Vrahos utisci turista, izleti, opis plaže, cene, smeštaj
22/10/2022 Tekst ažuriran 07/02/2024 Iskustva 6

Prava je retkost, ali i veliko zadovoljstvo, videti da se za neko letovalište jedan za drugim nižu skoro isključivo pozitivni komentari i utisci. Negativnih praktično i nema - uglavnom postoje samo oni koji prepoznaju da Vrahos ipak nije za njih, s obzirom da je reč o mestu koje je prilagođeno vrlo određenim tipovima turista.


Ovo odredište su srpski putnici počeli da otkrivaju tek tokom prethodnih nekoliko godina, ali ih je Vrahos vrlo brzo osvojio - u nastavku pročitajte i šta je sve za to zaslužno!


Letovanje i cene u Vrahosu

Vrahos je veoma malo letovalište na obali mnogima omiljenog Jonskog mora, u oblasti Epir, smešteno između Preveze i Parge, još jedne ljubimice naših turista. Iz leta u leto, Vrahos dobije možda po još neki ugostiteljski objekat, ali se uglavnom ne razvija i ne menja mnogo. Dugačka, široka, prostrana plaža koju zapljuskuje mlečno-plavo more razliveno u bezbroj nijansi, predstavlja srce i dušu ovog mesta.


Osim plaže, ovo odredište čini tri kilometra dugačko šetalište koje se prostire uz obalu, kuće i apartmani većinom poređani u jedan red, kao i pojas restorančića, taverni i plažnih barova. Postoje i dva marketa, jedna suvenirnica, poneka pekara, dok radnji, butika i prilika za kupovinu nema. Turisti predlažu i da degustirate odlična jela i svežu ribu u taverni marine Ligia, na izlazu iz Vrahosa.


Tu su i mali luna-park i igraonica za decu. 

Od 2023. u Vrahosu postoji apoteka, doktor i lekarska ordinacija koja se nalazi u Vili Janis. Apoteka se nalazi oko 3 km dalje, na magistralnom putu, a lekove možete naručiti i u marketima.
Doktor se zove Padiotis Spiros: mobilni:+30 694 416 22 61, e-mail: [email protected]


Noćnog života takođe nema, kao ni bučnih kafića i glasne muzike, a svi lokali se zatvaraju najkasnije do ponoći, što garantuje miran i spokojan san.


Naravno, ovako tiha mesta, sa minimalnim sadržajima i potpuno koncentrisana na plažu i prirodu nekima će biti dosadna. Vrahos će zavoleti oni koji žele sasvim da se opuste i uživaju u rajskim plažama, prelepoj prirodi, potpunom miru i spokoju - na primer, porodice sa malom decom ili zaljubljeni parovi koji ne traže noćne izlaske.


Gužve uglavnom nema ni u samom špicu sezone, osim vikendom, kada dolaze Grci iz okolnih mesta. Inače, Vrahos se mnogima dopao i van sezone - tokom septembra, pa čak i ranog oktobra.


Turisti su pohvalili i odnos cene i kvaliteta ponude u Vrahosu. Cene u Vrahosu su uglavnom pristupačne, i značajno niže od onih u, recimo, Pargi - ležaljke su se letos dobijale besplatno uz poručena pića u iznosu višem od 5 EUR, omiljeni giros je koštao oko 3.5 EUR, a na plaži ste se mogli osvežiti sokom po ceni od 3, kafom za 2.5, ili pivom za oko 4 EUR.


Vrahos izleti

Osim plaže, druga velika prednost Vrahosa jeste njegova okolina i skoro beskonačna lista plaža, atrakcija, lokaliteta, gradova i ostrva koje možete obići i istražiti. U tom smislu, Vrahos može biti idealna polazna tačka za upoznavanje ovog veličanstvenog dela Grčke. Poslednjih godina su se pojavile autobuske linije, postoje taksiji i mogućnosti iznajmljivanja vozila, ali za potpun užitak ipak je daleko najbolje doći sopstvenim prevozom. Put do Vrahosa jeste malo duži i naporniji, ali su turisti saglasni da je i te kako vredno preći ga. 


Posetioci savetuju da obavezno treba posetiti mitsku reku Aheron, ledene vode i bajkovite prirode, kroz koju možete šetati, jahati konje, splavariti. Svakako ne treba propustiti ni Pargu, do koje se može doći i taksi brodićem, kao ni Prevezu. Ova mesta su udaljena od Vrahosa po tridesetak kilometara, a u Prevezi postoje i veliki, povoljni marketi, pa može biti odlična i za snabdevanje.


Magična Lefkada udaljena je oko sat vremena vožnje, možete otići do Krfa i ostrva Vido, a veoma je popularan i izlet do Paksosa i Antipaksosa. U ponudi je i organizovan obilazak Jonskih ostrva brodom, a možete se otisnuti i na krstarenje do šarene Sivote, ili obradovati najmlađe mini vodenim parkom u mestu Kanali. Posetioci savetuju i posetu spomeniku Zalongo na istoimenoj planini, oko 15 kilometara udaljenoj od Vrahosa, odakle se pruža pogled na Pargu, Prevezu i Lefkadu. 


Vrahos plaže

Vrahos leži na tri kilometra dugačkoj plaži, širokoj, prostranoj, izrazito čistoj i vrlo fotogeničnoj, u koju se svi zaljubljuju na prvi pogled. Levi deo plaže se zove Loutsa, a desni Vrahos beach. Plaža je prekrivena sitnim, mekanim peskom, idealnim za dečiju igru, i nalazi se na potpuno otvorenom moru, zbog čega su pogled na horizont i zalasci sunca posebno impresivni. Naši turisti prenose da je more ovog leta bila vrlo toplo i čisto, bez meduza, kristalno i prozirno. 


Na nekim delovima je voda plitka i ulaz u more postepen, ali ima i delova gde odmah kreće dubina, kao i onih gde se smenjuju plića i dublja voda, pa treba pripaziti ukoliko se boravi sa decom. Plaža je savršena za one koji vole da po ceo dan provode na plaži, ali treba napomenuti da uopšte nema prirodnog hlada. Naravno, tu su barovi koji nude svoje ležaljke i suncobrane pod kojima možete potražiti zaklon od sunca, ali ima i sasvim dovoljno prostora za postavljanje sopstvene opreme.



Jedino što je nekim turistima umelo da zasmeta, i na šta treba biti spreman, jesu vetar i talasi kojih često ima u popodnevnim časovima. Ovo ne mora biti svakodnevna pojava i pojava talasa se uvek razlikuje od godine do godine, ali većina komentatora kaže da ih je bilo barem nekoliko dana tokom njihovog boravka. Vetar svakako može ometati pri plivanju, a može se desiti da budu istaknute i crvene zastavice koje zabranjuju kupanje.


Srećom, okolina Vrahosa je ispunjena divnim plažama na koje se tada možete skloniti. Među preporukama članova naše Facebook grupe Grčka Info posebno se izdavaja plaža Amudija, udaljena desetak kilometara u pravcu prema Pargi. U pitanju je laguna pa je voda mirna, ali ume biti prohladna zbog blizine reke Aheron, i ima velike oscilacije u temperaturi vode. Odlična je za malu decu i neplivače i ima veliki plićak.


Potom slede divlja uvala Alonaki, plaža Lihnos u blizini Parge, plaža Kastrosikia kao i plaža Skala, udaljena desetak minuta vožnje. Naravno, možete se okupati i na plažama čarobne Parge, gde je more takođe mirnije.


Smeštaj u Vrahosu

Važno je istaći da su turisti veoma zadovoljni ponudom i kvalitetom smeštaja u Vrahosu. Zbog koncepta letovališta, smeštajni kapaciteti su mahom poređani uz obalu, tako da možete birati pristupačne apartmane i hotele na samoj rajskoj plaži Vrahosa.


Putem našeg sajta smeštaj u Vrahosu možete rezervisati po povoljnim cenama direktno od vlasnika smeštaja, bez agencije i bez ikakve dodatne provizije. Ponudu apartmana, studija i vila u Vrahosu pogledajte ovde.


Ukoliko nemate vremena da sami razgledate ponudu na sajtu i želite da vam u izboru smeštaja pomognemo savetom ili preporukom, slobodno nam pišite na mejl. Odgovorićemo Vam u najkraćem roku i ponuditi smeštaj u skladu sa vašim potrebama i željama.


Autor: Ivana Smiljanić


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

 

Napiši komentar
4835 Damir Hasanbegovic   06/12/2022
Sve preporuke za Vrahos, bili smo proslog leta u hotelu Achilleas i odlican je (obavezno izabrati studio sa pogledom na more). Cak je i mnogo lepse uzivo nego na slikama.
4836 Aleksandar Milosevic   06/12/2022
Nije za malu decu i neplivace, sredina avgusta i veliki talasi, deca se nisu kupala uopste. Velike stene u plicaku, sve u svemu bas smo razocarani.
4837 Vladan Kosaric   06/12/2022
Nije tacno da nije za malu decu i neplivace i da su stalno veliki talasi.Mi smo bili prosle godine dvoje odraslih i dvoje dece u terminu od 20. do 30. avgusta.Samo 2 dana smo imali talase.Kamenje u plicaku ima samo na par mesta a i sam plicak je prilicno dugacak.Prva dva dana iskoristite za istrazivanje gde je u mestu najbolja plaza tj pored kog bič bara a ima ih dovoljno.
4839 Nenad Petrovic   07/12/2022
Bio sam 2021 u Avgustu 10 dana,od.toga je 3 dana bilo talasa,tada je najbolje otici do Parge jer je tamo uvek mirno more...nije daleko,ima buseva- kombija koji voze ,Vrahos vila Kyma ,negde na sredini plaze sa pogledom na more,kafic,muzika,blizina plaze ,odusevljenje,plicak 30metara,voda cista,topla... vraticu se jednog dana 26f5
5317 Milena Vučurević   26/07/2023
Vratili smo se iz Vrahosa 04.07.23. utisci fantastični, skoro sve kuće su u prvom redu s apogledom na more, plaža fantastična, od ove godine imaju i lekara u mestu, apoteka je udaljena oko 2km ali lekar ima i neke lekove u ordinaciji. Svega jedan malo veći market (i dva manja) ali lepo snabdeven (bez svežeg mesa). Dovoljno taverni, cene su ok, nema glasnih kafića noću. Moja topla preporuka za odmor sa malom decom ali i za nas koji hoćemo baš odmor. Okolina je super za obilazak od plaža izdvajam Alonaki.
5445 Marija Milosevic   17/09/2023
Upravo smo se vratili sa Vrahosa, mesto je za svaku preporuku.Čisto tirkizno more, prelepa peščana plaža duga 3km, mirno mesto za odmor bez noćnog provoda ali dovoljno taverni i restorana a provod mozete organizovati u svojoj režiji na plaži, vlasnici restorana će vam rado izaći u susret.Najbolja plaža i najljubaznije osoblje u restoranu Vanila, inace oni su i vlasnici apartmana Lukas pa se nadam da cemo sledeci put smeštaj rezervisati kod njih.Vilu Philoxeniju izbegavajte, neljubazni vlasnici, sve dotrajalo, nismo bolje ni ocekivali za skromnu cenu koju smo platili ali sam ocekivala da bar jednom ociste i promene peskire sto se za 10 dana nije desilo ni jednom.Od restorana preporucujem Vanilu i Sigmu, giros kod Janisa.U Vrahosu su 3 manje prodavnice, nama su bile dovoljne.Lezaljke se ne plaćaju dovoljno je da naručite piće, nisu napadni tako da vas služe kad ih pozovete, naručujete koliko vi želite bez osećaja neprijatnisti.Takodje kada tražite smeštaj izbegavajte početak i kraj plaže zbog ogromnog kamenja i stena, sredinom su peščane plaže, neka vam na mapi budu orijentir restorani koje sam pomenula tu su najlepše plaže.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu