sliva niz zidove (jer je investitor greškom prozorske okapnice izradio umesto na spolja, na unutra), po ceni koja je navodno snižena, a opet astronomska. Došli smo do zaključka da je jedino ispravno rešenje da se nadje agencija koja će da traži stan samo za vas, po narudžbi, inače, sve ostalo je samo veliko gubljenje vremena.
1211 Zvezdan   27/08/2017
Molio bih Vas da mi posaljete kontak telefon grcke advokatice . Pronasao sam apartman na Sitoniji pa bih hteo da svu papirologiju brzo i sigurno resim preko nje. Hvala Vam unapred i svaka cast na informacijama.
1223 Ivan   03/09/2017
Da li bi mogli da mi posaljete kontakt vase advokatice u mejl? Hvala
1241 karidi beach   18/09/2017
Evo da podelim I ja svoje iskustvo sa kupovinom nekretnine u Grckoj,koje ce verujem mnoge interesovati. Pocetkom juna sam kupio plac na Kasandri,istocna strana poluostrava prema Sitoniji,koja mi je inace bila prvi izbor za kupovinu,ali zbog nerealno visokih cena nekretnina,barem onih koje su mene zanimale,a u pitanju su bile odvojene kuce sa dvoristem,ipak sam se vratio Kasandri. Proces kupovine je prosao glatko,I uspeo sam da zavrsim sve za jedan dan,advokatu je ostalo samo da upise plac u katastar na moje ime I da sa racunovodjom prijavi porez,sto je zavrseno u narednih 10 dana. Prvi komsija mi je simpaticni grk iz Soluna,koji je pocetkom godine kupio plac I napravio prelepu kucu u koju se vec uselio I u kojoj planira da zivi, on i supruga preko cele godine,s obzirom da su u penziji,a stan u Solunu su ostavili deci. Prilikom drugog odlaska za Grcku(prvi je bio u februaru na Sitoniju) u aprilu u potrazi za odgovarajucim placem,pored toga sto sam uspeo da nadjem plac,koji sam na kraju I kupio,upoznao sam se sa vlasnikom gradjavinske kompanije koja je izvodila radove na komsijinoj kuci,koja je bila u zavrsnoj fazi gradnje,tako da sam dobio informacije iz prve ruke I nacelno se dogovorio o gradnji moje kuce. Posle kupovine placa I osmisljavanja projekta kuce I razmenjenih par poziva I mailova,krajem juna odlazim na konacan dogovor I potpisivanje ugovora o gradnji kuce sa vlasnikom gradjavinske kompanije. Dogovorili smo cenu od 1000e po m2,i 400e po m2 za semi-basement(podrum),koji u stvari i nije podrum,ukopavam se samo 1,2m i na to se ne placa porez i komunalije.Ove cene su po principu ''kljuc u ruke''. Sve potrebne papire,dozvole I projekat zavrsava on,naravno uz ovlascenje koje sam dao njemu i svom advokatu,koji je u stalnom kontaktu sa njim. Rok izgradnje je 100 dana,placanje se vrsi u ratama po fazama gradnje.Gradnja je prilicno kvalitetna,blok 25cm,betonska ploca,armatura,PVC stolarija sa roletnama i komarnicima,unutrasnja stolarija MDF furnir, znaci sve po PS.U ovu cenu ulazi i ograda oko celog placa sa kapijama,sredjivanje dvorista sadjenjem tuja i drugih ukrasnih biljki,betoniranje 75m2 staza i parking prostora...U cenu ne ulazi prikljucak za struju i vodu,to izadje dodatnih 1500e. Kuhinju sam takodje dogovorio sa njim, 750e za 2,5m duzna,medijapan visoki sjaj,sa sudoperom i slavinom. Kupatilo je kompletno opremljeno. Dozvole za gradnju se cekaju oko 2 meseca,tako da sa gradnjom pocinjem polovinom septembra.
1249 Nenad Todoric   26/09/2017
Mozda zvuci preterano, ali procitavsi ovo iskustvo, i ove informacije, odlucili smo da ucinimo i taj odlucijuci korak, i kupimo nekretninu na Sthoniji. Stan Sitonija puno hvala ! Ucinili smo to uz pomoc agencije GREKODOM, (posebno hvala G-dinu Nikoli Nedeljkovicu), koja je svoj deo posla odradila vise nego profesionalno. Nekretnina je povrsine 60m2 sa lepom bastom, parkingom, i najvaznije, ali stvarno samo 80m od plaze. Godina gradnje je 2011. i prvi vlasnik je platio tih "famoznih" 24% poreza, kako da smo mi "prosli" sa 3,09%. Zbog minimalnih unutrasnjih radova, kao i delimicnog opremanja (predhodni vlasnik je poneo neke stvari), najlepse bih molio autora teksta, da mi na mail posalje kontakt (tel. ili mail) od prevoznika (na relaciji Beograd - Halkidiki ili Solun), koji su oni koristili kada su opremali apartman. Unapred hvala.
1304 Sasa   11/12/2017
Pozdrav svima na ovoj temi. Ne znam koliko nas ima sa ove strane okeana, a predpostavljam da ima , koji smo zainteresovani za kupovinu nekretnine u Grckoj pa zato evo jedne korisne informacije: Under Greece’s immigration law No. 4251/2014, which came into force on June 2014, non-European citizens who are owners of real estate in Greece may obtain a 5-year residence permit which can be renewed two months prior to the expiration of the residence permit.
1310 Sinisa Nikolic   17/12/2017
Postovana , da li mozete da mi omogucite kontakt sa advokaticom o kojoj ste pisali . Imam u planu kupovinu placa na Lefkadi i treba mi neko pouzdan da me isprati kroz ceo proces. Hvala unapred. Sinisa Nikolic
1363 Dragan Marković   20/01/2018
Hvala vam na iscrpnom opisu svog iskustva! Zanima me jedna stvar: da li je prilikom provere u katastru uočeno neko neslaganje između projekta i realnog stanja? Pri tome mislim da li su neke prostorije dograđivane ili pregrađivane tako da se razlikuju od nacrta u katastru.
1523 Mirko Suleic   30/03/2018
Hvala na ovako detaljnom opisu informacija,koje puno znace svima nama koji se razmisljamo o kupovini nekretnine u Grckoj. Hvala vam jos jednom
1622 Jagodinac   14/05/2018
Naši prijatelji već nekoliko godina izdaju apartman (lep, ali ne baš luksuzno opremljen), oko 250m od mora u top sezoni za 80 eur za noćenje,ljudi pa ko je lud da proguta ovu pricu, 250m od mora, ne bas luksuzno sredjen 80e, ej o cemu pricate hotel Elea vilage 3* na samoj plazi 2 bazena polupansion koji je izuzetno dobar za dvoje odraslih i dvoje dece do 12 god kosta 850e, a vasa prica apartman 250m od mora... to je i neki metar dalje..... nerealno skroz...
1627 Ivana   19/05/2018
Dok sam isla kroz proces biranja nekretnine sam se vodila dosta vasim tekstom. Hvala! Nasla sam stan koji bi uzela i zamolila bih vas za broj vase advokatice. Dajem kaparu danas i rekla sam da necu uzeti advokata agencije koja mi prodaje stan vec da cu naci svog (misleci na vasu advokaticu). Nadam se da citate komentare cesto i da cete moci sto pre da mi posaljete njen kontakt. Jako koristan tekst i ja cu napisati moje iskustvo kada sve zavrsim. Pozdrav!
1718 Nea Kalikratija   14/06/2018
Za sve one koji su zainteresovani za kupovinu stana, mozete se obratiti agenciji na sledecem linku http://www.popikalogirou-realestate.gr/sr/ Takodje, odlican advokat, koji se bavi sklapanjem ugovora je na sledecem linku https://www.grckainfo.com/blog/Razgovor-o-kupovini-stanova-u-Grckoj-Eleftheria-Papadopoulou-advokat-iz-Soluna
1738 Ana Ziu   19/06/2018
Da li je neko podneo zahtev za dobijanje boravisne dozvole??? Moj muz i ja planiramo da provodimo tamo par meseci a na zalost ne spadamo u kategoriju onih koji za nekretninu mogu da izdvoje vise od 250.000E i time dobiju automatski boraviste? Ako neko ima iskustvo sa dobijanjem papira na osnovu manje vredne nekretnine i nekom stednjom kao pokricem za zivot tamo, cenili bi svaki savet. Hvala! Inace, tekst je jako koristan, hvala sto ste podelili Vase iskustvo sa nama!
1787 Tatjana Filipovic   05/07/2018
Pozdrav svima. Hvala na vrlo korisnim informacijama. Molim vas za kontakt zene advokata koja vas je vodila kroz ceo proces kupovine. Potvrdili smo agenciji cenu nekretnine na Kasandri koju cemo kupiti i znacilo bi nam mnogo da imamo pouzdanog advokata. Hvala unapred, srdacan pozdrav
1942 Дејан Ђорђевић   13/08/2018
Занима ме Ваше мишљење, искуства и утисци о агенцији https://www.roman-realestate.com/ као и предлози за поуздане и коректне агенције и адвокате.
2046 Biljana   03/10/2018
Nasla sam stan koji bi uzela i zamolila bih vas za broj (mail) vase advokatice. Hvala!
2058 Maja Stanojevic   06/11/2018
Molim autorku teksta za informaciju u kojoj banci je otvorila račun. Naš advokat je izlistao neku listu dokumenata, sa sve apostil pečatima, koja izgleda pre za poslovni, a ne privatni banksarski račun. Prosto neverovatno. Osim imena banke, u kom gradu je račun otvoren, možda i to ima veze? Hvala unapred! Maja
2067 Zvezdan   15/11/2018
Izvanredan tekst. Puno ste nam pomogli da se odlucimo za kupovinu nekretnine. Zamolio bih Vas da mi posaljete broj autobuskog prevoznika sa kojim ste poslali namestaj za Grcku. Hvala unapred i srdacan pozdrav.
2083 Sanja Milošević   13/12/2018
Da li je neko imao problema prilikom uplate para u Grčkoj banci za kupovinu nepokretnosti, tačnije da li je potreban dokaz o poreklu novca? Kod nas je potrebno za iznose preko 30.000 €, i dokaz može biti ugovor o poklonu ali čujem da Grci to ne prihvataju. Ne znam kako drugačije dokazati kada je ušteđevina u pitanju a pre toga novac nije čuvan u banci pa se tako ne može izvući izvod. Zakazan je advokat za nedelju dana i tek sada nam javljaju za ovu informaciju, svi ostali papiri su spremni i nadali smo se kupovini. Hvala puno.
2223 Biljana   06/05/2019
Koristan tekst i rekla bi vodic za kupovinu nekretnina u Grckoj. Vazne stvari sam saznala upravo zahvaljujuci vama. Hvala vam. Josh kad mi mogla kupiti neshto do 40 kvadrata...
2235 Dragan Miljkovic   12/05/2019
Dragan Miljkovic 12/05/2019 Dobro vece Vise puta sam citao o vasem iskustvu o kupovini stana U afitos-u. Ja licno, nemam podrsku bolje polovine,moja supruga nije odusevljena mojoj odlukom, Odluku sam doneo vec davno i u nadi da ce supruga da ,,prilegne"...avaj, nista od toga. Kako god, ja sam resio... nego, necu da vas mnogo gnjavim. Zeleo bih, posto ste upoznati sa kupovinom, bicu toliko slobodan da vas pitam da li kojim slucajem (trazim staru kamenu kucu) znate da li ima neka za prodaju.Naravno u obzir dolaze i kuce kojima je potrebna renovacija, ne neka ruina... Na portalima nekretnina nema ono sto ja trazim, i ako ima cene su previsoke za moj budzet, to su ostrva koja jesu lepa, ali dolazak do njih nije jednostavan kao Halkidiki, konkretno Afitos. Mnogo sam citao o Afitos-u...kazu, Italija u malom izdanju...sve sto je moguce preko googla, fotke grada kafanica, kafica...( i ja ne volim neku guzvu imam 63 god. i jos pri svesti) i mogu vam reci da mi se mnogo svidja...mnogo, pogotovu kaldrmaste ulicice...Pisao bih ja jos, ali kao sto rekoh necu da vas puno zamaram. Bilo bi lepo,ako procitate, da mi odgovorite...ali niste obavezni... Pozdrav od Dragana iz Jagodine. Ps. Naravno u obzir dolaze i druga mesta Na prvom prstu i sa jedne i druge strane. Svim ljudima dobre volje hvala u napred.
2249 Dragan Miljkovic   23/05/2019
Dobro jutro Ocigledno da niko ne cita komentare...niko ne odgovara...sve ide na ono...srpska posla Bas steta...a toliko bih voleo da neko procita moj komentar. Trazim staru kamenu kucu sa bastom i pogledom na more, nemora bas prva linija, ali da se moze pesaka doci do plaze u Afitosu, Siviri,Posidi, Sitonija,Loutra...
2261 Stefan   01/06/2019
Ovom prilikom zelim da Vam opisem nase iskustvo sa kupovinom nekretnine u Grckoj. Ceo proces smo zavrsili preko kompanije Grekodom, i njihovih advokata i notara. Nakon Nove godine odlucili smo se za kupovinu nekrenitne na Halkidikiju. Moram da priznam da nas je uvek vise interesovala Kasandra, ali smo se na kraju ipak odlucili za Sitoniju. Obzirom da su cene u porastu svake godine, mi smo odlucili da taj korak ucinimo sada, i zavrisli smo proceduru oko kupovine apartmana 60m2 u mestu Gerakini. Vrlo smo zadovoljni kako je prosao proces, i ovom prilikom zelim da se zahvalim i gospodinu Nikoli Nedeljkovicu za svaki savet koji nam je dao, kao i za tacne informacije, i sto nam je organizovao odlazak u Grcku, gde smo sa njegovim kolegama pogledali sve sto smo i pripremili do naseg odlaska. Vrlo smo srecnii, i jedva cekamo da u Julu mesecu odemo na odmor sada vec u nas stan na moru!!
2500 Zorica Gerasimovic   19/07/2019
Sve se lepo opisuje i sa dokaznim materijalom ali nista se ne govori o osiguranju stanova i kuca. Ipak imaju ceste meteroloske nepogode. Bicu vam zahvalna ako neko moze razmeniti u okviru osiguranja objekata u Grckoj. Unapred zahvalna.
2567 Danijela Bogicevic   02/08/2019
Mozete li mi poslati kontakt vase advokatice u mailu?
2633 Emilija Golova   21/08/2019
Shto ne bi naruchili nameshtaj u Makedoniji i platili jeftinije za transport?
2694 Jelena Milenovic   21/09/2019
Da li mozete da mi posaljete kontakt autobuskog prevoznika po kome ste slali stvari u Grcku? Hvala
2908 Aksentijevic Srdjan   18/11/2019
Hvala na iscrpnom tekstu. Pronasao sam nekretninu potreban mi je kontakt Advokatice ... Unapred zahvalan, svako dobro!!!!
3090 Boris Đurić   15/03/2020
Dobar dan, treba mi mala pomoc. Da li mozete da me uputite na advokata koji bi mi resio pravnu proceduru? Unapred zahvalan proceduru
3126 Danica Marković   15/04/2020
Hvala Vam puno na ovim detaljnim i korisnim informacijama i savetima! Da li mogu da Vas zamolim da nam pošaljete kontakt autobuskog prevoznika po kome ste slali nameštaj u Grčku? Hvala puno unapred!
3335 Aleksandra   16/07/2020
Svaka Vam cast sto ste nam ovako opsirno sve objasnili. Puno hvala. Pozdrav
3340 Milanka Minic   02/08/2020
Postovana Stan Sitonija, molim vas za Kontakt vase advokatice. Nasli smo nekretninu u Nikiti. A s obzirom da ste vi zadovoljni i da je zena kako kažete odradila posteno svoj posao onda bi rado isli na proverenog advokata. Za prevoznika koji je prevozio stvari isto. proslo je već dosta vremena nadam se i da advokatica radi i da prevoznik joa uvek vozi a i da ste vi u toku ovog bloga pa da nam svima mozete dati korisne informacije.1f642 Hvala vam unapred. I neka vam je sa srećom. 1f496
3809 Dragan Damnjanović   20/06/2021
Pozdrav autoru teksta na dobrom objašnjenju. Molio bih za broj advokative u Grčkoj koja ja govori srpski jezik, pošto sam našao nekretninu pa mi je potreban da započnem proces. Unapred hvala. 1f600
4094 Duško janković   10/11/2021
molio bih kontakt od Stan_Sitonija za advokaticu u grčkoj u vezi njene usluge kupnje apartmana u grčkoj unapred hvala Duško
4349 Goran Milovanovic   16/05/2022
Ja trenutno tražim neki stan i ovaj tekst će mi biti od koristi.Meni treba neko ko bi mi pomogao oko otvaranja računa u banci i oko sklapanja ugovora.Pa ako neko ima adresu od Advokata ili Pravnika koji zna Srpski bio bi mu zahvalan za telefon ili adresu u Grčkoj, Ja bi trebo 24.05.22.da otputujem u Grčku i da pogledam neke stanove.
4416 sale   11/06/2022
olim Vas da mi neko objasni da li se iz banka intesa u Srbiji može uplatiti direktno prodavcu u Grčkoj, ili sa svog računa u Srbiji na račun u Grčkoj koji je isto moj pa onda sa svog rašuna u Grčkoj. Šta je dozvoljeno, prepoznaju li takvu kupovinu nase banke Nadam se da nije jedina opcija da se voza keš jer mi je to rizično
4518 Olivera   11/07/2022
Zdravo Stan_Sitonija,bila bih vam zahvalna ako mi date broj od advokatice iz Soluna,mi smo nasli stn,ali nam treba dobar advokat..havala vam
4531 Aca   16/07/2022
Povratak investicije kažete za 12 do 15 godina. I pre toga propašće i dolar i evro i dinar. Slede teška vremena. Ne pecajte se na to...
4738 Q   29/08/2022
Pozdrav Čitam ceo tekst i divim se kako je lepo sve opisano i rečeno..hvala. I ja planiram da kupim nesto , najverovatnije KAVALA stan... Ali pošto sam Holandski državljanin i Srbski kupicu kao Holandez. Jos jednom hvala na informacija,pa tu smo da se razmenjujemo. Veliki pozdrav
4767 Zoran   12/09/2022
Molim autora teksta Stan Sitonija da mi pošalje broj telefona ili mail njihove advokatice iz Soluna. Našli smo stan, i treba nam dobar i ozbiljan advokat.
4768 Vijorovic Slavica   13/09/2022
Dobar dan, interesuje me nekretnine u Grčku. Dali mozete da mi pomognete. Unapred hvala.
4820 Zoran Dimovski   13/11/2022
Molim za info u vezi knjigovoditelja i ENFIA poreza na nekrerninu. Od knjigovoditeljice iz Kasandreje na moj zahtev, dobio sam sken izvoda ENFIA poreza u iznosu od 111 eura za 2022 godine i dopunski izvod od 50 eura za, kako kaze, za troskove knjigovodstva. Obzirom da moj stan ne rentam, nego samo letujem mislim da nadoknada za knjigovoditeljicu je malo previse. Kakva su vasa iskustva?
4942 Diana   21/02/2023
Čitajući pojedine komentare pitam se da li su isti uopšte pročitali tekst? Tekstopisac piše o vlastitom iskustvu od početka tj. odluke za stan na Sitoniji sve do finalne kupovine. O birokratiji, ljudima, pravnim pitanjima, etc.. a NIJE Agent za prodaju nekretnina! Hvala vam na divnom tekstu, ukoliko se odlučimo i nađemo određenu nekretninu obratiću vam se ponovo u nadi da dobijemo kontakt podatke advokatice. Hvala.
5040 Fedja   08/05/2023
Molim vas da li mozete da mi prosledite broj telefona prevoznika koji prevozi namestaj za Grcku iz Srbije?


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu