Najlepše plaže na Pelionu
15/12/2017 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 0

Spisak nekoliko najboljih i najlepših plaža na Pilionu i opis nekih od najuređenijih, kao što su Milopotamos i plaže u Afisosu, Kala Neri i Agios Ioannisu, ali i skoro privatnih plaža koje nude opuštajuće okruženje za posetioce koji žele mir i tišinu.


Neke od najlepših plaža u Pilionu, kao što su Agios Ioannis i Milopotamos, nalaze se na severoistočnoj obali, dok se plaže Kala Nera i Boufa nalaze na severozapadnoj obali. Jugozapadna obala poseduje još spektakularnih plaža, kao što je Afisos ili privatne plaže za beg od gužve.


Najlepše plaže Piliona od strane Egejskog mora do strane zaliva Pagasitikos poznate su po svojoj dubokoj, plavoj vodi, i stoga su mnoge od njih nagrađene Plavom zastavom, ekološkim znakom koji dodeljuje Evropska Unija. Ovde ćete pronaći plaže za svačiji ukus - tihe ili moderne, peščane ili šljunkovite. 


Pogledajte opise i karakteristike plaža u tekstu i fotografije u galeriji slika. Ako vam se ova oblast dopada pogledajte i našu preporuku za smeštaj na Pelionu.


Koje su to najlepše plaže Piliona i kako stići do njih?

Ukoliko mislite da smo neku od plaža nepravedno izostavili sa ovog spiska najlepših plaža Peliona, slobodno nam napišite u komentaru ispod teksta.


1. Agios Ioannis plaža, Pelion

Agios Ioannis, u istočnom delu planine Centaurs (oko 44km udaljenosti od Volosa), je mesto na kom ćete pronaći najpoznatije plaže Piliona, kao i mnogo turističkih pogodnosti, za one koji ga odaberu za svoje letovanje. Agios Ioannis plaža je duga, sa peskom i belim kamenjem. 


Na plaži se nalaze barovi, suncobrani i ležaljke, a moguće je upražnjavanje različitih vodenih sportova. Imajte u vidu da voda Egejskog mora može iznenada postati duboka. Ovde postoje taverne i restorani, u široj okolini, u kojima možete završiti svoju posetu plaži na najukusniji način.


2. Milopotamos plaža, Pelion

Sa strane Egejskog mora, u istočnom delu Piliona, po svojim prirodnim lepotama i divnom pejzažu izdvaja se Milopotamos, jedna od najpoznatijih plaža ove oblasti. Zlatni pesak, belo kamenje, tirkizna voda (plaža je nagrađivana Plavom zastavom nekoliko uzastopnih godina) su samo neki od razloga zašto je ona jedan od primarnih izbora posetilaca. Imajte u vidu da ćete morati da se spuštate nizbrdo kako biste došli do nje. 


Od trenutka kada ugledate plažu Mylopotamos, privući će Vas impozantna stena u sredini, koja je deli na dva dela. Na plaži nema suncobrana ni ležaljki, ali su Vam dostupni bar i kabine za presvlačenje. Ako želite da nešto pojedete posle kupanja, možete posetiti obližnje mesto Tsagarada. 


3. Plaža Mourtias, Pelion

Plaža  Mourtias, poznata i kao Mortia, nalazi se u jugoistočnom delu Piliona. Godine 2005. izabrana je za sedmu najlepšu plažu sa “posebnom prirodnim lepotom” na svetskom nivou. Izdvaja se po razbacanim crvenim stenama koje izranjaju iz mora, kreirajući impozantan i impresivan pejzaź koji privlači posetioce. Dok plivate u tirkiznoj vodi, možete naići na različite morske pećine sa stalaktitima. 


4. Damouchari plaža, Pelion

Mali zaliv u južnom delu mesta Damouchari, u istočnom delu Piliona, idealan je izbor za opuštajući beg od plaža na kojima je gužva. Ponesite sve neophodno sa sobom, jer na plaži nema suncobrana, ležaljki, itd. Ovo je mala plaža sa kamenjem i kristalno čistom vodom. Do plaže Damouchari se dolazi iz pravca Agios Ioannis i Tsagarade kroz krajolik jedinstvene prirodne lepote.


5. Plaža Papa Nero, Pelion

U mestu Mouresi, južno od plaže i mesta Agios Ioannis, u istočnom Pilionu, nalazi se plaža Papa Nero. Ona je popularna destinacija za turiste koji dolaze zbog zlatnog peska, čiste vode Egejskog mora i raskošne prirode koja je okružuje. Na plaźi se nalaze suncobrani i ležaljke, kao i bar. Duž obale postoje taverne, u kojima možete uživati uz sveže morske specijalitete.


6. Potoki plaža, Pelion

Na udaljenosti od 3 km od sela Syki, u istočnom delu Piliona, nalazi se plaža Potoki, sa strane Egejskog mora. Ova plaža sa finim peskom i malim kamenjem idealan je izbor za one koji žele da uživaju u kupanju u mirnom okruženju. Ne postoje suncobrani, barovi, itd., tako da je preporučljivo da ponesete sve što Vam je potrebno sa sobom. Ovu plažu specijalnom čini mala reka, koja se uliva u more.


7. Plaka plaža, Pelion

U blizini mesta i plaže Agios Ioannis, na strani Egejskog mora, nalazi se plaźa Plaka, sa višebojnim kamenčićima i raskošnom, zelenom vegetacijom, koja u pojedinim delovima doseže do obale. Hotel Edem, iza plaže, poseduje suncobrane i ležaljke.  


8. Fakistra plaža, Pelion

Mali zaliv Fakistra, u istočnom Pilionu, udaljen je 10 minuta vožnje automobilom  od mesta Tsagarada.u istočnom Pilionu, i ističe se po lepom, divljem pejzažu, koji je netaknut od strane masovnog turizma. Plaža Fakistra sa kamenjem ima tirkiznu vodu i okružena je strmim, visokim stenama koje dodaju veličinu samom krajoliku. Ne postoje suncobrani, ležaljke, itd., te je preporučljivo da ponesete sve što Vam je neophodno sa sobom. Kako biste stigli do plaže automobil morate ostaviti na širem delu puta i hodati oko 200 m stazom. 


9. Plaža Agioi Saranta, Pelion

U severoistočnom delu Piliona, 47 km od centra grada Volos, nalazi se plaža Agioi Saranta, koja je svoj naziv dobila po kapeli iz ovog kraja. Plaža se nalazi na Egejskom moru, sa finim peskom i belim kamenjem. Postoji nekoliko suncobrana i ležaljki na raspolaganju. Plava, kristalno čista voda idealna je za kupanje daleko od gužve. 


Visoke stene iza plaže su prekrivene četinarima, a naprepoznatljivija je “monah”, jer izgleda kao monah koji čuči. Ove stene kreiraju jedinstveno okruženje koje ćete sigurno želeti da zabeležite kamerom. Lako možete doći do plaže preko sela Makrirachi, ako krenete asfaltiranim putem. 


10. Paradise Beach Bar, Pelion

Na plaži Agioi Saranta, u istočnom Pilionu, nalazi se Paradise Beach Bar. Radi tokom celog dana i odličan je za opuštanje. Možete otići rano ujutro i opustiti se u ležaljci, uživajući u brzoj usluzi, ili možete svratiti tokom večeri, kako biste prisustvovali nekom od zanimljivih događaja koji se ovde održavaju.


11. Melani plaža, Pelion

Melani plaža nalazi se u južnom delu Piliona, pored sela Argalasti, na strani Egejskog mora. Ona ima zlatni, fin pesak, kristalno čistu vodu i stene u moru gde posetioci obožavaju da rone. Pristup plaži je lak, jer put vodi sve do obale. Ne postoje suncobrani, barovi, ali postoji taverna u kojoj možete probati morske specjalitete. 


12. Plaže Kalifteri, Abovos i Lagoudi, Pelion

Afissos je jedna od najpoznatijih turističkih destinacija u centralnom Pilionu i okružena je plažama Kalifteri i Abovos. Sa finim peskom i kristalno čistom, tirkiznom vodom, Kalifetri plaža se nalazi na samom ulazu u selo. Izdvaja se po neverovatnom zalasku sunca koji boji more i horizont prelepim tonovima. Postoje suncobrani i ležaljke, kao i bar, i mogućnost upražnjavanja mnogih vodenih sportova. 


Abovos plaža ima iste karakteristike. Plaža zaliva Lagoudi nalazi se između Kalifteri i Abovos. U grčkoj mitologiji, Afissos je mesto na kom su Argonauti zastali da uzmu vodu, na svom putu do Kolhide.


13. Platanias plaža

Platanias je jedno od najpoznatijih ribarskih sela, u jugoistočnom delu Piliona, sa pogledom na Severne Sporade. Na peščanoj plaži pored male marine, nalaze se suncobrani i ležaljke, kao i bar. More može postati veoma često opasno, pa je potrebno da budete veoma oprezni. Tokom leta postoji kamp, za drugačiju vrstu odmora na Pilionu.


14. Plaža Kalamaki, Pelion

Na udaljenosti od 32 km od Volosa, nalazi se plaža Kalamaki, 2 km od istoimenog sela, u istočnoj oblasti Piliona. Kalamaki je poznata i kao Propan, a čuvena je po vađenju vrhunskog pilionskog kamena, poznatog kao “propan kamen”. Plaža je na Egejskom moru, i poznata je po stenama koje su razbacane u vodi. Ne postoje suncobrani i ležaljke. 


15. Parisena plaža, Pelion 

Parisena plaža nalazi se pored plaže Horefto, u istočnom delu Piliona, na strani Egejskog mora, 8 km od Zagore. Peščana plaža sa tirkiznom vodom i kamenjem idealan je izbor za one koji su u potrazi za mirnim mestom. Ovde nisu dostupni suncobrani, barovi, itd., ali postoji refektorijum u neposrednoj blizini, gde možete pronaći osnove stvari. 


16. Plaža Pantazi Ammos, Pelion

U istočnom delu Piliona nalazi se peščana i kamena plaža Pantazi Ammos, koja je idealna ako tražite mirno mesto za kupanje, daleko od gužve. Duga je i ne poseduje suncobrane, barove, itd. Pristup je jednostavan, jer postoji asfaltirani put koji ide sve do plaže. Na oko 4 km udaljenosti, nalazi se selo Syki, pored kog prolazite kada idete do plaže Potoki. 


17. Horefto plaža, Pelion

Peščana plaža u mestu Horefto, u istočnom delu Piliona, duga je 2,5 km i popularan je izbor za one koji žele da posete planinu Kentaura, zbog svoje tirkizno plave vode Egejskog mora, okružene raskošnom vegetacijom. Postoje suncobrani i ležaljke, a u selu se nalaze taverne i kafei. Do plaže Horefto se lako dolazi, automobilom ili autobusom iz Zagore, koja je udaljena 7,5 km. 


18. Plaža Ovrios, Pelion

Idealna za tihe i opuštajuće trenutke kraj mora, peščana plaža Ovrios se nalazi u istočnom delu Piliona, na strani Egejskog mora. Pejzaž koji je okružuje je magičan, sa kristalno čistom vodom tirkizne boje, što posetu čini jedinstvenim iskustvom.


19. Rivera beach bar, Pelion

Na plaži Kato Gatzea u mestu Milies na Pilionu, Rivera beach je jedinstveni bar koji će Vam se, definitivno, izdvojiti. Sa ležaljkama na drvenoj platformi u senci stabala eukaliptusa, iskusićete opuštajuće trenutke letnjeg odmora, uz osećaj kao da ste na brodu. Probajte osvežavajući mojito, ukusan sendvič ili poseban čokoladni sufle. Plaža ima stene i, da biste zaplivali u vodama zaliva Pagasitikos, potrebno je da se spustite stepenicama.


20. Plaža Potistika, Pelion

U jugoistočnom delu Piliona, plaža Potistika impresionira sve posetioce koji se za nju odlučuju kada je reč o plivanju, zbog velikih stena, koje dopiru sve do plavog Egejskog mora. Plaža sa finim, zlatnim peskom duga je 1 km, ali ne postoje suncobrani, ležaljke, itd., samo bar. Možete igrati odbojku na pesku ili prošetati po stazi, sve do  plaže Melani. 


21. Climax bar-restoran na plaži Potistika

Climax bar-restoran nalazi se na plaži Potistika, u velikoj oblasti Xinovrisi, u istočnom delu Piliona. Osnovan je 1993. godine i održava nivo kvaliteta, zbog čega je čest izbor kako lokalnog stanovništva, tako i turista. Postavljajući nove standarde za ono što se uzimalo zdravo za gotovo, sve do sad (njegovi vlasnici imaju dugo iskustvo kada je reč o ugostiteljstvu i keteringu, pa čak i radu u restoranima van zemlje), idealan je kada poželite zdrav doručak, ukusan ručak ili romantičnu večeru, sa pogledom na Egejsko more. Kuhinja obuhvata internacionalna jela i odabranu vinsku kartu. Ovde se nalaze i ležaljke na plaži.


22. Kala Nera plaža, Pelion

Peščana plaźa Kala Nera je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih na strani zaliva Pagasitikos. Nalazi se u mestu Kala Nera, 20 km od centra Volosa. Suncobrani i ležaljke su dostupni za ugodan dan na plaži. Postoje i barovi i mogućnost bavljenja vodenim sportovima.  


23. Thalassa Cafe Koropi bar, Pelion

Na plaži Koripi, na strani zaliva Pagasitikos, između Kala Nera i Afissos, Thalassa Cafe Koropi je idealno mesto ako želite da provedete ugodne i bezbrižne trenutke tokom svog odmora. Suncobrani i ležaljke su dostupni za Vaše uživanje, dok u kafe baru, osim lepih kafa i pića, možete pojesti osvežavajuću salatu. 


24. Lampinou plaža, Pelion

Ako ste tokom svog odmora u potrazi za tihim i opuštajućim trenucima na plaži, uz privatnost, daleko od gužve, Lampinou plaža u istočnom Pilionu je idealan izbor. Otkrićete mali zaliv, sa peščanom plažom okruženom visokim stenama, zelenom vegetacijom i kristalno čistim vodama Egejskog mora. Postoji samo nekoliko suncobrana i ležaljki, koji će biti na raspolaganju samo ako na plažu dođete ranije.


25. Limnionas plaža, Pelion

Limnionas je izolovana plaža, sa kristalno čistom vodom, zlatnim peskom i malim kamenjem, u istočnom delu Piliona, između plaža Mylopotamos i Lamlinos. Ovaj mali zaliv je idealan izbor za one koji žele da uživaju u kupanju okruženi prirodnim i jedinstvenim lepotama, daleko od popularnih plaža. Sve što Vam je potrebno ponesite sa sobom, jer na plaži nama suncobrana, ležaljki, itd. Velike stene koje je okružuju čine da se po tome izdvaja.

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu