Kavala: istorija, tradicija i lepe plaže
21/03/2016 Tekst ažuriran 05/08/2020 Iskustva 1

U severnom delu Grčke, u oblasti Istočne Makedonije i Trakije, smeštena je prefektura Kavala, a njen centar je istoimeni grad. 


Iako turisti iz naše zemlje vrlo često letuju na obližnjem ostrvu Tasos, koje je od Kavale udaljeno tek oko 30 minuta vožnje super brzim trajektima, retko ko se odlučuje da čitavo letovanje provede u ovom gradu...
Kao osnovni razlog za to se često navodi činjenica da je Kavala znatno skuplja od Tasosa, koji inače ne važi za naročito jeftino letovalište, ali je dodatni razlog za ovu odluku i to što je u pitanju grad u pravom smsilu te reči.

Uz to, iako u Kavali ima veličanstvenih plaža, one su uglavnom manje ili više udaljene od centra grada. To naravno ni u kom slučaju ne znači da ne treba da posetite ovaj mirni grad, sa izuzetno ljubaznim domaćinima, koji će vas sasvim sigurno oduševiti svojom srdačnošću i željom da ugode turistima, a naročito ukoliko oni dolaze iz Srbije.

Sam grad Kavala zauzima površinu od oko 110 km², a u njemu živi blizu 55.000 stanovnika, dok je u širem gradskom području njih nešto više od 70.000.

Uzevši u obzir da je u pitanju grad, nemate razloga za brigu oko smeštaja, jer ćete ga u Kavali sasvim sigurno noći. Pored hotela različite kategorizacije, u ponudi su i sobe i apartmani u kućama meštana. Takođe, u Kavali postoje i dve bolnice, apoteke, supermarketi, ali i benzinske pumpe, butici, suvenirnice. Tačnije, sve ono što ima u svakom gradu naći ćete i u Kavali.


Plaže u Kavali

Još jedan od razloga zbog kojih se turisti odlučuju za letovanje u ovom gradu su plaže. O njihovoj lepoti dovoljno govori podatak da 15-ak plaža koje pripadaju opštini Kavala nose Plavu zastavicu, što je znak da je na njima kristalno čista voda.

U neposrednoj blizini grada su takođe izuzetno lepo uređene plaže, a pomenućemo samo neke od njih: Kalamica, Perigiali, Palio, Rapsani, Tosca (Bomo), Batis i druge.

Na gotovo svakoj postoji kafić u kome se možete osvežiti, ali i grčke taverne u kojima ćete sasvim sigurno uživati u specijalitetima nacionalne kuhinje i nezaobilanoj domaćoj rakiji - čuvenom cipuru, čija će vas jačina sasvim sigurno iznenaditi, ukoliko niste imali do sada prilike da ga isprobate.

Kada krenete iz pravca istoka prema zapadu naićićete prvo na plažu Eleohori, zatim sledi plaža Mirtofito, te Sarakina, Kariani, a po lepoti se najčešće izdvaja plaža Ammolofi, koja je smeštena u zapadnom delu teritorije opštine Kavala.

Plaža Ammolofi je udaljena oko 30 kilometara od Kavale, a na njoj postoji besplatan parking. Naravno, uređena je, te poseduje ležaljke i suncobrane.


Kako iz Srbije stići do Kavale?

Grad Kavala je od prestonice grčke Makedonije, Soluna udaljen oko 160 kilometara. Upravo to je i najbolji put, dakle preko Niša i Makedonije do Soluna u Grčkoj, pa dalje prema Kavali. Nemojte da brinete da li ćete se snaći, jer su svi putokazi vrlo lako uočljivi i sasvim jasno obeleženi.

Ono o čemu svakako treba da vodite računa prilikom dolaska u Kvalau jeste parkiranje. Naime, kao i u svakom gradu, tako i ovde postoji mogućnost da se nađete u problemu ukoliko želite da parkirate automobil nadomak centra grada.

Upravo iz tog razloga je najbolja preporuka da ga parkirate na nekom od mnogih parkinga, koji se uglavnom nalaze u širem delu grada. Do prošle godine se ovaj parking nije naplaćivao, a tako bi trebalo da ostane i u narednim, ali svakako upitajte nekoga od prolaznika da li je i dalje tako.


Informacije o Kavali

Pored toga što je jedan od najvećih gradova u oblasti Makedonije, Kavala je posebno zanimljiva za turiste iz Srbije, jer se nalazi bukvalno prekoputa ostrva Tasos. Grad ima izlaz na Egejsko more, a smešten je u severnom delu zaliva. Zahvaljujući planini Lekani, koja nadvisuje grad, Kavala može da se pohvali gotovo idelanim klimatskim uslovima. U okviru istoimene regije se, osim grada Kavale nalazi još nekoliko opština.

Mada je, istorijski gledano ovaj grad prošao kroz mnogo teških godina, te čak tri puta bio osvojen od strane turske vojske, nekoliko puta menjao nazive i sve u svemu bio vrlo važan u strateškom smislu, Kavala je uspela da održi tradicionalan grčki duh u svakom smislu te reči.

Kavala je u istoriji poznata po tome što je prvi grad na teritoriji Evrope u kome je zvanično prihvaćeno hrišćanstvo. Postoje indicije da je za to zaslužan upravo apostol Petar koji je, kako se smatra tokom 45. godine posetio upravo ovaj grad i to kada je krenuo da obiđe grad Filipi, udaljen tek oko 18 kilometara u kome je i osnovao prvu zajednicu hrišćana. Današnji izgled grada je savršen spoj modernog i tradicionalnog, jer ćete ovde imati priliku da viditee građevine iz različitih istorijskih perioda i potpuno različitih stilova gradnje, a opet savršeno uklopljene u celokupan ambijent.

Još je jedna zanimljivost vezana za ovaj grad, a u njoj se pominje Mehmet Ali, osnivač dinastije koja je poslednja vladala Egiptom, a koji je rođen upravo u Kavali.

Tvrđava koja krasi grad i po kojoj je on prepoznatljiv datira iz doba kada je gradom vladala Vizantija. Nedugo zatim, osvaja je turska vojska, a tokom 16. veka, u doba velikog vezira Ibrahima paše, Kavala doživljava procvat. Zahvaljujući grčkom poreklu velikog vezira, grad najpre dobija akvadukt "Kamares", a ubrzo počinje i da se proširuje. Tako zaslugom Ibrahim paše koji je i rođen u ovom gradu, Kavala dobija vodovod, a istovremeno na uzvišenju iznad grada zvanom Panagia, turska vojska ojačava tvrđavu koja je preostala iz doba kada je Vizantija vladala gradom.

Upravo su akvadukt i tvrđava glavni simboli Kavale i danas. Ako želite da posetite tvrđavu i uživate u fenomenalnom pogledu na grad imajte na umu da se ulaz plaća. Cena ulaznice je prošle godine bila 5 evra.


Kupovina u Kavali

Iako ćete na svakom koraku naići na neki butik ili prodavnicu, bilo bi korisno da malo povedete računa, jer su cene u Kavali ipak više nego u Solunu, recimo. Pa je svakako preporuka, naravno ukoliko ste u mogućnosti da neke ozbiljnije kupovine ipak obavite u Solunu. 
Ako niste raspoloženi da idete sopstvenim automobilom, možete krenuti iz Kavale za Solun i lokalnim autobusom, koji ima redovne polaske, a putuje nešto duže od dva sata.


Šta videti u gradu i okolini?

Pored već pomenute tvrđave koju neizostavno morate posetiti, tu je i čuveno antičko pozorište. Naime, u jugoistočnom delu grada se nalazi antičko pozorište "Filipi", za koje se veruje da datira iz doba kada je Makedonijom vladao Filip II, otac Alaksandra Velikog, što je bilo u periodu između 359 - 336. godine pre nove ere.

Ako već letujete u Kavali, praktično je nemoguće da ne posetite obližnje ostrvo Tasos. Najbolje je da se odvezete do obližnje luke Keramoti, koja je od grada udaljena oko 20 minuta vožnje, odakle možete da idete trajektom do luke Limenas na Tasosu. Prošle sezone je cena karte bila 3,5 evra po osobi (deca 5-10 godina 2 evra), a za automobil 16 evra. No, ukoliko želite da idete na Tasos direktno iz Kavale, imajte na umu da ćete stići do mesta Scale Prinos.

U ulici Kipros je smešten manastir Lazarista, koji je nastao krajem 19. veka, a specifičan je po tome što je to jedina crkva u Kavali koja je namenjena pripadnicima katoličke veroispovesti. Na samom trgu u okviru starog gradskog jezgra je i građevina koja je vlasništvo države Egipta. Iako zvuči na prvi pogled čidno, reč je o tome je osnivač egipatske dinastije, Mehmet Ali bio rodom upravo iz Kavale, pa u njegovom rodnom gradu, logično postoji kuća u kojoj je rođen. A u neposrednoj blizini kuće, na samom trgu starog dela grada grčki skulptor Dimitrijadis izradio delo u čast ovog velikog sultana od Egipta. Tako da od 1934. godine do danas ova skultura krasi trg u ovom delu grada.

U mestu Filipija, gde je sveti apostol Pavle okupio prvu hrišćansku zajednicu, koje je udaljeno nešto manje od 20 kilometara od Kavale se nalazi čuveno arheološko nalazište, čiji je jedan deo otvoren i za turističke posete. 
Muzeji su još jedna osobenost ovog grada, pa osim Arheološkog, možete posetiti i Folklorni, ali i  Muzej duvana, te Istorijski i Etnološki muzej.

U slučaju da se ne snađete odmah, kao i u svakom gradu, u samom centru Kavale ćete naići na kancelariju turističke organizacije grada u kojoj možete dobiti sve potrebne informacije i cenovnike.

Nemojte propustiti priliku da posetite i selo Kefalari - jedno od najlepših u ovoj prefekturi, selo bogate zelene vegetacije i izvorske vode, samo 20 km od Kavale.

I na kraju da naglasimo da je letovanje u ovom mestu najbolji izbor za one koji žele da ga provedu aktivno, te da uživaju u odličnom noćnom provodu po kome je Kavala nadaleko poznata.

Napiši komentar
2243 Αλέξανδρος Βρεττός   16/05/2019
Samo napomenu da su te podatke o broju stanovnika totalno su netacne. U Kavali zive oko 100.000 stanovnika i u celoj podrucji oko 190.000. Jeste da se tako pise po podacima koja su mnogo stare ali i misli se na samom centru grada, jer je Kavala prosirena po duzini jer je zgradjena amfiteatricno zbog brda. Takodje veoma vazno je da u Kavali Apostol Pavle krstio prvu evropljanku kojoj je dao ime Lidia i dad danas postoji ta krstionica pored potoka Zirangisa u kojoj stizu da se krste ljudi iz celog sveta, u glavnom odrasli koji su odlucili da budu kristjani.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu