Pefki, ostrvo Evia - pozitivni i negativni utisci, iskustva, smeštaj, plaže, šta videti
17/03/2022 Tekst ažuriran 25/06/2023 Iskustva 0

Poslednjih godina, ostrvo Evia steklo je veliku naklonost mnogobrojnih srpskih turista, prvenstveno zahvaljujući svojoj autentičnosti, lepoj prirodi i moru, ali i pristupačnim cenama.

U tekstu vam prenosimo utiske naših turista o mestu Pefki - da li je vredno posete, kakvu vrstu odmora pruža i kome će najviše prijati?


,,Odmor za dušu i telo’’

Ovo je misao koja se stalno provlači kroz brojne pozitivne komentare o Pefkiju. Ukoliko želite mirno, porodično letovanje, potreban Vam je odmor u pravom smislu te reči, ili ste osoba koja želi da pobegne od gradske buke i vreve i prepusti se prirodi, kristalno čistom moru, mirisu borovine i ribljim specijalitetima - Pefki će sigurno ispuniti sva Vaša očekivanja.


U pitanju je malo, ribarsko mesto, u kome nema previše sadržaja niti dešavanja. U Pefkiju nema lutanja po buticima i plesanja po diskotekama do kasno u noć. To je mesto spokoja i potpune relaksacije. Postoji jedna glavna ulica koja je ujedno i šetalište, poneka radnja i kafić i mnogo kvalitetnih taverni uz obalu koje naši turisti toplo preporučuju. Ovde se ujutru kupuje sveža riba kod lokalnih ribara, uživa u zelenilu i cveću, a mnogi kažu i najlepšim zalascima sunca u Grčkoj.


Ipak, mesto je dobro opremljeno svime što je neophodno, mada treba imati u vidu da nije dostupan bankomat. Postoje dva veća marketa, a najbliži Lidl je udaljen oko 10 kilometara. Nema gužve, a osim naših turista, tu su najčešće još samo Grci. 


Kada su u pitanju negativni utisci, oni dolaze uglavnom od ljudi koji u Pefkiju letuju svojom greškom, usled nedovoljne obaveštenosti, a istovremeno privučeni niskim cenama smeštaja. Najčešće se Pefki ne dopada turistima koji preferiraju dinamičnije letovanje, pa im je boravak u Pefkiju bio dosadan. 


Osim toga, nekima predstavlja napor i prilično dugačak put, koji iznosi oko 1.000 kilometara iz Beograda. Za neke mana, a za druge prednost, ali treba znati i da se u mestu nalazi veći broj uličnih pasa koji su pitomi i bezopasni, a o njima zajedničkim snagama brinu meštani i turisti. 


Kakva je plaža u Pefkiju?

Gradska plaža u Pefkiju je vrlo dugačka i široka čak 30 metara. Mada se mestimično mogu pronaći peskoviti delovi, ona je pretežno šljunkovita, što turisti kojima se ovo letovalište nije dopalo ističu kao jednu od glavnih zamerki. Posebno je nezgodan nekoliko metara širok pojas kamenja koji malo otežava ulaz u vodu.


Svi su saglasni da je more je nestvarno prozirno, čisto i prelepe plave boje, ali i upozoravaju da može biti nepredvidljivo. Zbog okolnih struja, nekada se desi da naiđu talasi hladnije vode, posebno tokom juna, dok vetar koji neretko duva u popodnevnim časovima može uzburkati more. 


Plaža u Pefkiju je uređena i na njoj se, osim različitih plažnih barova, nalaze i tuševi i kabine za presvlačenje. Iako ležaljke i suncobrane možete iznajmiti, zbog prostranosti plaže ima i više nego dovoljno prostora za postavljanje sopstvenog mobilijara. Uz ivicu plaže se pružaju borovi, pa možete potražiti i malo prirodnog hlada, mada malo udaljenijeg od mora. 

Ukoliko letujete sa malom decom, dobro je biti oprezan pri ulasku u vodu jer nakon desetak metara naglo kreće dubina. Inače, pošto je plaža dugačka oko 4 kilometra, njeni delovi se mogu prilično razlikovati, pa je možda dobra ideja na početku odmora prošetati njom i naći svoj idealni kutak.


Članovi naše FB grupe Grčka Info naglašavaju da se u okolini nalazi nekoliko manjih, ali vrlo lepih i peščanih plaža koje bi trebalo obići. Posebne preporuke su za desetak kilometara udaljenu plažu Kanatadika i obližnje selo Asmini. 


Pefki izleti - šta videti

Posetioci naročito ističu da treba iskusiti što više ekskurzija koje se nude na Eviji i na taj način obogatiti svoje letovanje. Među najpopularnijim je poseta Vulkanskim ostrvima Lihadonisia. Činjenica da su poznata i kao grčki Sejšeli sasvim dovoljno govori, a turisti kažu da je posebno uzbudljiva mogućnost posmatranja foka i delfina. 


Mnogi su oduševljini i izletom na Skijatos, koji uglavnom uključuje posetu glavnom gradu i čuvenoj Koukounaries plaži. Ukoliko dolazite sopstvenim prevozom, tu posetu možete i sami organizovati, ukoliko poželite da na plaži provedete duže od uobičajena 2 sata. 



Obilazak Atine može biti naporan, zbog ograničenosti vremenom, a tolikim izborom svega što treba videti, ali ga mnogi rado preporučuju. Komentatori navode i poznatu banju Edipsos, gde mineralna voda izvire iz mora, ali i ističu da je plaža mala, pa se lako stvori gužva. 


Vrlo je atraktivna i tura koja vodi na Skopelos i Alonisos, ali imajte u vidu da vožnja brodićem traje skoro 3 sata. Plaže Elinika i Vasiliki takođe zaslužuju da ih uvrstite u svoj plan. Naravno, i sama Evia ima mnogo toga da ponudi, i svakako vredi otisnuti se u istraživanje samog ostrva. 

Na kraju, ako se ipak zaželite malo noćnog provoda i muzike, od toga Vas deli polučasovna vožnja do Neos Pirgosa. 


Pefki povoljan smeštaj

Naravno, ovde nema velikih luksuznih hotelskih kompleksa, već ponudu čine uglavnom mali, privatni apartmani i vile, i to u pojasu od 50-100 metara od obale, po daleko povoljnijim cenama od onih koje su standard za grčka ostrva.


Našu preporuku za smeštaj na Eviji pogledajte ovde, a takođe u izboru vam mogu pomoći i naše kolege koje rade na smeštaju: napišite im u mailu željene termine, vrstu smeštaja koji vam treba i za koliko osoba, i vrlo brzo ćete dobiti ponudu.


​Autor: Ivana Smiljanić

 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu