Gde i kako nabaviti kozlac sa Hilandara koji pomaže obolelima od kancera
26/02/2021 Tekst ažuriran 19/05/2021 Komentara 4

Ljudi nam se često obraćaju i pitaju gde i kako mogu nabaviti koren lekovite biljke kozlac koju monasi sa Hilandara na Svetoj Gori u Grčkoj pripremaju i besplatno dele.

Kozlac, kozalac, zmijino grožđe, zmijin češalj, zakoznik ili majasil je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice kozlaca (Araceae).

Podzemno stablo obrazuje loptaste ili cilindrične rizome. Nadzemna stabljika visoka do 40 cm i u njenoj osnovi se nalaze krupni listovi sa liskama kopljastog oblika i dugačkim drškama koje su obrazuju rukavce. Liske su sa lica tamnozelene sa tamnosmeđim pegama.
Cvetovi su jednopolni, mirišu na trulo meso što privlači određene insekte koji ulaze u donji, prošireni deo spate gde su smešteni ženski i muški cvetovi. Plod je bobica narandžastocrvene boje koja se razvija iz ženskih cvetova.

Od kozlaca se kao lek koristi rizom (Ari rhizoma) koji se u rano proleće vadi iz zemlje i suši na suncu ili na promaji.
Rizom kozlaca se koristi uglavnom u homeopatiji dok se više ne upotrebljava u zvaničnoj i narodnoj medicini.

Treba biti oprezan pri korišćenju rizoma, odnosno, koristiti ga samo uz konsultaciju sa stručnim licem, jer je u svežem stanju otrovan.


Kako se pravi i koristi kozlac

Kozlac je biljka koju monasi iz manastira Hilandara na Svetoj Gori beru i prave od nje lekovito sredstvo za koje se smatra da mnogima pomaže u borbi protiv kancera. 

Preparat se pravi samo od korena kozlaca. Koren se opere od zemlje i isitni na veličinu zrna kukuruza, suši se, a potom stavi u staklenu teglu. Tada se prelije medom koji se posle izvesnog vremena razvodni, jer kozlac ispusti svoje sokove.

Nije potrebno da odstoji, a koristi se tako što se proguta bez žvakanja jer je neverovatno ljut. I to isključivo ujutru na prazan stomak, najmanje pola sata pre jela. 

Važno je pomenuti da se ne sme uzimati za vreme hemoterapije i zračenja. Terapija kozlacem primenjuje se 15 (petnaest) dana uzastopno i može da se ponovi tek nakon pauze od mesec dana.


Gde nabaviti kozlac u Beogradu

Kozlac možete uz dokumentaciju dobiti besplatno u zadužbini Svetog Manastira Hilandara u Beogradu, kod Beogradskog sajma prekoputa izlazne rampe.

Važno je pokazati medicinsku dokumentaciju o bolesti, jer se na osnovu nje prave prioriteti za dodeljivanje kozlaca.

Kontakt Zadužbine Svetog Manastira Hilandara u Beogradu

Adresa: Bulevar Vojvode Mišića 71
Kontakt telefon: 011/715-91-30
Radno vreme: 08.00 do 16.00 (ne rade subotom i nedeljom i kada je crveno slovo - crkveni praznik)
Web: www.hilandar.org
Email: zaduzbina (at) hilandar.org

Napomena: pozovite telefonom i proverite da li imaju kozlac u Beogradu, a za dolazak se najavite dan ranije.


Na Svetoj Gori kozlac buja jer mu pogoduje klima i šumski hlad. Monasi sa Hilandara tvrde da se kozlac koristi za mnoga oboljenja, kao što su bolesti želuca, reumatizam, neuralgije, polipi, a kod kancerogenih oboljenja najbolji rezultati postižu se kod tumora na dojci, prostati, plućima... 

Kozlac se ponekad može naći i u manastiru Kamenac u selu Čestin kod Gruže. Pozovite manastir i proverite sa njima na broj telefona 034/6515-405.

Pročitajte i tekst Ostrvo Egina: Manastir iscelitelja i čudotvorca Svetog Nektarija Eginskog.

Napiši komentar
3602 Vera   06/05/2021
Kozlac nam je poslednja nada 1f64f1f64f1f64f
3810 Sabaheta Zoranic   20/06/2021
meni je potreban kozlac ako je moguce jer sam operisala dojku imala sam karcinom dojke a sad imam i na plucima.17.06.2021 zavrsila sam hemoterapiju poslednju to jest sestu pa me interesuje kako bih mogla doci do tog leka jer zivim u Peci na Kosovu i Metohiji.Pozdrav
4069 Ljiljana Prokic   03/09/2021
Kako mogu da dobijem lek ? Moj muz ima tumor pluca . Zapoceo je imunoterapiji , moze li da koristi ovaj lek ? Srdacan pozdrav !
4083 Gizela Jovanovic   20/10/2021
Meni je potreban kozlac imam polipozu creva.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu