Vasiliki, Lefkada slike i video
09/12/2016 Tekst ažuriran 15/03/2023 Iskustva 0

Vasiliki je veoma lepo letovalište koje se nalazi u širokom zalivu na južnoj obali Lefkade. Udaljen je 40 km od grada Lefkasa, a 60 km od aerodroma Preveza.


Zaliv je okrenut prema jugu i u daljini se mogu videti ostrva Kefalonija i Itaka, a Vasiliki ima malu trajektnu luku iz koje polaze trajekti do ovih ostrva. 


Samo letovalište Vasiliki se nalazi na istočnoj strani istoimenog zaliva dok se zapadna strana zove Ponti. Između Vasilikija i Pontija vodi put pored mora, tako da su oba dela i obe plaže povezane. Celo ovo područje, posebno deo blizu plaže se brzo razvija jer se gradi dosta novih hotela i apartmana.


Plaža u Vasilikiju

Plaža Vasiliki je najvećim delom šljunkovita i ponegde peskovito-šljunkovita, na primer na zapadnom kraju plaže u Pontiju. More je jako lepo, kristalno čisto, a plaža ima postepen i dug plićak, tako da je bezbedna za decu. Mogu se iznajmiti ležaljke i suncobrani. Ukoliko planirate letovanje sa mališanima preporučujemo da pročitate Letovanje na Lefkadi sa malom decom.


Vasiliki je na početku i na kraju letnje sezone prilično mirno mesto, dok u julu i avgustu, kada dolazi veliki broj turista, postaje veoma živo, a plaža puna kupača i surfera. Zaliv u kom se nalazi Vasiliki poznat je po popodnevnom vetru po imenu kao 'Erik', a kada je lep dan, pogled na stotine surfera na daskama koji jure preko vode je spektakularan.


Tokom jutarnjih sati vetar u Vasiliku je prilično blag, međutim kako sunce postaje sve više i kreće se ka jugu, u ranim popodnevnim satima vetar počinje da postaje prilično jak. 


Restorani i kafići u Vasilikiju

Vasiliki ima manje kafića i restorana od mesta Nidri koje je udaljeno oko 23 km. Vasiliki i Ponti su udaljeni oko 2 km jedno od drugog, a večernje aktivnosti su prilično različite.


Ponti je mnogo mirniji, ima samo nekoliko taverni i restorana i lepo ga je posetiti za ručak. Postoji nekoliko taverni odmah pored plaže, sa prelepim pogledom na zaliv.

S druge strane, Vasiliki je mnogo prometniji i ima veliki broj taverni i restorana koje se nalaze pored mora i nastavljaju sve do luke u Vasilikiju. Taverne i restorani nude grčka i internacionalna jela.
 

Vasiliki bez automobila

Ima mnogo stvari koje možete videti i uraditi u okolini Vasilikija čak i ako nemate automobil.

Postoji nekoliko prelepih malih plaža kada krenete od Vasilikija, prema jugoistoku, uključujući prelepu i čuvenu Agiofili plažu. Do ove popularne plaže se može doći lokalnim brodićm iz luke Vasiliki. Odavde možete otići na izlet brodom do drugih mesta, do susednog ostrva Kefalonija pa čak i do prelepih plaža zapadne obale Lefkade. 


Pročitajte naš tekst Izleti i cene krstarenja na LefkadiLefkada bez automobila.


Vasiliki sa automobilom

Da biste ozbiljno istražili Lefkadu iz Vasilikija i posetili mnoge lepe plaže, manastire i druge zanimljivosti, biće vam potreban automobil. Ukoliko niste došli svojim automobilom možete ga iznajmiti, ali tokom glavne sezone, bolje je da rezervišete automobil iz Vasilikija unapred ili online.


Automobilom možete istražiti fantastične plaže zapadne obale: Porto Katsiki, Egremni, Gialos, Kalamici, Katizma, Milos i Pefkulia. Sve ove plaže su toliko posebne da bi zaista trebalo da provedete ceo dan na svakoj!

Staro selo Atani je odlično mesto da se zaustavite na ručku i kupite lokalni med i vino.

Vožnjom ka istoku Lefkade naći ćete na prelepu uvalu i mesto Sivota, punu jahti i brodića. Takođe i zaliv Poros sa lepom i netaknutom plažom Mikros Gialos. Ne propustite da posetite šarmantni Agios Nikitas.

A na manje od sat vremena vožnje automobilom nalazi se glavni grad ostrva Lefkas.


Trajektna luka Vasiliki

Luka Vasiliki povezuje trajekte između Lefkade, Kefalonije i Itake. Postoji povremena linija između ostrva tokom zime, ali uglavnom i najčešće funkcioniše tokom leta. Postoje dva trajekta koji saobraćaju na različitim rutama.

Karte se mogu kupiti u kioscima za prodaju karata u trajektnoj luci, koje se otvaraju pre polaska trajekta.


Vasiliki Lefkada smeštaj

Vasiliki može biti odličan izbor ukoliko želite da letujete na Lefkadi i jedno je od najpopularnijih letovališta. 


Pogledajte našu preporuku za smeštaj na Lefkadi, a ukoliko želite da vam mi preporučimo povoljne i kvalitetne apartmane, hotele i vile na Lefkadi, pišite nam na mejl.

 



 

Napiši komentar

Najčitaniji tekstovi na našem sajtu