Detaljan vodič za putovanje trajektom na grčka ostrva
22/03/2023 Tekst ažuriran 24/06/2023 Iskustva 0

Potrudili smo se da na jednom mestu obuhvatimo sve korisne informacije o trajektima u Grčkoj, savete gde je najbolje da pretražite karte za trajekt, gde i kada da ih kupite, kako se kreću cene karata za trajekt, da li su na trajektu dozvoljeni kućni ljubimci i mnogo drugih stvari koje bi trebalo da znate ukoliko planirate letovanje na grčkim ostrvima. 


S obzirom na činjenicu da Grčka ima preko 220 naseljenih ostrva, trajekti za prevoz među ostrvima su neophodni, kako za lokalno stanovništvo tako i za veliki broj turista koji ih posećuju.


Uvek imajte na umu da je mnogo trajektnih ruta formirano za potrebe lokalnog stanovništva. Bilo iz administrativnih, medicinskih ili drugih razloga, za njih je trajekt (veliki ili mali) često jedini način da stignu do glavnog grada svog regiona, do bolnice ili u posetu porodici.


Trajektne linije koje povezuju manja ostrva uglavnom zavise od državnih službi što znači da postoje samo zato što trajektna kompanija dobija finansijsku nadoknadu (subvenciju od vlade) jer rute između manjih grčkih ostrva uglavnom nisu isplative. Nepotrebno je reći da saobraća mnogo manje trajeknih linija do malih nego do glavnih ostrva.


Objašnjenje kako funkcionišu trajektne rute (linije)

Grčka ostrva su podeljena po grupama (arhipelazi). Jonska ostrva (između Grčke i Italije), Kikladi, Sporadi, Dodekanezi (niz ostrva duž turske obale od Rodosa do Samosa), Severno-egejska ostrva (od Hiosa do Samotrakija), Saronska ostrva. Osim toga, postoje i ona koja ne pripadaju određenoj grupi, kao što su recimo Krit i Evija.


Mnoge trajektne rute uglavnom saobraćaju iz 3 velike luke kod Atine: Pirej, Lavrio i Rafina. Opslužuju generalno jednu određenu grupu ostrva. Trajektne rute do severoistočnih Egejskih ostrva i Dodekaneza često se zaustavljaju na jednom od ostrva Kiklada, tako da je moguće preći na drugu rutu. U suštini ne postoji neko opšte pravilo. 


Jonska ostrva i Sporadi nemaju trajektnu vezu sa atinskim lukama. Takođe ne postoje trajektne rute od ostrva u Egejskom moru do ostrva u Jonskom moru i Saronskom zalivu. Takođe nema trajekta između Sporada (Skijatos, Skopelos, Alonisos, Skiros) i drugih grupa ostrva.
Imajte na umu da verovatno nećete pronaći samo jednu trajektnu rutu koja povezuje sva ostrva Kiklada jer je ova grupa ostrva podeljena na 4 dela.


Pogledajte u snimku kako izgleda unutrašnjost Hellenic Seaways trajekta.
Red vožnje trajekta

Sve veće trajektne kompanije uglavnom objavljuju svoje rasporede na duži rok. Objavljivanje reda vožnje (plovidbe) za proleće, leto i jesen uglavnom počinje oko Nove godine. Ovi rasporedi najčešće traju do 31. oktobra. Uglavnom postoje različiti rasporedi za nedelju dana pre i posle grčkog Uskrsa. Od 1. novembra počinje zimska sezona za trajekte koja obično traje do 31. marta. 


Razlog za ove datume je grčki zakon o obalskom brodarstvu. Kompanije koje žele da uvedu novi trajekt na neku liniju ili žele da dodaju novu liniju u svoj red vožnje su (teoretski) u obavezi da to urade godinu dana unapred i mogu da počnu sa novim trajektom ili novom linijom tek nakon 31. marta. U letnjem periodu trajekti su takođe obavezni da imaju više posade u odnosu na zimski period.


Manje i lokalne trajektne kompanije obično objavljuju svoj red vožnje kasnije, a ponekad samo nekoliko nedelja ili čak nekoliko dana ranije.


Sajtovi za pretragu linija i karata za trajekt

Postoje veoma korisne veb stranice na kojima možete pretraživati i kombinovati sve polaske i red vožnje i videti koji sve trajekti postoje između destinacija.


Glavne 3 veb stranice za pretragu trajektnih linija u Grčkoj su:
 

Ferryhopper.com

Gtp.gr

Ferries.gr


Na GTP-u možete pronaći spisak odlazaka i dolazaka određenog dana na određeno ostrvo ili iz određene luke. Ili možete pretraživati sve trajekte između dve destinacije tokom čitavog meseca.


Ferrihopper prikazuje cenu najjeftinije karte za svaki trajekt između dve destinacije svakog dana. Takođe omogućava da vidite indirektne linije ako nije dostupna direktna linija.


Imajte na umu da ćete na ovim veb stranicama pronaći trajektne linije samo kada kompanije objave svoje redove vožnje i/ili ih otvore za rezervacije.


Kakve su cene karata za trajekt u Grčkoj?

Cene karata su fiksne cene za godinu dana i ne menjaju se, osim u slučaju da neki novi državni porez stupi na snagu tokom godine. Čak i tada, trajektne kompanije ga uglavnom ne primenjuju, već ga odbijaju od svoje dobiti na svakoj karti. Postoje različite kategorije karata u zavisnosti od tipa plovila (brzi <-> standardni trajekt).


Cena putovanja trajektom u Grčkoj zavisi od nekoliko faktora, kao što su ruta, vrsta trajekta, kompanija koju koristite i da li imate vozilo ili ne. Generalno, što je putovanje duže, karta će biti skuplja. Takođe karte za brzi trajekt mogu koštati dvostruko više od onih za standardni trajekt.


Cene kratkih trajektnih linija mogu biti 5 evra, dok cene brzih trajekata (koji su skuplji) mogu biti i preko 100 evra za putnika u zavisnosti od trajektne rute. Ako putujete po Grčkoj sa decom, deca mlađa od pet godina putuju besplatno u većini kompanija dok su karte za decu od 5 do 10 godina obično upola cene.


Na brzim trajektima postoje uglavnom 3 klase, od ekonomske do biznis. Na brzim trajektima (osim na nekoliko) ne možete sedeti ili boraviti napolju.


Na standardnim sporijim trajektima postoji:

• najjeftinija Ekonomska klasa (takođe zvana Deck-Paluba)

• numerisano avio-sedište (malo skuplje od Ekonomske klase)

• biznis klasa

• kabina (najskuplja opcija). 


• Sa Deck/Economy kartom imate mogućnost pristupa spoljnim palubama kao i svim zajedničkim prostorijama na brodu. 

• Numerisana avio-sedišta su raspoređena u nekoliko različitih prostorija, ali ih mogu koristiti i putnici sa Ekonomskim kartama - ukoliko su slobodna. 

Biznis klasa je uglavnom odvojena prostorija (salon) smeštena na početku trajekta sa panoramskim pogledom, barom i uslugom konobara, stolovima sa udobnim foteljama ili sedištima, i dostupna je isključivo putnicima sa kartom za biznis klasu. 

• Takođe putnici koji su rezervisali kabinu mogu koristiti i biznis klasu.Kabine

Kabine na brodovima i trajektima su podeljene na “OUT” (spoljne) i “IN” (unutrašnje) i po broju kreveta. 

„OUT“ kabine se nalaze sa strane trajekta i imaju mali prozor. „IN“ kabine su u sredini broda tako da nemaju prozor. Na primer, izraz „2 Berth IN as 2 Berth“ označava unutrašnju kabinu za 2 osobe sa 2 kreveta. „3 Berth OUT as 2 Beth” znači da je kabina sa strane trajekta, da ima 3 kreveta, ali možete je rezervisati za 2 osobe. U tom slučaju treća osoba neće koristiti tu kabinu.


Kada i kako rezervisati karte za trajekt

Jedno od najčešće postavljanih pitanja je: „Da li kartu za trajekt treba da rezervišem unapred?“


Uglavnom nije obavezno da karte kupite mesecima ili nedeljama unapred osim kada rezervišete privatne kabine za duga putovanja i ako putujete svojim vozilom. Imajte na umu da je moguće rezervisati karte maksimum 2-3 meseca ranije i da cene karata ne padaju ako rezervišete u poslednjem trenutku.


99% Grka koji koriste trajekt nikada ne rezervišu unapred. Međutim postoji nekoliko perioda u godini kada bi to morali da uradite: 
 

• Četvrtak i petak pred Uskrs
• Petak pred praznik Sveta trojica - Duhovi (50 dana posle Vaskrsa)
• Poslednjeg vikenda jula (od četvrtka) i prve nedelje avgusta
• Četvrtak i petak pred 15. avgust
• Poslednje nedelje u avgustu


Zašto? Zato što su to dani vezani za važne verske praznike kada grčki građani imaju slobodne dane ili produžene vikende i mnogi odlaze na ostrva ili na sveta mesta.
Dakle, ako planirate da putujete oko Uskrsa ili tokom glavne sezone putovanja - jula i avgusta - obavezno rezervišite karte za trajekt unapred.


Jedan od glavnih datuma putovanja koji treba izbegavati za putovanje trajektom je 1. maj. U mnogim zemljama ovaj dan je poznat kao „Praznik rada“, a u Grčkoj je uobičajeni „Dan štrajka“. Poslednjih 15 godina na taj datum radnici u Grčkoj imaju veliki štrajk. Ukoliko rezervišete trajekt 1. maja, postoji velika šansa da će vam trajekt biti otkazan. Trajekti za ostrvo Tasos uglavnom saobraćaju normalno tokom štrajka. 


Postoji još nekoliko štrajkova u brodskom saobraćaju tokom cele godine u Grčkoj, ali ovo je onaj na koji možete da računate. Srećom, svi štrajkovi su zakazani unapred tako da se unapred zna njihov datum.


Karte za trajekt za vozila obično se brzo rasprodaju za putovanja vikendom. Takođe, imajte na umu da mnogi brzi trajekti nemaju mogućnost prevoza automobila.


Gde i kako rezervisati ili kupiti karte za trajekt

Uobičajeni savet je da karte za trajekt rezervišete preko sajta kompanije sa kojom ćete putovati. U slučaju bilo kakvih nezgoda (štrajk, mehanički problem, ekstremno loše vreme...), biće lakše komunicirati direktno sa kompanijom nego preko treće strane.


Iako u poslednjih nekoliko godina mnoge kompanije nude e-karte i online čekiranje, kod nekih kompanija i dalje ćete morati da kupite ili preuzmete "papirnu" kartu na kiosku u luci. Ako karta kupljena online nema bar kod, moraćete da preuzmete papirnu kartu u luci, a sve što vam je potrebno je potvrda sa referencom za rezervaciju koju ćete dobiti. 


U Atini (Pirej) kiosci za preuzimanje karata za trajekt nalaze se sa leve strane kada ulazite u područje luke. Dođite oko 45 minuta pre polaska da biste uzeli karte.

Na Santoriniju karte za trajekt preuzimate u turističkim agencijama u Firi, a ponekad u luci. U Iraklionu na Kritu ćete pokupiti svoje karte za trajekt u luci, direktno ispred odlazećih trajekata. Ne brinite, u email-u nakon kupovine mesto preuzimanja karte će vam biti jasno navedeno.


Zapamtite da ne postoje karte za više destinacija. Kada obilazite nekoliko ostrva, potrebna vam je posebna karta za svaki deo vašeg putovanja.

 


Ukrcavanje na trajekt

Ukrcavanje počinje otprilike 1 sat pre polaska u lukama odakle trajekt započinje svoju rutu. Ukoliko imate kupljenu kartu možete doći u luku 30 minuta pre polaska međutim ukoliko imate automobil dođite bar sat vremena ranije.

U lukama u kojima se trajekt samo usput zaustavlja i uzima nove putnike, ukrcavanje može trajati između 10 i 20 minuta. 


Procedura nije komplikovana: samo stanite u red na određenom mestu u luci (kod vašeg broda) i kada jedan od službenika broda da zeleno svetlo, ukrcajte se i pokažite na uvid svoju kartu za ukrcavanje. Sa kartama Deck/Economy, mesta nisu numerisana već su po principu "ko prvi dođe, prvi zauzima mesto".


Nemojte da vas iznenadi vika službenika koji upućuju vlasnike automobila kako i gde da parkiraju vozilo na trajekt. U lukama pri ukrcavanju svi viču, uvek je bučno i to je uobičajena atmosfera u lukama.


Prilikom ukrcavanja nema nikakve potrebe da vučete svoje teške kofere na trajekt. Na svakom trajektu postoji određeno mesto za prtljag, na istom nivou gde se ukrcavate na brod (nećete vući kofere po stepenicama). Svaka destinacija na liniji trajekta obično ima određen deo za kofere putnika koji idu na tu destinaciju. Članovi posade će vam uvek pokazati gde se nalazi deo za kofere za vaše odredište. 


Na nekim trajektima ovaj prostor za prtljag je u zatvorenom prostoru, na drugim ne. Putnicima nije dozvoljen ulazak u ovaj deo palube za vreme putovanja, ali opšti savet je da držite dragocenosti u svom ručnom prtljagu i ponesete ih sa sobom na putničku palubu.


Prilikom iskrcavanja sa broda samo se pridružite „kontrolisanom haosu“ koji počinje svaki put kada trajekt pristaje. 


Korisno da znate ukoliko na trajekt dolazite sa aerodroma: Kako najlakše stići od atinskog aerodroma do luke PirejPaluba za parking automobila na trajektu


Kako da pronađete gde je usidren vaš trajekt

U velikim lukama, za pronalazak vašeg trajekta ponekad vam može trebati malo više vremena. Ime brodske kompanije je na brodovima ispisano velikim slovima na zadnjoj i bočnoj strani, kao i na vašoj karti. Nije neuobičajeno da vam tri lučka policajca pokažu tri različita pravca za vaš trajekt. Zato ostavite dovoljno vremena u slučaju da ne možete odmah da se snađete u luci. U manjim lukama, gde postoji samo jedan ili dva veza, to je mnogo lakše, a i gužve su znatno manje. 


Kašnjenja trajekata

Trajekti uvek na vreme napuštaju svoju matičnu luku. Na primer, ako polaze iz atinske luke Pirej u 7 ujutro, onda će i krenuti u to vreme. Tokom dana, na sledeća ostrva u ruti stizaće sve kasnije i kasnije u odnosu na vreme koje je označeno za dolazak ili polazak trajekta. 


Ne postoji način da se tačno predvidi u koje vreme će trajekti stići na ostrvo, jer to varira u zavisnosti od vetra, struja, broja putnika koji će se ukrcati ili iskrcati na svakoj usputnoj stanici (ostrvu). 


Problemi (štrajk – ekstremno loše vreme – morska bolest)

Kao i u svakom transportnom sektoru, i sa brodovima uvek može nastati neki problem. Bilo da se radi o štrajku, mehaničkom problemu sa trajektom, ekstremno lošem vremenu ili osećaju morske bolesti koju neki putnici mogu imati.


Uopšteno govoreći, štrajkom su najviše pogođeni trajekti koji započinju svoje putovanje u jednoj od glavnih atinskih luka (Pirej, Rafina i Lavrio). Manji međuostrvski trajekti veoma retko štrajkuju. Poslednjih nekoliko godina, velike brodske kompanije imaju praksu da trajekt na određenoj liniji prenoći na jednom od ostrva duž te linije. Na taj način ovaj trajekt može započeti normalnu rutu. Ali ako ode u kopnenu luku, sigurno neće ponovo otići odatle dok se štrajk ne završi.


Lučke vlasti mogu narediti da trajekti ostanu u luci kada je (veoma) loše vreme. Uglavnom se to događa kada vetar dostigne olujnu jačinu (iznad 10 Bofora). Neki od malih brzih trajekata će ostati u luci čak i kada vetar ima jačinu od 8 Bofora. Kapetan takođe može odlučiti da je ulazak (vez) u luku suviše opasan ako je vreme izuzetno loše i da nastavi plovidbu ka drugom ostrvu. Ovo je takođe jedan od razloga što brzi trajekti plove samo između aprila i kraja oktobra.


Za putnike koji su skloni morskoj bolesti: Pokušajte da izbegavate male brze trajekte i umesto toga putujte velikim standardnim trajektima koji su sporiji. Što je trajekt veći to je i vožnja lakša. Činjenica da možete hodati ili sedeti na otvorenoj palubi može dosta pomoći ukoliko osećate mučninu. Gledajte u horizont, ne u more. Zapamtite da samo neki od velikih brzih trajekata imaju (malu) otvorenu palubu. Možete i u nekoj od naših apoteka pitati farmaceuta za tabletu protiv mučnine. Ako zaboravite na recepciji broda dobićete besplatnu tabletu protiv mučnine.


Hopping - Skok sa ostrva na ostrvo

Termin "Skok sa ostrva na ostrvo" u turizmu znači posetu nekoliko različitih ostrva uzastopno tokom jednog putovanja i ovakav način putovanja postaje sve više popularan među turistima.


Umesto da se ograničite na jednu lokaciju, možete uživati na nekoliko predivnih grčkih ostrva, prelazeći sa jednog magičnog ostrva na drugo sopstvenim tempom. 


Evo nekoliko primera koja ostrva Kiklada možete obići: 
 

• Atina (1 dan) - Paros (3 dana) - Mikonos (2 dana) - Santorini (2 dana) - Naksos (3 dana)

• Atina (1 dan) - Milos (3 dana) - Santorini (2 dana) - Paros (2-3 dana)

• Atina (1 dan) - Tinos (2-3 dana) - Naksos (3 dana) - Ios (2-3 dana)

• Atina - Serifos- Sifnos- Kimolos- Milos- Folegandros


 

Uobičajene trajektne rute za grčka ostrva

Atina do grčkih ostrva – Za skoro sva grčka ostrva u Egejskom moru postoji najmanje jedan trajekt dnevno za i iz Atine, 365 dana u godini. Postoje tri trajektne luke koje opslužuju Atinu – Pirej je bliže gradu, a Rafina je bliža aerodromu. Luka Lavrio je od Atine udaljena oko 57 km. Većina putnika koristi luku Pirej, jer ima najviše trajektnih ruta do ostrva.


Trajekt Mikonos do Santorinija - Dnevni trajekti obično saobraćaju od kraja marta do početka oktobra. Ostalim mesecima postoji samo avionska linija iz Atine.


Trajekt Naksos, Paros, Ios do Santorinija - Dnevni trajekti obično saobraćaju tokom cele godine.


Trajekt sa Krita do Santorinija - Dnevni trajekti obično voze od kraja marta do kraja oktobra. U drugim mesecima moraćete da letite preko Atine.


Rodos do Krita – sporadična usluga tokom cele godine, često preko noći.


Trajekt sa Rodosa do Santorinija, Mikonosa, Kiklada - Postoje svakodnevni trajekti iz Rodosa do Atine koji se ponekad zaustavljaju na nekom kikladskom ostrvu (obično Siros, Naksos ili Paros). Odatle možete ići trajektom do drugih Kikladskih ostrva.


Krf do Santorinija, Krita, Mikonosa – Ne postoje trajekti sa ostrva zapadne obale (Krf, Zakintos, Kefalonija) do Kikladskih ostrva, Krita, Rodosa ili bilo kog ostrva u Egejskom moru.


Trajekti i linije - Jonsko more

Igumenica - Krf i Igumenica - Paksos

Igumenica - Lefkimi (Krf)

Lefkimi (Krf) - Paksos

Krf - Paksos

Krf - Ostrva Diapontia

Krf - Paksos-Lefkada - Meganisi - Itaka - Kefalonija - Zakintos

Nidri (Lefkada) - Meganisi 

Vasiliki (Lefkada) - Kefalonija

Kefalonija - Itaka

Argostoli (Kefalonija) - Liksuri (Kefalonija)

Ag. Nikolaos (Zakintos) - Pesada (Kefalonija)

Zakintos - Kefalonija (preko Kilinija)
 

Letnja trajektna linija koja povezuje i kruži Jonskim ostrvima

Tokom leta saobraća trajekt koji povezuje Jonska ostrva od severa ka jugu. Brod nema mogućnost prevoza automobila već samo putnika.


Brod će ove godine početi svoje rute odmah nakon Uskrsa i saobraćaće na subvencionisanoj liniji Krf – Paksos – Lefkada – Meganisi – Pisaetos Itaka – Sami Kefalonija – Zakintos (sa povratkom).


Red vožnje

24-04-2023 do 01-10-2023

SVAKI PONEDELJAK – SREDA – PETAK

KRF 06:30 - PAKSI 09:00
PAKSI 09:15 - LEFKADA 12:15
LEFKADA 12:45 - MEGANISI 13:30 
MEGANISI 13:45 - PISAETOS ITAKA 15:15 
PISAETOS ITAKA 15:15 16:30 ZAKINTOS 19:30


POVRATAK SVAKOG UTORKA - ČETVRTKA - SUBOTE

ZAKINTOS 06:30 - SAMI KEFALONIJA 09:30
SAMI KEFALONIJA 09:45 - PISAETOS ITAKA 10:15 
PISAETOS ITAKA 10:30 - MEGANISI 12:15
MEGANISI 12:30 - LEFKADA 13:15
LEFKADA 13:45 - PAKSI 16:45
PAKSI 17:00 - KRF 19:30


Cene trajekta

KRF – PAKSI 9,50 €
KRF – LEFKADA 19,30 €
KRF – MEGANISI 23,40 €
KRF – PISAETOS ITAKA 26,20 €
KRF – SAMI KEFALONIJA 25,30 €
KRF – ZAKINTOS 32,50 €


PAKSI – LEFKADA 12,20 €
PAKSI – MEGANISI 16,30 €
PAKSI – PISAETOS ITAKA 17,70 €
PAKSI - SAMI KEFALONIJA 19,70 €
PAKSI – ZAKINTHOS 30,00 €


LEFKADA – MEGANISI 4,10 €
LEFKADA – PISAETOS ITAKA 15,00 €
LEFKADA – SAMI KEFALONIJA 19,00 €
LEFKADA – ZAKINTOS 29,00 €


MEGANISI – PISAETOS ITAKA 9,00 €
MEGANISI – SAMI KEFALONIJA 15,00 €
MEGANISI – ZAKINTOS 27,00 €


PISAETOS ITAKA – SAMI KEFALONIJA 2,50 €
PISAETOS ITAKA – ZAKINTOS 15,60 €
SAMI KEFALONIJA – ZAKINTOS 13,10 €
 

Trajekti i kompanije - Egejsko more

Najveće kompanije sa najvećim brojem trajektnih ruta u Grčkoj su:


Blue Star Ferries
Sea Jets
Golden Star Ferries
Hellenic Seaways
Minoan Lines
Fast Ferries
Aegean SpeedlinesPitanja, odgovori i saveti za putovanje trajektom

Korisne stranice:

Trajekt za Skiatos, Skopelos i Alonisos

Trajekt za Kefaloniju: red vožnje i cene

Trajekt za Eviju: red vožnje i cene

Trajekt za Tasos: red vožnje i cene

Trajekt za Krf: red vožnje i cene

 

Koristan sajt i aplikacija koju možete skinuti na mobilni telefon je Marine traffic.

Live mapa prikazuje položaj svih trajekata na njihovim rutama. Ako čekate trajekt, moći ćete da vidite gde se trenutno nalazi, da li kasni i kada bi trebalo da stigne u luku.Može li se kupiti hrana na grčkom trajektu?

Da. Sendviči, sladoled, peciva, čips, slatkiši, pivo, vino, kafa i bezalkoholna pića dostupni su na skoro svim grčkim trajektima. Cene su više nego na kopnu, ali uvek možete poneti svoje grickalice i vodu.


Da li na trajektu postoji WiFi internet?

Skoro sve kompanije nude svojim putnicima besplatan WiFi, negde je odličan i brz, a nekada može biti dosta opterećen. Ukoliko imate grčku SIM karticu moći ćete da koristite svoj internet. Uglavnom je signal dobar svuda na moru.


Kakvi su toaleti na grčkim trajektima?

Toaleti su čisti i dobro održavani. Obično postoji dodatni prostor za negu beba, menjanje pelena itd.


Koji su sadržaji na brodu?

Mnogi trajekti imaju prodavnicu. Obično su to mali butici koji prodaju poklone, knjige, suvenire, nakit i odeću. Možete kupiti poklon u poslednjem trenutku ili mali suvenir sa svog putovanja u Grčku. Piće i hranu smo već naveli. 

U salonima trajekta nalaze se TV ekrani sa filmovima, emisijama ili najnovijim informacijama za putovanje.


Da li je dozvoljeno pušenje na trajektima u Grčkoj?

Pušenje je dozvoljeno napolju na palubi, unutar brodova nije dozvoljeno.


Možete li da ostanete u svom automobilu na trajektu za Grčku?

Iz bezbednosnih razloga nije dozvoljeno ni da ostanete u automobilu ni da posećujete palubu za automobile tokom putovanja trajektom.


Da li se više isplati Ekonomska klasa ili biznis klasa?

Ako je u pitanju kratko putovanje i/ili imate ograničen budžet, onda su obična ekonomska sedišta sasvim u redu. 


Postoje li ograničenja za prtljag na trajektu?

Besplatno na trajekt uglavnom možete da ponesete do 50 kg i ručni prtljag. Ukoliko imate vozilo na brodu broj prtljaga je neograničen i možete ga slobodno ostaviti u prtljažniku.


Kućni ljubimci na brodu - putovanje trajektom sa psom!

Koja su važeća pravila i propisi koji se primenjuju za kućne ljubimce kada putuju trajektom u Grčkoj?


Kada putujete sa svojim kućnim ljubimcem, postoje pravila i propisi kojih se moraju pridržavati i vlasnici kućnih ljubimaca i trajektne kompanije.


Što se tiče grčkog zakona, trajektne kompanije koje plove pod grčkom zastavom potpadaju pod zakonsku regulativu koja kaže:
 

1) Putnički brodovi dužine preko 25 metara moraju obezbediti posebno uređene prostore za kućne ljubimce koji putuju sa svojim vlasnicima. Ove oblasti moraju imati 1 ograđeni boks za životinje na svakih 200 putnika.

2) Putnici sa invaliditetom, u pratnji posebno obučenih pasa, moraju imati odgovarajuću, važeću dokumentaciju/sertifikat koji dozvoljava životinji da bude uz vlasnika na celom brodu.


Danas sve trajektne kompanije dozvoljavaju boravak kućnih ljubimaca na brodu! Za to ipak važe određeni propisi.


• U trenutku rezervacije karte, putnici moraju da navedu da će putovati sa kućnim ljubimcem.
• Vaš ljubimac mora imati važeći pasoš za kućne ljubimce.
• Kućni ljubimci ne mogu putovati bez pratnje.
• Vlasnici kućnih ljubimaca su odgovorni za brigu, bezbednost i higijenu svog ljubimca.
• Vlasnici kućnih ljubimaca su isključivo odgovorni za svaku moguću štetu ili štetu koju njihov ljubimac nanese bilo kojoj trećoj strani.


Putnici sa oštećenim vidom mogu putovati sa svojim psom vodičem, u skladu sa zakonom i propisima EU, bez dodatnih troškova. Trajektna kompanija/putnički agent moraju biti obavešteni o tome u trenutku rezervacije.


U zavisnosti od kompanije i broda sa kojim putujete, na brodu ćete pronaći transportere ili ograđene boksove za pse i mačke, dok neke kompanije nude i određeni broj kabina u kojima su dozvoljeni kućni ljubimci (kabine za kućne ljubimce). Ostali kućni ljubimci kao što su hrčci, ptice, zečevi su takođe dozvoljeni, ali moraju tokom puta stalno biti u svojim boksovima.


Kućni ljubimci su dozvoljeni u zajedničkim prostorijama na brodu, ali moraju da budu u transporteru za kućne ljubimce ili da su na povocu i da nose brnjicu. 


Kabine u kojima su dozvoljeni kućni ljubimci označene su kao PET CABINS u sistemu online rezervacija.


Neke kompanije ne naplaćuju boks ili transporter, dok ih pojedine naplaćuju 20 evra. Ukoliko želite da sa svojim ljubimcem putujete u kabini platićete oko 50 evra za psa. 


Koristan tekst za sve vlasnike pasa koji planiraju da ih povedu sa sobom na letovanje - Letovanje sa psom u Grčkoj: Potrebni papiri za put, plaže za pse, pet friendly smeštaj

 

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu