Ako se nađete na Pelionu ne propustite da posetite Volos
30/01/2018 Tekst ažuriran 10/11/2020 Iskustva 1

Grad Volos, koji se smatra centrom grčke oblasti Tesalija i spada u jedne od najlepših gradova Grčke, udaljen je od Beograda tek oko 800 kilometara. Po veličini zvanično treća luka u celoj zemlji, nalazi se na nešto manje od 220 km udaljenosti od Soluna, a od Atine je Volos udaljen oko 330 kilometara.

Volos Grčka

Ukoliko želite da vidite kako je izgledao čuveni brod Argo, simbol grada Volosa, dovoljno je da prošetate Avenijom Argonauta. 

Zvanično se Volos smatra sedištem oblasti Magnezija, odnosno Magnisija, a nalazi se u podnožju poluostrva Pelion (Pilion). Po veličini se luka ovog grada nalazi na visokom trećem mestu u celoj Grčkoj, a uopšteno govoreći u pitanju je peti po veličini grad u ovoj zemlji.

Pored bogate istorije, čiji se tragovi mogu videti na svakom koraku, Volos može da ponudi i mnoge atrakcije koje su posebno zanimljive turistima. Svakako ničega ne nedostaje u ovom gradu, a osim izuzetno zanimljivih sakralnih objekata, treba posetiti i muzeje i uživati u izuzetno interesantnoj arhitekturi grada. 

Ukoliko ste ljubitelji biciklizma, bićete oduševljeni činjenicom da čak 10 kilometara lepo uređenih biciklističkih staza postoji na teritoriji ovog grada, a ukoliko volite da šetate u gradu postoji popločano šetalište sa klupicama pored mora.

Ono što će posebno biti interesantno turistima iz naše zemlje jeste, doduše nedovoljno proveren podatak da je od 1348. godine, pa u narednih 25 godina upravo ovim gradom vladao i naš car Dusan Silni. 

Ukoliko ste ljubitelj kupovine, u gradu postoji nekoliko pešačkih ulica prepunih butika, kao i picerija, kafića i taverni, a jedno od najposećenijih trgovinskih centara roditelja sa decom je svakako i Jumbo. U Volosu takođe postoji i četiri LIDL marketa.

Budući da je luka u Volosu jedna od najvećih u celoj Grčkoj, iz nje kreću trajekti prema brojnim ostrvima, a primarno prema Skopelosu, Skirosu, Skijatosu i Alonisosu, odnosno Sporadima. O mestu za parking ne treba da brinete, jer se upravo u ovoj luci nalazi veliki javni parking na kom možete parkirati svoj automobil.

Volos i Pilion 

Ipak je, čini se prva asocijacija na Volos oblast Pilion, tako da turisti koji se odluče za letovanje u Volosu neizostavno posećuju ovo interesantno poluostrvo, udaljeno tek oko 15 km (mesto Portaria na Pilionu). Prema grčkoj mitologiji upravo tu su živeli kentauri, a ovu oblast Grčke danas turisti posećuju gotovo svakog meseca u godini. 

Brojna su letovališta smeštena u blizini Piliona, a ono što će vas sigurno ostaviti bez daha jesu čuveni vidikovci sa kojih se pruža neverovatan pogled na celu regiju. Jedan od vidikovaca se nalazi u selu Makrinitsa koje zbog prelepog pogleda zovu i Balkon Peliona.

Ako odlučite da letujete u ovoj oblasti ne zaboravite da obiđete i brojna seoca i uživate najpre u njihovoj interesantnoj arhitekturi, i obavezno proverite našu preporuku za povoljne apartmane i hotele na Pilionu.

Isto tako se preporučuje da se provozate i čuvenim turističkim vozićem koji kreće iz mesta Ano Lehonija i nakon pređenih oko 15-20 kilometara, svoju vožnju završava u mestu Milies.

Najčešće se turisti iz naše zemlje odlučuju da letuju u obližnjoj Kala Neri, zatim u Milini i u mestu Agios Ioannis blizu koga se nalazi čuvena plaža Papa Nero. Svakako treba pomenuti i mesta Tsagarada, Koropi i Horto, ali ne sumnjamo da ćete biti oduševljeni, bez obzira koje od njih da izaberete za odmor.

Nemojte misliti da je ova oblast interesantna samo leti, jer se upravo na Pilionu nalazi čuveno skijalište Agriolefkes. 

Volos plaže

U samom gradu Volosu ne postoji plaža, barem ne ona koja bi mogla da vas oduševi, mada se mora pomenuti plaža Alikes, koja je smeštena zapadno od grada i važi za gradsku plažu Volosa. 

Kala Nera, plaža koja pripada Pelionu, od Volosa je udaljena oko pola sata vožnje.

Svako letovalište u oblasti Peliona ima svoju plažu, a vrlo je teško među njima izdvojiti baš onu koja je najlepša. Gotovo svaka od njih je ponosni nosilac čuvene Plave zastavice Evropske Unije, tako da su ne samo bezbedne, već ih karakteriše i izuzetno čista voda i lepa uređenost. 

Za one avanturističkog duha je preporuka da se raspitaju o iznajmljivanju čamaca, odnosno o izletima, na kojima će moći da uživaju u izuzetno interesantnim divljim plažama.

Plaža Milopotamos koja se ubraja u najlepše plaže Peliona, jedna od najčuvenijih u celoj regiji, a neke scene iz svima dobro poznatog filma "Mama mia" su snimane na plaži Damouchari, koja se nalazi u ovoj oblasti. Pomenućemo i plažu Horefto, ali i Plaka, zatim Potistika, Fakistra i druge.

Šta posetiti u Volosu?

Iako je grad sam po sebi vrlo atraktivan i nudi brojne aktivnosti svim turistima, neretko mnoge zanima i šta posetiti dok ste u Volosu. 

Prvo što moramo pomenuti jeste Sesklo, čuveno arheološko nalazište u ovoj regiji, za koje se smatra da je postojalo pre čak 6000. godine pre nove ere, kao i nalazište Dimini iz praistorijskog perioda, koja se nalazi nedaleko od grada. 

Podrazumeva se da ćete po prošetati čuvenim šetalištem pored mora Argonauta i videti vrlo vernu kopiju broda Argo, a možete posetiti i crkvu koja je posvećena Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni. Ako izaberete Volos za letovanje, ne možete ne posetiti Pilion, a obavezno se provozajte i čuvenim trenakijem.

Trebalo bi pomenuti i park svetog Konstantina, kao i zamak Volos. A ukoliko budete bili raspoloženi, prošetajte i do omanjeg brda nazvanog Gorica, kako biste uživali u neverovatnom pogledu na grad. Kada već to učinite ne zaboravite da posetite i crkvu, koja je smeštena u pećini u unutrašnjosti ovog brda, a posvećena je Devici Mariji. 

Naravno, iz grada organizuju i brojni izleti prema grčkim ostrvima, tako da smo sasvim sigurni da će vaše letovanje u Volosu biti naročito interesantno.

Napiši komentar
5337 Rade   31/07/2023
Trenutno smo u Volosu na letovanju. Grad je prelep, pravi primorski, mozda i mnogo lepsi od Soluna. Cene hrane i odece su daleko povoljnije nego na Halkidikiju, guzva ne postoji kao na severy Grcke. Klima je predivna, suva, hrana izuzetno ukusna zbog podneblja Tesalije. Preorucujem svakome da poseti Volos i ostane barem nedelju dana. Smestaj u trosobnom stanu saloncu od 80kvm, na dva minuta od obale, platili smo 45e/noc ukupno za nas cetvoro. Supruga i cerka nakupovale bluze, majice, jaknice, sve po 2,99 eura po komadu! Volos je zaista pun pogodak.


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu