Jedan od većih problema sa kojima se naši, strani pa i grčki turisti susreću tokom letovanja, posebno u jeku sezone, jeste problem sa nalaženjem slobodnih parking mesta u nekim od letovališta u Grčkoj i naplaćivanje kazni za nepropisno parkiranje.

Imajući u vidu da kaznu uvek prati i skidanje tablica sa vozila, jasno je zašto je to tako.

U posećenim letovalištima širom Grčke koja tokom godine imaju manji broj stanovnika, prilivom turista tokom sezone i naročito vikendima, njihov broj se neretko povećava nekoliko puta. 

Kako se nedovoljno planski radilo na infrastrukturi u nekim od ovih letovališta, svake godine dolazi do situacije da vozači ne mogu da nađu slobodno mesto čak ni na parkinzima koji se naplaćuju, pa doslovno ostavljaju kola gde god stignu.

Zagrađuju se prilazi super marketima, hotelima, poštama, bankama i ostalim objektima društvene namene, a mnogi parkiraju na trotoarima ili ulicama čime sprečavaju prolaz vozilima hitnih službi (vatrogasci, hitna pomoć, kamioni gradske čistoće itd...). 

Iako je, ruku na srce, grčka policija u većini slučajeva tolerantna i razume problematiku, nekada je prinuđena da reaguje. Vozaču koji je parkirao na nedozvoljenom mestu, ostavlja se kazna na staklu automobila i skidaju tablice.

Kazna za nepropisno parkiranje u Grčkoj iznosi 80 € i može se platiti u bilo kojoj pošti. Ukoliko se plati u roku od 10 dana, umanjuje se za 50% i u tom slučaju iznosi 40 €. Ipak preporuka je da kaznu platite što pre, najbolje čim primetite da su tablice sklonjene.

Dešavalo se da dodatnu neprijatnost turistima naprave tablice skinute u dane vikenda koje su vozači mogli da dobiju nazad tek prvog radnog dana, u ponedeljak. Ovo je dovodilo do neplaniranog produžetka letovanja i dodatnih troškova pojedinih turista prošle godine.

Tokom prošlog leta policija je na ovaj način kažnjavala vozače u prometnim ulicama u Paraliji, Nei Poriju, Pefkohoriju, Polihronu, Sartiju, Pargi, na Tasosu pa čak i na Krfu. 

Naš savet: ukoliko se nalazite u letovalištu u kom postoji manjak slobodnih parking mesta, raspitajte se da li u njemu možda postoji parking koji se plaća. Ukoliko postoji, na ovakvim parkinzima dnevna cena najčešće iznosi oko 5 €. Zamolite takođe i vaše domaćine u smeštaju da vas upute gde možete sigurno i slobodno parkirati vaš automobil.


Mladen K. kome su tablice skinute prošle sezone na Krfu, napisao nam je ovo:

"U banci se plaća puna cena kazne. Takođe, ako neko donese priznanicu iz banke da je uplatio 40€ od 80€ neće dati tablice nazad. Proverena informacija iz policije Grčke. 
Takođe i par stanovnika su mi rekli upravo tako, da se isključivo plati odmah, i da se što pre to učini, jer se može desiti i da zagube tablice pa da ih traže po nekoliko sati, a to je posebno bitno da se ne desi:  u mom slučaju jedva sam stigao na trajekt, jer su mi ih skinuli dan pre odlaska sa Krfa.
Takođe šrafove i okvire od tablica neka zaborave. Ukoliko su tablice na pop nitne i za to imaju rešenje, koriste malu bušilicu: izbuše nitne i skinu tablice bez obzira da li će nešto oštetiti. Ja lično nisam dobio nazad ni okvire ni šrafove i napravili su mi ogromnu rupu na tablici."


Pročitajte i tekst gde možete parkirati svoja kola u Solunu.

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu