Magnetno polje Olimpa - mesto gde automobili sami idu uzbrdo
10/03/2018 Tekst ažuriran 10/07/2018 Komentara 0

Negde oko 10-ak kilometara od Leptokarije postoji jedna atrakcija za koju niko nije siguran da li je u pitanju prirodni fenomen ili optička varka.

U pitanju je čuveno "magnetno polje" na Olimpu na kome se, suprotno svim zakonima fizike, automobil ostavljen "u leru" sam kreće uzbrdo, a takođe i voda koju turisti prosipaju da bi proverili ovu čudnu pojavu.

Ukoliko budete želeli da posetite magnetno polje ponesite više vode, jer sa malom količinom nećete uspeti da izvršite "eksperiment". 

Na mestu gde se nalazi magnetno polje Olimpa videćete belom farbom obeležen znak Magnet na asfaltu, a nakon njega i znak Stop. Vodu izlite negde na sredini magnetnog polja i ona će poteći prema gore. 

Automobil zaustavite kod znaka Magneti, ugasite motor i izbacite iz brzine. Nakon što ste potpuno sigurni da vam automobil neće "pobeći", izađite i malo ga pogurajte. Automobil će početi da se kreće 15-ak metara uz uspon i zaustaviće se kod znaka Stop gde se magnetno polje i završava.

Ukoliko s druge strane pokušate da automobil pogurate u suprotnom smeru - nizbrdo, nećete to uspeti.Neki posetioci su proveravali uspon puta koristeći libelu i oni tvrde da uspon ne postoji, da je put ravan i da je u pitanju isključivo optička varka.

Šta god da je tačno od ovoga zanimljivo bi bilo posetiti ovu turističku atrakciju i proveriti na licu mesta šta se dešava.


Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu