Pefki - Evia
13/12/2016 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 4

Pefki - letovalište na ostrvu Evia, u koje naši turisti poslednjih godina sve češće odlaze, je malo i mirno mesto, idealno za pravi porodični odmor. A kako mnogi tvrde, mesto na Eviji sa najlepšim zalascima Sunca.


Iz luke Glifa vožnja trajektom traje oko 30 minuta, do luke Agiokampos na severu Evie, odakle se vožnjom od takođe oko pola sata stiže u Pefki. Cena trajekta je 4€ po osobi, 17€ za vozilo do 4,25m i 14,90€ za vozilo preko 4,25m.


Pefki informacije

Sam grad uz laganu šetnju može se veoma lako preći ceo, ali uprkos tome ipak ima sve što je jednom skromnom odmoru potrebno: nekoliko odlično snabdevenih supermarketa, mesare, pekare, ribarnice sa uvek svežom ribom (čije su cene za nijansu niže od uobičajnih cena u drugim grčkim letovalištima), apoteke, poslastičarnice i naravno veliko šetalište sa tavernama, kafićima, picerijama, poslastičarnicama i suvenirima. 

Ukoliko Vam je potrebna veća nabavka, na 10km od Pefkija se nalazi veliki supermarket Lidl


Plaža u Pefkiju

Mestom dominira velika, prostrana plaža čiste smaragdne vode. Duga je oko 4km i široka tridesetak metara, pretežno šljunkovita, tek  ponegde sa peskom i sitnim ili krupnijim kamenjem. Možete iskoristiti tuševe i kabine za presvlačenje kojih ima dovoljno.


Što se dubine plaže tiče, treba biti obazriv sa decom neplivačima, jer se nakon desetak metara ulazi u veliku dubinu, koja nije svuda ujednačena.


Često u ranim popodnevnim satima počinje da duva vetar, koji, s jedne strane dobro dođe, jer rashladi taj najvreliji deo dana i boravak na plaži učini prijatnijim, ali može stvarati manje talase. Na jednom kraju plaže postoji pristanište gde se svakog jutra usidravaju brodovi i gde možete kupiti sveže ulovljenu ribu, koju će vam često za istu cenu ljubazni ribar i očistiti.


Duž cele plaže uglavnom postoje ležaljke kafića, ali Vam njena širina ukoliko preferirate, daje mogućnost i da se osamite, izdvojite iz gužve i postavite svoj suncobran tako da metrima okolo nema nikog oko Vas. Ležaljke kafića, standardno, možete zauzeti tokom celog dana kupovinom pića. 


Cene iznose oko 2-2,5€ za kafe i sokove, i 3€ za 0,3 pivo. Cene sladoleda su u proseku 4-5€, sladoled na točenje je oko 1,5€, što je cena i za kukuruz, krofne su oko 3€, cena girosa je od 2,5 do 3€.


Jedna od najboljih stvari koje ovo letovalište nudi su upravo restorani uz šetalište sa bezbroj jako kvalitetnih, prvenstveno ribljih specijaliteta. Tu možete naći porcije, npr. lignji za 6-8€. Korisno je znati da pojedini restorani ne rade od 14:00 do 17:00, kao i to da u čitavom gradu ne postoji bankomat, tako da novac koji ste planirali za trošak ponesite u kešu. 


Smeštaj Pefki

Iako je poslednjih godina turizam na ostrvu Evija u porastu, Pefki je mesto u kom smeštajni objekti i dalje imaju veoma pristupačne cene za naše turiste, a na raspolaganju su apartmani i studija, vile i privatne kuće.


Našu preporuku za apartmane, hotele i vile na ostrvu Evia pogledajte ovde.


Korisno je znati...

U opuštenoj atmosferi ovog malog grada uspeo je da se odomaći veliki broj pasa, i postane stalno ‘’stanovništvo’’ šetališta i okoline. Da Vam nedostatak informacija o ovoj situaciji ne bi doneo neprijatnosti ukoliko imate strah od njih, morate znati da zaista postoji priličan broj uličnih pasa. Ipak u pitanju nisu čopori, niti na bilo koji način agresivni i opasni psi, već su u potpunosti naviknuti na ljude, pitomi i druželjubivi.


Dobar broj njih ima i ogrlicu, a sve zajedno ih hrane, čak i čiste za njima vlasnici lokala, i turisti ih lako prihvataju. Ukoliko ipak volite životinje ovi dobroćudni psi će vam pre biti jedna atrakcija više nego smetnja. 


Ako ste ljubitelj aktivnog odmora, sam Pefki sigurno nije preporuka za Vas, mada se tokom cele sezone organizuju zanimljivi izleti kojima možete razbiti monotoniju, ako se ipak tamo nađete na odmoru. Pogledajte ovde na koje izlete možete otići ukoliko letujete na Eviji.


Rent-a-car cene su oko 18€ za skuter i 50€ za auto (za dan), a ako Vam tokom odmora baš zafali noćnog provoda, s obzirom da Pefki nema nijedan noćni klub, na pola sata vožnje, u Neos Pirgosu se nalazi klub ''Bazaar''.


Ukoliko od Vašeg odmora očekujete gužvu, gradsku vrevu, buku, žurke i šoping, iz ovog mesta ćete se možda nepravedno vratiti razočarani. 


Ako pak, tih desetak dana u godini koristite da se opustite, ''usporite'', ne gledate na sat, okružite lepom prirodom u malom, autentičnom i mirnom mestu, domaćini i srdačno lokalno stanovništvo ovog šarmantnog ribarskog gradića će sigurno, na svakom koraku doprineti da odavde ponesete lepe uspomene.
 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!
Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke
Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj
Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani
Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

 

Napiši komentar
369 Dijana   15/12/2016
Pored prelepog mesta imaju i najboljeeee krofne na svetu... Pekara u centru gde je sveze svo pecivo i stvarno fantasticno, ali krofne sa cokolodom su za svaku preporuku. Ali i samo mesto za svaku preporuku... Raj na zemlji za parove koji vole miran odmor...
1576 Baća   25/04/2018
Ko voli šljunkovite plaže, mesto je idealno za njega. More je čisto, plaže su uređene a zalasci sunca fenomenalni. Malo, mirno mesto, pino zelenila, nema puno prodavnica, tako da je kao stvoreno za mušku populaciju. Ko je navikao na peščane plaže Sitonije, kao što smo mi i ima malu decu, Evija i nije baš najbolji izbor. Ali, i ovde može da se nađe peščana plaža koja je u rangu sa Karidi plažom u Vurvuru. Ono se nalazi na 35 km od Pefki, u pravcu sela Ellaniki. U samom selu postoji putokaz ka moru, u pravcu plaža Ag. Nikolaos. Tu se nalazi malo ostrvo sa crkvom, u neposrednoj blizini obale. Ova slika je veoma česta, kada se gledaju slike sa Evije. Ono što večina turista nezna i što je nama rekla naša gazdarica u Pefkiju je, da se nekupate u zalivu gde je crkva, nego u sledećem zalivu (levo od crkve). Plaža je peščana, sa plitkom vodom koja je pogodna za malu decu, a borova šuma se spušta do obale. Fenomenalno je. Kada ste skrenuli sa glavnog puta ka Ag. Nikolaosu, vozite do nekih 100-150 m od zaliva. Sa leve strane će te videti prodavnicu i put koji ide uzbrdo. Tu skrenite, idite uzbrdo nekih 200-300 m, parkirajte se pored gostionice ili u šumi i samo se spustite stepenicama do plaže. Nećete pogrešiti. Kad ste u Pefkiju, obavezno idite na ekskurzije na Skaijatos, Skopelos i Alonisos. Vredi za sve pare. Pozdrav.
1746 slobodan radmilovic   23/06/2018
Letujemo u Pefkiju,u toku osmodnevnog trajanja boravka imali smo vise puta prekide u snabdevanju vodom i strujom.Po dva puta.Grci koji imaju apartman preko puta apartmana Santis kazu da je uobicajeno u sezoni da nestane vode jedan dan u nedelji,vodici kazu da vode nestaje po malo i ranijih sezona.Jedino u Pefkiju vidimo srpske turisticke agencije da organizovano dovode turiste,nema drugih.Zasto? Mesto je zacetku svoje turisticke istorije i ima problema sa infrastrukturom,puno kucnih ljubimaca slobodnih i skromnom ponudom u smestajnom kapacitetu,opremljenosti istog. Zato su cene najma niske.
4398 Зора Величковиќ   01/06/2022
Цене трајекта су за автомобил 17,10,а по особи 3,4 еур.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu