Peloponez: najveće poluostrvo Grčke
19/12/2016 Tekst ažuriran 03/11/2022 Iskustva 1

Peloponez je najveće poluostrvo Grčke, i čini njen najjužniji kontinentalni deo. Sa kopnenim delom je povezan prirodnim putem, preko Korintskog kanala, i vestački, tačnije mostom Rio Antirio. 
 

Poput Halkidikija, i Peloponez na svom jugu ima manja poluostrva, i to četiri: Mesenija, Mani, Epidaurus i Argolida, a zbog oblika svoje dugačke obale liči na javorov list. Takođe, podeljen je na tri periferije: Atika Pirej, Peloponez i Zapadna Grčka. 
 

Turistička ponuda je šarenolika i može zadovoljiti skoro svakog turistu. Za boravak leti, tokom prijatne mediteranske klime birajte obale Mesinije, Ahaije i Ilije, dok za planinski odmor u centralnom delu poluostrva, kada je klima hladna i sa snegom, izaberite gradove Mani, Kalavrita ili Monemvasia koji u svojim smeštajnim kapacitetima nude autentične hotele od kamena.
 

Našu preporuku za smeštaj na Peloponezu pogledajte ovde.
 

Jedan od simbola Peloponeza svakako je Korintski kanal. Njegovim nastankom, 1893. godine, suštinski, Peloponez postaje ostrvo. Izgrađen je u čast prvih Olimpijskih igara modernog doba, a kada ga posetite, kretaćete se putem kojim su po predanju išli čuveni Spartanci. 

 

Kanal je dug preko 6km, i ima dva mosta za železnički i za drumski saobraćaj. Neizbežno je fotografisanje na sredini mosta preko kanala, zbog fenomenalnog pogleda koji se sa jedne strane pruža na Jonsko, a sa druge na Egejsko more.


Pošto pređete most naići ćete na naselje Korint kod koga možete izabrati dva turistička smera. Prvi i južno je put za Argolidu, a onaj prema zapadu je put u domovinu antičke Olimpijade. 


Lutraki je prvo letovalište pored Korintskog kanala, udaljeno od Atine oko 80km, uz more i šljunkovitu plažu koja poseduje plavu zastavicu od 1993. godine. Drevno ime ovog grada donosi nam zanimljiv podatak iz njegove istorije; u davna vremena kada se zvao Terma, od boginje Terme Artemide, bio je poznat kao cenjeno banjsko lečilište.

 

Karakteristika Peloponeskih plaža su lepi zalivi, uvale i duboke vode koje su raj za ronioce i dobre za sve vrste sportova na vodi. Godišnje se na Peloponezu čak oko 50 plaža nagradi Plavom zastavicom. 

 

Mesinija, arheološka zona koja je pod zaštitom države krije Voidokiliu, jednu od poznatijih plaža Peloponeza i njegovog zapadnog dela. Na obali Jonskog mora, ona je poput amfiteatra, ušuškana u zalivu, sa stenama koje je štite od talasa i otvorenog mora, peščana i sa kristalno čistim morem. Iznad nje se nalazi Nestrova pećina.


Plaža Simos, na ostrvu Elafonisos, nalazi se na samom jugu Peloponeza. Nju je more peščanim sprudom podelilo na dva zaliva, čime stvara spektakularan prizor. Zanimljivo je obići i plaže Megali Ammos, sa crnim i belim peskom, i Agia Kiriaki, netaknute prirode, šljunkovita, plaža koja ne poseduje ležaljke, suncobrane i barove. 


U poseti Peloponezu možete obići zavidan broj ostataka antičkih gradova, drevnih utvrđenja, gradova-tvrđava... Bogata istorija ovog poluostrva je svakako nešto što ga čini posebnim. Nastanjeno je još iz starih, praistorijskih vremena, a ime mu potiče iz grčke mitologije, odnosno po vladaru ovog područja, Pelopsu.


Čuvena Mikena bila je tačka oslonca prve veće grčke civilizacije, dok je u klasično antičko doba Peloponez, sa tada najznačajnijim gradovima-državama predstavljao centar svih dešavanja. Obiđite ostatke Mikene sa Lavljom kapijom slavnog kralja Agamemnona, koji je Grke poveo u Trojanski rat, ili npr, Nafplio, simpatični mediteranski grad specifičnih uskih ulica, u kome je dominacija Mletačke republike tokom 14. i 15. veka ostavila traga na celokupnu arhitekturu. 


Ukoliko na letovanje idete svojim automobilom, obavezno obiđite i Termopile (u Centralnoj Grčkoj) - mesto pogibije Leonide i čuvene bitke trista Spartanaca. U ovom klancu se odigrala velika bitka u kojoj je spartanska vojska uspela da nekoliko dana zadrži više stotina hiljada persijskih vojnika pod vođstvom cara Kserksa. Čuvena Sparta se naravno takođe nalazi na Peloponezu.

 

Peloponez je oduvek bio prepoznatljiv kao tradicionalan i konzervativan region. Tokom dužeg perioda bio je jedan od najsiromašnijih delova Grčke, dok je iseljavanje stanovništva za rezultat imalo malu gustinu naseljenosti. Uprkos tome, upravo ovde probajte najukusnije masline, savršeno čisto domaće maslinovo ulje, slatko muskatno vino iz Patre...

 

Grad Patra (Patras) je luka i univerzitetski grad smešten na severozapadu Peloponeza, mesto gde se kombinuju zabava, istorija i kultura. Patra je najveći grad na Peloponezu u Grčkoj, poznat između ostalog i po svojim karnevalskim proslavama. U Patri možete posetiti Arheološki muzej, zidine nekadašnjeg dvorca, Rimsko pozorište, Ulicu umetnosti, katedralu Svetog Andreje...


Danas, Peloponez po svemu može da parira ostatku Grčke, posebno u primorskim gradovima, lepim i prilagođenim za udoban boravak, dok su njegovo najveće blago arheološka nalazišta i kulturno nasleđe.


Jedno je sigurno, ukoliko nameravate, biće Vam potrebno više od jednog odlaska na Peloponez, čija Vam priroda i bogata istorija nesebično nudi jedinstveno iskustvo, da ga detaljno istražite i upoznate.  

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne vesti iz Grčke!

 

Napiši komentar
2701 Paw traveller   28/09/2019
U potpunosti se slažem da je za obilazak Peloponeza potrebno nekoliko odlazaka. Mi smo bili u Mesiniji dve nedelje i malo je reći da smo bili oduševljeni.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu