Pelion (Pilion)
12/03/2016 Tekst ažuriran 15/02/2018 Iskustva 25

Pilion ili Pelion je oblast i planina koja se nalazi u jugoistočnom delu Tesalije u centralnoj Grčkoj. Smeštena je između Atine i Soluna, a u njenoj blizini nalazi se i grad Volos. Ovo je jedna od najlepših regija Grčke koje predstavlja kombinaciju mora i planine.


Legenda kaže da je planina Pilion bila letnjikovac bogova sa Olimpa. Odmor proveden na Pilionu biće sigurno nezaboravan, bilo da je u pitanju leto ili zima. U vreme letnjih meseci, rajska lepota plaža, nesagledive zelene površine i očuvana priroda, predivno more, ostavljaju bez daha i učiniće vaš odmor nezaboravnim. Ali, i za vreme zime, ova prelepa planina i njene snežne padine, pružaju velike mogućnosti za skijanje na savršeno organizovanim ski-stazama.

Pilion je gusto pošumljena planina, koju karakterišu uglavnom šume hrasta, bukve, javora, ali i kestena i platana. Na Pilionu se nalaze i brojni izvori, klisure, potoci, a na njegovoj teritoriji smeštena su i 24 sela, koje karakteriše tradicionalna pilionska arhitektura, kamene zgrade napravljene od sivog, plavog ili zelenog argilošista i crvene gline. Zgrade se, uglavnom, grade na padinama, i sve imaju terase što im omogućava fantastičan pogled na okolinu.

Pilion ima izuzetno zdravu i umerenu klimu, a karakterišu je topla leta i hladne zime. Pod uticajem je šumovite planine i Egejskog mora, pa dolazi do velikih varijacija između sezona. Prijatnije je posetiti Pilion tokom letnjih meseci, jer temperatura tada ne prelazi 26 C, što je vrlo prijatno ukoliko želite pobeći od vrelog asfalta i uživati u svežini šuma. Temperatura preko 30 C može se javiti u julu i avgustu. Što se tiče zimskog perioda, najniža temperatura je oko 7 C i dosta je blaga, posebno na zapadnoj strani Piliona koji je zaštićen od hladnih vetrova koji dolaze s mora.


Kako stići do Piliona

Pilion nema svoj aerodrom, a najbliži su mu aerodrom Volos i ostrvo Skiatos. Do Piliona se može stići automobilom ili autobusom. Što se tiče aerodroma u Volosu, on nije baš veliki i radi samo tokom letnje sezone. 


Noćni život

Iako je Grčka poznata po dobrom noćnom provodu i zabavi, Pilion ne nudi provod do zore i đuskanje uz muziku uživo. Ovo je više mesto na kome se možete odmoriti, udisati svež vazduh planine, a što se tiče „provoda do zore“ bolje je otići do mesta Milina ili Agios Ioannis, gde ćete pronaći brojne kafiće i taverne. Ali, ono što vam neće nedostajati, jeste ukusna hrana u restoranima.


Neki od restorana u Pilionu i okolini su:

- Glaros, čuveni riblji restoran koji postoji preko 60 godina. Iz ovog restorana pruža se predivan pogled na zaliv Pagisitik, a hrana je vrhunskog kvaliteta napravljena od najsvežije ribe i morskih plodova.

- Dipnosofistis bar and restaurant nalazi se u selu Tsagarada u prijatnom ambijentu, okružen je visokim drvećem koje pruža hlad za vreme letnjih dana. U bašti restorana možete uživati u koktelima i ukusnoj hrani.

- Pantheon Taverna – Cafe Bar nalazi se u selu Makrinitsa, koje je poznato i kao „balkon Piliona“. Zbog lokacije ovog mesta, iz ovog restorana imaćete divan pogled na zaliv Pagisitik i grad Volos, dok uživate u tradicionalnim jelima Piliona. Ovde možete probati i lokalno vino, tradicionalno piće „tsipouro“, a na meniju se nalazi i kafa.

- Salkimi Taverna nalazi se u selu Millies i prepoznatljiva je po jedinstvenom drvenom enterijeru. Ovde možete probati punjenu pitu, teletinu koja se služi sa pireom i tri različite vrste sira kuvanog na tradicionalan način u keramičkom loncu.

Na Pillionu se održavaju i brojne verske proslave i lokalne svečanosti, koje imaju za cilj očuvanje svoje tradicije. Ti festivali okupljaju i meštane ovog kraja, ali i dosta turista stranaca. Tako npr. početkom maja proslavlja se „Maidon“, praznik sa simboličnim elementima iz antičkih mitova o Adonisu i Dionisu.

Festival koji se održava u maju (8. maj) je verski praznik Loulouditis. Tada se proslavlja dan Agios Ioannisa koji se smatra zaštitnikom cveća i drveća. U istoimenoj crkvi, vernici tog dana donose cveće koje sveštenik blagosilja.

Vrlo su interesantna i venčanja na kojima se mogu videti tradicionalni običaji. Ove običaje zadržala su još samo poneka sela, u kojima se za vreme venčanja može videti povorka koju prate narodni instrumenti, a koja odvodi mladoženju do mladine kuće.


Plaže Piliona

Veruje se da se neke od najlepših plaža Grčke nalaze upravo na Pilionu. Nije fraza ako se kaže da je voda mora u ovom delu kristalno čista, a njenu obalu okružuju strme, zelene padine. More na severo-istočnoj strani često može biti burno, a na zapadnoj je dosta smirenije, a samim tim i toplije. Što se tiče plaža, postoje one sa finim, mekanim peskom, ali i šljunkovite i kamenite.

Neke od plaža na poluostrvu Pilion su: Agios Ioannis, Milopotamos, Papa Nero, Horefto, Fakistra, Damouchari, Mourtia, Potistika...


Agios Ioannis

Mesto na istočnoj strani planine Pelion u oblasti Magnesia. Mesto je udaljeno 45 km od prelepog grada Volosa i 20 km od aerodroma Nea Aghialos. Oblast istočnog Peliona, gde se nalazi mesto Agios Ioannis, kombinuje prirodne lepote planine i mora.

Oblast nudi različite aktivnosti koje obuhvataju kupanje na jednoj od tri organizovane plaže mesta Agios Ioannis (Agios Ioannis, Plaka, Papa Nero) ili plaže sa manje gužve kao što su Damouchari, Fakistra, Agioi Saranda... Takođe mogu da se posete i druge plaže ove oblasti, a postoji i organizovan ribolov brodovima koji polaze iz luke. Za goste koji vole planinarenje, postoji organizovana mreža staza, a turisti mogu da obiđu i druga tradicionalna mesta Peliona, jer su na raspolaganju agencije za iznajmljivanje automobila, motora ili bicikla.

Mesto Agios Ioannis ima i nekoliko prodavnica, restorane sa grčkom kuhinjom, kafe-barove, mini pijace, mesare, prodavnice suvenira i prodavnice za svakodnevne namirnice.


Milopotamos

Ovo je bela, peščana i šljunkovita plaža sa svetlom kristalnom i čistom vodom. Milopotamos plaža je podeljena na dva dela koja su povezana samo jednim otvorom u steni. Bez obzira na to što ova plaža nije velika, vrlo je popularna, a u letnjim mesecima zna da bude i prepuna. Privlačna je i mlađem delu populacije, kao i porodicama, koji spas od toplog vremena i sunca mogu naći ispod borova koji se nalaze duž plaže. Deo mora koji zapljuskuje obalu ove plaže pogodan je za ronjenje.


Papa Nero

Papa Nero nalazi se pored plaže Agios Ioannis. Ovo je mirna plaža, pravo mesto za relaksaciju i opuštanje. Plaža je velika sa belim peskom i tirkiznom vodom, pa je često posećena i od strane lokalnog stanovništva, jer ni oni ne mogu odoleti njenoj lepoti.


Horefto

Ovo je duga peščana plaža smeštena na istočnoj strani Piliona. Nekada je na mestu ove plaže bilo staro pomorsko središte trgovine. Horefto plaža poznata je po prelepom belom pesku i dubokoj plavoj vodi mora.


Fakistra

Još jedna plaža koja se nalazi u blizini Agios Ioannis-a. Ovo je mala kamena uvala koja je često na meti jakih vetrova. Fakistra je divlja, šljunkovita plaža sa tirkiznom bojom mora, koju izoluju dva kamena rta, zbog čega je i sačuvala svoju lepotu. Na severnoj strani plaže nalaze se dve značajne istorijske pećine. Jedna je pećina Panagia Megalomata, prepuna stalaktita koji idu i nekoliko metara u vis, a druga je Krifo Scholio, u kojoj se za vreme Turske okupacije nalazila ilegalna škola.


Damouchari

Predeo ove relaksirajuće plaže koja je okružena zelenilom, sigurno će vam se dopasti. Iako veliki šljunak i duboko more na prvi pogled ne deluju baš pouzdano, ovo je neverovatno lepa plaža, zadivljujuće mirna i tiha, na kojoj se možete fino odmoriti, ali i videti lepe maslinjake koji se protežu od obale mora i dostižu planine. Damouchari plaža je čuvena po remek delu prirode, a to su tzv. „blizanac uvale“.


Mourtia

Ova plaža nalazi se na južnoj strani Piliona, i pruža lep pogled na ostrvo Skijatos i Egejsko more.


Potistika

Plaža koja se nalazi na južnoj strani Piliona, svojim posetiocima nudi opuštajuće okruženje. Za ovu plažu se slobodno može reći da je „raj na zemlji“ koji karakteriše pesak, čisto plavo more i zelenilo planine!


Gradovi i mesta Piliona

Ako vas zanima kako izgleda pilionska arhitektura, mnogobrojna sela koja se nalaze na teritoriji ove planine pružiće vam uvid u to. Teško da ćete videti neko selo urađeno u istom stilu. Stil sela je različit, ali je svako lepo baš u tom stilu koje ga karakteriše.

Selo Makrinitsa je tradicionalno naselje, prepuno kuća koje liče na dragulje među zelenim krošnjama planine. Makrinitsa je poznato i kao „plemenito selo“, jer je bilo naseljeno bogatim ljudima, pa se zbog toga ovde mogu videti vile spolja bogato ukrašene. Pored ovog imena, selo je poznato i kao „balkon Piliona“, zbog svoje lokacije i predivnog pogleda. 

Nalazi se na 630 m nadmorske visine, pa je prelepa panorama Volosa i zaliva Pagasetik zagarantovana. Što se tiče kuća ovog kraja, sve su sa visokim zidovima i prozorima. Na trgu se nalaze brojni kafići, a tu je i fontana od rezbarenog mermera koja je izgrađena 1809. godine. Ovde možete obići crkvu i baziliku, kao i Muzej folklora koji čuva kolekciju retkih objekata i uspomena.

Tsagarada je najčuvenije selo Piliona koje oduševljava posetioce svojom živopisnom arhitekturom i lepim trgom. Selo je izgrađeno u središtu šume kestena, pa je na meti turista za vreme letnjeg perioda. Ono po čemu je ovo selo poznato jeste velika kuća cveća i platan star hiljadu godina koji se nalazi na sredini trga. Tsagarada je podeljena na nekoliko zajednica, a to su: Agioi Taxiarhes, Agia Paraskevi, Agios Stefanos, Agia Kiriaki i Agios Georgios, koje su smeštene oko stare, renovirane crkve.

Portaria je najpopularnije selo Piliona u zimskom periodu. Karakterišu je tradicionalna arhitektura okružena bujnim zelenilom. Ovaj deo Piliona bogat je vodopadima, koji samo još više ulepšavaju okolinu sela. Kuće koje se ovde mogu videti, prozori i vrata, obojeni su različitim bojama, što privlači turiste, ali i izaziva oduševljenje pri samom ulasku na teritoriju Portarie. Ovde se nalazi i trobrodna bazilika iz 19. veka koju karakteriše interesantna spoljašnjost prednje strane.

Zagora je najveće selo planine Pilion koje se nalazi na njegovoj istočnoj strani, a poznato je i kao rodno mesto Janisa Kordatosa, istaknutog grčkog istoričara. Tradicionalne kuće, vizantijski spomenici i neverovatan pogled na more, su ono što ovo selo čini privlačnim za turiste. Kuće u Zagori karakteriše arhitektura 17. i 18. veka, a mnoge su ukrašene lažnim prozorima i vratima od rezbarenog drveta. Ovo mesto poznato je i po raznovrsnom izboru voća, kao što su: jabuke, šljive, jagode, kruške... Takođe, ovde se nalazi i stara crkva sa jedinstvenim ikonostasom.

Kissos je tradicionalno selo na istočnoj strani Piliona, poznato kao dobro mesto za pešačenje. Ovo selo bogato je šumama platana i kestena, a na njegovoj teritoriji nalazi se bazilika Agia Marina. S obzirom na to da se selo nalazi na 500 m nadmorske visine, sa njegove teritorije pruža se prelep pogled na ostatke rimske tvrđave, kao i na poluostrvo Halkidiki.

Vizitsa je malo tradicionalno selo koje se nalazi na istočnoj strani Piliona. Okruženo je šumom i pruža predivan pogled na zaliv. Na teritoriji ovog sela treba posetiti manastir Agios Ioannis i kapelu Zoodochos Pighi, sagrađene u 18. veku. S obzirom na tradicionalnu pilionsku arhitekturu Vizitsa, grčka turistička zajednica uvrstila je ovo selo u projekat za obnovu i očuvanje tradicionalne arhitekture. Posetioci ovde mogu videti vile koje čuvaju stari sjaj i slavu.

Millies je jedno od većih sela Piliona, karakteristično po tome što je izgrađeno u stilu amfiteatra, kompletno okruženo zelenilom. Selo je prekriveno drvećem jabuka i poznato je po najvećim i najboljim jabukama u celom regionu. Ovde su u potpunosti očuvane stare kuće, koje prikazuju duh prošlosti, mogu se videti i neverovatne fontane, ali i čuvena pećina za koju se veruje da je u njoj živeo kentaur Hiron sa svojim studentima. U ovom selu nalazi se i biblioteka u kojoj se čuvaju retke knjige, Muzej folklora i trobrodna bazilika Pamegistoi Taxiarches.


Atrakcije i znamenitosti Piliona

Pilion je poznat po svojim crkvama i bazilikama koje se nalaze u svakom njegovom delu, a takođe, svoje mesto na ovom predivnom mestu Grčke, pronašli su i brojni muzeji. Ukoliko želite nešto od ovih atrakcija da obiđite, preporučiće vam ih i lokalno stanovništvo, kao nešto što vredi videti i posetiti.

Jedan od najznačajnijih obrazovnih centara u 18. veku bio je Grčki muzej (Ellinomouseio), koji se nalazi u selu Zagora. Prva škola u ovom mestu nalazila se u kompleksu crkve Sv. Jovan, a osnovana je 1712. godine. Nekadašnja škola, a sadašnji muzej, čuva eksponate koje potiču iz perioda od 16. do 19. veka, tu je i deo posvećen proizvodnji svile, a i deo u kome se nalaze rukopisi i mape Rige Fere, u kojima su ispisana prava grčkog naroda i u kome ih on poziva na ustanak.

Selo Zagora, pored ovog muzeja, u svojim nedrima čuva i prelepe stare crkve, prave svedoke umetnosti. Neke od njih su: 

- trobrodna bazilika Agia Paraskevi koja je sagrađena 1803. godine u naselju Perachora
- trobrodna bazilika Agia Kyriaki potiče iz 1740. i u njoj se nalazi jedinstveni ikonostas od rezbarenog pozlaćenog drveta
- bazilika Agios Georgios poznata je po svojoj izuzetnoj arhitekturi, a osnovana je 1765. godine.

Muzej folklora u selu Makrinitsa sagrađen je 1844. godine i nalazi se u staroj, ali renoviranoj palati Topali. Ovde možete videti preko 1000 predmeta velike narodne kolekcije: tradicionalna nošnja, ratni rukopisi, kuhinja sa istorijskim posuđem i predmetima namenjenim za svakodnevnu upotrebu. Interesantno je da su i sobe ovog muzeja opremljene tradicionalnim nameštajem i prikazuju kako su sobe izgledale u starijim danima.

Jedina crkva koja je „preživela“ kada su Nemci zapalili selo Millies 1943. godine je Pamegistoi Taxiarches. Ovo je trobrodna bazilika sagrađena 1741. godine u kojoj se može videti ikonostas iz 18. veka i freske koje su nedavno obnovljene.

Trobrodna bazilika Agia Marina pravo je čudo. Crkva se nalazi u selu Kissos, sagrađena je 1745. godine i u njoj možete videti jedinstveni ikonostas Sv. Marina i hagiografije koje datiraju iz 1802, a koje su urađene od strane Pagonisa. U sklopu crkve nalazi se i muzej, i tu možete videti vizantijske ikone velikih verskih i istorijskih vrednosti.

Manastir Agios Lavrentios nalazi se u istoimenom selu i sagrađen je u vizantijskom stilu 1378. godine od strane monaha Lavrentiosa. Svake godine 15/16. avgusta, stanovnici Grčke dolaze u ovaj kraj gde se održava velika proslava u znak sećanja na ovog monaha. Pored proslave, posetioci ovde mogu uživati u neverovatnoj lepoti, jer ovo je jedno od lepših sela Piliona, sa antičkim kućama sagrađene u spektakularnoj prirodi.

Napiši komentar
329 goga   27/11/2016
Pelion je nesto posebno. Spoj planine i mora..Prelepo.. Bila sam u septembru i jos sam pod utiskom te lepote...
514 Milena Filipović   04/02/2017
Na poluostrvu Pilion bila sam 2014. Jednom rečju oduševljena sam! Letovala sam u mestu Papa Nero- mirno, ušuškano mesto... Nalazi se na istočnoj strani Piliona. Samo ću reći da bih na Pilionu letovala bar još 10 puta
515 Svetlana Prec   04/02/2017
Mi poslednje 3god letujemo u Kalamosu i oduševljeni smo. Prvenstveno idemo jer je suprug opsednut ronjenjem na dah i podvodnim ribolovom a mesto je kao stvoreno za to, mir, tisina, nije gužva... odmor u pravom smislu ... 5km od Kalamosa je Argelasti, mesto u kome imate sve... radnje, poštu, apoteku, taverne a subotom je predivna pijaca ...ne propustiti je nikako... inače okolina je divna, puno lepih mesta i plaža, ljudi su ljubazni...sve u svemu ako tražite mir za dušu i telo necete se pokajati
516 Vladan Lakočević   04/02/2017
Pelion je po mom mišljenju ubedljivo najlepši deo Grčke. Kontrasti planine i mora su fenomenalni i savršeno uklopljeni.
517 Dragan Gajic   04/02/2017
Bio sam letos u Agios Joanisu u hotelu Moro nama je bilo super. Plaze su uglavnom divlje bili smo na 12-13 Plaza i jedini mali problem su krivine sve ostalo Extra.
518 Julija Popović   04/02/2017
Papa Nero i Milopotamos najlepse plaze, sela koja su iznad njih takodje prelepa i jedinstvena...
519 Dijana Jordanov   04/02/2017
Ali su talasi sa istocne strane dzinovski! Ko voli, super... Najlepsi Afisos sa zapadne strane
520 Dragan Gajic   04/02/2017
Da tacno je za talase ali isto tako nema vetra a talasi veliki.
521 Darko Savic   04/02/2017
Jedna od lepših regija Grčke. Rekoše, turisti ga još nisu osvojili. Većinom domaćini tu letuju. E pa ... Ja sam uživao punim plućima što u planinama, a što na obe strane poluostrva! :) Predivno letovanje.
522 Gabrijela Popovic   04/02/2017
Bili smo letos u Milini i obisli i veliki deo ostrva... bozanstveno!
523 Gordana Pavlovic   04/02/2017
Prelep je...Bila sam u Milini ove godine.. Odusevljena sam.. Neverovatno lep spoj planine i mora.. Grcka u pravom smislu...
524 Biserka Radovic   04/02/2017
Prelepo bila i odusevljena
525 Milena Filipović   04/02/2017
Pilion je moja topla preporuka! Posebno istočna strana!
526 Beki Brendon   04/02/2017
Bili pretprosle godine...fenomenalno...stacionirani u Tsagaradi u vili Angelika...divni ljudi..divno iskustvo...nama omiljene plaze Milopotamos i Agia Sarandi...jedino je put do samog mesta od Volosa dosta dug jer je uzak i zavojit (penjes se u stediste planine pa silazis ka moru)...
527 Dragana Fotic   04/02/2017
Najlepsi deo Grčke
528 Katarina Vucenovic   04/02/2017
Ja sam bila pre tri godine u mestu Horefto hotel se zove Katerina. Jako je ekonomican, ako trazite luksuz ne bih preporucila, meni se licno jako dopao zbog pogleda na more i poziciji na samoj plazi a ujutru smo uz jutarnju kafu gledali delfine kako se igraju u moru ;) Sto se tice Peliona ne znam kakva je zalivska strana ali na ovoj drugoj gde sam ja bila je prelepo, ima raznih plaza da se obidje kao sto je Milopotamos ili Potistika..more cisto i sasvim fine temperature :) Jos uvek je turisticki neistrazen tako da nema guzve... Pelion uvek preporucujem kao lepo mesto za letovanje :)
529 Sanja Nikolov Beloica   04/02/2017
Sve preporuke....istocna strana - spoj planine i mora... Ono sto nam se posebno svidja je sto nema guzve, sem vikendom i to sa grcima. Ali, toliko su velike plaze da ne moze biti guzve!!!!
530 Ivana Đorđević   04/02/2017
Agios Ioanis,hotel Zefiros,u špicu sezone krevet 20e.Istočna strana NEUPOREDIVO lepša od zapadne!Ooobavezan obilazak planinskih sela i ručak u Kisosu! Tople preporuke!
531 Nikola Vucetic   04/02/2017
Kala nera, gde smo mi bili nije nista posebno. Zaliv je, sa svim prednostima i nedostatcima. Dobar ie polozaj zbog blizine Volosa. Sela Tzagarada,Vizitza su prelepa, autenticna Grcka. To ne mozete videti na Kasandri. Milina i Horto su lepa, mala, romanticna mestasca, ali nemaju plaze, bar ne u samom mestu. Vrlo su oskudne, skoro da ih nema. Agios Joanis, sa druge strane je na otvorenom moru i mnogo je lepse nego Kala nera. Utisci su razliciti, sto se mene tice kala nera nije favorit. U zalivu je temperatura oko 30 c a voda nije tako topla kao sto se ocekuje. Smestaj je od 30 e pa navise, zavisi od prohteva. Sve ostalo je standardno, nije skuplje nego na drugim mestima. U svakom slucaju vredelo je doci.
962 Stanojev snezana   05/05/2017
Prelepo izgleda i zelela bih da posetimo ovu oblast kako da dodjemo do smestaja? nase agencije sto nude nisam zadovoljna. Mi dolazimo zbog mora i prirode ali nemam adekvatnu ponudu za smestaj. Nije nam potreban luksuz i bazeni samo da je cisto i pristojno. Pozdrav
963 GrckaInfo.com   05/05/2017
Snezana, ponudu smestaja u ovoj oblasti direktno od vlasnika mozete pogledati u delu Grcke regije - Tesalija.
1219 Natalija Gavric   30/08/2017
Dobar dan. Zanima me da li je neko letovao u vili Panorama na Pilionu?
4190 Dejan   18/02/2022
a o zapadnoj strani ni reč
4482 Biljana   30/06/2022
Iako je istočna strana atraktivnija, zapadna strana je mirnija, more toplije, bez talasa. Divna mala, ribarska mesta koje još nije dotakao masovni turizam. Moj favorit je Milina, subjektivna sam jer je to moja druga kuća ali i objektivna jer je raj. Pogled na arhipelag je pogled id milion dolara.
4746 ljubica   31/08/2022
Ove godine sam sa Skijatosa bila na izletu na Pilion, zaboravila sam ime plaze ali je bila peskovita, ne kao na Skijatosu ali lepa. Par prodavnica i restorana ali je jako prijatno bilo


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu