Najlepše plaže na Lefkadi
05/04/2016 Tekst ažuriran 17/04/2023 Iskustva 3

Ostrvo do koga vam nije potrebna vožnja trajektom, Lefkada je po mnogo čemu specifična. Iako se formalno svrstava u Jonsku grupu grčkih ostrva, ona je sa kopnom spojena pokretnim mostom, tako da do nje vrlo lako možete da stignete sopstvenim automobilom ili autobusom.


Osim po ovome, Lefkada je među turistima poznata po plažama od kojih će vas većina ostaviti bez daha. U nastavku teksta pročitajte opise plaža, a nekoliko od njih su po našem mišljenju ušle u uži izbor za najlepše plaže Lefkade.


Egremni plaža

Na zapadnoj obali Lefkade, udaljena oko 30 kilometara od istoimenog grada, leži plaža Egremni koja je postala sinonim za rajsko letovanje u Grčkoj. Ne samo da važi za najlepšu na teritoriji Grčke, već se često svrstava u red najlepših u celoj Evropi.

Do ove duge plaže se nekada stizalo strmim stepenicama kojih je bilo ukupno 350, a na njoj se nalaze sitan, nestvarno beli pesak i kamenčići. Tu je pre zemljotresa 2015. postojala i taverna, a u okviru nje i parking.

Najvažnija informacija vezana za boravak na Egremni plaži jeste da se ponekad javljaju talasi, koji znaju da budu ponekad visoki, pa iako je preporuka da se tada ne ulazi u vodu, svakako je dovoljno da posetite ovu plažu i uživate u samom pogledu na tirkizno plavo more. 

Zbog mogućnosti povremenih odrona, molimo vas da poštujete preporuke da na ovoj plaži ne boravite u blizini stena već što bliže obali.


Porto Katsiki plaža

Bez obzira da li idete iz mesta Nidri ili Vaisiliki, do Porto Katsiki plaže možete stići i brodićem, koja po mišljenju mnogih turista važi za najlepšu na celoj Lefkadi.

Od glavnog grada ostrva je udaljena oko 40 kilometara, a da biste stigli do nje treba da se spustite niz 100-ak stepenika.



Na litici iznad plaže se nalazi parking i nekoliko kantina, a sa vidikovca se pruža pogled koji će vas ostaviti bez daha. 

U okviru parkinga se nalaze montažni kiosci u kojima možete kupiti osveženje i grickalice, kao i nekoliko kafića.

Posebno je zanimljivo poluostrvo-stena koje se nalazi u blizini parkinga, do koga se pre zemljotresa moglo i prošetati, a na ivicama plaže se nalaze velike stene, gde se ne savetuje da se stacionirate, jer se ponekad dogodi da dođe do sitnog odrona koji ipak može biti opasan.


Pefkoulia plaža

Jedna od većih plaža na Lefkadi, od glavnog grada ovog ostrva je udaljena tek oko 10 kilometara, i smeštena je u blizini grada Agios Nikitas.

Na plaži Pefkoulia, koja je prekrivena šljunkom i sitnim, belim peskom koji podseća na karipski, nalazi se nekoliko barova, a poznato je da se u jeku letnje sezone i pored njene velike površine, teško može pronaći slobodno mesto.


Agios Nikitas plaža

Kada se od grada Lefkade krene u pravcu zapada, na nešto više od 10 kilometara udaljenosti naići ćete na malo mesto, Agios Nikitas, koje krasi omalena plaža istoimenog naziva. Prekrivena je finim, sitnim šljunkom, a pored nje se nalazi nekoliko kafića i taverni.

Na svega nekoliko kilometara udaljenosti se nalazi još jedna čuvena plaža na ovom delu Lefkade, plaža Milos.

Ulaz u vodu na plaži Agios Nikitas je odličan i za mališane i za neplivače, a na njenom rubu postoji i nekoliko velikih stena koje zalaze u more.


Kathisma plaža

Vrlo je teško odlučiti se koja je od plaža najlepša, pa se isto tako i za ovu može čuti da spada u tu grupu. Smeštena je na zapadnom delu ostrva, a nalazi se na oko 15 kilometara udaljenosti od grada Lefkade, u neposrednoj blizini mesta Agios Nikitas.

Kathisma je lepo je organizovana i prekrivena sitnim šljunkom, peskom i kamenčićima, a ulaz u vodu je postepen. Na plaži Kathisma se nalazi nekoliko kafića u okviru kojih možete da iznajmite ležaljke i suncobrane, a na ovoj dugačkoj plaži su rapoređeni i tuševi i kabine za presvlačenje, dok se u njenom centralnom delu nalazi taverna, u okviru koje je bazen, čije korišćenje se ne naplaćuje za goste restorana.

Ipak, budite pažljivi, jer i ona ovoj, kao i na mnogim plažama na zapadnom delu ostrva, znaju da budu i prilično veliki talasi.


Kavalikefta (Kalamitsi) i Megali Petra plaže

Kada se iz pravca mesta Agios Nikitas krene prema jugu i mestu Vasiliki, nailazi se na dve plaže, jedna do druge: Kavalikefta ili Kalamitsi i Megali Petra.



Boravak na ovim plažama je idealan za avanturiste, jer na njima ne postoji ništa osim stena. Zapravo, na plaži Megali Petra su stene, koje je neophodno da pređete iz pravca plaže Kalamitsi kako biste stigli do mora. Ali ćete sasvim sigurno biti oduševljeni prizorom kada tamo stignete.

Na plažama, a ni u njihovoj neposrednoj blizini nema ugostiteljskih objekata, pa je preporuka da ponesete sa sobom sve što vam je potrebno.


Avali plaža

Nekoliko kilometara od Agios Nikitasa prema Vasilikiju 4 km od mesta Kalamitsi, za plažu Avali postoji pristup prilično strmim, uskim i krivudavim asfaltnim putem. Ali definitivno je vredna posete. Na plaži postoji eco bar & taverna sa odličnom hranom i uz zvuke lepe muzike.

Plaža je veoma lepa, dobro održavana, sa mirnom atmosferom, peščana i sa nezaboravnim zalascima sunca.


Gialos plaža

Smeštena isto na zapadnoj strani ostrva Lefkada, plaža Gialos je odličan izbor za sve one turiste koji su željni mira i odmora u pravom smislu te reči, a od glavnog grada je udaljena nešto više od 30 kilometara.

Na delu bliže vodi je prekrivena sitnim peskom, a u ostalom delu su sitni kamenčići. Na njoj postoji deo gde je moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane, a možete iskoristiti i svoje rekvizite, jer je veći deo plaže neorganizovan. Na samom prilazu se nalazi parking, čija upotreba se ne naplaćuje, a moguće je iznajmiti i pedaline tokom sezone.

Važno je napomenuti da na putu do plaže Gialos postoje brojne serpentine, pa se savetuje dodatni oprez prilikom vožnje.


Milos plaža

Kada iz mesta Agios Nikitas krenete da pešačite prema ovoj plaži, Milos beach ćete ugledati nakon oko 20 minuta hoda. Ova divlja plaža će vas oduševiti svojom lepotom, koja umnogome podseća na plažu iz filma “Plava laguna”. 
Ukoliko niste raspoloženi za šetnju, do Milos plaže ćete stići i nekim od brodića iz mesta Agios Nikitas.

Prekrivena je uglavnom finim, sitnim peskom, a mestimično i šljunkom i sitnijim kamenjem. Ne zaboravite da ponesete sve što vam je potrebno, jer na ovoj plaži i u njenoj blizini ne postoje nikakvi objekti. 


Agiofili plaža

Najbolji način da stignete do predivne plaže Agiofili jeste brodićem koji polazi iz susednog mesta Vasiliki. U toku sezone, brodić kreće na svakih 30 do 90 minuta (u zavisnosti od doba godine), a cena povratne karte je iznosila nešto viša od 5 evra po osobi. Postoji i put kolima koji podrazumeva nekoliko minuta pešačenja.

Plažu Agiofili najčešće posećuju ljubitelji ronjenja, ali van sezone i turisti željni da se osame. Ne zaboravite da ponesete sve što vam je potrebno za jelo i piće, jer na ovoj plaži ne postoje kafići i prodavnice, ali je zato moguće iznajmiti ležaljke i suncobrane.


Poros (Mikros Gialos) plaža

Još jedna u nizu plaža za koje se često može čuti da je među najlepšima na Lefkadi je plaža Poros, odnosno Mikros Gialos, koja se nalazi na oko 25 kilometara udaljenosti od glavnog grada ostrva prema jugu.

Odlično je organizovana, a na njoj se nalazi i nekoliko ugostiteljskih objekata, te postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, ali ne postoje tuševi. Neki od ugostiteljskih objekata na plaži Poros imaju i bežični internet koji je besplatan za njihove goste, a na prilazu plaži se nalazi i parking, koji se ne plaća.

Ipak, u jeku sezone, površina parkinga često nije dovoljna da primi sve posetioce, pa je preporuka da ovde dođete što ranije, kako biste zauzeli najbolje mesto.


Agios Ioannis plaža

Uz plažu Vasiliki, ovo je još jedno mesto koje se smatra idealnim za sve ljubitelje surfinga i različitih sportova na vodi. Od glavnog grada je udaljena nešto manje od 5 kilometara, kada se krene ka severu, a prilično je duga i posuta sitnim, finim peskom.

Poznata je po ostacima starih vetrenjača koji se nalaze u njenoj blizini, a jedna od njih je preuređena i u tavernu, mada u blizini postoje i drugi ugostiteljski objekti.


Plaže koje ćemo sada navesti možda ne spadaju u TOP 10 plaža Lefkade, ali svakako zaslužuju da se posete naročito ukoliko se nađete u njihovoj neposrednoj blizini.


Ligia plaža

Plaža Ligia se nalazi na oko 5 kilometara udaljenosti od glavnog grada ostrva kada se ide u pravcu istoka, a nalazi se u neposrednoj blizini istoimenog mesta.

U pitanju je mala peščana plaža, koja nije organizovana. Prekrivena je nešto krupnijim kamenjem, a  mesto po kome i nosi naziv je jedno od najznačajnijih na ostrvu kada je ribarenje u pitanju.U njemu se, osim nekoliko taverni i kafića, nalazi i tvrđava koja je posvećena Svetom Đorđu. 


Amouso plaža

Na oko 4 kilometara udaljenosti od mesta Vasiliki se nalazi omalena, ali odlično uređena plaža Amouso. Uzevši u obzir da je reč o manjoj plaži, budite spremni na gužvu koja je primetna na njoj u toku sezone.

Idealan je izbor za porodice sa decom, najpre zbog ulaza u vodu i činjenice da je prekrivena sitnim šljunkom. Na njoj postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, a na samom prilazu plaži se nalazi i parking, kao i taverna.


Vasiliki - Ponti plaža

Jedna od bolje organizovanih, plaža Vassiliki koja se nalazi na oko 40 kilometara udaljenosti od grada Lefkade, kada se krene prema jugu, je izuzetno zanimljiva svim onim turistima koji su ljubitelji surfinga i ostalih aktivnosti u vodi.

Naime, na ovoj dugačkoj, lepo uređenoj plaži, na kojoj se nalaze brojne taverne i kafići, i tokom sezone duva vetar, tako da se ona često pominje kao raj za ljubitelje jedrenja na dasci.

Iako često duva vetar, ova plaža se ipak preporučuje i porodicama sa manjom decom i to najpre zbog odličnog ulaza u vodu, jer je plićak ovde prilično dugačak, tako da će vaši mališani sigurno uživati. 
U neposrednoj blizini plaže Vassiliki se nalaze brojni smeštajni objekti, ali i prodavnice i kafići. Tokom sezone, odavde kreću brodići do ostrva Itaka i Kefalonija, ali i oni koji vas voze do plaže Agiofylli.


Nidri plaža

Mesto Nidri je jedno od najpoznatijih na Lefkadi, jer poseduje bogate smeštajne kapacitete, a nalazi se istočno od grada Lefkade, na nešto više od 15 kilometara udaljenosti.

Plaža u Nidriju je dobro organizovana, prekrivena je sitnim kamenjem, ali boja mora definitivno nije kao na onim plažama koje su smeštene na zapadnom delu ostrva Lefkada.
U njenoj blizini se nalazi taverna i igralište, pa se zato i preporučuje za porodice sa mališanima danima kada ne planirate obilazak ostalih lepih plaža.


Desimi plaža

U blizini mesta Nidri, na južnom delu poluostrva nalazi se još jedna omalena, divlja plaža. Plaža Dessimi je omiljena među turistima, jer na njoj postoji dosta drveća koje daje prirodan hlad. Na plaži nema tuševa, ali se u njenoj blizini nalazi nekoliko ugostiteljskih objekata, kao i jedan od najvećih kampova na Lefkadi.

Odlična je za mališane i neplivače, jer je postepen ulaz u vodu, a posuta je sitnim šljunkom. Moguće je da iznajmite i čamac na njoj ili posetite neke od lepo ušuškanih uvala koje se nalaze u njenoj blizini.


Pasa plaža

Pasa plaža se nalazi uz magistralni put pre ulaza u mesto Keramidaki, kod mesta Perigiali. I ova plaža ima šljunčanu podlogu, čisto more, toplu vodu i prirodni hlad na pojedinim mestima. Ulazak u vodu je umereno strm, a dno je kamenito.
Posetite je ako ste smešteni u Nidriju i imate malu decu ili ste kondiciono nepripremljeni da obilazite ostale lepe plaže na zapadu ostrva, a ne želite da sve dane odmora provedete na gradskoj plaži Nidrija.


Amoglosa plaža

Na samom prilazu glavnom gradu ostrva Lefkada se nalazi i plaža Amoglosa. Prekrivena je peskom zlatno žute boje, a ulaz u vodu je naročito plitak, budući da je reč praktično o peščanom sprudu koji zalazi u more.

Plaža Ammoglossa je poznata i po svom zanimljivom obliku, odakle i potiče njen naziv, koji bi se slobodno mogao prevesti kao peščani jezik. Na njoj nema nikakvih sadržaja, a sama činjenica da je najbliža glavnom gradu je čini naročito atraktivnom.


Afteli plaža (Evgiros)

Plaža Afteli se nalazi nedaleko od mesta Evgiros (10 km od Vasilikija ka Nidriju) i nudi mir i tišinu. Put do nje je asfaltiran, na nekim delovima uzak, ali prohodan.
Nalazi se u zalivu okružena zelenim brdima. Na Afteli plaži postoji jedna taverna i ova plaža nije uređena. Mala je i šljunkovita i ne posećuje je veliki broj turista.


Mapa plaža na Lefkadi
 



 

Ako planirate da letujete na ovom predivnom ostrvu pogledajte kako se kreću cene apartmana, hotela i vila u tekstu Letovanje na Lefkadi: Kako da pronađete najpovoljniji smeštaj.

 

Napiši komentar
397 Milos   22/12/2016
Ne zna se koja je lepsa od koje!
398 Vesna Nikodinovska   22/12/2016
Ah preubavata Lefkada,neznam sto bi posle nea :) a za mene najubava plaza Milos. Can wait next year <3
407 Lidija M.   22/12/2016
Egremni je bez premca najlepsa....


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu