Zašto mnogi smatraju Paros najlepšim ostrvom Grčke
25/03/2021 Tekst ažuriran 30/11/2023 Iskustva 2

Kikladi kriju neka od najlepših ostrva u Grčkoj, ali mnoga od njih ne dobijaju pažnju kakvu zaslužuju jer ostaju u senci Mikonosa i Santorinija. Međutim, nesnosne gužve, ali i cene, podstakle su turiste da se okrenu i drugim delovima arhipelaga i otkriju njihovu punu lepotu.
 

Paros se možda više ne može nazvati dobro čuvanom tajnom Kiklada, s obzirom da se njegova popularnost širi iz godine u godinu, ali je svakako ostrvo koje je uspelo da sačuva svoju autentičnost i jedinstvenu atmosferu.
 

Poznat kao ostrvo mermera, zbog antičkih kamenoloma čiji je kamen čak i u Partenon uzidan, Paros ima odličnu i lako pristupačnu poziciju. Od Atine je udaljen oko 160km, ima luku, a od pre nekoliko godina i aerodrom.
 

Od karakteristične bele arhitekture i intrigantnih istorijskih zdanja, preko malih, ušuškanih plaža, do jedne od najljupkijih luka u Grčkoj - pogledajte zašto se ljudi zaljubljuju u Paros!


Nausa - srce i duša Parosa

Iako nije prestonica ostrva, Nausa je centar svih zbivanja i mesto u kome gosti Parosa uglavnom najviše borave. Uz niske, bele, četvrtaste kuće plavih vrata i prozora oko kojih se uvijaju zelenilo i krupni ružičasti cvetovi, mnoštvo šik barova i kafića i bajkovitu staru luku, Nausa deli kosmopolitski, sofisticirani šarm Santorinija.
 

Nekada tipično ribarsko selo vremenom se razvilo u luksuzni rizort, ali mala luka još uvek čuva delić tog tradicionalnog šmeka.
 

Prizor simpatičnih ribarskih brodića načičkanih uz kameni dok prepun taverni sa besprekornom belinom građevina u pozadini nešto je što se ne zaboravlja. Iz luke možete prići mletačkoj tvrđavi iz XVI veka, kružnoj kuli koju su Mleci podigli kao odbranu od Osmanlija, sa koje se pruža prelep pogled na more.
 

Nausa je vrlo živahan grad sa bogatim noćnim životom, velikim brojem koktel-barova i nekoliko klubova, pa je posebno omiljena među mladima.
 

U Nausi nema automobila, ali iz luke brodovi svakodnevno voze do okolnih plaža. Primetićete da ovde nema mnogo drugih sadržaja i atrakcija - ovo je gradić za opuštanje, uživanje u šetnjama, degustiranje ukusnih specijaliteta u trendi restoranima i ples do kasno u noć, a uz to i šoping kako dizajnerskih, tako i tradicionalnih lokalnih proizvoda.


Parikia

Parikia (Parikija) je prestonica Parosa u kojoj se nalazi glavna luka na ostrvu. Sagradili su je Mleci na ostacima na ruševinama antičkog naselja. Arhitektonski je vrlo slična Nausi, ali je specifična po strukturi. Mleci su namerno, iz odbrambenih razloga, napravili zamršeni lavirint uličica, što šetnje i istraživanje Starog grada čini utoliko zabavnijim i uzbudljivijim.
 

Ovde se nalazi jedna od najvažnijih crkava u Grčkoj, i jedna od najstarijih u Evropi, Panagia Ekatondapiliani (crkva Bogorodice Stovratne).
 

Osnovala ju je sveta Jelena 326. godine, pa je nakon požara obnovljena tokom Justinijanove vladavine. Poznata je kao "crkva sa stotinu vrata''. Iako nije poznato odakle taj naziv, postoji legenda koja kaže da je 99 vrata pronađeno, a stota će biti nađena kada Istanbul ponovo postane grčki.
 

U Parikiji ne treba propustiti priliku ni da fotografišete veliku belu vetrenjaču pored luke koja je zaštitni znak grada, kao i da posetite ostatke mletačkog zamka iz XIII veka na brdu iznad Starog grada. Od njega je ostao samo jedan zid izgrađen od raznovrsnih komada mermera koji su prvobitno pripadali drugim građevinama.
 

Paros plaže

  • Kolimbirtes - Smeštena u blizine Nause, ovo je najneobičnija plaža na Parosu. Zapravo se sastoji iz više peščanih uvala smeštenih između stenovitih formacija koje su atrakcija za sebe, uzdižući se iz mora poput statua. Uvale su prekrivene zlatnim peskom, deca ih obožavaju, ali se u jeku sezone stvara prilična gužva;
  • Lageri - Divlja i neobuzdana, ali vrlo čista, Lageri je po mnogima najlepša plaža Parosa, okružena zelenilom, sa zlatastim peskom i specifičnim peščanim dinama. Nije lako pristupačna, ali za trud ćete biti nagrađeni najlepšim zalaskom sunca na ostrvu;
  • Santa Maria - Ova široka plaža sa mekanim peskom ima veliki plićak i postepen ulaz u more zbog čega je odlična za porodice sa decom. Tu se nalazi najpoznatiji plažni bar na Parosu, ali su zbog toga cene prilično visoke;
  • Golden Beach - Prelepa, velika plaža, koja i te kako opravdava svoje ime, ponosni je nosilac Plave zastavice i raj za sve ljubitelje surfovanja i drugih sportova na vodi. Čak je više puta bila i domaćin Svetskog šampionata u jedrenju na dasci;
  • Martselo - Nalazi se u blizini Parikije i jedna je od najpoznatijih plaža na Parosu. Prekrivena je finim belim peskom, lepo uređena, ima veliki plićak i sa nje se pruža divan pogled na pučinu, grad i brda;
  • Molos - Idealna za ljubitelje potpunog mira i relaksacije, plaža Molos se nalazi oko 10km južno od Nause, gleda na obližnji Naksos i uglavnom je pusta. U okolini su samo brda, među kojima i ugašeni vulkan na čijem vrhu se nalazi manastir sv. Antonija iz XVII veka;
  • Monastiri - Uređena plaža koja ima sve što je potrebno za celodnevni boravak;
  • Kalogeros - Lepa plaža poznata po lekovitom blatu, idealna za ljubitelje prirodnih spa tretmana;
  • Punda - Trendi plaža poznata po dnevnim žurkama, sa zlatnim peskom, bazenima, zanimljivim barovima, ležaljkama i foteljama.
     

Šta obići na Parosu


Planinska sela

Grčka tradicionalna sela prava su poslastica za istraživanje, a na Parosu su najpoznatija i veoma lepa sela Marpisa Lefkes. Ovde nećete zateći horde turista, nego mirnu, autentičnu atmosferu u kojoj je i jednostavna šetnja seoskim ulicama poseban doživljaj. Okruženo je vetrenjačama, a mermerna crkva Svete Trojice čuva neprocenjive vizantijske ikone.
 

Muzeji

Iako prostorno mali, Arheološki muzej Paros čuva brojne dragocene artefakte koji prate period od neolita do rimskog doba. Najznačajnije su statue Gorgore iz VI, i Nike i Artemide iz V veka pre nove ere.


Interesantan je i Muzej kikladskog folklora u gradu Aliki. Sve što se u njemu čuva izradio je jedan čovek, Benetos Skijados, a najzanimljiviji je mali grad sastavljen od replika najpoznatijih kikladskih građevina.


Parkovi

Park Paros je kulturno-rekreacioni kompleks u blizini Nause. Čine ga pešačke staze koje vijugaju među pećinama, stenama i uvalama, prožete divljom vegetacijom. Ovde možete uživati u šetnjama, filmskim klasicima u bioskopu na otvorenom, koncertima i predstavama u amfiteatru, ali i u prelepom pogledu sa brda na zaliv.


Park leptirova je bajkovito mesto 15 minuta udaljeno od luke u Parikiji. Tokom leta, crveno-crni leptirovi prekrivaju krošnje drveća stvarajući impresivne, nesvakidašnje prizore.


Vinarija Moraitis

Porodična vinarija osnovana još 1910. odlično je mesto da se upozna sa tradicijom pravljenja vina koja se na Parosu neguje već pet milenijuma. Dok degustirate lokalne sorte, možete posetiti i mali muzej koji se osvrće na vinarstvo u antičko doba.


Antiparos

Paros i Antiparos su bratska ostrva, udaljena svega 2km, zbog čega se često i navode "u paketu''. Nekada potpuno izolovano, danas je ovo ostrvo sve češće na maršruti kako onih koji beže od masovnog turizma, tako i svetskog džet seta. Posetite čuvenu pećinu na jugu, mletačku tvrđavu ili Camping Beach - kamperski raj na obali.


Pogledajte našu preporuku za smeštaj na Kikladima kao i povoljne apartmane i hotele na Parosu.


Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
5502 Dragan Miljkovic   29/11/2023
Postovane/i Zeleo bih u Junu od 1.6.-30.6 provesti na Parosu godisnji odmor. Dali mi mozete pomoci? Pozdrav
5503 GrckaInfo.com   30/11/2023
Poštovani Dragane, ponudu smeštaja na Parosu možete pogledati u glavnom meniju Smeštaj - Kikladi - Paros ili pišite našem timu za rezervacije na mail.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu