Egina je ostrvo u Egejskom moru. Nalazi se u središnjem delu Saronskog zaliva, koji po ovom ostrvu nosi još i ime Eginski zaliv. Od Atine je udaljena oko 30 km vazdušnom linijom. Od atinske luke Pirej do Egine možete doći brodom ili hidrogliserom. Cena karte za brod je 10 eura. Hidrogliser je malo skuplji (15 eura), ali će vam zato njime trebati otprilike pola sata manje da stignete. 

Tradicionalna delatnost na ostrvu je oduvek bila poljoprivreda i posebno su čuveni pistaći koji se ovde gaje. Ipak, poslednjih godina dominira turizam, što i nije čudno, s obzirom na odličnu saobraćajnu povezanost sa Atinom, tako da je ovo ostrvo česta destinacija Atinjana tokom vikenda i praznika. Prijatna klima, prelepe plaže i brojni antički lokaliteti koje možete posetiti, čine Eginu savršenim mestom za odmor.

Najveće naselje na ostrvu je istoimeni gradić Egina na severozapadu gde se nalazi i čuveni manastir Sveti Nektarije Eginski koji predstavlja značajan centar mnogih hodočasnih putovanja.

Udaljen je oko 5 km od centra grada. U slučaju da ne putujete organizovano, iz grada do manastira možete stići i peške, ako vam ne smeta što put skoro sve vreme ide uzbrdo, a možete i uzeti taksi koji košta 10-ak eura u jednom pravcu.

Sveti Nektarije Eginski je bio pravoslavni teolog i svetitelj. Smatra se velikim isceliteljem i čudotvorcem.

Rođen je u Trakiji 1. oktobra 1846. godine. Od svoje 20-e godine je počeo da radi kao učitelj u gradu Hiosu, a posle 10 godina službe se zamonašio i uzeo ime Lazar. 1885. godine je primio monaški postrig pod imenom Nektarije (“napitak besmrtnika”). Narednih godina je živeo u Atini, gde je i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu. 

U nekoliko godina nakon toga je rukopoložen u čin sveštenika, zatim primio čin arhimandrita, postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije i izabran za mitropolita Pentapolskog. Između 1894. i 1908. godine vodio je teološku školu u Atini, a onda se penzionisao. Svoje dane u penziji je proveo u Trojičkom manastiru u Egini, po kojoj je i dobio naziv Eginski. Postoji predanje da je došao na Eginu da nađe mesto na kom će podići manastir i da su mu se javili Sveti Mina i Sveti Dionisije Zakitonski koji su mu pokazali mesto na kom je nekada davno bio manastir, i on je odlučio da ga podigne baš tu. 

Preminuo je u bolnici u Atini 1920. godine, pretpostavlja se od raka prostate. Kanonizovan je od strane Carigradske patrijaršije 1961. godine i bio je poslednji kanonizovan svetitelj grčke pravoslavne crkve.

Postoje brojna svedočenja o tome da su se dešavala čuda nad njegovim moštima, za koje se veruje da imaju isceliteljske moći i da pomažu onima koji boluju od teških bolesti, a naročito obolelima od raka.

Vernici koji su iz Egine često govore da im je dolazio u san i davao savete vezane za brže ozdravljenje. Vernici u manastir dolaze da se poklone Svetom Nektariju i da na njegovim moštima osvete jastučnicu, peškir ili šal, koji bi nakon toga bolesnici trebalo da nose.

Manastir se nalazi na gotovo najvišoj tački ostrva. To je kompleks koji se sastoji od manastira svete Trojice, nove crkve, ćelije u kojoj je Sveti Nektarije Eginski boravio, kapele i konaka. U novoj velelepnoj crkvi se nalazi njegove mošti, u srebrnom sarkofagu. Crkva je zgrađena u vizantijskom stilu, sa velikom polukružnom kupolom i dva zvonika. 

Ovde vernici dolaze da se poklone i da osveštaju predmete koje su doneli polaganjem na sarkofag. Unutra se nalaze i brojne ikone, a posebno se ističe ikona Svetog Nektarija, ukrašena zlatnim i srebrnim pločicama, koje Grci prinose sa molbom za ozdravljenje. U manastiru svete Trojice nalazi se svetiteljeva glava, kao i deo moštiju.

U okviru kompleksa se nalazi i ćelija u kojoj je nekada živeo Sveti Nektarije Eginski. Prostorija ima potpuno autentičan izgled i tu se još uvek nalaze njegove lične stvari. Monahinje dozvoljavaju da teži bolesnici legnu na krevet na kome je on spavao i pomole se. Na izlazu iz ćelije nailazi se na veliki kamen, koji je donet iz njegovog rodnog mesta. 

U blizini je i kapela u kojoj se nalazi mermerni grob. Tu je Sveti Nektarije Eginski bio sahranjen sve do vađenja moštiju. Postoje i dve prodavnice sa ikonama, i osveštanim uljem, koje se može sipati u maslinovo ulje i tako piti svaki dan po jedna kašika, takođe u cilju izlečenja bolesti.

Prostor oko manastira je veoma lepo uređen, ukrašen cvećem i zelenilom, tako da je pravo uživanje šetati se dvorištem manastira, a svi koji ga posete vrate se puni utisaka i kažu da su na ovom svetom mestu osetili neverovatan mir.


Napiši komentar
2306 Maja Lazarevic   22/06/2019
Postovani,molim Vas ako je ikako moguce prosledite ime BOJAN u manastir Sv.Nektarija u Eginu,da se mole za njegovo spasenje.On ima tumor na mozgu,zivotno je ugrozen i operacija je 25.06.2019 u Beogradu.Krsten je i veruje u Boga,ima 49 godina.Hvala na pomoci i razumevanju.S postovanjem,njegova supruga Maja i deca Jovan i Neda
2434 ljljana rilak   08/07/2019
trenutno aam na Egini recite mi da li Bojanu treba da se ostavi ime za citanje molitve za iscrlhenje
2446 Tanja   09/07/2019
Da li moze da se nadje smestaj u blizini manastira?
2453 Savo Medić   10/07/2019
Molim vas ako je neko trenutno u manastiru da da moje ime za molitvu svetom Nektariju pošto se lečim od kancera. Savo
2463 Tanja   12/07/2019
Gospodine Savo,mi stizemo na Eginu i upisacemo i Vase ime.
2467 Savo Medić   13/07/2019
Poštovana G. Tanja Bog vam pomogao!
2491 Aleksandra   17/07/2019
Postovani, da li je ikako moguce da prosledite molitvu na ime Aleksandar, molim vas! Radi se o posleratnom sindromu i molim se Sv. Nektariju za njegovo ozdravljenje! Uz Boziji blagoslov , zabrinuta sestra Sandra! Topli pozdravi!
2498 Marija Popovic   18/07/2019
Postovani moj suprug Aleksandar je bolestan od malignog tumora mozga ima 34 godine i jako je pobozan... Zakazana hitna operacija za 22.07.2019 u Beogradu.. Imamo troje dece Vasilije, Nikolina i Djordje od kojih Djordje ima velikih zdravstvenih problema ne moze da prica kasni u razvoju i ima ciste na mozgu.... Zadesila nas velika nesreca.... Da li neko moze da mi da neku informaciju kako da odem na Eginu da se molim za zdravlje mog supruga Aleksandra i sina Djordja.? Mozete mi pisati na mejl zmajce22@hotmail.rs ili viber +381/659307100...Unapred zahvalna Marija i porodica Popovic
2509 Љиљана   21/07/2019
Сутра ако Бог да сам код Светог Нектарија. Уписаћу Александар Александар Ђорђе Свако добро и да Свети Нектарије подари оздрављење болеснима.
2510 Љиљана   21/07/2019
Уписаћу и Бојана
2543 Jelena Prokic   27/07/2019
Postovani, da li je moguce da neko upise ime Jelena i Milan ako je u Egini? 6 godina smo u braku i nemamo decu, trebamo uskoro na trecu vantelesnu, doktori kazu da je sve u redu ali opet nesto ne funkcionise. Unapred hvala
2577 Olivera Miljković   04/08/2019
Molim vas može li neko ko je u Egini i ide u manastir Svetog Nektarija da upiše imena za molitvu Dragoljub, Dobrinka, Sladjana i Olivera.
2588 Smiljana Jankovic   06/08/2019
Pomaze Bog dobri ljudi. Zamolila bih nekog ko se nalazi u manastiru da upise moje ime za molitvu Sv. Nektariju posto sam bolesnik multipleskleroze i majka dvoje dece.Veliko hvala. Smiljana
2591 Milica vukimanovic   06/08/2019
Vukasin je decak od pet godina, povredio je pankreas prilikom pada sa bicikle. Nakon toga, operisan je, nakon operacije su rezultati bili dobri ali ubrzo posle su se pogorsali.. Ako je neko u prilici, neka ga pominje u molitvi, posto trenutno ne moze da putuje do tamo. Ako ima nekoga iz Srbije i moze da mi uzme ulje i vodu bili bismo zahvalni...
2628 Sonja   16/08/2019
Molim Vas ako je neko u Egini da napise ime mog tate Radomir, da se pomole za njegovo izlečenje. Verujem u to. Hvala, neka Vas samo dobro u zivotu prati.
2649 Olivera Radulovic   27/08/2019
Dragi ljudi, svi koji ste ovde ostavili poruke da Vam se Vaša imena i imena vama dragih osoba upišu u manastiru Svetog Nektarija su upisana juče i predata. Svako dobro od Gospoda.
2652 Sonja   29/08/2019
Hvala Vam draga Olivera.
2670 Gaga   04/09/2019
Postovani!! Zna li neko tacnu postansku adresu od Manastir Sv. Nektarija u Egini?? Hvala
2684 Ana Maričić   13/09/2019
Molim vas ako je neko u manastiru, da napiše molitvu za moju majku Zoricu. Boluje od ALS-a. Hvala.
2690 nada nikoic   18/09/2019
Molim vas , ako je neko trenutno u manastiru da da ime Nada za molutvu Svetom Nektariju za isceljenje.
2702 Filip Lazarevic   28/09/2019
Za sve koji su se javili u Septembru mesecu na ovaj blog: Za Gagu adresa manastira je sledeca: Holy Trinity Monastery National Pilgrimage of Saint Nektarios 18010 Aegina Greece Za Anu Maricic (majka Zorica) i Nadu Nikolic (Nada) danas cu biti u manastiru posle podne i zapisacu imena koja ste naveli za iscelenje. Nemojte ste zahvaljivati nikada jer to je Bozija volja i ruka pomoci. Ja sam samo slucajni prolaznik i nista vise. Kroz molitve Svetog Nektarija dace Bog iscelenje majki Zorici i Nadi.
2703 Dragana Todorovic   29/09/2019
Dragi ljudi zamolila bih bilo koga ko je sada ili planira da ide u Manastir Svetog Nektarija da upise ime i pomoli se za nasu malu Helenu Gavran! To je preslatka devojcica od 4 godine koja je nazalost imala tumor na mozgu! On je odstranjen ali je u pitanju maligni karcinom i trenitno se skupljaju sredstva za njen nastavak lecenja u Francuskoj! Potrebno je da se uradi 3 terapije maticnim celijama! Dok mi svi vredno radimo na prikupljanju sredstava molim i vas da se u ovoj Velikoj Svetinji molite za njeno ozdravljenje i ostavite njeno ime kako bi se citale molitve sa verom da nasa Helena bude ponovo zdrava i nasmejana devojcica! Hvala svima od srca!
2704 Dragana Todorovic   29/09/2019
Jos jedan veliki pozdrav i jos jedna molba da se u Manastiru Svetog Nektarija napise i ostavi ime jos jedne devojcice, Petra Djordjevic, koja takodje boluje od karcinoma na mozgu!!! Sve najbolje dragi ljudi, zdravi bili sa verom u Boga!!!
2709 Marija   05/10/2019
Pomaže Bog. Da li moze neko ko je u posetu manastiru da ostavi imena Marija i Boro, i Jelena i Marko. Jelena i ja smo sestre i obe smo u braku 8 godina bez potomstva. Ja sam krajem septembra bila na 4 vantelesnu oplodnju. Hvala i pozdrav
2710 Senka Aleksic   07/10/2019
Postovani, molim Vas, ko procita ovu poruku, a trenutno je u poseti manastiru u Egini da ostavi ime Časlav za čitanje molitve za ozdravljenje. Interesuje me i da li je moguće da se pošalje pismo manastiru i svetom Nektariju?
2713 Katerina Gordita   12/10/2019
Jas sum momentalno na Egina Ke gi zapisam site gorenavedeni iminja Sv. Nektarij na site na pomos neka e Amin
2734 Svetlana Ćirković   12/10/2019
Poštovani, ako je neko trenutno na Egini, zamolila bih da ostave imena Milan i Svetlana za citanje molitve. 5 godina smo u braku i nemamo decu... Doktori kazu da je sve u redu... Zahvalna unapred!
2759 Tijana   13/10/2019
Ostavljena su imena za molitvu danas za Caslava, Helenu i Petru
2784 Dragana Todorovic   13/10/2019
Draga Tijana znam da se za ovakve stvari ne treba zahvaljivati, ali moram vam reci da sam presrecna sto je neko video moje poruke i sto ce se za Helenu i Petru citati molitve u ovoj Velikoj Svetinji!!! Divni ste, puno vam zdravlja, srece i mira zelim, vama, vasoj porodici, familiji i prijateljima!!! Veliki pozdrav...


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu