Talasi u grčkim letovalištima - budite oprezni!
30/01/2018 Tekst ažuriran 27/07/2021 Komentara 3

Talasi su predivna prirodna pojava, sastavni deo mora i nekada nas igra na njima čini da se ponovo osećamo kao deca. Ipak, ne smemo ih potcenjivati i moramo razlikovati one bezazlene od onih koji mogu dovesti do povreda ili nečeg mnogo goreg.

Iskoristićemo priliku i skrenuti vam pažnju da se svake godine usled velikih talasa i jakih morskih struja u nekim od grčkih letovališta dogodilo nekoliko utapanja (davljenja), kako naših tako i stranih turista.

Iz ovog razloga budite posebno pažljivi, poštujte preporuke spasilaca da se ne ulazi u more i povedite računa naročito ukoliko imate decu.

Ovo upozorenje se ne odnosi samo na neiskusne već i na one druge, iskusne plivače.

Takođe se odnosi na letovališta i plaže na kojima talasi često imaju veći intenzitet, a to su: Paradise plaža na TasosuSarti na Sitoniji, Porto Katsiki plaža na Lefkadi Mirtos plaža na Kefaloniji koja je poznata po svojim jakim strujama.

Na ovim plažama kupači često znaju da se opuste, jer velike talase posmatraju isključivo kao atrakciju, a ne i kao potencijalnu opasnost.


U avgustu nam se javio naš turista Goran Terzić i rekao nam sledeće:

"Veliki pozdrav, želeo bih nešto da podelim sa vama. Naime, juče na plaži Porto Katsiki ovde na Lefkadi, gde sam bio sa svojom devojkom, zbog velikih talasa i moje nepažnje, u deliću sekunde me talas poklopio i toliko samleo da sam mislio da će mi polomiti i kičmu i vrat! 

Nekim čudom i pukom srećom da na dnu nije bilo baš krupno kamenje, prošao sam samo sa rasekotinom na čelu koju sam morao da idem da saniram u bolnicu u Lefkasu. Kada sam stigao u bolnicu, naišao sam na još naših državljana koji su takođe imali razne povrede od jučerašnjih velikih talasa ovde na ostrvu! 

Moram da napomenem, da iako sam imao zdravstveno osiguranje (nikada ne polazite na put bez zdravstvenog osiguranja) u bolnici mi uopšte nisu tražili čak ni pasoš, a niko mi nije ni pomenuo osiguranje, samo me je doktor pitao odakle dolazim i kada sam rekao da sam iz Srbije, čovek je non-stop dok me je ušivao ponavljao "Braća Srbi, braća Srbi"... 

Iskreno u onom bunilu srce mi je bilo puno, jer definitivno ovde u Grčkoj Srbi su jako poštovani i voljeni. Ponavljam ipak nikada nigde ne putujte bez osiguranja, jer ne znate šta može da se desi!

Srdačan pozdrav, Goran Terzić"


Kada su u pitanju ostrvca Lihadonisi na ostrvu Evija, Sonja A. nam je napisala:

"Sve više ima turista na Eviji. Upozorenje onima koji sami obilaze vulkanska ostrva - Lihadonisi. Postoji uređena i najposećenija plaža na kojoj nema talasa i more je plitko. Ali na 20-ak metara od obale postoje opasne struje koje vas vuku velikom brzinom od obale. Uprkos upozorenjima koje turisti dobijaju prilikom prevoza brodićima do ostrva, redovna je scena gde momci iz kafea trče do čamca kojim prilaze do izbezumljenih plivača i spasavaju ih."

Napiši komentar
1761 Peca   27/06/2018
Na vulkanskim ostrvima sam jedva stigao klinca koga je odvukla struja. Ronio sa maskom za ronjenje i ode dete koje je istina imalo "misice" na rukama. Jedva smo doplivali nazad. Ne stoji tamo dzabe ogroman znak koji upozorava dokle sme da se pliva.
1765 Uros   28/06/2018
Mi smo na Kritu, kokini hani, okolina irakliona, hersonisosa, talasi su neverovatni, voda je topla, ali dosta su jaki voda je pusta svi bleje na plazi danas je nas 5 u vodi bilo, meni je super to ali deci i zenama svakako oprez.
1960 Ivana   20/08/2018
Imam 2 dece koja su prvi put sa 3, odnosno 5 godina osetila velike talase (dovoljno velike i jake da nas @matore izbace do pola obale). Vole da rone ali za njih je zabava samo ako ima talasa.. sto vecih! Sada imaju 7 i 9 i ostao im taj osecaj. nocas smo dosli iz Vrasne. juce su krenuli malo jaci talasi... deca su vristala od srece u vodi da ih @izbacuju na obalu... Samo paznja nas odraslih i mere predostroznosti... i zabava za sveeeee


Najčitaniji tekstovi na našem sajtu