Platamon: informacije o mestu i utisci turista sa letovanja
14/02/2018 Tekst ažuriran 11/03/2024 Iskustva 7

Mesto Platamon se nalazi u oblasti Pieria (Olimpska regija), 3 km od Nei Porija i 10 km od Leptokarije, i važi za mesto u ovom delu regije sa najmanje stranih turista (većina su Grci). Ipak poslednjih godina se ova situacija menja i polako se povećava i broj turista iz Srbije, a i iz ostalih zemalja u okruženju Grčke.
 

Platamon ima dve uređene šljunkovite plaže koje se nalaze sa leve i desne strane luke, a postoji i peščana plaža u kojoj možete uživati ispred kampa Kalamaki.
 

Na plažama postoje beach barovi na kojima se ležaljke i suncobrani ne naplaćuju posebno već ih dobijate na korišćenje uz narudžbinu pića.
 

Mesto, kao i sva slična letovališta u Olimpskoj regiji, ima dosta sadržaja: prodavnice, markete, kafiće, taverne, apoteke, butike, ribarnice, lokale brze hrane (giros) i šetalište pored mora. 
 

Ukoliko u Platamonu letujete bez automobila, tokom sezone na svakih pola sata turistički vozić saobraća između Platamona i Nei Porija, a cena karte u jednom pravcu je 3€ po osobi.
 

Na brdu iznad mora, tačnije između mesta San Pantelejmon i Platamona, nalazi se čuveni vizantijski zamak (tvrđava) iz 13. veka.
 

Našu preporuku za apartmane i hotele u Platamonu možete pogledati OVDE.


Utisci turista sa letovanja u Platamonu

"Platamon je mestašce koje ima dušu. Nei Pori mi je nekako bez duše, sve široko prostrano. U Platamonu itekako ima turista stranih. Imate u glavnoj ulici u Platamonu, jednosmernoj iz pravca Nei Porija, radnju u kojoj imaju savršene stvari za 3€. Pored je piljara. U Agori, koja je pešačka zona, ima najbolji giros, ribarnica, trafika sa našom stampom."
 

"Letovali prošle godine i bilo je prelepo. Odavde smo krenuli sa zebnjom, jer niko s kim smo pričali nije znao o mestu. Mesto nas je oduševilo. Prvih par dana smo išli na plažu prema Nei Poriju, a onda smo otkrili sasvim slučajno plažu koja se nalazi na izlazu iz Platamona prema tvrđavi. Voda kristalno čista, videli smo ribe kako nam plivaju ispod nogu, prelepe galebove. 


Voda iz česme se pije bez problema, toliko je pitka da nismo mogli da je se napijemo. Mesto ima sve što treba. Lekare, apoteke, kafiće, barove, restorane, markete. Nikako, ali nikako ne propustite da posetite tvrđavu, deca ne plaćaju ulaz, odrasli 2e, pogled sa nje je neopisiv. Mesto za svaku preporuku."
 

"Dva puta smo letovali u Platamonu. Meni lično je najlepše mesto u Olimpskoj regiji. Odlični utisci, mirno mesto, čista plaža... sve super."
 

"Letovao dva puta, prelepo mestašce, najlepše u Olimpskoj regiji. Plaže ok, čisto more, odlični izleti, cene za nijansu jače, jer pripadaju oblasti Larisa koja važi za jednu od bogatijih u tom delu. Sve u svemu, ko se odluči neće pogrešiti."
 

"Bili smo prošle godine jedan dan i bilo nam je super, dosta čistije od ostalih mesta u okolini. Pravo mesto za porodični odmor."
 

"Nema greške. Puno je Grka i u mestu, a i na plažama :) Gradić je taman i ima svega. Jedan dan izlet vozićem do Nei Pori i ko da sam u Beograd otišao :). Obavezno iz Platamona otići na izlet i jagnjetinu u predivno mestašce Palaios Panteleimonas, nećete zažaliti. Platamon toplo preporučujem."

 

Kompletna ponuda smeštaja u Grčkoj (na više od 180 destinacija)

Smeštaj sa sniženim cenama

Smeštaj Kasandra

Smeštaj Sitonija

Smeštaj Atos

Smeštaj Lefkada

Smeštaj Tasos

Smeštaj Vrahos - Loutsa

Preveza smeštaj

Smeštaj Epir

Olimpska i Solunska regija

 

Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama. 
 


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
1725 Laura   15/06/2018
Kada cete napisati tekst o Larisi?
4140 Igor   14/01/2022
Platamon nije ne može ni primirisati Nei Poriju, pravo turističko mesto. Ko voli CG neka ide u Platamon.
4141 Dragana Gligić   14/01/2022
Sve gore navedeno potpisiujem i ja. Platamon je čarolija u Olimpijskoj regiji. Dovoljno je mali da se maksimalno možete opustiti i odmoriti, a uveče ima dovoljno sadržaja za svačiji ukus. Domaćini se zaista trude da vam ulepšaju svaki dan na njihovoj obali. Plaže su čiste, more bistro, a izlasci i zalasci sunca nezaboravni. Topla preporuka za sve generacije.
4142 Olga Boskovic   14/01/2022
Platamon je divno mjesto.Bila sam u septembru.Hotel Olimpion Melatron je presladak sa divnim i susretljivim kompletnim osobljem.Plaza 3 min.od hotela.Mjesto ima sarm i sve sto mu je neophodno.Divnu trvrdjavu.Nei Pori blizu.Ide se vozicem koji cesto kruzi izmedju ova dva mjesta.U Solun smo isle vozom .Sve u svemu na kcerku i prijateljicu i mene Platamon je ostavio prelijep utisak1f33a
4146 Dragan mijajlovic   15/01/2022
sasvim sigurno po meni je majlepse mesto dosta toga sam obisao po grckoj i na kraju sam izabrao platamon ima sve sto mi je potrebno tako da sam morao i stan da kupim verujte mi u koje god doba godine da idem meni je sve lepsi i lepsi, poz vidimo se u platamonu
4525 Milan Milojevic   15/07/2022
Godinama letujemo u Platamonu i toplo bih preporucio svima. posto idemo kolima koristimo svaki trenutak za obilazak kako plaza tako i naseljenih mesta u okruzenju do 50 km ( Larisa , Leptokarija , Litohoro , Katerina , Paralija , Nei Pori ) . Samoesto ima lepih sadrzaja a i dosta je mirno. Sto se tice malih mesovitih radnji i marketa ne manjka ni malo tako da zadovoljava sve potrebe. Cinjenica je da nema mnogo Srba ali to manje vise . Treba obici i videti . Iskrene preporuke
5431 Zoka   05/09/2023
Platamon pravo mesto za odmor...bas mi je drago sto smo ove godine proveli dve nedelje bas u njemu....


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu