Nekoliko obaveštenja i upozorenja za turiste koji uskoro kreću za Grčku
13/05/2017 Tekst ažuriran 16/05/2018 Iskustva 2


Sezona u mnogim letovalištima u Grčkoj je otvorena i prvi turisti su stigli. Ove godine na vreme ćemo vam dati nekoliko smernica i na taj način pokušati da predupredimo bilo koju neprijatnu situaciju do koje može doći zbog neobaveštenosti.


Situacija u Makedoniji

U Makedoniji se skoro svakog proleća dešavaju politički incidenti koji ni na jedan način nisu povezani sa turistima koji putuju kroz ovu zemlju ili imaju uticaja na njihovu bezbednost. Neredi u Skoplju 27. aprila su bili jednodnevni i dogodili su se u samom gradu (u skupštini), a ne na autoputu koji vodi ka Grčkoj.

Nakon ovih nereda, tokom Prvomajskih praznika više turističkih autobusa i automobila je bez ikakvih problema u oba pravca prolazilo i nastavlja i dalje da prolazi ovom rutom. 

Situaciju u Makedoniji pratimo svakodnevno i ne postoji nijedan bezbednosni razlog da brinete i da, ukoliko to već niste ranije planirali, preusmerite vaše putovanje na Bugarsku.

Ukoliko dođe do bilo kakvih promena, što je malo verovatno, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije će našim građanima dati preporuku o tome.


Savet za vozače koji svojim kolima putuju za Grčku

Veoma važna stvar je da vi i vaša porodica do Grčke putujete bezbedno. Čak i ako jeste iskusan vozač, a putujete na neke od daljih destinacija ili jednostavno ne želite da vam propadne prvi dan na moru zbog umora od vožnje, razmislite o tome da napravite pauzu i prenoćite u nekom od mesta u Makedoniji, Bugarskoj ili Solunu.

Dobra strana ovoga osim naravno one najvažnije - bezbednosti u putu, je i ta što u ovom slučaju na put ka Grčkoj iz Srbije možete krenuti ujutru, voziti preko dana (kada je vožnja po dnevnom svetlu lakša) i nakon odmora u nekom od prenoćišta na putu, stići na more odmorni i sveži.

Isto možete uraditi i u povratku za Srbiju, posebno ukoliko planirate da poslednjeg dana iskoristite i nekoliko sati za plivanje u moru. Neki će poželeti da svrate i u Solun, obiđu ga ili kupuju u tržnim centrima, a sve to zna da iscrpi vozače koji treba da budu odmorni za vožnju.

Noćenje će vas koštati od 20-35 EUR. a našu preporuku za prenoćišta na putu ka Grčkoj možete pogledati ovde i ovde.

Vozačima može biti korisna i informacija o kojoj smo nedavno pisali - kojim danima su najveće saobraćajne gužve na graničnim prelazima i kada je najbolje krenuti na letovanje u Grčku.


Džeparenje turista na polasku za Grčku

Ovo je nešto o čemu nismo ranije pisali, ali nije na odmet da budete obazrivi.

Poznato je da su džeparoši uvek najaktivniji na mestima gde je velika frekventnost ljudi, a u ta mesta spadaju i parkinzi sa kojih turistički autobusi kreću za grčka letovališta.

U Beogradu se prošle i pretprošle godine (kada su autobusi polazili sa parkinga u bloku 42) dogodilo nekoliko krađa mobilnih telefona, novčanika i većih iznosa novca iz džepa, ranaca i tašni turista koji su polazili na letovanje u Grčku.

Kada krećemo na more uzbuđenje je veliko i često zaboravimo da obratimo pažnju na takve detalje, a neretko se pogrešno veruje da se džeparenja dešavaju samo unutar gradskih autobusa i da je mala verovatnoća da će nas neko pokrasti na većem otvorenom prostoru.

Ukoliko novac i ostale dragocenosti držite u rancu ili tašni, potrudite se da oni uvek budu ispred vas, a nikako na leđima, i pazite na svoje torbe. Takođe nemojte držati novac u zadnjim džepovima pantalona.


Prošlogodišnje krađe u letovalištima

Lopovima je "posao" da kradu, a vaš je da im to ne olakšate. Sada više ne postoji nijedan razlog da kažete da niste znali, niste bili obavešteni ili niste očekivali.

Iskreno se nadamo da, zahvaljujući ovakvim obaveštenjima, naši turisti se više nikada neće naći u situaciji da na letovanju ostanu bez novca i ostalih dragocenosti ili da dožive stres i neprijatnost.

Ovo bi trebalo da postane pravilo kog svi treba da se pridržavaju, nezavisno od mesta u kom letuju: ukoliko boravite u smeštaju koji nije ograđen i nema svog noćnog čuvara (kao što mnogi i u praksi nemaju), a apartman vam se nalazi u prizemlju ili lako dostupnom visokom prizemlju ili prvom spratu, nemojte ostavljati tokom noći otvorene prozore ili vrata od terase. 

Metod rada koji lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, tzv. gasa "omamljivača" pomoću kog žrtve upadaju u duboki san. Sprej prskaju noću kroz otvorene prozore ili terase soba ili apartmana pre ulaska.

Poslušajte savete koje smo vam prošlog leta dali ovde i nema razloga za brigu.

Napiši komentar
976 Marija Gojkovic   13/05/2017
Mene zanima kakva je situacija na Grckoj granici kad sa sobom vodite kucnog ljubimca (psa)? Pored pasosa i sertifikata za prelazak u EU sta je jos potrebno.......hvala
977 GrckaInfo.com   13/05/2017
Marija, na ovom linku možete pogledati šta smo pisali za put kućnih ljubimaca u Grčku https://www.grckainfo.com/blog/U-Grcku-sa-psom


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu