Ako vas put ovog ili nekog od narednih leta nanese u Kavalu ili na ostrvo Tasos, nemojte propustiti priliku da posetite selo Kefalari - jedno od najlepših u prefekturi Drama, selo bogate zelene vegetacije i izvorske vode.

Selo Kefalari se nalazi vrlo blizu puta Kavala-Drama, a udaljeno je 18 km od Drame i samo 20 km od Kavale.

Administrativno pripada opštini Doksato i njegova populacija iznosi 851 stanovnika.

Kroz Kefalari prolazi reka po kojoj je selo poznato, a u njemu možete videti i farmu pastrmki i predahnuti u nekoliko izvanrednih taverni i kafića pored vode u prijatnoj hladovini visokih platana.

Mesto je poznato po izvorima, potocima, fontanama i malim vodopadima. Voda koja izlazi iz desetina izvora u stenama je kristalno bistra i veoma kvalitetna, a njom se snabdeva ceo grad Kavala kao i područje Kalampakija.

Zanimljivo je da za vodu koja izvire iz stena niko zapravo sa sigurnošću ne može reći odakle potiče. Stanovnici Kefalarija su odlučili da pravilno iskoriste ova izvorišta stvaranjem prelepog parka oko njega.

U brdima iza samog sela nalaze se četiri kapele takođe okružene bujnim zelenilom (Agios Konstantinos i Eleni, Agios Nikolaos, Panagia i prorok Ilias) koje hodočasnici posećuju u velikom broju.

Kefalari uglavnom naseljavaju Pontski Grci (etnička grupa sastavljena od Grka sa obale Crnog mora i mesta Ponto), izbeglice koje su se doselile u 21. veku, Govore pontskim jezikom, danas skoro potpuno izumrlim. 

Stari naziv sela Kefalari je "Bunarbasi". 


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu