Olimpijada - Atos, Halkidiki
11/04/2019 Tekst ažuriran 07/03/2023 Iskustva 2

Olimpijada je malo mesto u zalivu Strimonikos na severoistoku poluostrva Halkidiki. Nalazi se na samom početku poluostrva Atos - trećeg prsta Halkidikija. Od Soluna je udaljena oko 90 km, a najbliže veće letovalište je Stavros, koji je udaljen 12 km.


Olimpijada je ime dobila po princezi drevnog Epira i majci Aleksandra Velikog. Selo su na nekadašnjem močvarnom području osnovale grčke izbeglice koje su došle iz Male Azije 1923. godine. Danas je Olimpijada lepo naselje sa oko 700 stalnih stanovnika, smešteno duž peščane plaže koja se proteže do ruba prirodne luke i okružena je brdima sa zimzelenim drvećem. Turistima nudi miran odmor, čisto more i lepe plaže u neposrednom okruženju.
 

Gradska plaža u Olimpijadi je dugačka i peščana, a zbog postepenog ulaza u vodu i dugačkog plićaka, posebno je omiljena kod porodica sa malom decom. Zbog svoje čistoće godinama unazad dobija nagradu Plava zastavica.
 

Jedan deo plaže je slobodan i neorganizovan, a drugi je opremljen ležaljkama i suncobranima tako da možete izabrati šta vam odgovara. Često je posećuju i vikend turisti tj. Grci koji žive u Solunu, ali pošto generalno ovo mesto još uvek nije zahvaćeno masovnim turizmom, gužve ni u tom slučaju nisu velike. Zbog toga što je plitko, more u Olimpijadi je veoma toplo, a takođe ovde možete videti veliki broj školjki i morskih račića.


Olimpijada je mirno i malo mesto tako da nema mnogo sadržaja. Ukoliko želite da obavite veću kupovinu možete otići do Lidla koji se nalazi između Stavrosa i Asprovalte. Ipak, i u samoj Olimpijadi imate sve što je potrebno za miran odmor - nekoliko prodavnica, poslastičarnica i pekara, kao i suvenirnice, restorane sa brzom hranom i taverne.


Duž plaže je šetalište sa nekoliko kafića, ali nema nikakvih klubova za izlaske i noćni provod. Postoji i jedan zanimljiv događaj koji se održava 6. i 7. jula, a to je Festival školjki koji može biti interesantan za posetu ukoliko se nađete u Olimpijadi u to vreme.
 

U okolini Olimpijade postoji još nekoliko plaža koje se smatraju lepšim od gradske, kao što su Babylon, Proti Ammoudia, Zougla, Cuba (Ammos beach), Kefalos, Sykia, Totos i Zepko. 
 

Jedna od najpopularnijih kod turista je plaža Babylon, zbog svog zanimljivog okruženja sa stenama na obali, kao i zbog sitnog belog peska i čiste vode. Plaža je opremljena svih sadržajima, a ono što je posebno interesantno jeste bogatstvo morskog sveta koji pliva u plićaku. Naravno, u pitanju su bezopasna stvorenja poput ribica i malih rakova i kraba, a i deca i odrasli uvek uživaju u izranjanju morskih školjki.
 

Sve ove plaže u nekim delovima imaju barove sa suncobranima i ležaljkama, toaletima i tuševima. Takođe imaju i dosta slobodnog prostora za sopstvenu opremu, osim plaže Zougla koja je skoro u potpunosti prekrivena ležaljkama, pa je najbolje da poranite tog dana kada želite da je posetite da biste uspeli da zauzmete svoje mesto. Nije redak slučaj da se na nekoj od ovih plaža mogu videti delfini, što predstavlja poseban doživljaj.
 

S obzirom na to da se Olimpijada nalazi u neposrednoj blizini Atosa, ako ste ovde smešteni to možete iskoristite za odlazak do Jerisosa i Uranopolisa i posetu okolnim plažama, obilazak ostrva Amuljani, ili za izlet krstarenje oko Svete Gore.


Drevna Stagira - rodno mesto Aristotela

Jedan interesantan i značajan arheološki lokalitet koji je smešten u blizini Olimpijade takođe privlači dosta posetilaca. U pitanju je drevna Stagira, za koju se veruje da je rodno mesto filozofa Aristotela. Ostaci ovog mesta nalaze se na dva brda, a iskopavanja na lokalitetu su započela 1990. godine, kada je pronađeno mnogo predmeta koji se čuvaju u posebnom izložbenom prostoru u Olimpijadi. 


Grad su osnovali Jonci iz Androsa na severnom brdu, i prema procenama to je bilo 655. godine pre nove ere. Kako je rastao broj stanovnika, grad se proširio na južno brdo, i sredinom 5. veka je bio formiran u celosti. Mesto je bilo okruženo jakim bedemom i tornjevima koji su i danas u dobrom stanju, a između dva brda postojao je trg. Ovo područje je proglašeno zaštićenom zonom. 


Današnja Stagira se nalazi 25 km dalje od drevne Stagire, između mesta Stratoniki i Neochori. Tu je čuveni Aristotelov park, muzej na otvorenom gde su izloženi radovi i ploče sa izrekama ovog cenjenog filozofa, kao i njegova statua. Sa zidina Stagire se pruža divan pogled na okolinu i na plaže Olimpijade.


PREPORUKA SMEŠTAJA U MESTU OLIMPIJADA - ATOS, HALKIDIKI

PREPORUKA SMEŠTAJA NA POLUOSTRVU ATOS - HALKIDIKI

Napiši komentar
4076 N   15/09/2021
Mala ispravka - Olimpiada nije na Atosu... Po vasoj logici, Stavros je onda udaljen od Atosa 12 km...
4077 Jasmina   15/09/2021
Prelepe plaze


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu