Izleti sa ostrva Evia
07/12/2016 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 19

Evia je ostrvo do kog naši turisti najčešće stižu kolima ili autobuskim prevozom i to bez korišćenja trajekta, mada se neretko može čuti da se misli da je reč zapravo o poluostrvu, pa su mnogi turisti prilično zbunjeni.


Da budemo precizni, Evia je u geografskom smislu ostrvo i to drugo po veličini na teritoriji Grčke. Veštački je povezana sa kopnom uz pomoć dva mosta, pa to i jeste razlog što se ne koristi trajekt koji obično nije uračunat u cenu turističkog aranžmana. 


Ostrvo Evija se nalazi na 80-ak kilometara udaljenosti od Atine i iz godine u godinu ga, osim lokalnog stanovništa posećuje sve više naših turista. 


Ako već budete odabrali ovu zanimljivu destinaciju za letovanje, trebalo bi da znate i da postoje brojni izleti na Eviji, koji će vaš boravak učiniti još zanimljivijim. Njihove cene se razlikuju mahom u nekoliko evra, a sve u zavisnosti od toga iz kog grada se kreće, odnosno preko koje lokalne turističke agencije se ide. 


Cene izleta Evia

Ukoliko ste smešteni u mestu Edipsos i želite da posetite ostrvo Skijatos cena ovog izleta je 28 evra. Takođe postoji mogućnost i da obiđete prestonicu Grčke, a izlet do Atine iz ovog grada košta 30 evra. 


Obilazak čuvenih vulkanskih ostrva, Lihadonisia, koja su znana još i kao "grčki Sejšeli" i "Vulkanska ostrva", iz Edipsosa će vas koštati 25 evra. Većina turističkih agencija podrazumeva da deca uzrasta do 12 godina plaćaju polovinu navedenih cena, ali to svakako treba proveriti na licu mesta i dogovoriti se oko potrebnih detalja. 


U slučaju da letujete u živopisnom Pefkiju, cena za obilazak ostrva Lihadonisia iznosi 18 evra, dok je izlet u Atinu 30 -40 evra. Neke od agencija u ovom gradu imaju i izlet za ostrva Skopelos i Alonisos i on košta 15 - 18 evra, ali se neretko događa da ne postoji dovoljan broj zainteresovanih turista, pa se ovaj izlet u principu ne organizuje često. 


Obilazak ostrva Skijatos iz Pefkija će vas koštati 17 - 19 evra. 


Inače, navedene cene su bile istaknute u agenciji „Fly club“, a postoje i agencije „Galini“ i „Omniturs“ čije cene su nešto više, ali je i ponuda za izlete na Eviji nešto drugačija. Tako na primer te agencije organizuju obilazak Vulkanskih ostrva, a u povratku se svraća u supermarket „Lidl“, pa je cena takvog izleta 27 do 30 evra.  


Naglašavamo da navedene cene treba uzeti sa rezervom, uzevši u obzir da postoji mogućnost da se periodično mogu menjati, ali svakako bez drastične razlike. 


Izlet na ostrva Lihadonisia 

Kada su u pitanju izleti na Eviji, možda je najinteresantniji onaj koji turistima nudi mogućnost da se upoznaju sa čuvenim Vulkanskim ostrvima Lihadonisia (Lichadonisia), za koja se vrlo često može čuti i da ih zovu grčkim Sejšelima ili Bahamima.


Ono što je posebno zanimljivo je vezano za nastanak ovih ostrva, a koja je stvorila prirodna sila nakon erupcije vulkana i koja se danas smatraju rajom na zemlji i to najpre zato što su u prošlosti bila naseljena, ali danas na njima nema stanovnika, te su poznata kao naročita atrakcija za turiste. 


Na ovaj izlet se kreće iz gotovo svih mesta na Eviji, a cena izleta se razlikuje i kreće se od 18-30 evra. Ukoliko želite da prođete jeftinije, u marini u Edipsosu postoji brodić Haralampije koji prevozi putnike svakih sat vremena po ceni od 10-12 evra za povratnu karta (deca ne plaćaju).


Osim što ćete biti opčinjeni lepotom ovih ostrva, neke turističke agencije nude mogućnost i obilaska brodićima sa providnim dnom, tako da ćete vrlo verovatno imati prilike da posmatrate ne samo lepotu samih ostrva, već i morskog dna. Nemojte se iznenaditi ako u vodi vidite delfina i morske foke koje tu obitavaju.
 


Najčešće se svraća na jedno ostrvo i to ono koje je najveće među njima, a gde imate vremena za kupanje i sunčanje, a možete i da prezalogajite nešto. Cena obroka u lokalnoj taverni u okviru većine agencija nije uračunata u cenu izleta, a suvlaki je prošle godine u njoj koštao 3 evra. 


Imajte na umu i da postoje agencije koje u okviru ovog izleta turistima nude mogućnost da fakultativno posete čuvenu banju Edipsos, ali se u tom slučaju u banji ostaje tek oko sat vremena. 


Iz mesta Pefki do ostrva Lihadonisia se putuje oko dva sata, a zatim se obilazi oko ostrva i to obično gliserima. Svakako je dobro da znate da pojedine agencije praktikuju kombinaciju autobusa i glisera, pa bi trebalo da te detalje saznate na licu mesta i odlučite se za onu varijantu koja vam se više dopada.



Ono što se često navodi kao mana ovog izleta jeste činjenica da na samim ostrvima turisti borave tek nekoliko sati, a neretko se dogodi i da voda bude prilično hladna. Isto tako su primećene i meduza u određenom periodu, ali naši turisti tvrde da su male, bezopasne i da ne žare.


Sasvim sigurno ćete biti opčinjeni lepotom ove zanimljive lokacije, a možete videti i čuveni nemački brod koji je ostao tu potopljen još iz Drugog svetskog rata. 


Izlet sa Evije na Skijatos

Ukoliko vas interesuju izleti na Eviji, ne sumnjamo da će vaš izbor biti vezan i za obilazak ostrva Skijatos, a do koga će vam brodićem od Pefkija biti potrebno tek oko 90 minuta vožnje. Dok boravite na Skijatosu, obići ćete i čuvenu plažu Kukunaries, koju mnoge agencije imaju u ponudi u okviru ovog izleta. Cene izleta sa Evije na Skijatos se kreću od 20-25 evra, zavisno od mesta polaska.


Obično je izlet tako organizovan da se po tri sata boravi u glavnom gradu ostrva i na pomenutoj plaži, tako da ćete svakako imati vremena da otkrijete mnoge čari ovih zanimljivih lokacija.


Ono po čemu je plaža Kukunaries posebna jeste boja peska koja je izuzetna, ali i tirkizno plavo more, karipsko plave boje. Često se navodi kao mana boravka na njoj gužva, pošto gotovo sve agencije svoje turiste vode do nje, ali ako budete to zanemarili ne sumnjamo da ćete uživati. 

U neposrednoj blizini te plaže je i čuvena plaža Ambelakia, a sa njene suprotne strane je još jedna omanja i vrlo lepa plaža, poznata kao Marata. 


U glavnom gradu ostrva Skijatos je moguće kupiti sve što vam srce poželi, ali imajte na umu da je u pitanju destinacija koja važi za nešto skuplju, pa su i cene svakako više nego na Eviji recimo. Ali svi naši turisti koji su bili te sreće da posete ovo fantastično ostrvo su saglasni da vredi svaku paru. 


Trebalo bi da znate i da se raspored obilaska može razlikovati i to kako u zavisnosti od izbora agencije, tako i od stanja u gradu, odnosno na pomenutoj plaži, pa pojedine agencije prvo odlaze u grad, a pojedine najpre na plažu. Bilo koji redosled da bude vrlo je verovatno da će vam ovaj izlet ostati dugo u pamćenju. 


Izlet u Atinu 

Izlet u Atinu se obično organizuje autobusom i putuje se kroz mesto Prokopi, koje je posebno zanimljivo po moštima Svetog Jovana Rusa koje se čuvaju u istoimenoj crkvi, gde obično svoje turiste vode sve agencije u kratku posetu.


Imajte na umu da je put do Atine krivudav, ako krećete iz mesta Edipsos, a preko Halkide, pa ako patite od mučnine, svakako bi trebalo da ponesete i tablete. 


Kada stignete u prestonicu Grčke, najpre će vas autobus provozati po centralnim gradskim ulicama gde ćete imati prilike od lokalnog vodiča da čujete lepe priče o znamenitostima Atine. Iz autobusa obično izlazite podno Akropolja i najčešće dobijate slobodno vreme do kasnih popodnevnih časova. Tačnije, u okviru većine agencija, to bude u 18h po lokalnom vremenu, a sastanak putnika je mahom ispred zgrade grčkog parlamenta, kako biste imali mogućnost da prisustvujete smeni straže, te mogli da vidite čuvene Evzone. 

Ako imate na umu koliko je stara Atina i šta sve ima da ponudi, biće vam jasno i da je vreme od podneva do 18h nedovoljno da vidite svu njenu lepotu, ali to naravno ni u kom slučaju ne znači da nećete uživati. Svakako je preporuka da popijete kafu u nekom od kafića na čuvenoj Plaki ili Tisiju. 


Ako odlučite da posetite muzej na Akropolju, cena ulaznice u letnjem periodu iznosi 20 evra za odrasle i 10 evra za decu.


Isto tako morate imati na umu da ako je vaš izbor vezan za posetu Akropolju, vrlo je verovatno da nećete imati mnogo vremena da vidite obližnji Monastiraki, Plaku, ulicu Ermou ili trg Sintagma, pošto će vam vreme vrlo brzo proći. Naravno, pod uslovom da želite ceo muzej da vidite onako kako treba i da se popnete do Partenona, odakle ćete uživati u velelepnom pogledu na obližnje brdo Likavitus i čitavu Atinu. 
 

Naša preporuka za kupovinu suvenira je jedna od prodavnica prekoputa Rimske agore, a čija vlasnica je gospođa Melina, koja je živela u našoj zemlji i odlično govori srpski. Giros u Atini košta otprilike kao i u mnogim letovalištima, što možda zvuči čudno, ali je tako. Svakako ne zaboravite da obiđete i brojne suvenirnice po kojima je Monastiraki dobro poznat. 


Ostali izleti na Eviji 

Postoje agencije koje nude i izlete do plaža Elinika i Vasiliki, ali najčešće ti izleti budu organizovani samo u jeku sezone, odnosno kada postoji dovoljno zainteresovanih turista.


Na plaži Ellinika ćete moći da vidite omanju crkvu posvećenu Svetom Nikoli, koja se nalazi na malom ostrvu. Inače na njoj nema ležaljki, suncobrana i kafića, tako da ćete uživati u pravom pravcatom miru. 

Sa druge strane, plaža Vasiliki, koja se nalazi u neposrednoj blizini letovališta Pefki se vrlo često reklamira kao idealna destinacija za ljubitelje kampinga. 


One agencije koje organizuju ovaj izlet ga obično naplaćuju oko 6 evra, ali i tu cene mogu da variraju. 


Zanimljivo je obići i čuvenu tvrđavu Karababa u Halkidi, koja se nalazi u centru Evije, ali i crkvu Svetog Jovana Rusa, te manastir Svetog Davida. 

Takođe u ponudi pojedinih agencija može da se nađe i izlet do ostrva Skopelos i Alonisos, a potrebno je do njih putovati nešto manje od 3 sata brodićem, pa se možda iz tog razloga manji broj turista odlučuje za odlazak na ovaj izlet.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

 

Napiši komentar
356 gordana pavlovic   07/12/2016
Hvala. Lepo i korisno. Trebace mi ove godine posto planiram na Eviju.
358 Jelena Urosevic   07/12/2016
Bozanstveno opisano. Ujedno ste mi pomogli da se odlucim za letovanje 2017-te ☺
408 Milanka   22/12/2016
Bili smo letos na Eviji. Mesto Neos Pirgos. Izlet do vulkanskih ostrva kostao je 25 eura, uracunato je voznja busom, brodicem rucak po izboru casa vina. A do banje Edipsos lokalnim busom cena karte u jednom pravcu 1,60 eura :) Za mene je ovo letovanje bilo prelepo, plaza u Neos Pirgosu prelepa sitan sljunak na plazi a u vodi pesak. Nema guzve, nema prodavaca djindjuva, samo jedan cikica koji prodaje domaci origano zacin kesica 1 euro. Lezaljke cena pica 2,5 eura, ceo dan niko te ne dira :) Samo 1 km od Neosa gradic Orei prelep je nocu, pun taverni grckih specijaliteta. Lokalne prodavnice u Neosu dobro snadbevene. Ko kod se dvoumi i zeli miran odmor nacice ga tamo. Zaboravih reci, ljudi u Neosu su toliko prijatni da sam se odusevila.
409 Bibi Bu   22/12/2016
Izlet na lihadonisi iz pefkija do ag. georgiosa autobusom 30 min a odatle na vulkanska ostrva gliserom je sve ukupno 25e sa ukljucenim ruckom na ostrvu.
410 Marina   22/12/2016
Izlet na Skijatos odlican , ali izlet u Atinu nesto sto treba obavezno proci i videti, ako ste vec na Eviji. Posebno kad imate dobrog vodica kao sto smo mi imali Mihajla u Junu 2015. Svaki detalj Atine objasnjen perfektno i put do Atine .
411 Angelina   22/12/2016
Bila letos na Eviji.... Pefki konkretno. Naravno ne treba propustiti izlet na Lihadonisiju (25€ bus+brodic i rucak na ostrvu) i Skijatos (10€) brodicem oko sat i po vremena.... i banja u Edipsosu.... mesto je bas za one koji zele da se odmore... sto se plaze tice sljukovita je ali moze se naci i pescanog dela... Pefki kao mesto nije nesto veliko... ima par tavernica i 3 supermatketa u sklopu kojih ima i nekih suvenira, jer kao sto je vec pomenuto mesto je tek pocelo da se razvija.... jedina zamerka je to da bi plaza mogla biti cistija..... mirno je mesto bas za odmor.... treba otici i videti i nikako ne propustiti izlete koji se nude.
412 Marija Iva   22/12/2016
Evija je prelepa, a obisla sam krug od 50km, samo :) do Vulkanskih mozete kolima, od Pefkija oko 55km, a zatim camcem (ako se dobro secam 5-6e povratna karta) do ostrva uz kratku pricu o istoriji i stajanje da se vide foke. Prelep izlet
500 Maksic nela   22/01/2017
Bili na ostrvu pre dve godine mesto Pefki...u apartmanima Papadioti,kod predivne Kiki sa kojom smo jos uvek u kontaktu... Odlicno mesto za one koji zele mir i tisinu,more i plaza odlicni,izleti jos bolji.... Apartmani Papadioti za svaku pohvalu,domacini takodje... Pefki...mesto gde stanuje tisina!!!! Kiss for Kiki ....
1345 Vesna Jovanovic   12/01/2018
Izlet na Skijatos iz Pefkija u julu 2017 kostao je 18e,deca ne placaju, Atina je skuplja 25e,najskuplja su Magnolijska ili vulkanska 30e jer na brodu imate rucak, Edipsos i obilazak manastira na Eviji 20e
1346 Јелена Божовић   12/01/2018
U septembru su izleti jeftiniji, Skiatos je 10e iz Pefkija, Atina 20, Lihadonisija 18e ..ostrvo je lepo, Pefki preporucujem pre nego Edipsos, sem ako ne idete radi banjskog turizma..veci je grad ali nema plazu!
1347 Илинка Тешановић   12/01/2018
Ljetos su ulaznice na Akropolj bile 20 evra, a ulaznice za Novi Akropolis muzej 5 evra. Nakon panoramskog razgledanja preporučujem prvo obilazak Akropolja, pa onda Novi muzej, a odatle se spustiti kroz Plaku do Monastirakija i onda ćete ulicom Ermou stići do trga Sintagma na vrijeme da gledate smjenu straže. Iako, naravno, jedan dan nije dovoljan ipak ako nabavite dobru mapu i napravite sebi plan imaćete dovoljno vremena da obiđete sve navedeno, usput da ručate, a i da slikate što vas interesuje. Srećno ;)
1348 Dragana Djurdjevic   12/01/2018
Izleti u septembru 2017.godine na Skiatos I Atinu bili su po 15e sa lokalnim agencijama, 18 sa putujucom iz Edipsosa. Sve u trku I sto se tice vodica I vremena. Kad se vec krene za Atinu onda se skrati I slobodno vreme u Atini, navodno kraj sezone I trajekta nema kasnije.??? Ni vodici nemaju pricu, vec vise puta I uporno ponavljaju upozorenje o postovanju vremena (sto smatram opravdanim), ali toliko ponavljanje I pretnje o ne cekanju zakasnelih pojedinaca, je prosto iritantno. Definitivno, premalo vremena za izlet do Atine iz Edipsosa.
1349 Ivana Mitar   12/01/2018
Bili u Edipsosu od 29.7-10.8.... išli.na.sve izlete Atena, Skijatos i Lihadonisia....cijene kao sto ste napisali....vodiči bili odlični..mi prezdovoljni..ove godine opet Grčka, ali neko drugo mjesto :)
1350 Ivan J   12/01/2018
Letovali smo u Pefkiju sredinom septembra, zadnji izleti za Skjatos idu do 18.09. a za Skopelos zadnji je 15.09. kao i za vulkanska ostrva. Posle toga brodići ne voze zbog zavrsetka sezone. Eventualno vece gruoe mogu ići i kasnije po dogovoru sa agencijama. Cena za Skjatos iz Pefkija je 18e celog leta (ukljucena poseta plaži Kukunaries). Ne znam odakle je cena za 10e. Za Skopelos je 23e u Septembru. Ova dva izleta nemojte propustiti. Do vulkanski ostrva cena u septembru bila 35e
2170 Slavka Jeremic   25/03/2019
Da li postoji mogucnost sa Edipsosa poseta Egini i obilazak tamosnjeg manastira kao i grob sv. Naktarija. Hvala unapred. Pozdrav
2244 miroslava ostojić   16/05/2019
Slavka Jeremić, letujte na Egini, prelepa je, a nije skupa, mesto Agia Marina. Mi smo uživali i na Egini i na Eviji.
2809 Rada Bosanac   15/10/2019
Pefki je predivno mesto za aktivni odmor, a pod aktivnim podrahumevam mogućnost pešačenja pored 4 km dugačke plaže, zatim do susednig mesta gde se nalazi maslina stara 2500 godina, do sela Asminija noji ima lepu plažu i nenoliko finih taverni na obali, do jednog vodopada u borovoj šumi, na brdu, gde se meša miris borovine sa mirisom rastinja koji se ne može opisati, a sama reč pefki znači bor, plaža je široka pa se može igrati odbojka na pesku i druge igre sa loptom i reketima. Domaće maslinovo ulje koje prodaju meštani na šetalištu je izvrsno, kao i domaće pvrće i voće, a ima i ribarnica gde se može kupiti sveža riba, sardela, orada, brancin... Kafića i taverni ima puno, a hotel Galini organizuje za turiste žurke sa muzikom raznih žanrova, ja sam bila u drugoj polovini septembra, bila je žurka u belom, i žurka crveno-crno. Autobusom se može otići do banbe Edipsos gde su izvori tople, slane i smporne vode i vrući šljunak, posebna atrakcija. Ako idete kolima ili uzmete renta car, migućnosti su još veće jer na Eviji ima dosta toga za obilazak. Kuce i mace su umiljate i zabava za turiste.Meštani su ljubazni i u prodavnicama i kafićima znaju srpski Utisak je vrlo lep
3354 Natasa Spasojevic   13/09/2020
Tekst je odlican. Hvala
5067 Lj   25/05/2023
za odlazak na Skijatos ne treba da se razmišlja, Kukunarijes je divns plaža sa svetlucavim peskom bež boje, sa puno hladovine.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu