Smaragdno ostrvo Egejskog mora - Lezvos
04/03/2019 Komentara 0

Ostrvo Lezvos (Lezbos) se nalazi u severoistočnoj Grčkoj u Egejskom moru i sa svojom površinom od oko 1.600 km2 predstavlja treće po veličini ostrvo u Grčkoj, nakon Krita i Evije. Od Atine je udaljen 450 km, a od Turske samo 20 km.

Do ostrva Lezvos se može stići trajektom od luke Pirej ili avionom iz Atine. Put trajektom traje oko 10 - 12 sati i postoje jutarnji i večernji polasci. Cena po osobi u jednom pravcu je 48 eura ako želite obično sedište, a ako putujete tokom noći možete uzeti dvokrevetnu kabinu koja će vas koštati 80 eura po osobi. Cena za automobil je 90 eura u jednom pravcu.

Ostrvo Lezvos je šumovito i planinsko, sa dva vrha visine skoro 1.000 m - Lepetimnos i Olimp. Često se naziva i “Smaragdno ostrvo” s obzirom na veliko bogatstvo i raznovrsnost vegetacije. Najveći i glavni grad je Mitilena (ili Mitilini) u kom živi trećina celokupnog stanovništva. Ostatak populacije je raspoređen u manjim mestima, od kojih su značajnija Molivos, Plomari, Petra, Agiasos i Eresos.

Prestonica i glavna luka Lezvosa, Mitilena, je smeštena na istočnoj obali ostrva, nasuprot obali Turske. Glavne atrakcije u gradu su ostaci zamka i mnoštvo muzeja. Zamak je osnovan u 6. veku, a obnovljen krajem 14. veka i tu se nalaze brojne rimske skulpture i mozaici. Ovo je ujedno i najviša tačka grada pa je pogled na okolinu zaista impresivan. Na samoj obali mora, u staroj lučkoj kući, sada je Muzej tradicionalnih umetnosti i zanata. Teofilov muzej je ispunjen slikama narodnih umetnika, a u Vizantijskom muzeju se može videti velika zbirka ikona. Muzej savremenih umetnosti sadrži ilustracije umetnika kao što su Pikaso, Matis i Miro. 

Takođe, postoji i maketa seoske kuće sa ovih prostora iz 19. veka i Muzej kostima i vitezova. Pored umetničkog i istorijskog aspekta, Mitilena se smatra odličnim izborom za letovanje, zbog lepe plaže, velikog izbora smeštaja, i brojnih taverni, kafića i drugih sadržaja koje posetioci traže.

Molivos se nalazi 60 km zapadno od Mitilene i predstavlja glavno turističko naselje na ostrvu. Uske ulice, kamene kuće sa crvenim krovovima, fontane i brojne zgrade u neoklasičnom stilu daju ovom mestu živopisni pejzaž. U Molivosu postoji duga, uska plaža sa kamenjem, koja se i ne može pohvaliti preteranom lepotom, ali duž cele plaže se nalaze taverne sa predivnim pogledom na more i simpatičnu ribarsku luku. Naselje je prepuno zanatskih radnji, umetničkih galerija i tradicionalnih taverni.

Najveća znamenitost Molivosa je srednjovekovna tvrđava koja se nalazi na vrhu stenovite litice. Takođe, postoje i mali muzej i bioskop na otvorenom, a održava se i veliki letnji festival muzike i pozorišta. Izletnički brodovi i turistički autobusi iz ovog mesta nude svakodnevne izlete po ostrvu.

Plomari je drugi po veličini grad na ostrvu. Osim prirodnih lepota, takođe je poznat i po bogatoj kulturnoj i muzičkoj tradiciji, pošto kulturni centar često organizuje događaje sa lokalnom muzikom i plesovima. Takođe, mesto Plomari je čuveno po proizvodnji kvalitetnog maslinovog ulja, a kaže se i da ovde možete probati najbolji uzo u Grčkoj. Takođe, možete posetiti i muzej koji detaljno predstavlja način proizvodnje ovog tradicionalnog alkoholnog pića.

Petra je veliko primorsko naselje koje je dobilo ime po steni posvećenoj Bogorodici Glikofiliji, koja se nalazi u centru naselja. Do vrha se može doći penjući se uz 114 stepenica uklesanih u kamen.

Još jedna atrakcija je vila Vareltzidaina, izgrađena u 18. veku u stilu makedonske arhitekture. Blizu sela je istoimena plaža, pa samim tim u Petri postoji svi potrebni sadržaji za smeštaj i boravak turista. Tokom leta se organizuje događaj Petrino Kalokairi sa festivalima i i tradicionalnim izložbama.

Glavno turističko naselje na zapadu ostrva Lezvos je Eresos, poznato po jednom specifičnom obliku turizma - LGBT turizam. Prvenstveno zahvaljujući starogrčkoj pesnikinji Sapfo, koja je ovde rođena i pisala pesme emocionalnog sadržaja usmerene prema drugim ženama, mesto Eresos je postalo popularno kod pripadnika LGBT populacije. 

Plaže na ostrvu Lezvos

Samim tim što je Lezvos veoma veliko ostrvo i izbor plaža je ogroman. Plaže su u većini slučajeva organizovane i uređene, ali postoje i one skrovite koje će vam dati privatnost. S obzirom na veličinu ostrva, da biste obišli sve što želite najbolja opcija je da imate automobil, ali su uglavnom sva veća mesta povezana i autobusima koji idu nekoliko puta dnevno. 

Plaža Skala Eresos je dugačka i peščana, a selo je malo i lepo uređeno. U blizini sela nalazi se i malo jezero prepuno različitih životinja, gde vam kornjače i rode čak mogu jesti iz ruke. Eresos je i glavni centar za posmaranje ptica, koje je inače vrlo popularno na ostrvu.

Petra je velika uređena plaža i najčešći je izbor posetilaca Lezvosa. Plaža je duga, peščana, opremljena ležaljkama, suncobranima, tuševima i kabinama za presvlačenje, a duž obale su brojni beach barovi i restorani. Pošto se nalazi u blizini Molivosa, ovde dolaze mnogi turisti koji borave tamo ali se zbog nedostaka peska na plaži u Molivosu, ipak odlučuju za Petru.

Vatera je najduža plaža na ostrvu Lezvos, a nalazi se zapadno od mesta Plomari. Ima sitan pesak i šljunak u nekim delovima, kao i izuzetno čistu i bistru vodu, zbog koje svake godine dobija Plavu zastavicu. Osim nekoliko hotela i restorana na plaži, ovde ne postoje drugi sadržaji, a najbliže naselje je malo selo Vrisa. 

Eftalou je šljunkovita i peščana plaža  koji se nalazi na 3 km od Molivosa. Selo Eftalou je poznato po prirodnim izvorima koji se mogu videti na samoj plaži. Postoje kupatila gde se mogu iznajmiti kade za kupanje ili se može plivati duž obale gde vrela mineralna voda prodire kroz stene u more i stvara bazene tople vode.

Skala Kaloni se nalazi u zalivu Kaloni. Plaža je duga, peščana, sa mirnom i plitkom vodom, tako da je ovo pogodno mesto za decu, mada se zbog velike gužve tokom letnje sezone može činiti prenatrpanom. Ukoliko volite riblje specijalitete, sardine iz ovog zaliva su cenjene širom Grčke, a taverne na plaži ih svakodnevno imaju u ponudi. Takođe, u avgustu se ovde održava Festival sardine. Glavna atrakcija ovog mesta su ptice. Na hiljade njih se ovde spušta za prolećno gnezdenje, a mogu se videti i flamingosi u plitkim vodama uz zaliv.
 

Čitava teritorija ostrva spada pod “Lezvos geopark” koji je član Evropske mreže geoparkova i Globalne mreže geoparkova, zbog svog izuzetnog geološkog nasleđa i promocije geoturizma. Naime, na Lezvosu se nalazi jedna od nekoliko poznatih okamenjenih šuma koja je proglašena zaštićenim prirodnim spomenikom i nalazi se na UNESCO-voj listi od 2014. godine. Još neki fosilni ostaci biljaka se mogu pronaći i na drugim delovima ostrva. Nedaleko od šume se nalazi i Sigri, malo ribarsko mesto sa turskom tvrđavom.

Mnogi posetioci Lezvosa koriste blizinu Turske da odu na jednodnevni izlet brodom u Ajvalik. Vožnja brodom traje nešto više od sat vremena, a cena okvirno iznosi od 30 do 35 eura.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu