Siviri (Kasandra - Halkidiki)
03/02/2017 Tekst ažuriran 23/01/2019 Iskustva 1

Siviri se nalazi na zapadnoj obali prvog prsta Halkidikija, oko 100km daleko od Soluna, i ušuškano je bujnom šumom u lepi zaliv. Tokom letnjih meseci, kao i svako drugo mesto na Kasandri, ispunjeno je grčkim i stranim turistima. 

Od Beograda, ovo malo letovalište je udaljeno oko 750km, i najlakši put do njega vodi autoputem za Niš, Skoplje, i preko graničnog prelaza Evzoni. Pošto prođete Solun, prateći putokaze za Halkidiki nakon Nea Moudanie nastavljate pravo ka Kasandri. Isključite se desno od mesta Kalitea, i kroz oko 8 km stižete u Siviri.

Plaža Siviri

Siviri karakteriše duga plaža sitnog peska i fantastični zalasci sunca. Plaža je veoma dugog plićaka, zapravo na čak oko 100m od obale je plitka voda, što je čini odličnim izborom za decu.  

Na samoj glavnoj plaži postoje kafići čije ležaljke i suncobrane možete neograničeno koristiti uz poručeno piće. Ležaljki je više u desnom delu plaže, dok je levi deo nešto uži i mirniji. U južnom delu, u produžetku šetališta, nalazi se nekoliko skrivenih plaža, takođe peščanih i sa čistom vodom.

Pogled na još lepše zalaske sunca nego na plaži u Siriviju pruža se sa vidikovca crkve Sv. Nikole, do koje možete doći peške, kroz šumu (obavezno u udobnoj obući), ili kolima putem prema Furki. Ispod ove crkve postoji još nekoliko manjih plaža. 


Ukoliko tokom Vašeg boravka bude vetrovitih dana sa talasima na plaži, ili iz bilo kog razloga poželite da promenite okruženje, u blizini su Vam sledeće plaže:

Elani – peščana plaža, severno od Sivirija, u uvali, sa organizovanim ležaljkama. 
Sani – sa svetlim peskom i tirkiznim morem, deo je poznatog kompleksa Sani resort
Skala Fourka – još jedna plaža idealna za decu zbog svog dugog plićaka, i sitnim zlatnim peskom. 
Possidi plaža – okružena borovima, velika i peščana sa mnogo organizovanih sadržaja. 


Za veće dvevne nabavke, na raspolaganju Vam je supermarket Masoutis, dok se na  šetalištu uz more dugog  oko 2km, nalazi veliki broj taverni, kafića, barova na plaži i prodavnica sa suvenirima. Oko mola sve taverne uglavnom izbace stolove skroz do mora, što mestu daje poseban šarm.

U Siviriju ne postoji ni doktor ni apoteka. Najbliža mesta u kojima postoji su Kasandria i Furka - 4 km udaljena.

Noći u Siviriju su nešto svežije, verovatno zbog gustih borovih šuma kojim je opasan, te ukoliko letujete van sezone za večernje šetnje obavezno ponesite i ponešto od laganije garderobe dugih rukava. U  julu ili avgustu u Siviriju se organizuje ''Kasandra'' festival, na čijim binama se istovremeno na nekoliko lokacija održava dosta koncerata, predstava i kulturnih sadržaja. 

Dosadašnja iskustva srpskih turista govore da su cene smeštaja u ovom mestu nešto više od uobičajnih za prvi prst Halkidikija, posebno ako se odlučujete za agencijski aranžman. No, ukoliko počnete sa organizacijom Vašeg odmora nešto ranije, ili u sopstvenoj režiji potražite i rezervišete na vreme neki privatni smeštaj, sa svim pogodnostima za porodični odmor, možete proći znatno povoljnije. 

Proverite našu preporuku za povoljan smeštaj u Siviriju.
 
Siviri kao jedno od manjih letovališta svojom mirnom atmosferom, okruženo bujnim zelenilom i dugim sunčanim danima garantuje miran i opuštajući odmor svim turistima koji upravo to i očekuju od svog odmora. 

Napiši komentar
4473 Zoran Todorogić   26/06/2022
Divno mesto za pravi odmor. voda čista i bistra i već od sredine juna topla. Po sredini digačke plaže se uliva potok u kome borave patke i guske, a ima i kornjača. Suncobrani i ležaljke su bezplatni uz naručeno piće. Svi ugostitelji veoma ljubazni. Posebno izvanredan smeštaj i izuzetno ljubazan vlasnik Zefiros Apartmana, koji poseduje i izvanredan bar na plaži, kao i samouslužni restoran.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu