Paralia Dionisiou (Dionisos beach) je malo i mirno mesto koje se nalazi na Halkidikiju, 50-ak km južno od Soluna, između mesta Nea Flogita i Nea Mudanja.

Samo mesto nije previše razvijeno kada su u pitanju turistički sadržaji i uglavnom ga posećuju porodice sa decom kao i oni koji žele miran odmor bez previše aktivnosti.

Plaža Dionisiou

Duž čitavog mesta prostire se široka plaža Dionisiou koja je u nekim delovima peščana, a u nekim šljunkovita. Plićak je veoma dugačak, što čini plažu pogodnom i bezbednom za decu. Postoji veliki broj beach barova, gde možete uz piće koristiti ležaljke i suncobran tokom celog dana, ali ima i dosta slobodnog prostora za sopstvene suncobrane. 

S obzirom na dužinu i širinu plaže, na njoj uvek ima dovoljno mesta, čak i u jeku sezone. Situacija se menja samo vikendima, kada u nešto većem broju dolaze Grci iz Soluna na jednodnevni odmor pošto Paralia Dionisiou i jeste poznata kao jedno od vikend letovališta.

Uz plažu se nalazi popločano šetalište pod palmama, sa dosta cveća, svetiljki i klupa za sedenje. Postoji mnogo taverni gde možete probati specijalitete grčke kuhinju uz tradicionalnu muziku. U centralnom delu se nalazi igralište sa luna parkom i drugim zabavnim sadržajima za decu, a dostupan je i sportski centar sa bazenom i terenima za fudbal, tenis i košarku. 

Paralia Dionisiou snabdevanje 

U mestu Paralia Dionisiou postoji i pijaca gde se svakog dana mogu nabaviti voće i povrće, kao i lokalni proizvodi poput meda, maslina i maslinovog ulja, a lokalci tokom jutra na više različitih mesta prodaju svežu ribu. U mestu još postoji par prodavnica, poslastičarnica i pekara. Za neko veće i raznovrsnije snabdevanje, možete otići u Lidl kod Nea Mudanje.

Šta posetiti u blizini 

Nea Mudanja se nalazi na samo 3 kilometra od Paralie Dionisiou, pa je to pravi izbor ukoliko vam je potrebno više sadržaja. Do nje možete doći kolima, taksijem (5 eura) ili pešice. Ovde se nalazi veći marketi, apoteke i zdravstveni centar. Nea Mudanja je „življe“ mesto, sa nešto većim brojem posetilaca, kao i malo bogatijim noćnim životom, pa ako vam to nedostaje u Paraliji Dionisiou, možete doći ovde. 

Na sličnoj udaljenosti je i Nea Flogita. Takođe, ukoliko želite da idete u obilazak Halkidikija, Paralia Dionisiou ima odličan položaj. Vrlo brzo se dolazi do poluostrva Kasandra ili Sitonija, tako da ako volite da menjate plaže, to možete raditi svakog dana bez duge vožnje do njih.

U blizini se nalazi nekoliko lokalnih atrakcija. Na 10-ak km je arheološki lokalitet na kome je nekada postojao antički grad Olintos i istoimeni arheološki muzej. Na lokalitetu se mogu videti temelji nekadašnjih kuća i podni mozaici. Nije daleko ni Afitos - tradicionalno i autentično grčko selo sa uzanim kaldrmisanim ulicama i muzejom koji se nalazi u staroj kamenoj kući koja potiče iz 1889. godine. U centru sela je crkva svetog Dimitrija, jedina crkva na Halkidikiju koja ima izgled bazilike sa kupolom. 

U susednoj Nea Mudanji možete posetiti Muzej ribarstva. Tu je prikazan razvoj ribarstva kroz istoriju, mogu se videti  drevna sidra, različiti predmeti korišćeni za pecanje, makete morskih plovila, kao i kolekcije školjki. Cena ulaznice za muzej je 2 €. Na nekih 20-ak km udaljenosti nalazi se pećina Petralona. Ovo je najstarija pećina u Grčkoj, a otkrivena je 1960. godine, kada je u njoj pronađena lobanja čoveka, za koju se smatra da je stara i do 700.000 godina. U letnjem periodu pećina je svaki dan otvorena za posetioce. Cena ulaznice je 7 €.

Izleti iz mesta Paralia Dionisiou

Ukoliko vam dosadi miran odmor, uputite se na neki od izleta. Možete obići Meteore, ili otići na krstarenje oko Svete Gore. Naravno, odlazak do Soluna je gotovo nezaobilazan, i šteta je propustiti obilazak ovog grada kada se već nalazi tako blizu. Tamo možete posetiti brojne kulturno - istorijske znamenitosti, a iskoristite i priliku da odete u šoping u neki od velikih tržnih centara. Naš mini vodič za Solun pogledajte OVDE.

Ukoliko nemate automobil, postoje i linije autobuskog prevoza koje redovno idu do Soluna, a osim u sopstvenoj režiji, može se otići i preko lokalnih agencija. Za decu svakako najzanimljiviji jeste izlet u Waterland – veliki akva park koji se nalazi na oko 35 km udaljenosti.

U slučaju da posetite ovo mesto tokom jula, nemojte propustiti interesantnu lokalnu manifestaciju – Festival paradajza. Ovo područje je poznato i po uzgoju paradajza koji se isporučuje u regione širom Grčke. Za vreme proslave, centralni trg postaje mesto gde se održavaju pozorišne predstave, različiti koncerti i priredbe, i gde se može uživati uz grčki folklor i muziku, naravno uz nezaobilazne gastronomske specijalitete. Manifestacija okuplja veliki broj turista iz okolnih letovališta, kao i ljudi iz lokalnih sela.

Ukoliko želite miran, porodični odmor u jednom tipičnom malom grčkom mestu, Paralia Dionisiou može biti pravo mesto za vas. 

Paralia Dionisiou mapa


Napiši komentar
2119 Nada   03/02/2019
Taksi do Mudanje je 5e. Bolje je ako nemate kola da idete u Solun sa agencijom jer je KTEL Halkidiki, mesto gde vas doveze bus iz Mudanje udaljen 8km od Bele kule, pa ce vam taxi uzeti 12e. Ovo su cene od 2018. Takodje da napomenem da je sredom u Mudanji velika pijaca gde osim hrane po povoljnijim cenema moze da se nadje odeca, obuca, suveniri i sve sto pozelite. Volim Dionisos i rado ga posecujem od 1996.
2121 Rajko   04/02/2019
Da li ima neki smestaj
2632 Paw traveller   20/08/2019
Odlican tekst, sadrzajan sa izuzetno korisnim informacijama. Dionisiou je zaista stvoren za opusten odmor. Mi smo uzivali i rado cemo se opet vratiti. Mesto preporučujem svima koji tragaju za mirnim i potpuno smirenim odmorom nakon napetog aktivnog života u gradu.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu