Gde letovati na Tasosu
03/03/2018 Tekst ažuriran 25/10/2023 Iskustva 7

Iako je površine tek oko 400 km2, ostrvo Tasos može da ponudi apsolutno svakome ono što poželi. Glavni razlog za to leži u činjenici da na tolikoj površini postoji preko 20 mesta u kojima se može letovati dok istovremeno ovo ostrvo krasi 50-ak zvanično imenovanih plaža.


Zato i ne čudi nedoumica koju ima gotovo svaki turista kada se odluči da poseti ovo ostrvo, jer kada je u pitanju Tasos, gde letovati ili gde odsesti je pitanje koje se, jednostavno nameće samo po sebi. 


Turisti koji svoje letovanje rezervišu preko našeg sajta, najčešće za svoju bazu biraju Potos i Limenas ili Limenariju. Osim ova tri napopularnija mesta na ostrvu, potrudili smo se da ovom prilikom pomenemo i ona druga, o kojima naši turisti ne razmišljaju mnogo, a koja itekako mogu da zadovolje najrazličitije ukuse i zahteve.


Moramo reći da lista koju možete pročitati u nastavku teksta svakako obuhvata mesta koja smo mi izdvojili, što ne znači da ih nema još dosta na Tasosu. Naravno, u pitanju su samo neke od ideja, a vi možete izabrati onu koja vam se učini najzanimljivijom. 


Vlasnici apartmana, hotela i vila na našem sajtu nude različite vrste smeštaja na Tasosu: na samoj plaži ili blizu plaže, apartmane i hotele sa bazenom, jeftine apartmane ili studija kao i one luksuznije. Pre nego što krenete u potragu za smeštajem pročitajte koje od letovališta može biti najbolja baza za vaše letovanje.


Skala Maries Tasos

Na ovo letovalište ćete naići ako iz pravca Limenasa krenete prema jugozapadnom delu ostrva. Posle 30-ak pređenih kilometara ugledaćete Maries, a na svega oko 6 kilometara udaljenosti od ovog mesta se nalazi i Limenarija. 


Radi se o omanjem, nekada tipično ribarskom mestu, koje je poznato po plaži Skala Maries, odnosno Skala Marion. Zapravo, ovo letovalište može da se pohvali sa čak tri plaže, pa osim lokalne možete posetiti i plažu Platani i onu koja se nalazi u obližnjem seocetu - Atspas. 


Iako se Skala Maries preporučuje porodicama sa decom, jer je u pitanju mirno letovalište, napominjemo da ulaz u more nije baš postepen, ali ipak nije ni posebno opasan za mališane. Inače, plaža u mestu je dobro organizovana, a obično čak ni tokom sezone nema na njoj neke naročite gužve. 


U okolini ovog mesta je i jezero Gena ili Jena, koje bi svakako trebalo da vidite, ali ako Tasos posećujete na samom početku sezone. Vrlo je verovatno da nećete moći da uživate u lepoti jezera kasnije tokom sezone, pošto se neretko događa da tokom toplih letnjih meseci nema dovoljno vode, pa samim tim ni vodopada, po kom je pored ostalog jezero poznato. 


Skala Potamia Tasos

Od glavnog grada Tasosa letovalište Skala Potamia je udaljeno tek oko 10 kilometara, a kada se ide u pravcu jugozapada. 


Obično naši turisti biraju ovo letovalište zbog obližnje Golden Beach, dva i po kilometra duge plaže, koja je jedna od najpoznatijih na ostrvu Tasos. U pitanju je Golden Coast beach koju čine pomenuta plaža i Skala Panagija. Ova plaža je upravo dobila ime po zlatno žutom pesku, a svakako se preporučuje za porodice sa malom decom. 


Samo mesto je prilično dobro povezano sa ostalim delovima ostrva, dok je plaža dobro organizovana. U njenoj okolini ima i prirodne hladovine, a tokom letnje sezone su dostupni i brojni sportovi i druge atrakcije. Planina Ipsarion, sa nadmorskom visinom od 1.204 metra je ujedno i najviša na Tasosu, a vidljiva je iz ovog letovališta, tako da su i klimatski uslovi odlični.


Osim brojnih marketa i prodavnica raznovrsne robe, u letovalištu Skala Potamia postoji praktično sve što je prosečnom turisti neophodno da bi uživao u svom letovanju.


Pefkari Tasos

Nedaleko od letovališta Potos, koje je jedno od najposećenijih kada su u pitanju turisti iz Srbije, nalazi se isto tako poznato letovalište Pefkari. Smešteno na južnom delu Tasosa, ovo mesto deli tek tri kilometra od Limenarije, dok je od glavnog grada ostrva Limenasa udaljeno oko 40 kilometara.


Pefkari plaža je jedna od onih koje su ovenčane Plavom zastavicom Evropske Unije, a prekrivena je peskom, dok je bliže ulasku u more prisutan šljunak. Dobro je organizovana, a na njoj postoje kafići, ali i kabine za presvlačenje, kao i tuševi. 


U samom letovalištu Pefkari koje nije naročito prostrano, postoje kafići, taverne, kao i jedan supermarket, što zapravo i nije toliko važno, jer je Potos veoma blizu tako da turisti mogu tamo kupiti sve što im bude bilo potrebno tokom boravka.


Napominjemo da ulazak u vodu na ovoj plaži nije naročito pristupačan, ali se u neposrednoj blizini letovališta Pefkari nalaze neke od najpoznatijih plaža ovog dela ostrva, kao što su na primer Roso Gremos, San Antonio i Psili Amos.


Skala Sotiros Tasos

U podnožju planinskog venca Ipsarion, a na nešto više od 20 kilometara udaljenosti od grada Limenasa, nalazi se Sotiros. Plaža Skala Sotiros je udaljena od glavnog grada ostrva oko 19 km i poznata je po naročito povoljnom ulasku u vodu za neplivače i decu. 


Inače je ovo mesto posebno poznato i po uzgoju maslina, a većina apartmana, hotela i vila se nalazi blizu plaže, dok su nešto slabiji smeštajni kapaciteti u samom selu. Mada mnogi turisti ne odlučuju ovde da provedu odmor, činjenica je da Sotiros naročito odgovara onima koji nisu pristalice aktivnog odmora. 


Svakako u ovom mestu, pored supermarketa i ugostiteljskih objekata, postoje i pekara i mesara - sve ono što je potrebno za jedan kvalitetan odmor na ostrvu.


Kinira Tasos

Tek oko 2 kilometra deli istoimeno selo od plaže Kinira, koja je smeštena na istoku Tasosa. Od Limenasa, glavnog grada ostrva je deli nešto više od 20 kilometara.


Iako je plaža u Kiniri uglavnom prekrivena sitnim peskom, postoje i delovi na kojima ima šljunka, a ulaz u vodu nije naročito pogodan, u smislu da ima kamenja na početku, ali vrlo brzo posle toga ćete naići na sitan pesak. Kako se radi o prilično dugoj plaži, ima i delova koji su pogodni i za mališane, jer je ulaz u vodu prilično dugačak i peskovit. 


Na manjem delu ove plaže ima nekoliko ugostiteljskih objekata, a svakako možete koristiti i svoje suncobrane i peškire. Samo mesto je prilično dobro snabdeveno, kada se uzme u obzir njegova veličina, a u neposrednoj blizini plaže se nalazi i čuvena Paradise beach


Preporuka je da se za letovanje u Kiniri odluče oni turisti, kojima više odgovara mir i tišina, odnosno koji izbegavaju gužvu, jer obično čak ni u sezoni ovde nema naročito mnogo turista.


Skala Prinos Tasos

U zapadnom delu ostrva Tasos se nalazi ovo, prilično turistički razvijeno mesto, a upravo tu pristaju trajekti koji voze iz pravca obližnje Kavale. Nešto manje od 15 kilometara deli letovalište Skala Prinos i glavni grad ostrva, a ponuda smeštaja je ovde na visokom nivou. 


Čuvena Skala Prinos beach je prekrivena sitnim peskom, a budući da ima postepen ulaz u vodu, na njoj mogu bezbedno da borave kako mališani, tako i neplivači. 


Izuzev brojnih kafića i taverni, u mestu postoje i supermarketi, kao i prodavnice različite robe, ambulanta, apoteka i mesara, ali i poslastičarnica i pekara, jednom rečju sve što je potrebno. Ukoliko vaš izbor bude bio Skala Prinos na Tasosu, nemojte propustiti da posetite i manastir posvećen Svetom Pantelejmonu, koji datira iz 19-og veka.


Našu preporuku apartmana, studija, hotela i vila na Tasosu pogledajte OVDE.

Ovo su samo neki od razloga zašto je Tasos jedno od omiljenih ostrva turista iz Srbije. Ne propustite svakako da pročitate i ostale tekstove u našem mini-vodiču za Tasos.


 

Pridružite nam se i pratite važne i korisne info iz Grčke!

Grčka Info na Instagramu - uživajte u lepotama Grčke

Facebook grupa "Grčka Info" - pitajte druge turiste i diskutujte o Grčkoj

Viber grupa "Grčka Info" - budite informisani

Viber grupa "Grčka Info smeštaj" - pratite najbolje ponude smeštaja

Napiši komentar
4010 Branislav   02/08/2021
Tasos Grčka nikada više ni po cenu da Grci meni plate, šta se desilo 01.08.2021g.dovezao sam sestru sa malim detetom u Keramoti na putnički terminal u luci ogromna gužva ogroman broj vozila dolazim do šaltera pitam koliko moram da cekam sluzvenica vrlo ljubazno odgovara da po prodatim kartama ja ne mogu da se ukrcam na trajekt u sledeća tri polaska što po redu vožnje i sistemu ukrcavanja iznosi oko 3 h , zbog malog deteta ja odlučujem da na Tasos odem bez vozila jel bi tako mogao da se ukrcam odmah a da se do smeštaja odvezem taksijem po iskrcavanju , vraćam se do vozila i najljubaznije molim policajca koji reguliše ukrcavanje na trajekt e da zaustavi saobraćaj i da mi omogući da izađem iz kolone i odem na parking dobijam odgovor dranjem šta vi mislite da mozete da se predomišljate da nema nikakvih mogućnosti da mi to omogući da i da je jedini izlaz kroz trajekt u drugoj luci ja pozivam višu po cinu policijsku sluzbenicu koja to sve gleda iz vozila smeje se delovalo joj je vrlo zabavno , i ona počinje da urla na mene ,na moje pitanje zašto su izlazi kojih ima sedam do ulaska u trajekt blokirani dobijam odgovor to je problem komunalne policije ,ba kraju ljubaznošću lokalnog ugostitelja koji na trotoaru koji razdvaja terminal u luci i kolovoz za prilaz terminalu poseduje terasu svoga kafea sa suprotne strane ulice a koji je cuo celu raspravu šalje dva konobara da pomere četiri stola i stolice i omogućuje mi izlaz sa terminala u luci ja izvozim moje vozilo parkiram prelazim trajektom završavam smeštaj na Tasosu vraćam se u keramoti odlazim u stanicu policije normalno nedelja čekao sam dežurnog više od pola sata kada sam mu predočio problem ništa mi nije odgovorio dao mi je neki e mail da se ovratim ministarstvu unutrašnjih poslova Grčke . Posle svega ovoga ja više u Grčku otići neću ni sluzbeno zemlja neradnika aljkavaca i kreteena
4114 Jana   21/12/2021
Divni Tasos! Čovek baš mora da bude baksuz da bi mu tamo propalo letovanje.
4143 Li na   14/01/2022
Boze sacuvaj,da zivim jos 100 zivota uvek bi izabrala letevonje u Grcku bas Tasos. Grcka i grci su deo moje duse,muzika,gostoprimstvo. Verovatno je gospodin negativno bio raspolozen. Grci Boze daj lepog vremena eto me 2x po 15 dana.1f6031f6031f603
4497 Joja   07/07/2022
Branislave , i nas je zatekla ta ista guzva, ali isli smo sa agencijom na putovanje jer nikad ne ides na trajekt 1.08 (losa organizacija puta)..razlog je sto pocinje tog dana veliki grcki godisnji odmor i svi Grci kreću prema ostrvima, tacno 1.08...pristo to je taki.Inace msm da smo čekali mi koji smo autobusima 4-5 časova
4499 Joja   07/07/2022
Smatram i da je do Vas , zato je policija tako reagovala , guzve su uobicajne 1,2,3.08 ..trebali sre se i formisati bolje ako sa malim detetom krecete
5482 Sima Strahota   30/10/2023
U Keramoti se uvek dolazi oko 6 ujutru po grčkom vremenu, nikad kasnije. Ako ne uhvatiš trajekt u 6.30, onda sigurno upadaš u sledeći u 7.15. To upadnu u problem oni koji vole da spavaju u Makedoniji, pa onda ne mogu da dođu u Keramoti pre 11.00, a to je onda najveća gužva, jer i Grci vole da spavaju, pa nagrnu u to vreme.
5486 Dragan   31/10/2023
prvi put smo ove godine išli na Tasos na trajekt smo stigli u 12,h bukvalno zadnji smo ušli ali sva ta frka je super ispala jer da smo zakasnili cekali bi tri sata na sledeći ...sve je super bilo i opet idemo sledeći put... smešteni smo bili u skali potamia i svima bih preporučio ovo mesto


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu