Plaže u Grčkoj za osobe sa invaliditetom
18/02/2018 Tekst ažuriran 16/06/2020 Komentara 0

Dok većini turista izbor destinacije u Grčkoj uslovljava aktuelno stanje u novčaniku, neki ipak mesto za letovanje biraju prema broju lepih plaža, mesta za zabavu, atrakcija i znamenosti. 

Međutim teže pokretljive osobe, nepokretne osobe kao i one koje imaju dete koje mora da koristi invalidska kolica, sve ove kriterijume ostavljaju po strani i vode se samo jednim, njima najvažnijim: da li plaža ima pristup invalidima?

Ljubiteljima mora i plaža, grčka obala zaista ima mnogo da ponudi. Dok prilaz plažama u Grčkoj većini turista ne predstavlja poteškoću, osobama u invalidskim kolicima dolazak do njih je skoro sasvim nemoguć pa čak i na potpuno uređenim i organizovanim plažama.

Za ulazak u more najbolja je rampa, jer je najčvršća i najjednostavnija, a sve više je plaža koje imaju dostupna kolica za ulazak u more. Osim ovoga, plaža bi morala mora imati WC, kabinu za presvlačenje i tuš, sve to naravno prilagođeno invalidima. Ove plaže ne služe samo za osobe u kolicima već i za sve ostale sa smanjenom pokretljivošću, na primer one koje su operisale kuk, kao i za slabovide.

Plaže za pristup invalidima u severnoj Grčkoj su:

Plaža u Nei Poriju, Olimpska regija (uklonjena u leto 2019. - ne znamo razlog)
Plaža Olympic beach, Olimpska regija
• Plaža u Leptokariji, Olimpska regija
Plaža Vrasna (beach bar Kyklades), Solunska regija
• Plaža u Siviriju, Kasandra, Halkidiki
• Plaža u mestu Nei Epivates (30 km od Soluna)
• Kalamitsa plaža kod Kavale

Na Sitoniji, drugom prstu Halkidikija, u bliskoj budućnosti (možda čak i za leto 2018.), četiri plaže treba da budu preuređene kako bi se omogućio pristup invalidima. U pitanju su sledeće plaže: 

• Gradska plaža u Nikitiju
Trani Ammouda plaža (Livrochio) kod Ormos Panagiasa
• Gradska plaža u Neos Marmarasu
• Paradiso plaža u Neos Marmarasu

Da biste na našem sajtu pronašli smeštaj u Grčkoj prilagođen invalidima, pronađite u sekciji Smeštaj mesto ili ostrvo koje želite, a u filterima sa leve strane obeležite polje "Za osobe sa invaliditetom".

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu