Međunarodna vozačka dozvola za Grčku više nije potrebna
21/06/2016 Tekst ažuriran 29/02/2024 Iskustva 6

Srećni smo što možemo da vas obavestimo da od septembra 2016. godine za Grčku više NIJE obavezna međunarodna vozačka dozvola i da ćete od ove godine imati bar taj jedan trošak manje kad krenete na put. 

Zeleni karton je i dalje obavezan ukoliko putujete kroz Makedoniju, dok za put kroz Bugarsku nije potreban. 

Ukoliko zaboravite da u Srbiji izvadite zeleni karton za vozilo, nećete biti vraćeni sa makedonske granice, ali ćete ga u tom slučaju na granici platiti 50 EUR.

Ako za Grčku putujete preko Bugarske potrebna vam je vinjeta koju možete kupiti na prvoj benzinskoj pumpi na ulazu u Bugarsku, a košta 15 leva ili 8 evra (sedmodnevna). Za automobile ne postoje jednodnevne vinjete već se uzimaju na 7, 14 ili 30 dana.
 

Obaveštenje za vozače koji u Grčku putuju svojim automobilom i vozače koji planiraju da iznajme rent a car u Grčkoj

Članica naše FB stranice Aleksandra Stojković koja se trenutno nalazi u Sartiju obavestila da je u jednoj od rent a car agencija (Master Car) pokušala da iznajmi automobil, ali da to nije uspela da uradi, jer su joj uz novu vozačku tražili da obavezno priloži i međunarodnu vozačku dozvolu.

Tim povodom smo kontaktirali nekoliko različitih rent a car agencija na više destinacija u Grčkoj i saznali sledeće: u nekim od agencija moći ćete bez problema da iznajmite auto isključivo sa novom biometrijskom vozačkom dok je u nekim pored nje obavezna i međunarodna dozvola. To ne zavisi od destinacije već isključivo od toga sa kojom osiguravajućom kućom agencija ima ugovor.

Ukoliko osiguravajuća kuća pri naplati štete traži rent a car agenciji da priloži i MVD vozača koji je učestvovao u udesu, agencija će je pri najmu vozila obavezno tražiti i vozaču. U suprotnom neće biti u mogućnosti da naplati štetu.

Potpuno ista stvar se odnosi i na naplatu štete u slučaju udesa ukoliko u Grčku putujete sopstvenim automobilom. Ukoliko je drugi vozač kriv za udes i ima osiguranje kod osiguravajuće kuće koja traži MVD, nećete moći da naplatite štetu na automobilu. Ukoliko drugi vozač ima osiguranje kod kuće koja ne traži MVD, štetu ćete naplatiti bez problema.

Ovo u suštini nije nova vest, ali je sada sasvim razjašnjena, jer se dosta polemisalo oko toga na koji način će se sada, kada MVD više nije obavezan dokument za vožnju u Grčkoj, naplaćivati osiguranje u slučaju saobraćajne nezgode.

Posedovanje međunarodne vozačke dozvole sada postaje opcija kao i za putno osiguranje: ne morate ga imati, ali ako vam zatreba bolje da ste ga imali. Ovo nije krivica rent a car agencija, jer one postupaju isključivo po uslovima koje im nameću kompanije za osiguranje, a kako saznajemo potpuno ista situacija sa osiguravajućim kućama i rent a car agencijama se događa i u drugim zemljama Evropske Unije.

NAPOMENA: ovo obaveštenje se ne odnosi na OBAVEZU posedovanja međunarodne vozačke dozvole. Obaveza ne postoji i policija vam je neće tražiti (mada su je i do sada retko tražili). Objava se odnosi ISKLJUČIVO na naplatu štete i najam rent a car vozila.

Koga da zovem ako me neko udari u Grčkoj? Ko će da mi popravi auto? Mogu li da popravim vozilo u Srbiji kad se vratim? Šta ako me je udario Nemac u Grčkoj? Pročitajte ovde.

Napiši komentar
986 Zorana   25/05/2017
Postovani imam pitanje prvi put ovog leta putujem sa sopstvenim autom za Grcku. Zanima me sta je od papira i opreme potrebno. Samo da napomenem imam decu od 12 i 9 godina. Dali su obavezna auto sedišta ili buster. I dali je potrebno vezivanje dece na zadnjem sedistu. U slucaju da deca spavaju u trenutku prelaska granice dali treba da ih probudim i uspravim u sedeci stav. Molim za odgovor. Hvala
987 Alex   25/05/2017
Od papira vam je potrebna saobracajna i vozacka dozvola. Od opreme sve kao kod nas plus protivpozarni aparat. Sedista za decu vam nisu potrebna a Grci vam nece dati da budite decu ako spavaju :-) Meni se desilo, grcki policajac se izbecio na mene kad sam hteo da probudim cerku :-) Da budemo realni .. tesko da cete negde , osim na granici i videti policajca.
988 GrckaInfo.com   25/05/2017
Deca do 3 godine moraju da koriste dečija sedišta odgovarajuća njihovojh težini u svim automobilima. Grci vam neće praviti problem ukoliko ga nemate, ali je naš savet prevashodno zbog bezbednosti vašeg deteta, da ga ponesete ako ste u mogućnosti.
990 sladjana firez   25/05/2017
Dete mi je visoko 151 cm,tesko 50 kg,ima 8 godina, da li je potrebno sediste i da li smem uvece da ga stavim da spava a ne da ga vezujem pojasom posto idemo prvi put sa autom na more.,Nedaj boze ukoliko se desi bilo sta ,bili krivi ili ne,policija jel zahteva u tom slucaju Medjunarodnu vozacku dozvolu na uvid
991 jovica dimitrijevic   26/05/2017
Pa sto je traze renta-car Centro. Naprimer u Hanioti. Nije obavezna ali se trazi
1165 Ivana   05/08/2017
Da li je potrebno ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom? Auto je od mog oca. Hvala, Ivana


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu