Samaria kanjon i nacionalni park na Kritu
04/04/2019 Komentara 0

Samaria kanjon (klisura) se nalazi u okviru nacionalnog parka na ostrvu Krit i predstavlja glavnu turističku atrakciju za sve turiste avanturističkog duha. Nalazi se na južnoj strani prefekture Hanja, a sa dužinom od 18 km je jedan od najdužih kanjona u Evropi i jedan od najimpresivnijih u Grčkoj. 

Kanjon Samaria je proglašen nacionalnim parkom 1962. godine, pre svega da bi se omogućio opstanak vrste kri–kri, retke kritske divlje koze koja živi samo na ovom području. Osim toga, ovaj postor pruža zaštitu za još preko 450 vrsta retkih biljaka i životinja.

U unutrašnjosti parka se nekada nalazilo selo Samaria, ali su ga poslednji stanovnici napustili 1962. godine zbog osnivanja nacionalnog parka. I selo i kanjon nose ime po drevnoj crkvi u selu - Ossia Maria.

Kanjon Samaria je stvoren malom rekom koja teče između Belih planina i planine Volakias. Put počinje od platoa Omalos kod mesta Xyloskalo u Belim planinama na oko 1.200 m nadmorske visine, a završava se u selu Agia Roumeli na obali Libijskog mora. Širina klisure je 150 m na najširem i 3-4 m na najužem delu, i pešačenje kroz nju obično traje oko 5-7 sati.

Ova tura može biti veoma iscrpljujuća, posebno u letnjim mesecima, tako da se ipak preporučuje osobama sa relativno dobrom kondicijom. Duž celog puta se nalaze stražari sa radio-kontaktom u slučaju da se neko povredi, tako da je bezbednost u klisuri na odgovarajućem nivou. Šetnja Samaria nacionalnim parkom je zapravo duga 13 km, ali se mora proći još 3 km do sela Agia Roumeli da bi se došlo do izlaza iz parka. Tu vas čekaju lokalni brodići koji će vas odvesti do mesta Sougia ili Hora Sfakion, odakle možete autobusom otići nazad u Hanju. Najpoznatiji deo klisure je potez poznat kao “Kapije” gde je staza između strana klisure široka samo 4 m, a stene se uzdižu gotovo do 300 m. Ako želite kraću i malo lakšu turu, možete samo iz mesta Agia Roumeli prepešačiti ovaj najuži deo klisure i vratiti se nazad.

Iz većine letovališta na Kritu postoje ekskurzije do Samarie. Ove organizovane ture sa vodičem koštaju oko 30 do 40 €, u zavisnosti iz kog mesta krećete, a karta za brod i ulaz u nacionalni park se dodatno plaćaju. Ako se odlučite da idete u sopstvenoj režiji, iz Hanje do Xyloskala idu lokalni autobusi po ceni od 7.5 € u jednom pravcu. Kada na kraju dođete do Agie Roumeli tu možete i prespavati, iskoristiti priliku da obiđete ovo simpatično seoce, posetiti neke lepe plaže u blizini i vratiti se sutradan. 

Ako želite da se vratite odmah, u 17:30h uhvatite brod do Sougie (11 €) ili Hore Sfakion (12.5 €), gde vas čeka poslednji autobus za Hanju (cena iz Sougie 7.8 €, iz Hore Sfakion 8.3 €). Autobusi polaze u 18:30h i uvek čekaju da brod stigne pre nego što krenu.

Posete nacionalnom parku Samaria su moguće od 1. maja do 31. oktobra. Cena ulaznice je 5 €, a za decu ispod 15 godina je besplatno. Iz bezbednosnih razloga ne preporučuje se za decu mlađu od 5 godina.

Radno vreme nacionalnog parka Samaria je od 7h do 15h, a nakon toga je posetiocima dozvoljeno samo pešačenje par kilometara unutar parka, iz mesta Xyloskalo ili Agia Roumeli, da ne bi došlo do rizika da neko u njemu ostane preko noći. U parku je strogo zabranjeno kampovanje, loženje vatre ili kupanje u potocima.

Zanimljive činjenice o ostrvu Krit

14 plaža na Kritu koje bi obavezno trebali da posetite

Najlepše plaže na Kritu

Utisci sa letovanja: Krit - na žalost nikad više

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu